Борец

  во

  Таа е хероина, жена-борец за правата на ромската зедница во Македонија. Од пред два дена ја носи европската титула на непозната хериона – Ромка активистка. ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Македонија вчера требаше да го прослави реткиот јубилеј, 75-годишнината од првиот весник на македонски јазик! Ама, заборави… Оти, Македонија денес нема ни ...
  сите 2 | | | веќе видена

  На денешен ден - 23 март 23 март 2019 - Светски ден на метеорологијата и на водите 1309.- Папата Клемент Петти ја преместил папската престолнина во Авињон, во ...
  сите 8 | | | веќе видена

  Имаше три периоди кога бев забранувана. Првиот кога имав 16 години, вториот период од 1985 година, кога во книжевните кругови повеќе бев позната како забранета ...
  сите 78 | | | веќе видена

  Општо познат факт е дека озонската обвивка што се наоѓа во горните слоеви на атмосферата го штити живиот свет на Земјата од штетната сончева ултравиолетова ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Поетесата Ана Бландијана од Романија е овогодишен лауреат на „Златен венец” на Струшките вечери на поезијата. „За мене како романски поет, овој легендарен ...
  сите 78 | | | веќе видена

  Откако некоимедиуми објавија дека синот на кандидатката за претседател на Република Македонија, Гордана Силјановска Давкова, е „фатен како свири на клавир“ се ...
  сите 85 | | | веќе видена

  За мене како романски поет, овој легендарен венец е поважен од која било друга европска награда. И тоа не само затоа што е една од најстарите книжевни награди ...
  сите 78 | | | веќе видена

  За мене како романски поет, овој легендарен венец е поважен од која било друга европска награда. И тоа не само затоа што е една од најстарите книжевни награди ...
  сите 78 | | | веќе видена

  Основниот суд Скопје-2 донесе одлука за времена мерка, забрана за продажба на книгата на Стојан Андов „До атентатот и по него“, по тужбата на Љубомир Фрчкоски ...
  сите 67 | | | веќе видена

  За мене како романски поет, овој легендарен венец е поважен од која било друга европска награда. И тоа не само затоа што е една од најстарите книжевни награди ...
  сите 78 | | | веќе видена

  Романската поетеса Ана Бландијана е лауреат на годинашниот „Златен венец" на Струшките вечери на поезијата. Таа се вбројува меѓу најдобрите современи европски ...
  сите 78 | | | веќе видена

  И покрај тоа што таканаречената „Исламска држава" сега ја загуби целата нејзина територија - злото на џихадистичкиот терор не е искоренето, смета Рајнер Херман ...
  сите 41 | | | веќе видена

  Романската поетеса Ана Бландијана е добитник на Златниот венец на Струшките вечери на поезијата (СВП), објави претседателката на Управниот одбор, професорката ...
  сите 78 | | | веќе видена

  Романската поетеса Ана Бландијана е лауреат на годинашниот „Златен венец“ на Струшките вечери на поезијата. Одлуката денеска, на Светскиот ден поезијата, ја ...
  сите 78 | | | веќе видена

  На денешен ден - 21 март 21 март 2019 - Светски ден на поезијата - Ден на пролетта 1556.- Кентерберијскиот надбискуп Томас Кренмер бил запален како еретик за ...
  сите 8 | | | веќе видена

  Социјалдемократите се простуваат од прерано починатиот другар и борец младиот Филип Мартиновски. – Сите нè погоди веста за прераната и ненадејна смрт на нашиот ...
  сите 9 | | | веќе видена