Битола

  во

  По неколкудневниот оптимизам и зеленило на берзата, денеска црн петок. Индексот на десетте најликвидни компании доживеа драматичен пад. Се намали за речиси 10 проценти. Најголем пад од компаниите што го сочинуваат МБИ 10 има „Макпетрол“ за 15,3 проценти. „Алкалоид“, „Гранит“, „Топлификација“, „Макстил“, „Тетекс-Тетово“, со пад од над 9 проценти. Кај акциите на „Македонија Турист“, „Стопанска Банка-Битола“ и „Комерцијална Банка“ падот е од 6,5 до 8,7 проценти. Берзанските аналитичари сметаат дека падот цените на најликвидните акции е очекуван со оглед дека во деновите пред добивањето на позитивниот извештај од Брисел, цените еуфорично растеа. За само четири дена, индексот се зголеми за над 20 проценти, што за познавачите беше нереално и падот на цените беше очекуван. Денешното црвенило на берзата не се одрази во толкава мера на останатите компании, што не се на листата најликвидни. Кај нив индексот е намален за 0,3. Атрактивни беа обврзниците со промет од 118 илјади евра и раст на индексот за 0,8 проценти. ...
  | | веќе видена | слични

  Наместо ски-лифтови и проширување на капацитетите, населбата Нижеполе доби катанец БИТОЛА - Ќе остане ли Битола без единствениот ски-центар на Пелистер откако ЈП „Стрежево“ го затвори зимско-летниот туристички центар Нижеполе. Наместо нови ски-лифтови и проширување на сместувачките капацитети, населбата доби катанец на врата. Прави ли некој процена за економската штета што ќе ја претрпи Битола зимава на Пелистер. Веќе петта година едноподруго не функционира ниту патеката ниту жичарницата кај Копанки. Дали оваа година битолчани ќе се скијаат на Маврово, Попова Шапка или ќе патуваат за Грција само поради незнаење на власта да ги решава проблемите. Со вакви дилеми и обвинувања излезе битолската опозиција откако туристичкиот центар во Нижеполе, во чии рамки е и ски-патеката, е затворен за гости. „Како локалната и централната власт мисли да го развива туризмот во Битола кога се знае дека го осакативме нашиот најсилен адут, Пелистер. Жичарницата на Копанки петта зима не работи, а патеката е обрасната во шума. ...
  | | веќе видена | слични

  Најмладите ликовни амбасадори на Малиот битолски Монмартр Најмладите ликовни амбасадори на Малиот битолски Монмартр, денеска во Битолската чаршија, го чествуваа споменот за нивниот идол Тоше. Им се придружија и возрасните, сите со тага на душата, споменувајќи го трагичниот настан од пред две години, за крушевскиот идол на сите генерации, вљубеници во песната. „Јас кога разбрав дека Тоше загина многу бев тажна, дури плачев за него“, рече осумгодишната Христина Петровска. Сакам да ги слушам песните на Тоше, рече четиригодишната Ангела Филевска. Нејзината седумгодишна сестра Магдалена дополни: „Многу ми беше жал за Тоше и затоа го нацртав“. „Сакам да одам во Крушево и да го посетам гробот на Тоше“, изрази желба шестгодишната Камелија Ангеловска, член на детското ликовно студио „Кирил и Методиј“, од Битола. Ликовниот караван на Малиот битолски Монмартр, во чест на Тоше, секоја година патува во Крушево и досега се создадени илјадници ликовни творби со неговиот ангелски лик. Ликовните амбасадори никогаш не го ...
  | | веќе видена | слични

  Над 45 отсто од пензионерите во Македонија издржуваат двајца или повеќе членови од семејството. Ова го покажува анализата на состојбата и структурата на потрошувачката на пензионерите и студентите во Македонија, спроведена од март до мај годинава од страна на Центарот за економски анализи (ЦЕИ). „Пензионерите и студентите во Македонија се во многу понеповолна состојба за разлика од оние кои живеат во земјите од регионот“, рече м-р Борче Треновски од ЦЕИ. Тој, како за споредба, посочи дека пензионерите во Србија и Хрватска се во поповолна положба за разлика од оние во Македонија. Дури 67,7 % од анкетираните пензионери се изјасниле дека нивните приходи не се доволни или се само делумно доволни за покривање на трошоците. Најчесто користени производи од страна на пензионерите се лебот и млекото, а најретко користени се туристичките аранжмани. Делот од анализата за студентите покажува дека над 50% од студентите кои студираат надвор од местото на постојано живеење, живеат во стан под наем. Само 15% од нив работат, ...
  | | веќе видена | слични

  Најголем губитник за денс е Макпетрол со пад од 15,36% На крајот од денешното тргување  МБИ-10 има огромен пад (9,77% - 3.539,00 индексни поени), МБИД е со пад (0,31% - 3,931,87 индексни поени) и ОМБ е со пораст (0,83% - 106,24 индексни поени). Со огромни падови кај МБИ-10 индексот затворија: Макпетрол АД Скопје (15,36% - 46.582,00 денари по акција), Бетон  АД Скопје (10% - 15.907,00 денари по акција), Макстил АД Скопје (9,83% - 345,00 денари по акција), Гранит АД Скопје (9,72% - 903,00 денари по акција), Топлификација АД Скопје (9,59% -  5.826,00 денари по акција), Алкалоид АД Скопје (9,48% - 5.896,00 денари по акција), Стопанска Банка АД Битола  (8,77% - 4.261,00 денари по акција), Комерцијална Банка АД Скопје (7,74% - 3.475,00 денари по акција), ЗПКО АД Битола (7,28% - 4.950,00 денари по акција) и Реплек АД Скопје (0,85% - 46.601,00 денари по акција). Кај МБИД индексот со пад затворија: Арцелормиттал (ХРМ) (РЖЛЕ) (9,70% - 296,00 денари по акција), Тутунска банка АД Скопје (6,55% - 5.292,00 денари по ...
  | | веќе видена | слични

  Граѓаните најмногу се жалат од услугите на јавните претпријатија. Четириесет отсто од нивните поплаки се однесуваат на  јавните услуги, тука спаѓаат испораките на електрична енергија, фиксната телефонија, топлинска енергија, вода, на кабелските оператори. Ваквата состојба се должи како што денеска информираше Маријана Лончар Велкова од Организацијата на потрошувачи на Македонија, се должи на  непостоење на соодветна нормативна регулатива, монополската позиција на давателите на јавните услуги. Како и “непостоење на соодветни механизми за информирање на граѓаните, немање на соодветна процедура за решавање на приговорите и жалбите на граѓаните“, вели таа. Од организацијата велат сека само десет отсто од пристигнатите поплаки се успешно решени. За да се подобри ваквата состојба бил спроведен проект “Заштита на потрошувачите во доменот на услугите од јавен интерес во РМ“. Со истиот биле опфатени 800 испитаници до Скопје, Битола, Штип, Кочани, Охрид и Тетово. Врз основа на собраните податоци како што биле ...
  | | веќе видена | слични

  ОКТА АД Скопје со пораст од 45,27% Состојбата на Македонската Берза АД Скопје во 12,00 часот е следната: МБИ-10 има пад (9,65% - 3.543,82 индексни поени), МБИД има пораст  (2,04% - 4.024,58 индексни поени) и ОМБ е со пораст (0,83% - 106,24  индексни поени). Кај МБИ-10 индексот со пад продолжуваат: Макпетрол АД Скопје (15,27% - 46.627,00 денари по акција), Топлификација АД Скопје (9,52% -  5.831,00 денари по акција), Алкалоид АД Скопје (9,40% - 5.901,00 денари по акција), Стопанска Банка АД Битола  (8,77% - 4.261,00 денари по акција), ЗПКО АД Битола (7,28% - 4.950,00 денари по акција) и Комерцијална Банка АД Скопје (7,33% - 3.490,00 денари по акција). Останатите немаат промена: Гранит АД Скопје (905,00 денари по акција), Бетон  АД Скопје (15.907,00 денари по акција), Макстил АД Скопје (345,00 денари по акција) и Реплек АД Скопје (46.601,00 денари по акција). Кај МБИД индексот во пораст е заради порастот на ОКТА АД Скопје (45,27% - 4.900,00 денари по акција), додека со пад продолжуваат Македонски ...
  | | веќе видена | слични

  Зимско-летниот турустички центар „Нижо поле“ со сместувачки капацитети од 220 легла и ресторанско-угостителски простор кој работеше во рамките на Хидро-системот „Стрежево“, деновиве е ставен под клуч во пресрет на зимската сезона. Во битолската чаршија деновиве се муабети дали и кому ќе се продава и што ќе се случува со и онака тенката битолска туристичка понуда. Реагираше и политичката опозиција. „Како власта мисли да го развива туризмот во Битола, кога се знае дека нашиот најсилен адут на тоа поле, Пелистер, го осакативме со тоа што жичарницата не работи веќе петта година по ред, ски лифтот кој е во склоп на населбата најверојатно оваа година нема да работи“, вели Валентин Груевски, претседател на ЛДП во Битола. Во ХС „Стрежево“ се правдаат дека како јавно претпријатие веќе ја немаат угостителската дејност и дека не можат да инвестираат во хасап-системот, неопходен за работење на објектите. Најавуваат реорганизација на објектите и работните места. „Не се работи за затворање, туку за реорганизација на ...
  | | веќе видена | слични

  Бетон  АД Скопје со пад од 10%    Состојбата на Македонската Берза АД Скопје во 11,00 часот е следната: МБИ-10 има пад (9,32% - 3.556,90 индексни поени), МБИД има пад  (2,04% - 3.863,72 индексни поени) и ОМБ е со пораст (0,90% - 106,31  индексни поени). Кај МБИ-10 индексот сите компании бележат големи падови на цените на акциите: Макпетрол АД Скопје (15,19% - 46.675,00 денари по акција), Бетон  АД Скопје (10% - 15.907,00 денари по акција), Макстил АД Скопје (9,83% - 345,00 денари по акција), Алкалоид АД Скопје (9,65% - 5.885,00 денари по акција), Гранит АД Скопје (9,55% - 905,00 денари по акција), Стопанска Банка АД Битола  (9,30% - 4.236,00 денари по акција), Топлификација АД Скопје (8,35% -  5.907,00 денари по акција) и Комерцијална Банка АД Скопје (7,09% - 3.500,00 денари по акција). Кај МБИД индексот со пад се Стопанска Банка АД Скопје (5,45% - 388,00 денари по акција) и Македонски Телекомуникации (3,84% - 438,00 денари по акција). Кај ОМБ индексот со пораст се обврзниците РМ01 (2,15% - 95,00%  по ...
  | | веќе видена | слични

  Семејството, пријателите, фановите од Македонија и Балканот денеска ќе одбележат две години од трагичната смрт на македонската музичка икона Тоше Проески. Поп ѕвездата го загуби животот во сообраќајна несреќа на 16 октомври 2007 година кај Нова Градишка - Хрватска на пат кон Загреб. Во црквата „Успение на Пресвета Богородица” во неговото родно Крушево утринава ќе се одржи света литургија за упокоение. Во 6 часот и 20 минути, моментот во кој пред две години се случи фаталната сообраќајна несреќа, од Нова Градишка, во спомен на големата ѕвезда ќе тргнат 15 македонски маратонци на пат кон неговото родно Крушево и до вечното почивалиште на Гумење. Маратонците ќе трчаат три дена - утре наутро треба да стигнат пред белградска „Арена“, во која не многу одамна ечеше од ангелскиот глас што  никого не остави рамнодушен.  Таму фановите ќе ги пречекаат маратонците и ќе ги испратат во Македонија. Планирано е на плоштадот во Скопје да дојдат в недела во 18 часот, а на неговиот вечен дом треба да стигнат точно напладне во ...
  | | веќе видена | слични

  Хаџи-Ристески негира одлука што ја потпишал Расте тензијата пред одржување на Изборното генерално собрание на Фудбалската федерација на Македонија. Претседателот на ОФС Битола, Горан Тасковски, открива дека претседателот на ФФМ, Хари Хаџи-Ристески, кој веќе нема мандат, не го признава Општинскиот фудбалски сојуз на Битола, иако тој лично ја има потпишано одлуката на 26 септември 2005 година, донесена на Собранието на ФФМ одржано два дена подоцна, од која јасно се гледа дека ОФС Битола е примен како членка на ФФМ. Што е највпечатливо, меѓу 26-те општински фудбалски сојузи во истата одлука, ОФС Битола стои под број еден. Комплетната документација од ОФС Битола е доставена до ФФМ и до Агенцијата за млади и спорт, но според актуелниот претседател Хаџи-Ристески, ОФС Битола не е членка на ФФМ. Дали тоа значи дека делегатите од овој општински фудбалски сојуз нема да добијат полномошно за гласање на претстојното Изборното собрание на ФФМ, останува да покаже времето. Тасковски констатира дека Изборното генерално ...
  | | веќе видена | слични

  Пијаното прозвучи како оркестар Костадин Костадиновски музикологДали е можно тоа? Можно е ако го следиме шесторачното музицирање на уникатната вокална формација „Пијанисти во опера“ од Италија составено од три грации на пијаното: Микела де Амичи, Розела Макијарели и Анџела Петачија, кои истовремено свират на едно пијано, со што го привлекоа вниманието на годинашниот „Интерфест“, кој се одржа во Битола од 2 до 12 октомври. Бројката од повеќе од 300 концерти одржани низ Европа и светот и одгласите од светската критика зборува многу за иноваторското музицирање на триото. Критичарите ги нарекоа „три тела една душа“, а нивното музицирање во светските концертни сали беше проследувано со религиозна тишина. Каде е магијата на нивните атрактивни настапи? Дали е тоа во нивната необична формација - трио на едно пијано, техничката инструментална виртуозност или необичните, но мајсторски зафати на оригиналните композиции за пијано за шест раце?Има од се по нешто, но, пред се, необична презентација на ...
  | | веќе видена | слични

  Огромен пад на Макпетрол од 10,96% Состојбата на Македонската Берза АД Скопје во 10,00 часот е следната: МБИ-10 има пад (4,05% - 3.763,56 индексни поени), МБИД има пад  (1,51,% - 3.884,60 индексни поени) и ОМБ е со пораст (0,62% - 106,02  индексни поени). Кај МБИ-10 индексот сите компании бележат големи падови на цените на акциите: Макпетрол АД Скопје (10,96% - 49.000,00 денари по акција), Макстил АД Скопје (9,83% - 345,00 денари по акција), Гранит АД Скопје (8,49% - 915,00 денари по акција), Стопанска Банка АД Битола  (6,77% - 4.355,00 денари по акција) и Реплек АД Скопје (0,85% - 46.601,00 денари по акција). Кај МБИД индексот пад бележат: Арцелормиттал (ХРМ) (РЖЛЕ) (9,70% - 296,00 денари по акција) и ФЗЦ 11 Октомври (6,29% - 1.975,00 денари по акција). Со пораст е само Попова Кула АД Демиркапија (2,86% - 36,00 денари по акција). Кај ОМБ индексот со пораст се обврзниците РМДЕН08 (1,85% - 79,98%  по обврзница) и обврзниците РМДЕН05 (1,82% - 84,00%  по обврзница).
  | | веќе видена | слични

  Во црквата „Успение на Пресвета Богородица” во неговото родно Крушево утринава ќе се одржи света литургија за упокоение Семејството, пријателите, фановите од Македонија и Балканот денеска ќе одбележат две години од трагичната смрт на македонската музичка икона Тоше Проески. Поп ѕвездата го загуби животот во сообраќајна несреќа на 16 октомври 2007 година кај Нова Градишка - Хрватска на пат кон Загреб. Во црквата „Успение на Пресвета Богородица” во неговото родно Крушево утринава ќе се одржи света литургија за упокоение. Во 6 часот и 20 минути, моментот во кој пред две години се случи фаталната сообраќајна несреќа, од Нова Градишка, во спомен на големата ѕвезда ќе тргнат 15 македонски маратонци на пат кон неговото родно Крушево и до вечното почивалиште на Гумење. Маратонците ќе трчаат три дена - утре наутро треба да стигнат пред белградска „Арена“, во која не многу одамна ечеше од ангелскиот глас што никого не остави рамнодушен. Таму фановите ќе ги пречекаат маратонците и ќе ги ...
  | | веќе видена | слични

  Семејството, пријателите, фановите од Македонија и Балканот денеска ќе одбележат една година од трагичната смрт на македонската музичка икона Тоше Проески. Поп ѕвездата го загуби животот во сообраќајна несреќа на 16 октомври 2007 година кај Нова Градишка - Хрватска на пат кон Загреб.Во црквата „Успение на Пресвета Богородица” во неговото родно Крушево утринава ќе се одржи света литургија за упокоение.Во 6 часот и 20 минути, моментот во кој пред две години се случи фаталната сообраќајна несреќа, од Нова Градишка, во спомен на големата ѕвезда ќе тргнат 15 македонски маратонци на пат кон неговото родно Крушево и до вечното почивалиште на Гумење.Маратонците ќе трчаат три дена - утре наутро треба да стигнат пред белградска „Арена“, во која не многу одамна ечеше од ангелскиот глас што  никого не остави рамнодушен.  Таму фановите ќе ги пречекаат маратонците и ќе ги испратат во Македонија. Планирано е на плоштадот во Скопје да дојдат в недела во 18 часот, а на неговиот вечен дом треба да стигнат точно напладне во ...
  | | веќе видена | слични

  25.01.1981-16.10.2007 Семејството, пријателите, фановите од Македонија и Балканот денеска ќе одбележат две години од трагичната смрт на македонската музичка икона Тоше Проески. Поп ѕвездата го загуби животот во сообраќајна несреќа на 16 октомври 2007 година кај Нова Градишка - Хрватска на пат кон Загреб. Во црквата „Успение на Пресвета Богородица“ во неговото родно Крушево утринава ќе се одржи света литургија за упокоение. Во 6 часот и 20 минути, моментот во кој пред две години се случи фаталната сообраќајна несреќа, од Нова Градишка, во спомен на големата ѕвезда тргнаа 15 македонски маратонци на пат кон неговото родно Крушево и до вечното почивалиште на Гумење. Маратонците ќе трчаат три дена - утре наутро треба да стигнат пред белградска „Арена“, во која не многу одамна ечеше од ангелскиот глас што никого не остави рамнодушен. Таму фановите ќе ги пречекаат маратонците и ќе ги испратат во Македонија. Планирано е на плоштадот во Скопје да дојдат в недела во 18 часот, а на неговиот вечен дом треба да стигнат ...
  | | веќе видена | слични

  БИТОЛА - Над двеста слепи лица, граѓани на Битола, од идниот месец ќе имаат можност да користат бесплатен градски превоз. Финансиските трошоци целосно ги покрива општината. Оваа вест им беше соопштена вчера, на прославата на 15 октомври, Меѓународниот ден на белиот стап во Битола, со најава дека од идната година ќе биде обезбеден бесплатен превоз континуирано цела година. Но, трошоците да ги сносат превозниците, кои ќе добијат тендер за градски превоз. „Општина Битола има и средства и можности да се направи нешто повеќе за овие лица. Се вели дека на луѓето кои не гледаат треба да им се осветли патот. Сега ќе се распише нов тендер за бесплатен превоз и општината ќе го овозможи тоа за лицата со оштетен вид“, рече Борис Чоревски, општински советник. Слепите во Битола велат дека локалната власт малку прави за да им го олесни движењето низ улиците не само ним, туку и на телесните инвалиди. (А.Б.)
  | | веќе видена | слични

  Во најновиот, септемвриски број на меѓународното списание „Коре“ што на француски јазик се појавува во Луксембург како магазин за уметност и литература на Европскиот Сефарски Инситут, објавена е посебна препорака за книгата „Светилка за Ханука“ на нашиот писател Томислав Османли. Одговорниот уредник на списанието во својата авторска рубрика „Дамарите на Моисе – Избор на Моисе Рахмани“ меѓу трите книги ја препорачува и збирката сефардски раскази на Османли. „Би сакал да ви зборуван за неколку дела што ме фасцинираа“ пишува тој, набројувајќи ги поетската книга „Крик во тишината“ на авторот Шмуел Рафаел, „Домовите на моите претци: од Битола до Темуко“ на Моисе Хасон, двете на сефардски јазик објавени минатата година во Барселона и книгата девет раскази и новели од холокаустот на балканските Евреи „Светилка за Ханука“, во издание на „Форум“ од Скопје. Инаку Моисе Рахмани е истакнат писател, есеист, историчар и издавач, и личност што се анимава со афирмација на културата на Евреите Сефарди, дел од чии потомци со ...
  | | веќе видена | слични

  Стопанска Банка АД Битола со пораст од 7,29% Состојбата на Македонската Берза АД Скопје во 11,00 часот е следната: МБИ-10 има пораст (5,03% - 4.029,32,41 индексни поени), МБИД има пoраст (1,34,% - 3.986,38 индексни поени) и ОМБ е со пад (0,80% - 105,37 индексни поени). Кај МБИ-10 индексот со пораст се: Макпетрол АД Скопје (9,02% - 55.033,00 денари по акција), Стопанска Банка АД Битола (7,29% - 4.936,00 денари по акција), Макстил АД Скопје (7,19% - 421,00 денари по акција), Комерцијална Банка АД Скопје (6,47% - 3.866,00 денари по акција), Топлификација АД Скопје (3,66% - 6.626,00 денари по акција) Гранит АД Скопје (3,44% - 1.045,00 денари по акција), Алкалоид АД Скопје (3,01% - 6.611,00 денари по акција) и Реплек АД Скопје (0,76% - 47.499,00 денари по акција). Додека со пад е ЗПКО АД Битола (1,11% - 5.339,00 денари по акција). Кај МБИД индексот со пораст се: Арцелормиттал (ХРМ) (РЖЛЕ) (8,95% - 336,00 денари по акција), Тутунска банка АД Скопје (4,10% - 5.667,00 денари по акција), Арцелормиттал (ЦРМ) ...
  | | веќе видена | слични