Азија

  во

  Економија Се буди азискиот економски џин Вашингтон, 2 септември – Азија во наредните пет години ќе ги стигне економиите на САД и Европа со својата стопанска моќ, тврди Меѓународниот монетарен фонд. Според ММФ, Азија ќе доживее огромен економски раст. Ова го потврдуваат и погнозите на Азиската развојна банка, според која, економскиот раст на регионот годинава ќе изнесува 7,9 проценти, иако во април Банката предвидуваше раст од 7,5 проценти. Доколку продолжи ваквиот тренд, според ММФ, азиската економија во следните пет години ќе зајакне за 50 проценти во споредба со сегашното ниво.
  сите 4 | | | веќе видена

  За страсните љубители на астрологијата и оние кои имаат обичај навечер да го набљудуваат небото со телескоп, овој септември ќе имаат што да набљудуваат. Овој месец ќе се случуваат голем број на промени, како резултат на смената на годишните времиња која ќе следи за неколку недели. Една од ѕвездените атракции, соѕвездието “митолошкиот коњ Пегаз“ ќе биде поистакнато во овој период за набљудување. “Големиот квадрат“ во соѕвездието “Пегаз“ е она што многумина кои се занимаваат професионално или аматерски со астрологија со нетрпение чекаат да го видат. Видливоста на некои од атрактивните соѕвездија ќе биде различна во различни области од светот, но во најголем дел ќе може да ужива во набљудувањето на “новото небо“ над северниот дел на САД, делови од Европа и Азија. Овој месец, од една страна ќе има помалку чисти ѕвездени неба, но затоа пак одделни вселенски објекти ќе бидат на располагање за набљудување. Видливоста на планетите Јупитер и Уран ќе биде исто така поизразена. Ова посебно ги радува астролозите, ...
  | | веќе видена

  ММФ: До 2015 азиската економија ќе ги достигне САД и Европа Азија ќе доживее огромен економски раст, па до 2015 година со својата стопанска моќ таа ќе ги достиге економиите на САД и Европа, очекува Меѓународниот монетарен фонд . Според погнозите на Азиската развојна банка, економскиот раст на регионот оваа година ќе изнесува 7,9 проценти,иако во април Банката предвидуваше раст од 7,5 проценти. Доколку продолжи ваквиот тренд, според ММФ, азиската економија во следните пет години ќе зајакне за 50 проценти во споредба со сегашното ниво, остварувајќи повеќе од една третина од глобалниот бруто производ, па по својот обем ќе може да се споредува со економиите на САД и Европа. Азија во моментов е на водечката позиција во однос на глобалното економско заздравување, при што прометот со акции на азиските берзи е поголем од оној во западните индустриски развиени земји.
  сите 3 | | | веќе видена

  Според „Фајненшел тајмс“ Европската економија се движи подобро од американската и тоа дава надеж дека европскиот континент уште неколку месеци ќе може да се одбрани од „студениот ветер што дува од САД и од Азија“, пишува „Фaјненшел тајмс“. Како што јави дописникот на МИА од Лондон, стопанскиот раст на земјите од Европската унија значително е нараснат во тримесечието до крајот на јуни. Податоците покажуваат дека од февруари годинава, не се зголемува невработеноста во ЕУ, иако таа и понатаму е висока и изнесува 10 отсто. Експертите предвидуваат дека таквата ситуација ќе може да се одржува до крајот на годината, затоа што не се очекува забавувањето на американската економија да се прошири низ светот, или да предизвика катастрофа. Според лондонскиот весник, британската економија сега е подобра од онаа на САД, а дека добри постигнувања бележат Полска, меѓу членките на Унијата и Турција. Весникот смета дека полската економија, како и економиите на Чешка и Словачка најмногу искористија од излегувањето на Германија ...
  сите 5 | | | веќе видена

  Полската економија, како и економиите на Чешка и на Словачка, најмногу искористи од излегувањето на Германија од глобалната криза и од нејзиниот сегашен забрзан раст Европската економија се движи подобро од американската и тоа дава надеж дека европскиот континент уште неколку месеци ќе може да се одбрани од „студениот ветер што дува од САД и од Азија“, пишува „Фајненшл тајмс“. Како што јави дописникот на МИА од Лондон, стопанскиот раст на земјите од Европската Унија значително е нараснат во тримесечието до крајот на јуни. Податоците покажуваат дека од февруари годинава, не се зголемува невработеноста во ЕУ, иако таа и понатаму е висока и изнесува 10 отсто. Експертите предвидуваат дека таквата ситуација ќе може да се одржува до крајот на годината, затоа што не се очекува забавувањето на американската економија да се прошири низ светот или да предизвика катастрофа. Според лондонскиот весник, британската економија сега е подобра од онаа на САД, а добри постигања бележат Полска, меѓу членките на Унијата и ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Интересот за женските приказни од третиот свет не замира, не само во светот туку и кај нас. За тоа зборува и податокот дека добар дел од листата што ја објави „Јутарњи лист“ со книги за жени од далечни и непознати краеви, главно од третиот свет, и ние ги имаме преведено. Издавачката куќа „Три“ предничи според бројката на објавени наслови од оваа листа и, според неа, тоа се насловите што се меѓу најчитаните во нивната продукција Постојат романи што го опишуваат животот на жените во средини што се многу далечни. Таков е и нивниот живот за нас - туѓ и непознат. Хрватски „Јутарњи лист“ составува листа на неколку романи што се занимаваат со оваа тематика. Дел од книгите на оваа листа, која не ја пренесуваме во целост, веќе имаме преведено и на македонски јазик. Најголем дел од овие наслови кај нас има објавено издавачката куќа „Три“ и, според издавачот, тоа се наслови што се меѓу најчитаните во нивната продукција. Интересот за женските приказни од третиот свет не замира, не само во светот туку и кај нас. Меѓу ...
  | | веќе видена

  Да се влезе во војна е лесно, но тешко е да се излезе од нејзината прегратка. Оваа аксиома посебно важи за денешните САД, бидејќи се справуваат со три војни од кои две се наметнати (Авганистан и „војната против тероризмот“), додека третата (Ирак) непотребно ја започна американската администрација која беше заслепена од идеологијата и суетата. САД немаат изгледи да однесат воена победа во Авганистан или Ирак; трошоците на овие војни едвај се издржуваат, а политичката поддршка на домашната јавност опаѓа . Америка мора да се повлече, но цената која треба ја платат САД, нивните сојузници во регионот и на Запад, и понатаму останува отворено прашање. Последните борбени трупи на САД се повлекоа од Ирак. Наспроти фактот дека ги употреби сите средства кои ги имаше на располагање, најголемата воена сила во светот успеа само да воспостави лабава стабилност на домашен терен. Денес никој не носи транспаренти со натпис: „Завршена мисија!“. Ниеден од итните политички проблеми предизвикани со интервенцијата на САД, односно ...
  | | веќе видена

  Во наредните години Азија ќе доживее огромен економски раст, па до 2015 година со својата стопанска моќ таа ќе ги достиге економиите на САД и Европа, предвидува Меѓународниот монетарен фонд (ММФ). Според најновите погнозите на Азиската развојна банка, економскиот раст на регионот оваа година ќе изнесува 7,9 проценти. Во своите априлски анализи, Банката предвидуваше раст од 7,5 проценти. Доколку продолжи ваквиот тренд, според аналитичарите на ММФ, азиската економија во следните пед години ќе зајакне за 50 проценти во споредба со сегашното ниво, остварувајќи повеќе од една третина од глобалниот бруто производ, па по својот обем ќе може да се споредува со економиите на САД и Европа. Азија во моментов е на водечката позиција во однос на глобалното економско заздравување, при што прометот со акции на азиските берзи е поголем од оној во западните индустриски развиени земји. Трговијата и инвестициите меѓу азиските земји бележи значителен пораст во однос на трговската размена меѓу државите од Азија и ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Населението на источниот брег на САД почна да се евакуира пред налетот на ураганот Ерл. Невремето откако вчера изгуби на сила, денеска повторно порасна на бура од 4-та категорија со брзина на ветрот од 215 километри на час. Претседателот Обама предупреди жителите на најлошо сценарио, а на автопатите веќе се создаваат колони возила. Ерл во моментов е над Бахамите, а по него следат тропските бури Фиона и Гастон. На истокот на Азија, тајфунот Компасу однесе 3 животи во Јужна Кореја, остави без струја 60 илјади домови и го прекина сообраќајот. Тропската бура Лионрок предизвика свлечиште во Кина во кое исчезнаа 57 луѓе. На регионот му се закануваат дополнителни поплави и лизгања на земјиштето.
  сите 4 | | | веќе видена

  Балканските земји доцна ги зафатила економската криза и сега од неа излегуваат меѓу последните, пишува “Фајненшел тајмс“. Лондонскиот весник повикувајќи се на експерт за европска економија наведува дека државите од Балканот за разлика од централна Европа повеќе зависат од Италија и Грција, директно во трговските врски и индиректно преку сопственост над нивните банки. Европа на економски план подобро стои и тоа буди надеж дека европскиот континент барем уште неколку месеци може да се одбрани од студениот ветер, што дува од САД или Азија. Водечките европски економии предводени од Германија последните неколку седмици остварувале значајно подобри резултати. Економскиот раст наведува “Фајненшел тајмс“ во земјите членки на Европската унија значајно бил зголемен во тримесечниот период до јуни. Според најновите податоци стапката на невработеност во Унијата бележи раст уште од февруари. И понатаму е на високо ниво до речиси 10 отсто. Се предвидува таквиот тренд да продолжи до крајот на 2010 година.
  сите 3 | | | веќе видена

  Балканските земји доцна ги зафатила економската криза и сега од неа излегуваат меѓу последните, пишува “Фајненшел тајмс“. Лондонскиот весник повикувајќи се на експерт за европска економија наведува дека државите од Балканот за разлика од централна Европа повеќе зависат од Италија и Грција, директно во трговските врски и индиректно преку сопственост над нивните банки. Европа на економски план подобро стои и тоа буди надеж дека европскиот континент барем уште неколку месеци може да се одбрани од студениот ветер, што дува од САД или Азија. Водечките европски економии предводени од Германија последните неколку седмици остварувале значајно подобри резултати. Економскиот раст наведува “Фајненшел тајмс“ во земјите членки на Европската унија значајно бил зголемен во тримесечниот период до јуни. Според најновите податоци стапката на невработеност во Унијата бележи раст уште од февруари. И понатаму е на високо ниво до речиси 10 отсто. Се предвидува таквиот тренд да продолжи до крајот на 2010 година.
  сите 2 | | | веќе видена

  Во наредните години Азија ќе доживее огромен економски раст, па до 2015 година со својата стопанска моќ таа ќе ги достиге економиите на САД и Европа, предвидува Меѓународниот монетарен фонд (ММФ). Според најновите погнозите на Азиската развојна банка, економскиот раст на регионот оваа година ќе изнесува 7,9 проценти. Во своите априлски анализи, Банката предвидуваше раст од 7,5 проценти. Доколку продолжи ваквиот тренд, според аналитичарите на ММФ, азиската економија во следните пед години ќе зајакне за 50 проценти во споредба со сегашното ниво, остварувајќи повеќе од една третина од глобалниот бруто производ, па по својот обем ќе може да се споредува со економиите на САД и Европа. Азија во моментов е на водечката позиција во однос на глобалното економско заздравување, при што прометот со акции на азиските берзи е поголем од оној во западните индустриски развиени земји. Трговијата и инвестициите меѓу азиските земји бележи значителен пораст во однос на трговската размена меѓу државите од Азија и останатиот ...
  | | веќе видена

  Европската економија се движи подобро од американската и тоа дава надеж дека европскиот континент уште неколку месеци ќе може да се одбрани од „студениот ветер што дува од САД и од Азија“. пишува „Фајненшл Тајмс“. Како што јави дописникот на МИА од Лондон, стопанскиот раст на земјите од Европската унија значително е нараснат во тримесечието до крајот на јуни. Податоците покажуваат дека од февруари годинава, не се зголемува невработеноста во ЕУ, иако таа и понатаму е висока и изнесува 10 отсто. Експертите предвидуваат дека таквата ситуација ќе може да се одржува до крајот на годината, затоа што не се очекува забавувањето на американската економија да се прошири низ светот, или да предизвика катастрофа. Според лондонскиот весник, британската економија сега е подобра од онаа на САД, а дека добри постигнувања бележат Полска, меѓу членките на Унијата и Турција. Весникот смета дека полската економија, како и економиите на Чешка и Словачка најмногу искористија од излегувањето на Германија од глобалната криза и ...
  | | веќе видена

  Август во Европа не е време за сериозна политика, бидејќи на Европејците им изгледа дека ништо во светот не се случува додека тие одмараат. Овој месец обично со семејството го поминувам во нашата стара реновирана куќа на село во југозападна Франција. Додека го пишувам ова седнат под виновата лоза во градината, ги гледам ридовите обраснати со шума од кои не се гледаат другите објекти. Нашето село се состои од мали фарми, неколку вили со соби за изнајмување и десетина други куќи. Пред еден век ова било заедница во која живееле повеќе од 50 луѓе, додека денес само фармерот и неговата мајка во поодминати години се постојаните жители, а другите доаѓаат за време на одморот. Напредокот кој го оствари Франција беше проследен со миграцијата од село во град. Пред неколку години локалниот фармер ме праша зошто луѓето кои живеат на село сакаат да се отселат, додека жителите на градовите од северот на Европа доаѓаат да југот од Франција и купуваат стари куќи Претпоставувам дека одговорот делумно се крие во сонот на ...
  | | веќе видена

  Можат ли да оживеат згаснатите занаети? Лете, само што ќе почнат да листаат црниците, во Гевгелија престанува секоја друга работа. Дуќаните се затвораат, училиштата се распуштаат, домаќините ги напуштаат куќите за да им го отстапат местото на свилените буби. Се селат покрај лесите, каде што се закачуваат свилените кокони околу кои сите се ангажирани. Стари, млади, деца... На Велики четврток, жените од Гевгелија, од Богданци, од Валандово и од Дојран, го изнесуваат на провев чеизот од свилена коприна, ризите, сокаите, убрусите, шамиите и разни други ракотворби изработени од свилен конец. Некои, стари и над 200 години, од времето на најголемиот подем на свиларството во овие краишта. Како своевиден доказ за некогашното убаво време на свиларскиот занает. Сепак, може ли сега да оживее нова нишка до коприната што злати... Во 1863 година, во Гевгелија имало девет сушилници на свилени чаури, кои биле сопственост на некој грчки трговец. Тогаш градот имал шеесеттина куќи и околу 900 жители. Но, со брзиот подем на ...
  | | веќе видена

  Францускиот трговски ланец "Керфур" (Carrefour) во првата половина на годината оствари добивка во вредност од 82 милиони евра во споредба со 58 милиони евра загуба за истиот период минатата година, објави компанијата која е во процес на реструктуирање. Добивката на втората во светот фирма од овој сектор, достигна 44,43 милијарди евра, што претставува зголемување од 5,9 отсто во споредба со првите шест месеци од 2009 година. Во Франција "Керфур" ја зголеми продажбата во тој период за 2,2 отсто, во другите европски земји е регистриран пад со 1,6 отсто, во Латинска Америка зголемувањето изнесува 34,6 отсто, а во Азија 13,5 отсто.
  сите 2 | | | веќе видена

  Париз Францускиот трговски ланец "Керфур" (Carrefour) во првата половина на годината оствари добивка во вредност од 82 милиони евра во споредба со 58 милиони евра загуба за истиот период минатата година, објави компанијата која е во процес на реструктуирање. Добивката на втората во светот фирма од овој сектор, достигна 44,43 милијарди евра, што претставува зголемување од 5,9 отсто во споредба со првите шест месеци од 2009 година. Во Франција "Керфур" ја зголеми продажбата во тој период за 2,2 отсто, во другите европски земји е регистриран пад со 1,6 отсто, во Латинска Америка зголемувањето изнесува 34,6 отсто, а во Азија 13,5 отсто.
  сите 2 | | | веќе видена

  Барот Кастиљо дел Мар во Канкун, нападнат од нарkо картелот Зетас (Associated Press) Најмалку осум лица, од кои шест жени и двајца мажи, загинале откако непознати напаѓачи фрлеле молотови коктели во локал во мексиканското популарно меѓу Американците туристичко место Канкун, прeнесе Reuters Во нападот од вторникот попладне на самото место загинале шест лица, додека две починале од повредите во градската болница, изјавил мексиканскиот обвинител Франциско Алор Квесада . Според локалниот весник Diario de Yucatan , двајцата загинати мажи биле гости во ноќниот клуб и бар, а настраданите жени биле вработени во локалот. Очевидците за мексиканските медиуми изјавиле дека група од шест мажи ги фрлиле запаливите бомби врз ноќниот клуб и бар чиј сопственик на полицијата и’ пријавил два обида за изнудување од страна на припадници на се’ понасилниот нарко картел Зетас. Припадници и основачи во почетокот на 1990-те на овој нарко картел се поранешни припадници на мексиканските специјални единици. ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Денеска со филмот „Црниот лебед“ на Дарен Аронофски се отвора 67. Венециски филмски фестивал, кој во текот на десет дена ќе прикаже 79 светски премиери од 34 земји од целиот свет. Најстариот филмски фестивал на светот, познатата Мостра, годинава се отвора и се затвора со американски филмови, а и во нејзината официјална програма доминира американскиот филм. Покрај Аронофски, на отворањето на полноќ ќе биде прикажана уште една американска продукција, жестоката криминална акција „Мачети“ на Роберт Родригез, додека за затворањето на 11 септември е одбрана драмата на Џули Тејмор „Бура“, уште една адаптација на познатата Шекспирова драма. Во трка пет американски филма „Црниот лебед“ е психолошки трилер, кој се фокусира на ривалитетот на две балерини од една балетска трупа во Њујорк. Овој филм полн со изненадувања и провокативни карактери го враќа Аронофски („Пи“, „Реквием за сонот“, „Фонтана“) во Венеција, каде што пред две години го освои „Златниот лав“ за филмот „Борач“, што го врати Мики Рурк на светската ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Дека иднината е во отпадот, потврдуваат експертите кои утврдиле дека во секој мобилен апарат се наоѓаат околу 23 милиграми злато. Во светот годишно се произведуваат 1,3 милијарди мобилни апарати Секундарниот отпадот станува милионски бизнис во многу амбициозни држави во светот. Во Азија и Латинска Америка собирањето на секундарниот отпад претставува главна професија на цели семејства. Дека иднината е во отпадот, потврдуваат експертите кои утврдиле дека во секој мобилен апарат се наоѓаат околу 23 милиграми злато. Во светот годишно се произведуваат 1,3 милијарди мобилни апарати. Само десет проценти од нив завршуваат во просториите за рециклажа, а остатокот се фрла, што значи дека годишно граѓаните фрлаат во ѓубре од 20 до 22 тони злато. Во Македонија засега се рециклираат само железото, хартијата и пластиката, но во зародиш е идејата за рециклажа на автомобили и т.н. дигитален отпаден или специјален секундарен отпад. Според Васко Гацевски, претседател на Групацијата за секундарен отпад при Стопанската комора ...
  | | веќе видена