Атина

  во

  ОДГОВОРОТ НА АТИНА ДО НИМИЦ СО МНОГУ ЗАБЕЛЕШКИ, КОРЕКЦИИ И ПРЕЦИЗИРАЊА

  Одговорот на Атина за последниот пакет идеи на посредникот на ОН Метју Нимиц за решавање на спорoт за името содржи многу забелешки, корекции и прецизирања, пишува денеска весникот „То Вима“.

  Одговор на Нимиц му го предал грчкиот преговарач Адемантиос Василакис во понеделникот во Лондон. Василакис оценил дека нема потреба од дополнителни консултации со медијаторот и затоа не била одржана за вчера најавената нова средба во британската престолнина.

  Сега топката е во рацете на посредникот на ОН кој веќе го има мислењето на двете страни во врска со неговиот пакет идеи презентиран на 8 октомври. Предлогот на Нимиц не е од „типот земи или остави“, наведува „То Вима“ посочувајќи оти и Атина и Скопје јавно го оцениле како „незадоволителен“.
  | | веќе видена | слични

  Одговор на Нимиц му го предал грчкиот преговарач Адемантиос Василакис во понеделникот во Лондон. Василакис оценил дека нема потреба од дополнителни консултации со медијаторот и затоа не била одржана за вчера најавената нова средба во британската престолнина.

  Сега топката е во рацете на посредникот на ОН кој веќе го има мислењето на двете страни во врска со неговиот пакет идеи презентиран на 8 октомври. Предлогот на Нимиц не е од „типот земи или остави“, наведува „То Вима“ посочувајќи оти и Атина и Скопје јавно го оцениле како „незадоволителен“.
  | | веќе видена | слични

  Многу забелешки, прецизирања и поправки има во одговорот што официјална Атина го достави до специјалниот посредник на Обединетите нации Метју Нимиц, пишува денеска грчкиот весник „Вима“.  Грчкиот преговарач Адамантиос Василакис на средбата со Нимиц во понеделникот во Лондон, му го врачил одговорот на медијаторот.

  Весникот потсетува дека пред две недели и Скопје ги врачило своите забелешки по пакетот идеи за решавање на спорот со името, а „Вима“, повикувајќи се на дипломатски извори, посочува дека впечатокот од средбата Нимиц-Василакис, е дека Скопје го отфрлило предлогот.

  Сега преостанува каква одлука ќе донесе посредникот на ОН, кој веќе го има мислењето на двете страни.

  Предлогот на Нимиц не е „земи или остави“, и страните во спорот не се должни да го прифатат или отфрлат.

  Шефицата на грчката дипломатија Дора Бакојани овој предлог го оцени како „незадоволителен“, но исто, како што пишува „Вима“, „и Скопје изрази незадоволство од содржината“. ...
  | | веќе видена | слични

  Со многу забелешки и поправки одговори Атина на предлогот на специјалниот посредник од ООн, Метју нимиц, за спорот меѓу Атина и Скопје за името, пишува денеска грчкиот весник “Вима“.

  За време на разговорот помеѓу грчкиот преговарач Адамандиос Василакис и Нимиц, во понеделникот во Лондон, Василакис решил да му го врачи тогаш одговорот и да се откаже планираната средба за вчера, се вели во информацијата.

  “Според дипломатски извори впечатокот од средбата Нимиц - Василакис е дека Скопје го отфрлило предлогот. Сега топката се наоѓа во рацете на посредникот на ООН, кој вече располага со мислењето од двете страни. Предлогот на Нимиц не е “земи или остави“ и државите во спорот не се должни да го прифатат или отфрлат. Министерката за надворешни работи, Дира Бакојани, го определи како незадоволителен, но и Скопје исто така изрази незадоволство од неговата содржина“, пишува “Вима“.
  | | веќе видена | слични

  Многу забелешки, прецизирања и поправки има во одговорот што официјална Атина го достави до специјалниот посредник на ОН Метју Нимиц. Според грчкиот весник „Вима“ преговарачот Адамантиос Василакис на средбата со Нимиц во понеделникот во Лондон, му го врачил одговорот на медијаторот.

  Весникот потсетува дека пред две недели и Скопје ги врачило своите забелешки по пакетот идеи за решавање на спорот со името, а „Вима“, повикувајќи се на дипломатски извори, посочува дека впечатокот од средбата Нимиц-Василакис, е дека Скопје го отфрлило предлогот.

  Сега преостанува каква одлука ќе донесе посредникот на ОН, кој веќе го има мислењето на двете страни.

  Предлогот на Нимиц не е „земи или остави“, и страните во спорот не се должни да го прифатат или отфрлат.

  Шефицата на грчката дипломатија Дора Бакојани овој предлог го оцени како „незадоволителен“, но исто, како што пишува „Вима“, „и Скопје изрази незадоволство од ...
  | | веќе видена | слични

  Многу забелешки, прецизирања и поправки има во одговорот што официјална Атина го достави до специјалниот посредник на Обединетите нации Метју Нимиц, пишува денеска грчкиот весник „Вима“.

  Грчкиот преговарач Адамантиос Василакис на средбата со Нимиц во понеделникот во Лондон, му го врачил одговорот на медијаторот.

  Весникот потсетува дека пред две недели и Скопје ги врачило своите забелешки по пакетот идеи за решавање на спорот со името, а „Вима“, повикувајќи се на дипломатски извори, посочува дека впечатокот од средбата Нимиц-Василакис, е дека Скопје го отфрлило предлогот.

  Сега преостанува каква одлука ќе донесе посредникот на ОН, кој веќе го има мислењето на двете страни.

  Предлогот на Нимиц не е „земи или остави“, и страните во спорот не се должни да го прифатат или отфрлат.

  Шефицата на грчката дипломатија Дора Бакојани овој предлог го оцени како „незадоволителен“, но исто, како што пишува „Вима“, „и Скопје изрази незадоволство од содржината“. ...
  | | веќе видена | слични

  Многу забелешки, прецизирања и поправки има во одговорот што официјална Атина го достави до специјалниот посредник на Обединетите нации Метју Нимиц, пишува денеска грчкиот весник „Вима“.

  Грчкиот преговарач Адамантиос Василакис на средбата со Нимиц во понеделникот во Лондон, му го врачил одговорот на медијаторот.

  Весникот потсетува дека пред две недели и Скопје ги врачило своите забелешки по пакетот идеи за решавање на спорот со името, а „Вима“, повикувајќи се на дипломатски извори, посочува дека впечатокот од средбата Нимиц-Василакис, е дека Скопје го отфрлило предлогот.

  Сега преостанува каква одлука ќе донесе посредникот на ОН, кој веќе го има мислењето на двете страни.

  Предлогот на Нимиц не е „земи или остави“, и страните во спорот не се должни да го прифатат или отфрлат.

  Шефицата на грчката дипломатија Дора Бакојани овој предлог го оцени како „незадоволителен“, но исто, како што пишува „Вима“, „и Скопје изрази незадоволство од содржината“. ...
  | | веќе видена | слични

  Кон штрајкот со глад на затворениците во грчките затвори, кои бараат подобрување на затвроските услови и начинот на нивното третирање, се придружија и затвореници Албанци, јави дописникот на МИА од Тирана.

  Поголемиот број од Албанците, кои се приклучиле кон штрајкот, се во затврот со висока безбедност „Коридалос“ во близина на Атина. Таму има најмалку 1.500 Албанци, кои ја одбивале храната и конзумирале само вода.

  Во другите дваесет грчки затвори, според албанските медиуми, затворска казна издржуваат уште околу 2.500 албански државјани осудени за разни кривични дела, пред се недозволена трговија со дрога.

  Тие побарале помош од албанската држава. Дел од нив за помош се обратиле и до албансиите медиуми, тврдејќи дека состојбата посебно во затворот на островот Хиос е неподнослива. Во него моментно казна издржуваат 250 албански државјани.

  Инаку, според грчките медиуми во вкупно 21 затвор во Грција штрајкуваат околу 4.000 затворенци.

  Штрајкот го поддржаа Комитетот ...
  | | веќе видена | слични

  Официјална Атина вчера му ги предаде своите забелешки и коментари во врска со последниот предлог на посредникот на ОН, Метју Нимиц, за спорот со името на Македонија. Иако беше најавена за прексиноќа, средбата меѓу грчкиот преговарач Адамандиос Василакис и Метју Нимиц се одржа вчеравечер во Лондон. Грчката страна, која нема забелешки во однос на предлогот на Нимиц за името „Северна Македонија“, повторила дека преговорите со Скопје ќе се водат само во врска со името на Македонија, а не за прашања поврзани со националноста и со јазикот, како што бара македонската страна. Американскиот амбасадор во Атина, Даниел Спекхард, претходно изјави дека ќе биде грешка ако преговарачкиот процес биде забавен поради преодниот период во кој се наоѓаат САД до доаѓањето на власт на новата администрација.
  | | веќе видена | слични

  Поголемиот број од Албанците, кои се приклучиле кон штрајкот, се во затврот со висока безбедност „Коридалос“ во близина на Атина. Таму има најмалку 1.500 Албанци, кои ја одбивале храната и конзумирале само вода.
  | | веќе видена | слични

  Денешен ШПИЦ на насловната страница објавува фотографија на мало дете - ромче, а над неа стои насловот „Деца робови продаваат низ Скопје“.

  Весникот ги пренесува предупредувањата на невладини организации дека сексуалната злоупотреба и трговија со органи се двете најголеми опасности со кои секојдневно се соочуваат децата, кои препродаваат дребулии на неколку точки низ Скопје.

  Цени и економија

  ВРЕМЕ јавува дека цената на храната во Македонија останува иста, иако нафтата на светските берзи е пониска за повеќе од 60%, а бензинот во земјата за 25%.

  ВЕСТ вели дека кризата во металургијата загрози 20,000 работни места во транспортот.

  Весникот објаснува дека најголеиот дел од произведените метали се извезува со камиони.

  ДНЕВНИК пренесува оценка на економски експерти, кои велат дека новиот, рекорден буџет на Македонија е храбра, но ризична одлука.

  Блокирана ратификација

  На политички теми УТРИНСКИ ВЕСНИК известува дека Грција и Франција се ...
  | | веќе видена | слични

  АТИНА ДЕНЕСКА ЌЕ ГИ ДАДЕ ЗАБЕЛЕШКИТЕ И КОМЕНТАРИТЕ ЗА ПОСЛЕДНИОТ ПРЕДЛОГ НА НИМИЦ

  Наместо доцна синоќа, грчкиот преговарач, Василакис вечерва во Лондон се среќава во медијатот Метју Нимиц. Откако, пред две недели на одвоена средба со македонската страна, ги соопшти забелешките на последниот предлог, медијаторот денеска ќе ги слушне грчките позиции и забелешки за последниот негов предлог.

  Според најавите од грчкото министерство за надворешни работи, Грција нема целосно да го отфрли последниот пакет на Нимиц, но ќе приложи сериозни забелешки.

  Грчките медиуми пишуваат дека Василакис на Нимиц и овој пат ќе му предочи дека преговорите го засегаат само прашањето за името, а не и прашања како националноста и јазикот.

  За грчката страна е битно името кое го предлата Нимиц да биде за се вкупна употреба, без можност за двојна формула.

  Инаку, и двете страни очекуваат, откако Нимиц ќе ги сумира забелешките, да достави нов, можеби и конкретен предлог. Предвидувањата се ...
  | | веќе видена | слични

  Смената на администрацијата во Вашингтон, глобалната економска криза, тесното мнозинство во Парламентот и намалувањето на рејтингот на владејачката Нова Демократија, различниот пристап во македонското државно раководство голем број елементи кои ја создаваат комплицираната атмосфера околу преговарачкиот процес за името.


  „Речиси е извесно дека до година во Грција ќе има предвремени парламентарни избори “ - се анализите на политичките експерти во Атина кои се темелат на одлуката на Премиерот Караманлис да отстрани уште еден парламентарец од групата на „Нова Демократија “ и легитимитетот да го влече од само 151 пратеник во грчкиот парламент со 300 места. „Ваквата ситуација на екстремно слабо мнозинство, која е тешко одржлива, ќе има влијание врз процесот за името “ вели за Канал 5 аналитичарот Јоргос Капопулос. Како дополнително отежнувачки фактори ги наведува и претстојната смена на администрацијата во Вашингтон, како и глобалната економска криза, која според Капопулос, допрва ќе се почувствува ...
  | | веќе видена | слични

  Официјалните забелешки на Атина во врска со последниот пакет идеи во спорот за името на Македонија, денеска ќе ги му бидат изнесени на нивниот предлагач, посредникот на ОН, Метју Нимиц, објавува грчкиот весник Нафтемборики по најавата на грчкото МНР во петокот.
  Средбата меѓу Адамандиос Василакис и Нимиц ќе се одржи вечерва во Лондон. Грчката страна нема забелешки на предлогот на Нимиц за името „Северна Македонија“, меѓутоа се очекува да го повтори ставот дека преговорите со Скопје ќе се водат само во врска со прашањето на името, а не за прашањата поврзани со националноста и јазикот, како што бара македонската страна.
  „Не се знае дали Атина ја прифаќа предложената формула на Метју Нимиц за двоен назив на Македонија“, пишува Нафтемборики.

  Американскиот амбасадор во Атина, Даниел Спекхард, вчера изјавил дека Вашингтон ќе го поддржи решението на проблемот кое ќе го договорат двете страни. Според него, ќе биде грешка ако преговарачкиот процес биде забавен поради ...
  | | веќе видена | слични

  Грчкиот весник Нафтемборики денеска пишува дека Атина нема забелешки околу името „Северна Македонија“. Сепак, иако беше најавено за синоќа, грчката влада денес ќе ги пренесе забелешките околу последниот предлог-пакет на посредникот Метју Нимиц. Но, се очекува да се повтори ставот дека Атина нема намера да продолжи со преговорите во врска за националното прашање и јазикот. Средбата ќе се одржи во Лондон. Според весникот, американскиот амбасадор во Атина, Даниел Спекхард, синоќа изјави дека официјален Вашингтон ќе го поддржи било кое решение за кое ќе се согласат двете страни. Тој рече дека би било грешка ако преговарачкиот процес запре поради периодот што го минуваат Соединетите Американски Држави по претседателските избори.
  | | веќе видена | слични

  Официјална Атина денеска ќе ги даде своите забелешки и коментари во врска со последниот предлог на посредникот на ОН Метју Нимиц за спорот со Скопје за името на Македонија, пишува денеска грчкиот весник „Нафтемборики“. Иако беше најавена за синоќа, според весникот, средбата меѓу грчкиот преговарач Адамандиос Василакис и Метју Нимиц ќе се одржи вечерва во Лондон. Грчката страна, која нема забелешки во однос на предлогот на Нимиц за името „Северна Македонија“, се очекува да повтори дека преговорите со Скопје ќе се водат само во врска со името на Македонија, а не за прашања поврзани со националноста и јазикот како што бара македонската страна.

  Се уште не е јасно дали Атина ја прифаќа предложената формула на Метју Нимиц за двоен назив на Македонија, пишува „Нафтемборики“.

  Американскиот амбасадор во Атина Даниел Спекхард вчера изјави дека Вашингтон ќе поддржи решение на проблемот кое ќе го договорат двете страни. Тој рече дека ќе биде грешка ако преговарачкиот процес ...
  | | веќе видена | слични

  АТИНА ДЕНЕСКА ЌЕ ГИ ДАДЕ ЗАБЕЛЕШКИТЕ И КОМЕНТАРИТЕ ЗА ПОСЛЕДНИОТ ПРЕДЛОГ НА НИМИЦ

  Официјална Атина денеска ќе ги даде своите забелешки и коментари во врска со последниот предлог на посредникот на ОН Метју Нимиц за спорот со Скопје за името на Македонија, пишува денеска грчкиот весник „Нафтемборики“.

  Иако беше најавена за синоќа, според весникот, средбата меѓу грчкиот преговарач Адамандиос Василакис и Метју Нимиц ќе се одржи вечерва во Лондон. Грчката страна, која нема забелешки во однос на предлогот на Нимиц за името „Северна Македонија“, се очекува да повтори дека преговорите со Скопје ќе се водат само во врска со името на Македонија, а не за прашања поврзани со националноста и јазикот како што бара македонската страна.

  Се уште не е јасно дали Атина ја прифаќа предложената формула на Метју Нимиц за двоен назив на Македонија, пишува „Нафтемборики“.

  Американскиот амбасадор во Атина Даниел Спекхард вчера изјави дека Вашингтон ќе поддржи решение на проблемот кое ќе го ...
  | | веќе видена | слични

  Атина ќе ги врачи забелешките за последниот пакет идеи на специјалниот посредник на ООн, Метју Нимиц, пишува денеска грчкиот весник “Навтемборики“. Тоа ќе се случи денеска на средбата меѓу Нимиц и грчкиот преговарач, Адамандиос Василакис, кои ќе разговараат во Лондон.

  “Грција ќе повтори дека преговорите го засегаат само прашањето за името, а не прашања како националноста и јазикот. Не е изјавено јасно дало се прифаќа двојната формула, предложена од Нимиц“, пишува весникот.

  Во меѓувреме, се вели понатаму во текстот, американскиот амбасадор во атина, даниел Спекхард, изјави дека Вашингтон ќе продолжи да го поддржува пакетот. тој забележал дека би било грешка преговорната процедура да се забави.
  | | веќе видена | слични

  Иако беше најавена за синоќа, според весникот, средбата меѓу грчкиот преговарач Адамандиос Василакис и Метју Нимиц ќе се одржи вечерва во Лондон. Грчката страна, која нема забелешки во однос на предлогот на Нимиц за името „Северна Македонија“, се очекува да повтори дека преговорите со Скопје ќе се водат само во врска со името на Македонија, а не за прашања поврзани со националноста и јазикот како што бара македонската страна.  Се уште не е јасно дали Атина ја прифаќа предложената формула на Метју Нимиц за двоен назив на Македонија, пишува „Нафтемборики“.

  Американскиот амбасадор во Атина Даниел Спекхард вчера изјави дека Вашингтон ќе поддржи решение на проблемот кое ќе го договорат двете страни. Тој рече дека ќе биде грешка ако преговарачкиот процес биде забавен поради преодниот период во кој се наоѓаат САД до доаѓањето на власт на новата администрација.
  | | веќе видена | слични

  Официјална Атина денеска ќе ги даде своите забелешки и коментари во врска со последниот предлог на посредникот на ОН Метју Нимиц за спорот со Скопје за името на Македонија, пишува денеска грчкиот весник „Нафтемборики“.

  Иако беше најавена за синоќа, според весникот, средбата меѓу грчкиот преговарач Адамандиос Василакис и Метју Нимиц ќе се одржи вечерва во Лондон.

  Грчката страна, која нема забелешки во однос на предлогот на Нимиц за името „Северна Македонија“, се очекува да повтори дека преговорите со Скопје ќе се водат само во врска со името на Македонија, а не за прашања поврзани со националноста и јазикот како што бара македонската страна.

  Се уште не е јасно дали Атина ја прифаќа предложената формула на Метју Нимиц за двоен назив на Македонија, пишува „Нафтемборики“.

  Американскиот амбасадор во Атина Даниел Спекхард вчера изјави дека Вашингтон ќе поддржи решение на проблемот кое ќе го договорат двете страни. Тој рече дека ќе биде грешка ако преговарачкиот процес биде ...
  | | веќе видена | слични