Ангела Меркел

  во

  Германската канцеларка Ангела Меркел пред пратениците во Бундестагот денеска најави дека следната година се очекува почеток на пристапнитe преговори на Македонија и Исланд со ЕУ. - На дневниот ред на ЕУ следната година ќе биде прашањето за проширувањето со Исланд и со Македонија, најави Меркел, која, како што јави радио Дојче веле - програма на македонски јазик, денеска ги информираше пратениците во Бундестагот за содржината на разговорите на лидерскиот самит на ЕУ на 10 и 11 декември во Брисел, како и за климатската конференција во Копенхаген. Меркел ги повика парламентарците поинтензивно да дискутираат за теми кои се од голема важност за ЕУ, а меѓу нив, го спомена и проширувањето. - За важните законски иницијативи од Брисел мора да се дебатира поинтензивно во овој Парламент, отколку што тоа беше случај пред стапувањето во сила на Лисабонскиот договор. Ова се разбира се однесува и на темите за кои се преговараше на 10 и 11 декември во Европскиот совет, токму за прашањето за проширување на ЕУ. Како ...
  сите 14 | | | веќе видена

  Германската канцеларка Ангела Меркел пред пратениците во Бундестагот денеска најави дека следната година се очекува почеток на пристапнитe преговори на Македонија и Исланд со ЕУ.“На дневниот ред на ЕУ следната година ќе биде прашањето за проширувањето со Исланд и со Македонија”, најави Меркел, која, како што јави радио Дојче веле - програма на македонски јазик, денеска ги информираше пратениците во Бундестагот за содржината на разговорите на лидерскиот самит на ЕУ на 10 и 11 декември во Брисел, како и за климатската конференција во Копенхаген.Меркел ги повика парламентарците поинтензивно да дискутираат за теми кои се од голема важност за ЕУ, а меѓу нив, го спомена и проширувањето.“За важните законски иницијативи од Брисел мора да се дебатира поинтензивно во овој Парламент, отколку што тоа беше случај пред стапувањето во сила на Лисабонскиот договор. Ова се разбира се однесува и на темите за кои се преговараше на 10 и 11 декември во Европскиот совет, токму за прашањето за проширување на ЕУ. Како сојузна ...
  сите 15 | | | веќе видена

  Германската канцеларка Ангела Меркел пред пратениците во Бундестагот денеска најави дека следната година се очекува почеток на пристапните преговори на Македонија и Исланд со ЕУ. „На дневниот ред на ЕУ следната година ќе биде прашањето за проширувањето со Исланд и со Македонија“, најави Меркел, која, како што јави радио Дојче веле - програма на македонски јазик, денеска ги информираше пратениците во Бундестагот за содржината на разговорите на лидерскиот самит на ЕУ на 10 и 11 декември во Брисел, како и за климатската конференција во Копенхаген. Меркел ги повика парламентарците поинтензивно да дискутираат за теми кои се од голема важност за ЕУ, а меѓу нив, го спомена и проширувањето. „За важните законски иницијативи од Брисел мора да се дебатира поинтензивно во овој Парламент, отколку што тоа беше случај пред стапувањето во сила на Лисабонскиот договор. Ова се разбира се однесува и на темите за кои се преговараше на 10 и 11 декември во Европскиот совет, токму за прашањето за проширување на ЕУ“, рече ...
  сите 16 | | | веќе видена

  Германската канцеларка Ангела Меркел пред пратениците во Бундестагот денеска најави дека следната година се очекува почеток на пристапнитe преговори на Македонија и Исланд со ЕУ. - На дневниот ред на ЕУ следната година ќе биде прашањето за проширувањето со Исланд и со Македонија, најави Меркел, која, како што јави радио Дојче веле - програма на македонски јазик, денеска ги информираше пратениците во Бундестагот за содржината на разговорите на лидерскиот самит на ЕУ на 10 и 11 декември во Брисел, како и за климатската конференција во Копенхаген. Меркел ги повика парламентарците поинтензивно да дискутираат за теми кои се од голема важност за ЕУ, а меѓу нив, го спомена и проширувањето. - За важните законски иницијативи од Брисел мора да се дебатира поинтензивно во овој Парламент, отколку што тоа беше случај пред стапувањето во сила на Лисабонскиот договор. Ова се разбира се однесува и на темите за кои се преговараше на 10 и 11 декември во Европскиот совет, токму за прашањето за проширување на ЕУ. Како сојузна ...
  сите 18 | | | веќе видена

  Банкарите незадоволни од предлогот за воведување на овој данок. Францускиот министер за финансии во Франција Кристин Лагард сака да воведе оданочување на бонусите од 50% на премиите кои што надминуваат 27 илјади евра.  Иако предлогот допрва ќе треба да се разгледуван, Францускиот министер за финансии наиде на остри критики и несогласувања од страна на банкарската федерација, кои што сметаат дека не би требало државата да зема дел од нивните дополнителни приходи. Германскиот канцелар Ангела Меркел е задоволна со идејата на Лагард.
  сите 2 | | | веќе видена

  Германската канцеларка Ангела Меркел пред пратениците во Бундестагот денеска најави дека следната година се очекува почеток на пристапнитe преговори на Македонија и Исланд со ЕУ. „На дневниот ред на ЕУ следната година ќе биде прашањето за проширувањето со Исланд и со Македонија“ најави Меркел, која, како што јави радио Дојче веле - програма на македонски јазик, денеска ги информираше пратениците во Бундестагот за содржината на разговорите на лидерскиот самит на ЕУ на 10 и 11 декември во Брисел, како и за климатската конференција во Копенхаген. Меркел ги повика парламентарците поинтензивно да дискутираат за теми кои се од голема важност за ЕУ, а меѓу нив, го спомена и проширувањето. „За важните законски иницијативи од Брисел мора да се дебатира поинтензивно во овој Парламент, отколку што тоа беше случај пред стапувањето во сила на Лисабонскиот договор. Ова се разбира се однесува и на темите за кои се преговараше на 10 и 11 декември во Европскиот совет, токму за прашањето за проширување на ЕУ. Како сојузна ...
  сите 18 | | | веќе видена

  Германската канцеларка, Ангела Меркел побара од Соединетите Американски Држави дополнително намалување на емисијата на јаглерод диоксид и други гасови кои предизвикуваат глобалното затоплување. Меркел порачала во парламентот пред да замине на климатки преговори во Копенхаген дека моменталната понуда на САД за намалување на емисиите од четири отсто "не е доволно амбициозна", објави АП. Сите индустриски развиени земји се под притисок да направат подлабоки резови, а земјите во развој како Кина и Индија се под притисок да го сузбијат растот на емисиите во рамките на вложување на напор да се постигне меѓународен договор. Европската унија ветила дека ќе ги намали резовите за 20 проценти, што може да доведе до 30 проценти ако други земји исто така обезбедат  далекусежни ветувања.
  | | веќе видена

  Германската канцеларка Ангела Меркел пред пратениците во Бундестагот денеска најави дека следната година се очекува почеток на пристапнитe преговори на Македонија и Исланд со ЕУ.- На дневниот ред на ЕУ следната година ќе биде прашањето за проширувањето со Исланд и со Македонија, најави Меркел, која, како што јави радио Дојче веле - програма на македонски јазик, денеска ги информираше пратениците во Бундестагот за содржината на разговорите на лидерскиот самит на ЕУ на 10 и 11 декември во Брисел, како и за климатската конференција во Копенхаген.Меркел ги повика парламентарците поинтензивно да дискутираат за теми кои се од голема важност за ЕУ, а меѓу нив, го спомена и проширувањето.- За важните законски иницијативи од Брисел мора да се дебатира поинтензивно во овој Парламент, отколку што тоа беше случај пред стапувањето во сила на Лисабонскиот договор. Ова се разбира се однесува и на темите за кои се преговараше на 10 и 11 декември во Европскиот совет, токму за прашањето за проширување на ЕУ. Како сојузна ...
  сите 20 | | | веќе видена

  Германската канцеларка Ангела Меркел пред пратениците во Бундестагот денеска најави дека следната година се очекува почеток на пристапни преговори за Македонија и Исланд со ЕУ. На дневниот ред на ЕУ следната година ќе биде прашањето за проширувањето со Исланд и со Македонија, најави во денешниот говор во парламентот, германската канцеларка Ангела Меркел. Таа денеска ги информираше пратениците во Бундестагот за содржината на разговорите на лидерскиот самит на Унијата на 10 и 11 декември во Брисел, а најголемиот дел од говорот го посвети на климатската конференција во Копенхаген. Меркел ги повика парламентарците поинтензивно да дискутираат за теми кои се од голема важност за ЕУ, а меѓу нив, го спомена и проширувањето. „За важните законски иницијативи од Брисел мора да се дебатира поинтезивно во овој парламент, отколку што тоа беше случај пред стапувањето во сила на Лисабонскиот договор. Ова се разбира се однесува и на темите за кои се преговараше на 10 и 11 декември во Европскиот Совет, токму за прашањето за ...
  сите 21 | | | веќе видена

  Германскиот канцелар Ангела Меркел изјави денеска дека ветувањата на индустријализираните земји на конференцијата на ОН за климатските промени во Копенхаген не се доволни, а предлогот на САД - недоволно амбициозен. Во обраќање пред Парламентот пред да отпатува за данската престолнина таа рече дека вестите од Копенхаген досега не се добри и предупреди дека би било многу опасно, ако не биде постигнат договор. - Треба чесно да признаам, дека предлогот на САД да ги намалат емисиите на штетни гасови за четири проценти во споредба со нивоата од 1990 година, не е амбициозен, рече таа. Индустријализираните земји се подложени на притисок да направат уште поголеми скратувања, а земји како Кина и Индија треба да го контролираат зголемувањето на емисиите како дел од напорите за постигнување на меѓународен договор. ЕУ вети дека ќе ги намали емисиите на штетни гасови за 20 проценти, што може да се зголеми и до 30 отсто, ако другите земји исто така ветат значително намалување.
  сите 47 | | | веќе видена

        Колективната тужба, потпишана од 34.995 лица и сместена во 12 кутии, како и другата документација за кривичното дело, беа поднесени во Федералниот Уставен суд во градот Карлсруе. Тужителите го креваат гласот против законот што стапи на сила минатата година, што од телефонските компании бара да зачувуваат детален запис на разговори и електронска кореспонденција во рок од шест месеци, за да се искористат од полицијата при истражување на криминални случаи и тероризам. Распределена во 60 одделни поплаки, ова е најголемата колективна тужба, поднесена во суд. Судската одлука може да се очекува не порано од почетокот на следната година. Меѓу тужителите е и актуелниот министер за правда во владеачката коалиција на канцеларот Ангела Меркел, Сабине Лојтхојсер-Шнаренбергер, која тужбата ја поднела кога нејзината Слободна демократска партија - либерали (СДПЛ) беше во опозиција. Партијата на зелените соопшти дека е против чувањето информации, затоа што на тој начин на секого во земјата се гледа како ...
  | | веќе видена

  Карлсруе, 16 декември (МИА) - Илјадници Германци ја дадоа Владата на суд заради чувањето податоци од телекомуникациските компании за потребите на полицијата, пренесоа германските медиуми. Колективната тужба, потпишана од 34.995 лица и сместена во 12 кутии, како и другата документација за кривичното дело, беа поднесени во Федералниот Уставен суд во градот Карлсруе. Тужителите го креваат гласот против законот што стапи на сила минатата година, што од телефонските компании бара да зачувуваат детален запис на разговори и електронска кореспонденција во рок од шест месеци, за да се искористат од полицијата при истражување на криминални случаи и тероризам. Распределена во 60 одделни поплаки, ова е најголемата колективна тужба, поднесена во суд. Судската одлука може да се очекува не порано од почетокот на следната година. Меѓу тужителите е и актуелниот министер за правда во владејачката коалиција на канцеларот Ангела Меркел, Сабине Лојтхојсер-Шнаренбергер, која тужбата ја поднела кога нејзината Слободна ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Паднаа оценките за лидерите на Европската Унија. Титулата политичар на годината ја доби заслужено, до неодамна на европско ниво непознатиот шведски Премиер Фредрик Реинфелд. Жирито од дописниците акредитирани во Брисел, составено од дневниот весник „Трибун“, Реинфелд го опишуваат како „интелигентен, опуштен и полн со хумор“. 44 годишниот шведски Премиер ги освои срцата на новинарите, бидејќи за шест месеци успеа да воспостави ред во куќата на Европската Унија. Реинфелд според својот ритам, како Волво дизел, успеа да ги затвори сложените досиеа на Европската Унија, како самитот за климата во Копенхаген и ратификацијата на Лисабонскиот договор, оценува еден од членовите на жирито „Еуротрибун“, цитиран во весникот. Веднаш зад него се најдоа сигурните и потврдени вредности меѓу европските лидери, Премиерот на Луксембург Жан-Клод Јункер (2) и германската канцеларка Ангела Меркел (3). Ланскиот примерен ученик и првопласирана во класот на 27-мината, францускиот претседател Никола Саркози се најде на деветтото ...
  | | веќе видена

  Европската унија ќе обезбеди најмалку 7,2 милијарди евра за светскиот фонд за помош на сиромашните држави во борбата со климатските промени, а сумата ќе биде распределена за период од три години од 2010 година, се согласија лидерите на Унијата на самитот во Брисел. Објавувајќи го договорот, шведскиот премиер Фредрик Рајнфелд појасни дека сите 27 членки на ЕУ ќе донираат во новиот фонд. Одлуката за донација на парите е донесена за да се обезбеди поддршката на земјите во развој и на сиромашните држави, во момент кога глобалната климатска конференција во Копенхаген е во застој поради нивното одбивање да го прифатат понудениот договор. Во четвртокот лидерите на ЕУ не успеаја да постигнат договор за висината на сумата што годишно ќе се донира во фондот за сиромашните, засрамувачки застој за политичкиот блок кој од секогаш се наоѓал во првите линии на борбата со глобалното затоплување. Помалите, источни членки на Унијата не сакаат да одвојуваат дополнителни финансиски средства, во период кога се борат со големата ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Шведскиот премиер Фредрик Рајнфелд е европски политичар на годината, во изборот на францускиот весник Трибјун. Работата на сите 27 шефови на земјите членки на Европската унија ја оценуваше меѓународно жири составено од новинари. Рајнфелд доби највисока оценка - 7,54, пред луксембуршкиот премиер Жан Клод Јункер и германската канцеларка Ангела Меркел. Тројката Рајнфелд, Јункер и Меркел доби највисоки оценки во сите категории. Јанкер, покрај другото, доби и признание за тимска работа и посветеност на европската идеја, а Меркел за своите лидерски способности. Во оваа категорија висока оценка доби и францускиот претседател Никола Саркози, но бидејќи потфрли во сите други категории, на листата е дури деветти. Словенечкиот премиер Борут Пахор е 18 на листата на европски политичари. Три места зад него е британскиот премиер Гордон Браун. Романскиот претседател Трајан Басеску е на претпоследното место, додека на самото дно на листата е италијанскиот премиер Силвио Берлускони.
  сите 3 | | | веќе видена

  Францускиот весник “Ла Трибјун“ со помош на меѓународно жири од новинари го избра европскиот политичар на годината – шведскиот премиер Фредерик Рејнфелдт. Жирито ги оценувале 27-те лидери на земјите членки на Европската Унија. Рејнфелдт не “топ листата“ го следи луксембуршкиот претседател и лидер на Еврозоната Жан-Клод Јункер, додека на третото место се најде германската канцеларка Ангела Меркел. Тројцата добиле највисоки оценки во сите категории. Јункер, покрај останатото, е пофален за тимската работа и лојалност на европските идеи, а Меркел за способноста за лидерство. Иако се наоѓа дури на деветтото место, францускиот претседател Никола Саркози исто така е пофален за способност за лидерство.
  сите 5 | | | веќе видена

  Шведскиот премиер Фредрик Рајнфелд е европски политичар на годината, во изборот на францускиот весник Трибјун. Работата на сите 27 шефови на земјите членки на Европската унија ја оценуваше меѓународно жири составено од новинари. Рајнфелд доби највисока оценка - 7,54, пред луксембуршкиот премиер Жан Клод Јункер и германската канцеларка Ангела Меркел. Тројката Рајнфелд, Јункер и Меркел доби највисоки оценки во сите категории. Јанкер, покрај другото, доби и признание за тимска работа и посветеност на европската идеја, а Меркел за своите лидерски способности. Во оваа категорија висока оценка доби и францускиот претседател Никола Саркози, но бидејќи потфрли во сите други категории, на листата е дури девети. Словенечкиот премиер Борут пахор е 18 на листата на европски политичари. Три места зад него е британскиот премиер Гордон Браун. Романскиот претседател Трајан Басеску е на претпоследното место, додека на самото дно на листата е италијанскиот премиер Силвио Берлускони./крај/фонет/ег/
  сите 5 | | | веќе видена

  Германската канцеларка Ангела Меркел препорача дека Европската Унија треба да игра поголема улога во справувањето со кревката грчка економија Таа се повика на заедничката одговорност кон членките на еврозоната, по состанокот на десничарските европски лидери во Бон, во кој истакна дека притисокот ќе биде насочен кон парламентите на државите со тешкотии во буџетот. - Ако, на пример, има проблеми со Пактот за развој и стабилност во една земја и единствено решение е спроведување социјални реформи, тогаш се поставува прашањето какво влијание има Европа врз националните парламенти, за да не се сопре напредокот на Европа – изјави лидерката на најголемата економија во Европа, Меркел. Според Меркел, ова би претставувало мошне тешка задача, бидејќи националните парламенти не сакаат никој да им кажува како да си ја работат работата. Грчкиот дефицит во буџетот се предвидува дека ќе надмине 12 отсто од годинешниот бруто-домашен производ, додека вкупниот долг на земјата до 2012 година би требало да достигне 125 отсто ...
  сите 10 | | | веќе видена

  Германија неодамна го критикуваше начинот на кој интернет гигантот Гугл ја подготвува дигиталната библиотека достапна секому. Канцеларката Ангела Меркел предупреди дека авторските права мора да бидат заштитени. За разлика од Гугл, кај Германската дигитална библиотека ќе биде загарантирана целосна заштита на авторските права. Најнапред ќе биде побарана дозвола од сопствениците на авторски права, вели Нојман. Идејата за дигитализација и архивирање на дигитализираните документи не е нова. Но, досега не постои централно место на кое може да им се пристапи на дигитализираните документи, вели Уте Швенс, директорка на Германската национална библиотека во Франкфурт на Мајна и претседателка на стручната работна група за Германската дигитална библиотека. Најголем предизвик - хетерогеноста на дигитализираните материјали Во иднина би требало да биде возможно на едно место да се пребаруваат сите видови медиуми. Ако во пребарувачот се уфрли името на Јохан Себастијан Бах, би требало да се добијат не само текстови, туку ...
  | | веќе видена

  Францускиот весник Trubune организирајќи меѓународно новинарско жири, направи листа на позитивни и негативни оценки за 27-те челници на државите членки на Европската Унија. Политичарите биле оценувани во различни категории и потоа со вкупна оценка биле наредени на заедничка табела. Шведскиот премеир Фредрик Реинфелд ја добил вкупната оценка 7,54, а веднаш по него е премиерот на Луксембург и претседател на еврозоната, Жан-Клод Јанкер, а на трето место со мал заостаток е германската канцеларка Ангела Меркел. Францускиот претседател Николас Саркози, добил како и Меркел, висока оценка за способноста за водство, но бидејќи имал многу лоши резултати во другите категории, на крајот е 9-ти на листата од 27 европски политичари. Британскиот премиер, Гордон Браун, е дури на 21-то место. Како што се вели во коментарот на фансускиот весник, не изненадуваат ниските оценки за грчкиот премиер Јоргос Папандреу, чија држава е пред банкрот а тој добил најниска оценка по прашањето на финасиите, иако се забележува дека лошата ...
  сите 6 | | | веќе видена