Ахмет Давутоглу

  во

  Новиот документарец на „БиБиси“, го открива големиот раздор кој што избил во 2016-та година во Европската унија. Претседателот на Европскиот совет, Доналд Туск ...
  сите 4 | | | веќе видена

  По насилното изгласување на Законот за употреба на јазиците Обединета македонска дијаспора соопшти дека ги прекинува контактите со Владата. Се обиде ли некој оттаму, сепак, да ве контактира, со оглед на учеството на ОМД во изготвувањето на националната стратегија за дијаспората? – Прво, да напоменам дека ОМД е основана во 2004 година и е непартиска и невладина организација. Ние комуницираме со сите влади на Република Македонија, што не значи дека имаме целокупна соработка, но должни сме како претставник на дијаспората да ги презентираме нејзините интереси и потреби. За Законот за јазици ние уште по самата најава за донесување во јули минатата година објавивме дека е неуставен и им штети на унитарноста и на суверенитетот на Република Македонија. Ние имаме член во работната група за градење национална стратегија за дијаспората и сме заинтересирани за подобрување на односите меѓу дијаспората и татковината, но откога го објавивме тој став никој не нè контактирал од македонската Влада за да дознае повеќе за ...
  сите 14 | | | веќе видена

  Премиерот на Албанија, Еди Рама, на десетгодишнината од независноста излезе со нов предлог, во иднината Албанија и Косово да имаат заеднички претседател, како симбол на национално единство. „Косово и Албанија ќе имаат една надворешна политика, а не само амбасади и исти дипломати, но зошто да не еден претседател како симбол на национално единство и национална политика на безбедност“, изјави Еди Рама, премиер на Албанија Претседателот на Собранието на Косово, Кадри Весели, истакна дека на Косово му треба поодговорна работа на институциите. „Ние мора да дејствуваме за да се создаваме услови за многу побрзо темпо и содржински економски развој. Втората деценија на независноста мора да биде деценија на економската благосостојба на граѓаните на Косово“, рече Кадри Весели, претседател на Собранието на Косово „Косово сакам да го видам како држава членка на меѓународните организации“. Со овие зборови, им ја честиташе десетгодишнината од независноста американскиот сенатор Елиот Енгел. „Косово би сакал да го видам во ...
  сите 116 | | | веќе видена

  Премиерот на Албанија, Еди Рама, на десетгодишнината од независноста излезе со нов предлог, во иднината Албанија и Косово да имаат заеднички претседател, како симбол на национално единство. „Косово и Албанија ќе имаат една надворешна политика, а не само амбасади и исти дипломати, но зошто да не еден претседател како симбол на национално единство и национална политика на безбедност“, изјави Еди Рама, премиер на Албанија Претседателот на Собранието на Косово, Кадри Весели, истакна дека на Косово му треба поодговорна работа на институциите. „Ние мора да дејствуваме за да се создаваме услови за многу побрзо темпо и содржински економски развој. Втората деценија на независноста мора да биде деценија на економската благосостојба на граѓаните на Косово“, рече Кадри Весели, претседател на Собранието на Косово „Косово сакам да го видам како држава членка на меѓународните организации“. Со овие зборови, им ја честиташе десетгодишнината од независноста американскиот сенатор Елиот Енгел. „Косово би сакал да го видам во ...
  сите 119 | | | веќе видена

  Во период не подолг од четири месеци, три исклучително битни турски политичари и државници го посетија Балканот. Двајца од нив, шефот на турската дипломатија, Мевлут Чавушоглу, и поранешниот премиер и пратеник Ахмет Давутоглу неодамна беа во Македонија, првиот кон крајот на јуни, а вториот меѓу 26 и 29 септември, додека, пак, последен по распоредот е турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган, кој неделава престојува во дводневна визита на Србија. Сите турски политичари без исклучок, за време на своите визити во регионов беа придружувани од многубројни делегации со претставници од општествениот живот: од културата, спортот, безбедноста, но и од економијата на Турција.Според дел од геополитичките аналитичари со кои се консултиравме, овие зачестени посети на турските државници во регионов се само нова етапа на една надворешната политика на Анкара, која има за цел да ги подобри економските, културните, но и воопшто традиционалните врски во сите области со земјите од Балканот што во минатото биле дел од Отоманската ...
  сите 4 | | | веќе видена

  Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски денес (29 септември 2017та година) заедно со членовите на Извршниот комитет Никола Попоски, Никола Тодоров, Александар Николоски, Владимир Ѓорчев оствари средба со поранешниот премиер на Република Турција и актуелен пратеник, Ахмет Давутоглу. На средбата се разговараше за актуелните случувања, политичката состојба, приоритетите на државата и за турско македонското пријателство кое е резултат на долгогодишна блиска соработка. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски посочи дека државата се соочува со тешка економска ситуација и надолен тренд на макроекономски показатели кои покажуваат дека ни престои подлабока економска криза која се одразува врз стандардот на граѓаните. Од страна на Груевски беше посочено дека турско македонското пријателство е на црвсти основи и е резултат на традиционално добрата соработка. Беше поздравена поддршката од страна на Турската држава и користењето на уставното име. Беше истакнато дека приоритети на Република Македонија остануваат ...
  сите 75 | | | веќе видена

  Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, денес заедно со членовите на Извршниот комитет на партијата оствари средба со поранешниот премиер на Република Турција и актуелен пратеник, Ахмет Давутоглу. На средбата се разговараше за актуелните случувања, политичката состојба, приоритетите на државата и за турско-македонското пријателство кое е резултат на долгогодишна блиска соработка. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски посочи дека државата се соочува со тешка економска ситуација и надолен тренд на макроекономски показатели кои покажуваат дека ни претстои подлабока економска криза која се одразува врз стандардот на граѓаните. Од страна на Груевски беше посочено дека турско-македонското пријателство е на цврсти основи и е резултат на традиционално добрата соработка. Беше поздравена поддршката од страна на Турската држава и користењето на уставното име. Беше истакнато дека приоритети на Република Македонија остануваат членството во НАТО и во Европската Унија.
  сите 76 | | | веќе видена

  Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски денес заедно со членовите на Извршниот комитет Никола Попоски, Никола Тодоров, Александар Николоски, Владимир Ѓорчев оствари средба со поранешниот премиер на Република Турција и актуелен пратеник, Ахмет Давутоглу, информираат од партијата. На средбата се разговарало за актуелните случувања, политичката состојба, приоритетите на државата и за турско македонското пријателство кое е резултат на долгогодишна блиска соработка. -Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски посочи дека државата се соочува со тешка економска ситуација и надолен тренд на макроекономски показатели кои покажуваат дека ни престои подлабока економска криза која се одразува врз стандардот на граѓаните. Од страна на Груевски беше посочено дека турско македонското пријателство е на црвсти основи и е резултат на традиционално добрата соработка. Беше поздравена поддршката од страна на Турската држава и користењето на уставното име, се наведува во соопштението од ВМРО-ДПМНЕ. Беше истакнато дека ...
  сите 77 | | | веќе видена

  Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски денес заедно со членовите на Извршниот комитет Никола Попоски, Никола Тодоров, Александар Николоски, Владимир Ѓорчев оствари средба со поранешниот премиер на Република Турција и актуелен пратеник, Ахмет Давутоглу, информираат од партијата. На средбата се разговарало за актуелните случувања, политичката состојба, приоритетите на државата и за турско македонското пријателство кое е резултат на долгогодишна блиска соработка. -Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски посочи дека државата се соочува со тешка економска ситуација и надолен тренд на макроекономски показатели кои покажуваат дека ни престои подлабока економска криза која се одразува врз стандардот на граѓаните. Од страна на Груевски беше посочено дека турско македонското пријателство е на црвсти основи и е резултат на традиционално добрата соработка. Беше поздравена поддршката од страна на Турската држава и користењето на уставното име, се наведува во соопштението од ВМРО-ДПМНЕ. Беше истакнато дека ...
  сите 31 | | | веќе видена

  На средбата се разговарало за актуелните случувања, политичката состојба, приоритетите на државата и за турско македонското пријателство кое е резултат на долгогодишна блиска соработка. -Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски посочи дека државата се соочува со тешка економска ситуација и надолен тренд на макроекономски показатели кои покажуваат дека ни престои подлабока економска криза која се одразува врз стандардот на граѓаните. Од страна на Груевски беше посочено дека турско македонското пријателство е на црвсти основи и е резултат на традиционално добрата соработка. Беше поздравена поддршката од страна на Турската држава и користењето на уставното име, се наведува во соопштението од ВМРО-ДПМНЕ. Беше истакнато дека приоритети на Република Македонија остануваат членството во НАТО, и Европската Унија.
  сите 32 | | | веќе видена

  Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски денес заедно со членовите на Извршниот комитет Никола Попоски, Никола Тодоров, Александар Николоски, Владимир Ѓорчев оствари средба со поранешниот премиер на Република Турција и актуелен пратеник, Ахмет Давутоглу, информираат од партијата. На средбата се разговарало за актуелните случувања, политичката состојба, приоритетите на државата и за турско македонското пријателство кое е резултат на долгогодишна блиска соработка. -Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски посочи дека државата се соочува со тешка економска ситуација и надолен тренд на макроекономски показатели кои покажуваат дека ни престои подлабока економска криза која се одразува врз стандардот на граѓаните. Од страна на Груевски беше посочено дека турско македонското пријателство е на црвсти основи и е резултат на традиционално добрата соработка. Беше поздравена поддршката од страна на Турската држава и користењето на уставното име, се наведува во соопштението од ВМРО-ДПМНЕ. Беше истакнато дека ...
  сите 34 | | | веќе видена

  Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, денес заедно со членовите на Извршниот комитет на партијата оствари средба со поранешниот премиер на Република Турција и актуелен пратеник, Ахмет Давутоглу. На средбата се разговараше за актуелните случувања, политичката состојба, приоритетите на државата и за турско-македонското пријателство, кое е резултат на долгогодишна блиска соработка. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, посочи дека државата се соочува со тешка економска ситуација и надолен тренд на макроекономски показатели, кои покажуваат дека ни претстои подлабока економска криза која се одразува врз стандардот на граѓаните. Од страна на Груевски беше посочено дека турско-македонското пријателство е на цврсти основи и е резултат на традиционално добрата соработка. Беше поздравена поддршката од страна на турската држава и користењето на уставното име. Беше истакнато дека приоритет на Република Македонија останува членството во НАТО и Европската Унија.
  сите 42 | | | веќе видена

  Претседателот на Собранието на Република Македонија Талат Џафери денеска оствари средба со поранешниот претседател на 62, 63 и 64-та Влада на Република Турција и пратеник од Конја, Ахмет Давутоглу. Како што соопштија од собраниската служба за информирање, од двете страни било изразено огромно задоволство од севкупните македонско-турски политички односи кои, како што посочиле, се на највисоко моќно ниво и се во духот на традиционалното пријателство, меѓусебното разбирање, толеранција и активна соработка. Соговорниците нагласиле дека веќе воспоставените и интензивни односи отвораат простор за уште поинтензивна економска соработка. Република Турција е значаен трговски партнер на Република Македонија, а соработката меѓу двете земји на сите полиња е исто така успешна, окарактеризирана со позитивен тренд и континуитет. Соговорниците се согласиле дека покрај цврстото пријателство и плодната соработка, двете земји ги поврзуваат тесни историски и културни врски и оти дополнително, добрите и пријателски односи меѓу ...
  сите 42 | | | веќе видена

  Претседателот на Собранието, Талат Џафери, денеска го прими поранешниот претседател на владата на Турција и пратеник, Ахмет Давутоглу. Од двете страни беше изразено огромно задоволство од севкупните македонско-турски политички односи кои се на највисоко можно ниво и се во духот на традиционалното пријателство, меѓусебното разбирање, толеранција и активна соработка.Турција е значаен трговски партнер на Република Македонија, а соработката меѓу двете земји на сите полиња е исто така успешна, карактеризирана со позитивен тренд и континуитет. Соговорниците се согласија дека покрај цврстото пријателство и плодната соработка, двете земји ги поврзуваат тесни историски и културни врски. Дополнително, добрите и пријателски односи меѓу двете земји се пресликани и во плодната парламентарна соработка, на билатерално ниво, меѓу Собранието на Македонија и Големото национално собрание на Турција, но и на мултилатерално ниво, во рамките на меѓународните парламентарни собранија. На средбата беше изразена благодарност за ...
  сите 78 | | | веќе видена

  Претседателот на Собранието, Талат Џафери, денеска го прими поранешниот претседател на владата на Турција и пратеник, Ахмет Давутоглу. Од двете страни беше изразено огромно задоволство од севкупните македонско-турски политички односи кои се на највисоко можно ниво и се во духот на традиционалното пријателство, меѓусебното разбирање, толеранција и активна соработка.Турција е значаен трговски партнер на Република Македонија, а соработката меѓу двете земји на сите полиња е исто така успешна, карактеризирана со позитивен тренд и континуитет. Соговорниците се согласија дека покрај цврстото пријателство и плодната соработка, двете земји ги поврзуваат тесни историски и културни врски. Дополнително, добрите и пријателски односи меѓу двете земји се пресликани и во плодната парламентарна соработка, на билатерално ниво, меѓу Собранието на Македонија и Големото национално собрание на Турција, но и на мултилатерално ниво, во рамките на меѓународните парламентарни собранија. На средбата беше изразена благодарност за ...
  сите 44 | | | веќе видена

  Турција била и ќе биде на врвот на надворешно-политичките приоритети на Македонија. Обемот на странски инвестиции од Турција на Балканот и Македонија е значителен, но се уште постои простор за подобрување, беше оценето на панел дискусијата што синоќа во Скопје ја организираше Здружението на дипломирани студенти од турските универзитети. На панел дискусијата беше истакнато дека соработката на културен, економски, политички и академски план е и мора да остане приоритет за доброто на двете држави. Според поранешниот премиер на Турција и пратеник од Конја, Ахмет Давитоглу, кој беше главен говорник на панел дискусијата, блискоста меѓу Македонија и Турција, особено кај помладите генерации, е клучна за понатамошно развивање на идните билатерални односи, а Здружението на дипломирани студенти од турските универзитети треба да ја заземе улогата на катализатор на развојот преку образовните институции. - Нас ни требаат луѓе кои градат мостови, а не ѕидови, истакна Давутоглу. На панел дискусијата се обрати и турската ...
  | | веќе видена

  Македонско-турските политички односи се на највисоко можно ниво и се во духот на традиционалното пријателство, меѓусебното разбирање, толеранција и активна соработка, оцениле претседателот на Собранието на Република Македонија, Талат Џафери и поранешниот премиер на Турција Ахмет Давутоглу на денешната средба. На средбата, како што соопштија од Собранието, било нагласено дека веќе воспоставените и интензивни односи отвораат простор за уште поинтензивна економска соработка.„Соговорниците се согласија дека покрај цврстото пријателство и плодната соработка, двете земји ги поврзуваат тесни историски и културни врски. Дополнително, добрите и пријателски односи меѓу двете земји се пресликани и во плодната парламентарна соработка, на билатерално ниво, меѓу Собранието на Република Македонија и Големото национално собрание на Република Турција, но и на мултилатерално ниво, во рамките на меѓународните парламентарни собранија“, стои во соопштението.На средбата Џафери се заблагодарил за доследната и конструктивна ...
  сите 77 | | | веќе видена

  Здружението на дипломирани студенти од турските универзитети вчера (28.09.2017) во Хотел Мериот Скопје организираше панел дискусија со тема: Перцепцијата на Република Турција во Република Македонија. Целта на овој панел беше дијагностицирање на потенцијалните предизвици во развојот на идната соработката помеѓу Македонија и Турција како на економско така и на политичко ниво, одржување на позитивните билатералните односи и воспоставување на клима која ќе ја подигне афирмацијата на турските инвеститори во Македонија и македонските извозници во Турција во интерес на двете земји. ,,Смелиот наслов на панелот инспирира продлабочување на односите помеѓу двете земји што пак е во линија со мисијата на Здружението на дипломирани студенти од турските универзитети,, – изјави Џеладин Џули, ко-претседател на здружението. ,,Имаме можност да создадеме клима која ќе ја развива соработката меѓу Македонија и Турција, а тоа се едни од целите на нашето здружение и токму затоа сега е најдобро време за детектирање на можните ...
  сите 18 | | | веќе видена

  Претседателот на Собранието на Република Македонија Талат Џафери денеска оствари средба со поранешниот претседател на 62, 63 и 64-та Влада на Република Турција и пратеник од Конја, Ахмет Давутоглу. Како што соопштија од собраниската служба за информирање, од двете страни било изразено огромно задоволство од севкупните македонско-турски политички односи кои, како што посочиле, се на највисоко моќно ниво и се во духот на традиционалното пријателство, меѓусебното разбирање, толеранција и активна соработка. Соговорниците нагласиле дека веќе воспоставените и интензивни односи отвораат простор за уште поинтензивна економска соработка. Република Турција е значаен трговски партнер на Република Македонија, а соработката меѓу двете земји на сите полиња е исто така успешна, окарактеризирана со позитивен тренд и континуитет. Соговорниците се согласиле дека покрај цврстото пријателство и плодната соработка, двете земји ги поврзуваат тесни историски и културни врски и оти дополнително, добрите и пријателски односи меѓу ...
  сите 78 | | | веќе видена

  Претседателот на Собранието, Талат Џафери, денеска го прими поранешниот претседател на владата на Турција и пратеник, Ахмет Давутоглу. Од двете страни беше изразено огромно задоволство од севкупните македонско-турски политички односи кои се на највисоко можно ниво и се во духот на традиционалното пријателство, меѓусебното разбирање, толеранција и активна соработка.Турција е значаен трговски партнер на Република Македонија, а соработката меѓу двете земји на сите полиња е исто така успешна, карактеризирана со позитивен тренд и континуитет. Соговорниците се согласија дека покрај цврстото пријателство и плодната соработка, двете земји ги поврзуваат тесни историски и културни врски. Дополнително, добрите и пријателски односи меѓу двете земји се пресликани и во плодната парламентарна соработка, на билатерално ниво, меѓу Собранието на Македонија и Големото национално собрание на Турција, но и на мултилатерално ниво, во рамките на меѓународните парламентарни собранија. На средбата беше изразена благодарност за ...
  сите 80 | | | веќе видена