Абдула Ѓул

  во

  Како претставник на Европскиот универзитет РМ, во октомври 2016 година, тој имал прилика да оствари краток студиски престој на Универзитетот во Истанбул, кој е формиран е во 1453 година од султанот Мехмед Втори. Денес спаѓа во топ 500 најдобро рангирани универитети на светот Професорот д-р Зоран Гацевски во рамки на програмата Еразмус+ за размена на наставен кадар, како претставник на Европскиот универзитет РМ, во октомври 2016 година имал прилика да оствари краток студиски престој на Универзитетот во Истанбул. Како што посочува Гацовски, овој државен универзитет е еден од најголемите и воедно најстари универзитети во Република Турција. Формиран е во 1453 година од султанот Мехмед Втори. Денес спаѓа во топ 500, најдобро рангирани универитети на светот. Има околу 100.000 студенти и 6.000 вработени (наставен и соработнички кадар). На овој универзитет дипломирале многу видни личности од јавниот живот на Република Турција, меѓу кои и поранешниот претседател - Абдула Ѓул. "За време на мојот престој на ...
  сите 11 | | | веќе видена

  Како претставник на Европскиот универзитет РМ, во октомври 2016 година, тој имал прилика да оствари краток студиски престој на Универзитетот во Истанбул, кој е формиран е во 1453 година од султанот Мехмед Втори. Денес спаѓа во топ 500 најдобро рангирани универитети на светотПрофесорот д-р Зоран Гацевски во рамки на програмата Еразмус+ за размена на наставен кадар, како претставник на Европскиот универзитет РМ, во октомври 2016 година имал прилика да оствари краток студиски престој на Универзитетот во Истанбул.Како што посочува Гацовски, овој државен универзитет е еден од најголемите и воедно најстари универзитети во Република Турција.Формиран е во 1453 година од султанот Мехмед Втори. Денес спаѓа во топ 500, најдобро рангирани универитети на светот. Има околу 100.000 студенти и 6.000 вработени (наставен и соработнички кадар). На овој универзитет дипломирале многу видни личности од јавниот живот на Република Турција, меѓу кои и поранешниот претседател - Абдула Ѓул."За време на мојот престој на Истанбулскиот ...
  сите 8 | | | веќе видена

  Над милион турски граѓани учествуваа на грандиозниот митинг синоќа наречен „Епопеја на победата за демократија“, со кој беше одбележана првата годишнина од обидот за државен удар, што се случи на 15 јули минатата година. Мостот над Босфорот, наречен Мост на мачениците на 15 јули, кој е долг 1,5 километри, беше исполнет со луѓе, а според некои проценки имало над еден милион лица. Мостот е симболично место, бидејќи оттаму почна обидот за пуч со тенкови. На мостот беа убиени повеќе луѓе, но тенковите беа запрени и не им беше дозволено да минат на другиот брег, што беше одлучувачкиот момент за неуспехот на пучот. Точно на тоа место беше отворен меморијалот на мачениците од пучот на 15 јули, во кој загинаа 249 лица, а 2.100 беа ранети. Церемонијалниот собир почна синоќа со конвој, на чие чело беше претседателот Реџеп Таип Ердоган и неговата сопруга Емине. Фатени за рака, тие минаа пеш од домот до мостот, заедно со голема група луѓе, меѓу кои семејствата и блиските на жртвите на превратот. Митингот почна со ...
  сите 41 | | | веќе видена

  Турскиот претседател Реџеп Тајип Ердоган на митингот во Истанбул го спореди ланскиот неуспешен преврат со турската војна за независност пред скоро 100 години Над милион турски граѓани учествуваа на митингот наречен „Епопеја на победата за демократија", со кој беше одбележана првата годишнина од обидот за преврат во Турција, што се случи на 15 јули минатата година. Мостот над Босфорот, сега наречен Мост на мачениците на 15 јули, кој е долг 1,5 километри, беше исполнет со луѓе. Овој мост е симболично место, бидејќи оттаму почна обидот за преврат откако на него беа распоредени тенкови. Во текот на ноќта, минатата година, на мостот беа убиени повеќе луѓе, но тенковите беа запрени и не им беше дозволено да преминат на другиот брег, што беше одлучувачкиот момент за неуспех на превратот. Точно на тоа место беше отворен споменикот на мачениците од пучот на 15 јули, во кој загинаа 249 лица, а 2.100 беа ранети. Споменикот го открија Ердоган и неговата сопруга. Церемонијалниот собир почна во саботата вечерта со конвој ...
  сите 122 | | | веќе видена

  Турскиот претседател Реџеп Тајип Ердоган на митингот во Истанбул го спореди ланскиот неуспешен преврат со турската војна за независност пред скоро 100 годиниНад милион турски граѓани учествуваа на митингот наречен „Епопеја на победата за демократија", со кој беше одбележана првата годишнина од обидот за преврат во Турција, што се случи на 15 јули минатата година.Мостот над Босфорот, сега наречен Мост на мачениците на 15 јули, кој е долг 1,5 километри, беше исполнет со луѓе.Овој мост е симболично место, бидејќи оттаму почна обидот за преврат откако на него беа распоредени тенкови. Во текот на ноќта, минатата година, на мостот беа убиени повеќе луѓе, но тенковите беа запрени и не им беше дозволено да преминат на другиот брег, што беше одлучувачкиот момент за неуспех на превратот.Точно на тоа место беше отворен споменикот на мачениците од пучот на 15 јули, во кој загинаа 249 лица, а 2.100 беа ранети. Споменикот го открија Ердоган и неговата сопруга.Церемонијалниот собир почна во саботата вечерта со конвој на ...
  сите 122 | | | веќе видена

  Над милион турски граѓани учествуваа на грандиозниот митинг синоќа наречен „Епопеја на победата за демократија“, со кој беше одбележана првата годишнина од обидот за државен удар, што се случи на 15 јули минатата година. Мостот над Босфорот, наречен Мост на мачениците на 15 јули, кој е долг 1,5 километри, беше исполнет со луѓе, а според некои проценки имало над еден милион лица. Мостот е симболично место, бидејќи оттаму почна обидот за пуч со тенкови. На мостот беа убиени повеќе луѓе, но тенковите беа запрени и не им беше дозволено да минат на другиот брег, што беше одлучувачкиот момент за неуспехот на пучот. Точно на тоа место беше отворен меморијалот на мачениците од пучот на 15 јули, во кој загинаа 249 лица, а 2.100 беа ранети. Церемонијалниот собир почна синоќа со конвој, на чие чело беше претседателот Реџеп Таип Ердоган и неговата сопруга Емине. Фатени за рака, тие минаа пеш од домот до мостот, заедно со голема група луѓе, меѓу кои семејствата и блиските на жртвите на превратот. Митингот почна со пеење ...
  сите 131 | | | веќе видена

  Над милион турски граѓани учествуваа на митингот наречен „Епопеја на победата за демократија“, со кој беше одбележана првата годишнина од обидот за државен удар, што се случи на 15 јули минатата година. Мостот над Босфорот, наречен Мост на мачениците на 15 јули, кој е долг 1,5 километри, беше исполнет со луѓе, а според некои проценки имало над еден милион лица. Мостот е симболично место, бидејќи оттаму почна обидот за пуч со тенкови. На мостот беа убиени повеќе луѓе, но тенковите беа запрени и не им беше дозволено да минат на другиот брег, што беше одлучувачкиот момент за неуспехот на пучот. Точно на тоа место беше отворен меморијалот на мачениците од пучот на 15 јули, во кој загинаа 249 лица, а 2.100 беа ранети. Церемонијалниот собир почна синоќа со конвој, на чие чело беше претседателот Реџеп Таип Ердоган и неговата сопруга Емине. Фатени за рака, тие минаа пеш од домот до мостот, заедно со голема група луѓе, меѓу кои семејствата и блиските на жртвите на превратот. Митингот почна со пеење на националната ...
  сите 93 | | | веќе видена

  Над милион турски граѓани учествуваа на грандиозниот митинг синоќа наречен „Епопеја на победата за демократија“, со кој беше одбележана првата годишнина од обидот за државен удар, што се случи на 15 јули минатата година. Мостот над Босфорот, наречен Мост на мачениците на 15 јули, кој е долг 1,5 километри, беше исполнет со луѓе, а според некои проценки имало над еден милион лица. Мостот е симболично место, бидејќи оттаму почна обидот за пуч со тенкови. На мостот беа убиени повеќе луѓе, но тенковите беа запрени и не им беше дозволено да минат на другиот брег, што беше одлучувачкиот момент за неуспехот на пучот. Точно на тоа место беше отворен меморијалот на мачениците од пучот на 15 јули, во кој загинаа 249 лица, а 2.100 беа ранети. Церемонијалниот собир почна синоќа со конвој, на чие чело беше претседателот Реџеп Таип Ердоган и неговата сопруга Емине. Фатени за рака, тие минаа пеш од домот до мостот, заедно со голема група луѓе, меѓу кои семејствата и блиските на жртвите на превратот. Митингот почна со пеење ...
  сите 133 | | | веќе видена

  Мостот над Босфорот, наречен Мост на мачениците на 15 јули, кој е долг 1,5 километри, беше исполнет со луѓе, а според некои проценки имало над еден милион лица. Мостот е симболично место, бидејќи оттаму почна обидот за пуч со тенкови. На мостот беа убиени повеќе луѓе, но тенковите беа запрени и не им беше дозволено да минат на другиот брег, што беше одлучувачкиот момент за неуспехот на пучот. Точно на тоа место беше отворен меморијалот на мачениците од пучот на 15 јули, во кој загинаа 249 лица, а 2.100 беа ранети. Церемонијалниот собир почна синоќа со конвој, на чие чело беше претседателот Реџеп Таип Ердоган и неговата сопруга Емине. Фатени за рака, тие минаа пеш од домот до мостот, заедно со голема група луѓе, меѓу кои семејствата и блиските на жртвите на превратот. Митингот почна со пеење на националната химна и едноминутно молчене во спомен на загинатите, по што беше прочитана молитва за мртвите од Куранот за душите на загинатите 249 лица, кои беа споменати секој поединечно. На предните места додека се ...
  сите 36 | | | веќе видена

  ПО МАСОВНИТЕ ПРОТЕСТИ И КРИТИКИ ВО ТУРЦИЈА И НАДВОР ТУРЦИЈА, 23 ноември (БИ-Би-Си) - Турскиот премиер Реџеп Тајип Ердоган го повлече предлог-законот со кој мажите кои силуваат малолетни девојчиња би биле ослободени од обвинение во случај да склучат брак со нив. Илјадници демонстранти се собраа во Истанбул и Анкара за да протестираат против предлог-законот на Ердоган со кој би се легализирало малтретирањето на девојчиња помлади од 15 години. Според предлог-законот, во случај на злоставување на малолетничка сторителот не би бил казнет доколку стапи во брак со жртвата. Исто така, доколку законот стапеше во сила, илјадници сексуални злосторници ќе беа помилувани. Демонстрантите на улиците во најголемите турски градови сакаа да укажат на фактот дека овој закон е всушност повик за силувачите да извршат што повеќе силувања на девојчиња. Предлог-законот наиде на осуда и надвор од Турција каде критичарите рекоа дека на тој начин ќе се охрабри праксата на земање малолетни невести. Агенциите на ОН ја повикаа владата да ...
  | | веќе видена