Прилеп: Традиција на Источен петок по Велигден

Варошкото семејство Лучески ја продолжува традицијата од дедо- прадедо за прославата на Голем или Источен петок, првиот по Велигден. Портите се ширум отворени за гостите, патниците, намерниците. Одекнаа и зурлите и тапаните. Бројни посетители од земјава денеска се и на манастирот „Свети Архангел Михаил“. Млади и стари не заборавија да налеат од, велат, лековитата манастирска вода. Според ...

⇐ DailyМРТ ⇒