„Балаклија` првиот петок по Велигден - денеска е голем ден, направете го ова за среќа

Источен Петок - Балаклија - петокот по Велигден Источен Петок - Балаклија - петокот по ВелигденПрвиот петок по Велигден се вика Источен Петок Балаклија. Тој спаѓа во Светлата недела поради што некои го викаат и Светол Петок, а поради тоа што во светлата недела се блажи, може да се сретне и како Благ Петок. Со овој празник, посветен на Пресвета Богородица, и се оддава признание на мајката ...

⇐ DailyMaxim ⇒