Вештачкиот рај на Шарл Бодлер

Шарл Бодлер е типична градска фаца, првиот поет на велеградот, зависник од градските пороци, полн со презир кон граѓаните околу себе. Бодлер е девијација на природното кое во неговиот систем на вредности е врв на сѐ што го доживува како вулгарно. Според Бодлер, доблестите се сосема неприродна појава, па така и сѐ што е природно треба да се отфрли како нешто што на човекот му ја одзема посебноста. ...

⇐ DailyФакултети ⇒