Во Гостивар од 89 гласачки места, само едно не е отворено навреме. Инаку изборниот процес во оваа општина утрово почнал без проблеми, информира Општинската изборна комисија. - Причината е одрон на пат кој го попречил движењето на членовите на избирачкиот одбор кон селото Ќафа. Има најави дека избирачкото место 782 ќе биде отворено и да им се овозоможи на 41 избирач да го остварат своето право на глас, рече Оливера Јосифоска, потпретседател на ОИК Гостивар. Во избирачки список за годинашните избори се запишани 75.109 гласачи. Вчера гласале повеќето од 330-те лица кои биле пријавени како болни и изнемоштени. На овие избори гостиварци може да гласаат за седум листи за кандидати за советници и за петмина кандидати за градоначалник.
сите 20 | | | веќе видена

Сите гласачки места на територијата на општините Охрид и Дебрца се отворени во законски утврдениот рок и гласањето на локалните избори 2013 почна и се одвива непречено. На територијата на општина Охрид изборите се спроведуваат на 73 избирачки места, со 50.686 граѓани со право на глас, додека во општина Дебрца право на глас имаат 4.656 граѓани кои своето законско право можат да го остварат на 28 гласачки места. За функцијата градоначалник охриѓани ќе избираат меѓу петте кандидати и тоа, независниот кандидат поддржан од Социјалдемократската унија Васил Ристески со број 18, Никола Бакрачески од Коалицијата „За подобра Македонија (19), Фетах Елмази на Демократската партија на Албанците (22), Александар Митрески кандидатот на Социјалдемократската партија (25) и Александар Петрески на Коалицијата „Сојуз за иднината“ (42). Идните членови на општинскиот совет ќе се избираат од 13-те предложени листи и тоа на Националната демократска преродба (1), Коалицијата „За подобра Македонија“ (4), Демократската унија за ...
сите 17 | | | веќе видена

Точно навреме, во 7 часот, и без никакви проблеми се отворени сите избирачки места во Прилеп и во општините Кривогаштани, Долнени и Крушево. Своето право на глас во Прилеп може да го остварат 63.376 избирачи на 132 гласачки места. Граѓаните ќе се одлучуваат за еден од тројцата кандидати за градоначалник и за една од петте советнички листи. Во Кривогаштани на 13 избирачки места денеска може да гласаат 4.574 избирачи. Ќе се решаваат за еден од четворицата кандидати за градоначалник и за една од седумте советнички листи Во општина Долнени се гласа на 39 избирачки места, а запишани се 10.519 избирачи кои треба да решат за еден од петтемина кандидати за градоначалник и за една од седумте советнички листи. И во Крушево навреме се отворени 22 избирачки места, соопштуваат од Општинската изборна комисија. Во општината има 8.050 избирачи со право на глас, кои ќе гласаат за еден од петте кандидати за градоначалник и за една од седумте советнички листи.
сите 27 | | | веќе видена

На гласачкото место 1720 во општина Струмица постои вишок од 33 гласачки ливчиња. Во Крива Паланка, пак, поради снегот, гласачкото место 0957 е отворено со задоцнување од еден час. Гласачкото место 0925 во Кратово е отворено во 7:30 часот поради гласно читање на имињата на гласачите. На гласачко место 2295 во Штип, гласањето стартувало навреме, но, било прекинато во 7:15 часот бидејќи имало билборд на политичка партија веднаш пред објектот каде се наоѓало избирачкото место.
сите 113 | | | веќе видена

Општинските изборни комисии во Могила и Новаци утрово потврдија дека точно во 7 часот почна гласањето на подрачјето на нивните општини. - Во општина Могила се гласа на 23 избирачки места, а право на глас имаат 5.476 избирачи. Во текот на вчерашниот ден од 55 евидентирани лица кои од здравствени причини не можеа да гласаат денеска, 53 го остварија своето демократско право и гласаа во присуство на претставници на ОИК-Могила, истакна Весна Ристевска, член на комисијата. Идентичен е бројот на гласачки места, вкупно 23, кои утрово во 7 часот беа отворени и на подрачјето на општина Новаци. Членот на ОИК-Новаци Летка Јовановска потврди дека изборниот процес е во тек, а право на глас имаат 3.027 полнолетни граѓани.
сите 18 | | | веќе видена

Во канцеларијата на Народниот правобранител, денеска во периодот од 7 до 19 часот, ќе функционира беслатната телефонска линија 0800-54321 на која граѓаните ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право. Отворени за граѓаните ќе бидат и сите седум канцеларии на Народниот правобранител во Скопје, Битола, Кичево, Куманово, Струмица, Тетово и Штип, со цел да им се помогне во остварувањето и заштитата на нивните избирачки права. Граѓаните, покрај лично во канцелариите, како и на бесплатната линија, за заштита на своите права ќе можат да се јават и на телефонските броеви во Тетово 044 344-082, Струмица 034 329- 996, Кичево 045 228-584, Битола 047 242-310, Штип 032 389-701 и Куманово 031 431-488. - Народниот правобранител, правата на граѓаните ќе ги штити со преземање итни мерки за ефективно постапување од страна на надлежните органи во изборниот процес и другите институции кои се должни да им обезбедат заштита на нивните загарантирани права, се вели во соопштението од Народниот правобранител на ...
сите 10 | | | веќе видена

Граѓаните кои евентуално изгубиле или немаат биометриски личен документ неопходен за гласање на локалните избори ќе може и денеска да аплицираат. Во Управните служби на МВР само во Скопје, граѓаните и денеска ќе може во итна постапка да аплицираат за биометриски лични документи. Оние кои аплицирале вчера или претходните денови, ќе можат личните документи да ги подигнуваат и денеска бидејќи е предвидено да работат сите управни служби од 07 до 19 часот, но само за издавање документи.
сите 11 | | | веќе видена

Петтите локални избори по независноста на Македонија, што се одржуваат денеска, ќе ги следат 8.379 домашни и 410 странски набљудувачи. Граѓанската асоцијалција МОСТ акредитираше 3.941 набљудувач, Здружението за хуманитарни активности „Синергиј“-Штип 3.534, МЦМС 392, Сојуз на здруженија на граѓани „Македонска платформа против сиромаштија“ 379 и НВО Цивил 128 набљудувачи. Изборите ќе ги следат и 204 набљудувачи од ОБСЕ/ОДИХР, по 38 од ОБСЕ и амбасадата на САД, 32 набљудувачи на Делегацијата на ЕУ, 17 на Централната изборна комисија на Косово, 16 од Советот на Европа, седум од амбасадата на Франција, по пет од амбасадите на Косово и на Турција, по четири од бугарската, руската, австриската и кинеската амбасада и Канцеларијата на НАТО за врски во Скопје, по тројца набљудувачи од британската, хрватската и албанската амбасада, по двајца од словенечката, украинската, шведската и српската амбасада и еден од амбасадата на Република Словачка во Македонија. Комисијата за избори, жалби и приговори има акредитирано ...
сите 52 | | | веќе видена

Во Македонија денеска се одржуваат петтите локални избори по независноста на земјата. Граѓаните избираат градоначалници и советници во 80 општини и Градот Скопје. На 2.976 гласачки места за 350 кандидати за градоначалници и за 480 листи за советници својот глас треба да го дадат 1.743.403 граѓани. За Советот на Град Скопје и за градоначалник на Град Скопје своето право на глас можат да го искористат 443.770 граѓани запишани во Единствениот избирачки список на 536 избирачки места. Локалните избори, според Државната изборна комисија, ќе ги набљудуваат 410 странски и 8.379 домашни набљудувачи. Вчера гласаа лицата во казнено-поправните домови, внатрешно раселените, лицата што се наоѓаат на издржување мерка куќен притвор и немоќните и болните лица кои го побарале тоа од општинските изборни комисии. Гласањето денеска започнува во 7 часот и трае непрекинато до 19 часот, кога се затвораат избирачките места. На избирачите затекнати во објектот каде што се гласа ќе им се овозможи да гласаат. Записниците и другиот ...
сите 59 | | | веќе видена

Времето во Македонија ќе биде сончево со умерена облачност и со слаб до умерен ветер од јужен правец. Температурата ќе се движи од девет до 20 степени. Во Скопје слично време, со температура до 17 степени.
сите 58 | | | веќе видена

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски на завршниот митинг во Велес посочи дека неговата партија има сосема различни концепти од оние на СДСМ и ги повика граѓаните за тие концепти да ја дадат својата доверба. -Од едната страна имаме концепт кој кога ја нема довербата на граѓаните сака да бојкотира избори и прави штета и хаос, упади во Парламентот, само и само да се оствари личниот интерес. Од другата страна е концептот на ВМРО-ДПМНЕ кој работи чесно, одговорно и макотрпно, а кога ја нема довербата и кога за нешто ќе погреши знае тоа да го признае, да се извини, да направи корекции и да оди напред – објасни Груевски. Тој го промовираше кандидатот за градоначалник на Велес, Славчо Чадиев за кого рече дека е динамичен и човек од збор, со планови за развој на општината, со акцент на економијата и на вработувањата.
сите 133 | | | веќе видена

На 23 03 2013 година (сабота) ќе биде објавен првиот онлајн број на возобновениот „Репер“ (www.reper.net.mk) кој ќе биде прв и во моментов единствен македонски специјализиран е-неделник за култура. Замислен како платформа за вмрежување на уметниците од сите области во Македонија и создавање поподобни услови за нивна натамошна комуникација и настап, како во државата така и надвор од неа, списанието за креација и рекреација ќе тежнее да биде медиумски простор, каде што на едно (виртуелно) место ќе изврши (вистинско) обединување на сите вешти луѓе, во време кога на општеството бавно му оди да го стори истото во други сфери и области. Скромно залагајќи се за ширење на наследената и на современата култура и креативност од територијата на Македонија, преку употреба на современите достигнувања во интернет-технологиите и во социјалните мрежи, со објавување авторски текстови, илустрации, видеоматеријали и друг вид мултимедија од областа на креативноста, уметноста, технологијата, вештините, неделникот зад кој стои ...
сите 10 | | | веќе видена

Вечерва точно на полноќ завршува изборната кампања за локалните избори а утре и на денот на гласањето (24 март) е изборен молк. Гласањето в недела на 24 март почнува во седум и ќе трае до 19 часот. Локалните избори ќе се одржат во 80 општини и Градот Скопје. Поднесени се 350 листи за градоначалници и 480 листи за советници. На 2.976 гласачки места својот глас, според избирачкиот список треба да го дадат 1.743.403 граѓани. Утре, своето право на глас во казнено-поправните домови ќе го остварат 1.446 избирачи, а надвор од местото на живеење 136 избирачи со статус на внатрешно раселени лица, лицата што се наоѓаат на издржување мерка куќен притвор и немоќните и болните лица кои го побарале тоа од општинските изборни комисии. Партиите, коалициите и независните кандидати кои се пријавија за учество на изборите, во изминатите 20 дена ги претставуваа своите програми и кандидати и ја побараа довербата од граѓаните.
сите 95 | | | веќе видена

Денеска кандидатот за градоначалник од редовите на ВМРО-ДПМНЕ како и сите други така и тој последните часови од изборната кампања ги помина работно. Пред да стапи молкот тој се обрати преку видео до граѓаните на општина Демир Хисар. Погледнете што истакна г-дин Љупчо Блажевски - кандидат за градоначалник од ВМРО-ДПМНЕ за Општина Демир Хисар.
сите 11 | | | веќе видена

Министерството за внатрешни работи по вчераобјавените информации во некои медиуми и кажани од СДСМ за наводните жители на Пустец излегло на терен за да ја утврди фактичката состојба. Од МВР посочуваат дека станува збор за класична манипулација и црна изборна пропаганда на СДСМ. -Во посочениот стан утврдено е дека сниманите лица се 20 и 21-годишни студенти од Дијарбекер-Турција со важечки турски патни исправи издадени во 2012 година. Двајцата Турци се со привремено живеалиште на таа адреса, а студираат во Република Македонија и поседуваат валидни дозволи, за кои аплицирале во декември минатата година, посочи помошник министерот за односи со јавност во МВР, Иво Котевски. Тој додаде дека бил извршен и разговор со сопственикот на станот при што е утврдено дека тој склучил договор со пет лица, студенти од Турција за престој во истиот. Бидејќи студентите не говорат македонски јазик на разговор бил повикан претставник од Агенцијата за посредување при школување Анадолу едукејшн, кој потврдил дека лицата студираат ...
сите 2 | | | веќе видена

Високи партиски функционери од СДСМ на состанок во Централниот штаб во Скопје разговарале со повеќе лица на кои им било посочено дека треба да извадат двојни лични карти со кои ќе се презентира изборен инцидент. Нефицијално, високиот функционер од СДСМ бил Игор Ивановски, кој заедно со останатите во централиот штаб, на лицата од Охрид им ветувале надомест од 50 евра за секоја двојна лична карта. МВР утврдило дека 26-годишен охриѓанец, симпатизер на СДСМ и вработен во охридски комуналец на 28-ми септември во управните служби на СВР Охрид пријавил дека личната карта му е изгубена на неодреден датум. Всушност, охриѓанецот не ја вратил веќе постоечката биометриска лична карта и доведувајќи ги во заблуда службениците извадил втора, двојна лична карта. Како што бил информиран охриѓанецот, целта на вадењето на двојните лични карти, било да се прикажат изборите како нелегитимни пред набљудувачката мисија ОБСЕ и останатите ангажирани меѓународни набљудувачи. За овој случај, на разговор бил повикан уредникот на ...
сите 9 | | | веќе видена

Градоначалникот на општина Битола денеска информираше за досегашните активности за реконструкција на зоолошката градина во Битола како и за активностите кои ќе следуваат во иднина. - Се наоѓаме во Зоолошката градина во Битола. Со децентрализацијата од пред извесно време префрлена на општина Битола и како што гледате веднаш почнавме со реконструкција. Сакам да ве информирам дека веќе е сменета водоводната мрежа преку буџетот на општината, а 2/3 се завршени од канализационата мрежа и целиот пакет е околу 4 000 000 денари, значи вкупно над 5 000 000 денари инвестира општината во инфраструктурата бидејќи тоа не постоеше. Видовме дека правиме живеалиште за нилски коњ кое што доаѓа со финансиска поддршка од АЕК и бирото за регионален развој, но најважното е проектот кој го добивме од прекуграничната соработка, заедно со соседната општина Лерин и еден субјект исто така од Грција, вредноста е над 700 000 евра, што значи дека вкупно со живеалиштето на нилскиот коњ имаме 11 реконструирани или новоизградени објекти за ...
сите 7 | | | веќе видена

Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска и градоначалникот на општина Битола, Владимир Талевски утре (среда, 20.3.2013 година) во 10:00 часот кај Саат кулата во Битола ќе дадат изјави за медиумите по повод промоцијата на проектот за изградба на нов храм на заштитникот на градот, Свети Нектариј Битолски. Канческа-Милевска и Талевски во 10:30 часот ќе ја посетат и локацијата на поранешното кино Браќа Манаки, каде ќе дадат изјави за медиумите по повод реализацијата на проектот за реконструкција на ова кино.
сите 43 | | | веќе видена

Сител телевизија и весникот Вечер објавија скандалозни фотографии од директорот на охридското средно училиште ЕМУЦ, еден од најблиските соработници на актуелниот градоначалник на Охрид Александар Петрески. -Тој е близок соработник на охридскиот градоначалник Александар Петрески од СДСМ.На фотографиите се гледа скандалозното однесување на директорот на ЕМУЦ во друштво на неколку млади девојки, како тој ужива во џакузи, јави телевизијата. Вакви провокативни фотографии не му доликуваат на еден вршител на ваква должност. За родителите на децата кои учат во неговото училиште, сигурно ваквото негово однесување не е прифатливо. Тој остава лош пример, недолично се однесува и не покажува почит и грижа кон децата. Иако медиумите кои ги објавија фотографиите, ги цензурираа лицата на другите присутни и потенцираа дека приватноста на останатите учесници на оваа забава целосно ќе биде заштитена, јасно се гледа дека станува збор за млади девојки, можеби ученички. Останатите детали следат во следното информативно издание на ...
сите 15 | | | веќе видена

next