Граѓанската асоцијација МОСТ го набљудува денешното гласање со 2080 набљудувачи, број со кој ќе се покријат од 50 до 60 проценти од гласачките места во рамките на секоја од оние општини во кои денес има гласање. Набљудувачите на МОСТ се статични, и ќе го следат процесот на гласање во текот на целиот ден. Покрај тоа, има и мобилни тимови, кои ќе служат за логистичка поддршка на статичните набљудувачи и ќе ги набљудуваат повремено местата на кои МОСТ нема статични набљудувачи. Според информациите од набљудувачите и регионалните координатори отворени се сите гласачки места на кои МОСТ има распоредено свои набљудувачи. Досега, забележано е: - Гласачко место 2164 во општина Велес, гласач фотографирал гласачко ливче и по реакцијата на ИО гласачот си заминал, но неговата лична карта била задржана од страна на ИО. Повикана е ОИК и полицијата, поради што имало прекин на гласањето од 40 мин. По нивната интервенција гласањето продолжило. - Гласачко место 0848 во општина Кочани, фалат листови од извадокот од ...
сите 98 | | | веќе видена

Трактор со приколка во која имало 20 лица се превртел во река во околината Дебол во Албанија. Несреќата се случила во близина на селото Брачај, а сите лица што се наоѓале во тракторската приколка биле роднини од селото Добрај кои оделе на погреб. Во реонот меѓу двете села нема мост, па трактор ја минувал реката низ надојдените води. Во еден момент трактрот пропаднл во дупка и се превртел.
сите 10 | | | веќе видена

Во Струмица е прекинато гласањето на избирачкото место 1734 поради искршена кутија од гласач кој е приведен од страна на МВР. На избирачкото место 1727 од автомобил во движење е пукано со куршуми „плашливци“. Претходно избирачките места беа навреме отворени. Во трите места каде се прегласува право на глас имаат 3255 гласачи.
сите 33 | | | веќе видена

Сите гласачки места на кои Граѓанската асоцијација МОСТ има свои набљудувачи се отворени. Од утрово од седум часот кога беа отворени гласачките места набљудувачите регистрирале прекини на неколку од нив. Извршниот директор на МОСТ Дарко Алексов на прес-конференција информира дека на гласачкото место 2164 во општина Велес гласач фотографирал гласачко ливче и по реакцијата на Избирачкиот одбор си заминал, но му била задржана личната карта. Повикани се Општинската изборна комисија и полицијата поради што имало прекин на гласањето 40 минути. По нивната интервенција гласањето продолжило. На гласачкото место 0848 во општина Кочани недостасувале листови од извадокот од избирачкиот список во кои се впишани 90 гласачи. За тоа е известена ОИК и гласањето е се уште во прекин. Прекин во гласањето во општина Кочани има и на гласачките места 0837, 0850 и 0852, поради тоа што на секое од тие гласачки места недостигал по еден лист од избирачкиот список. Активистите на МОСТ регистрирале и дека на гласачкото место 0408 во ...
сите 100 | | | веќе видена

Во 7 часот во Кочани, беа отворени 53 од 56 избирачки места. Во избирачките места 837, 848 и 850 воопшто и не започна, а во уште две избирачки места по половина час гласањето беше прекинато. При нашиот обид да дојдеме до веродостојни податоци, се упативме кон Општинската изборна комисија во Кочани, каде што најнапред обезбедувањето не ни дозволуваше да влеземе во просториите пред да добие согласност од претседателката, Ирина Хаџиева, која одби да ни даде информација за причините поради кои три избирачки места останаа затворени, а во две беше прекинато гласањето, иако уредно се претставивме и се легитимиравме. Од овластен претставник во ОИК, од една политичка партија дознаваме дека причините поради кои не се отворени три избирачки места е тоа што недостигаат страници во изводите од единствениот избирачки список, како и нецелосни податоци во нив. Во избирачкото место 848 недостигаат вкупно 90 гласачи што биле заведени со редни броеви од 165 до 255, во избирачкото место 850 недостигаат околу 15 гласачи, а во ...
сите 19 | | | веќе видена

Празникот Благовештение е еден од најголемите празници на Христовата Црква. Тоа е момент кога се слави веста за повторното воспоставување на единството на Бога и човекот. Момент кога пред нас повторно се отвораат еднаш затворените врати на вечниот и блажен живот. Празникот е конкретно поврзан со оној настан кога архангелот Гаврил и ја соопшти веста на девојката Марија дека ќе зачне со силата на Светиот Дух и ќе го роди Христос, исцелителот и спасителот на човештвото, кој повторно ќе ја отвори можноста за вечен живот во постојана заедница со Бога, можност што човекот ја изгуби кога наместо Бога го одбра гревот и наместо животот смртта. Благовец е празник на Божјата Мајка, а според старата црковна традиција е и празник на сите мајки – Денот на мајките. На Благовец е денот на мајките, затоа што Богомајката Богородица е заштитничка на сите мајки кои зачнале и станале мајки. Тоа е ден на мајката која дала нов живот. Тогаш децата и благодарат на мајката, ја гушкаат и и даваат дарови во знак на љубов, почит и ...
сите 18 | | | веќе видена

Авиони со гласачи од дијаспората пристигаат и за вториот круг од локалните избори. На аеродромот во Охрид за вчера беше закажано слетување на три чартер лета, два од Италија и еден од Швајцарија. Два чартера ќе слетаат денеска во претпладневните часови. Вонредни чартер линии од европските дестинации има и на аеродромот во Скопје.
сите 17 | | | веќе видена

Избирачкиот одбор веднаш повикал полиција по што му бил одземен телефонот. Избирачкиот одбор на гласачкото место 2556 во Ѓорче Петров во гимназијата Кочо Рацин утрово регистрирал изборна нерегуларност кога еден од гласачите се обидел да го сними гласачкото ливче со мобилен телефон. Избирачкиот одбор веднаш повикал полиција по што му бил одземен телефонот. - При гласањето употреби мобилен телефон. Не видовме дали сликаше, но се слушна чкрапање на мобилниот. Претпоставуваме дека сликаше за време на гласањето, поради што согласно законот повикавме службено лице од полицијата и ја известивме општинската изборна комисија која во моментот се најде на местото на гласањето,изјави претседателот на избирачкото место 2556 во Ѓорче Петров. Извор: Кирилица
сите 104 | | | веќе видена

Општинската изборна комисија во Могила потврди дека утрово во 7 часот почна вториот круг од локалните избори за градоначалник во кој учествуваат Славко Велевски, кандидат на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „За подобра Македонија“ и Стево Пивковски, кандидат за градоначалник поддржан од група избирачи. Локалните избори во општина Могила се одвиваат на 23 гласачки места, а според Единствениот избирачки список право на глас имаат 5.476 жители. - Во текот на вчерашниот ден гласаа лицата кои имаат здравствени проблеми, и на кои согласно закон им беше овозможено да гласаат во својот дом. Правото на глас го искористија 86 од вкупно пријавни 91 гласач од општина Могила, потврди Весна Ристевска, член на општинската изборна комисија.
сите 39 | | | веќе видена

Општинската изборна комисија во Битола потврди дека изутрината во 7 часот се отворени сите 152 гласачки места. Според Единствениот избирачки список за битолската локална самоуправа право на глас имаат 81.373 жители. Во вториот круг од изборите учествуваат кандидатот за градоначалник од коалицијата „За подобра Македонија“ предводена од ВМРО-ДПМНЕ, Владимир Талески и кандидатот за градоначалник од коалицијата „Сојуз за иднината“ предводена од СДСМ, Менде Диневски. - Во текот на вчерашниот ден гласаа лица со проблеми во здравјето, а за кои претходно беше констатирано дека не се во можност лично денес да гласаат, како и лица што издржуваат казна затвор или притвор во битолскиот затвор. За вчерашното гласање беа пријавени 209 лица со здравствени проблеми и 44 лица затвореници во битолскиот затвор, потврди Зоран Насев, претседател на ОИК-Битола.
сите 39 | | | веќе видена

Сите 128 избирачки места во Куманово се навреме отворени, информираат од Општинската изборна комисија. Право на глас имаат 88.708 гласачи. - Избирачкиот процес во првиот час од гласањето се одвива без никакви проблеми, изјави Виолета Арсовска, претседател на ОИК.
сите 44 | | | веќе видена

Во канцеларијата на Народниот правобранител, денеска во тек на периодот за гласање на вториот круг од локалните избори, од 7 до 19 часот ќе функционира беслатната телефонска линија 0800-54321, на која граѓаните ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право. Отворени за граѓаните ќе бидат сите седум канцеларии на Народниот правобранител во Скопје, Битола, Кичево, Куманово, Струмица, Тетово и Штип, со цел да им се помогне во остварувањето и заштитата на нивните права. Покрај лично во канцелариите, како и на бесплатната линија граѓаните ќе можат за заштита на своите права да се јават и на телефонските броеви Тетово 044 344- 082, Струмица 034 329 996, Кичево 045 228-586, Битола 047 242-310, Штип 032 389 701, Куманово 031 431-488. - Народниот правобранител правата на граѓаните ќе ги штити со преземање на итни мерки за ефективно постапување од страна на надлежните органи во изборниот процес и другите институции кои се должни да им обезбедат заштита на нивните загарантирани права, се вели во ...
сите 8 | | | веќе видена

Во Македонија денеска се одржува вториот круг од локалните избори. Градоначалници ќе се бираат во 29 општини и во Градот Скопје, а првиот круг ќе се прегласува на три избирачки места во Струмица и на едно во Општина Долнени. Гласањето започнува во 7 часот, а завршува во 19 часот. На избирачите затекнати во објектот каде што се гласа им се озвозможува да гласаат. Право на глас во вториот круг од изборите имаат милион 103 илјади и 175 граѓани на 1.614 избирачки места. Втор круг гласање ќе има во Арачиново, Берово, Битола, Богданци, Брвеница, Бутел, Велес, Врапчиште, Гостивар, Дебарца, Делчево, Ѓорче Петров, Јегуновце, Кавадарци, Карбинци, Карпош, Кочани, Куманово, Лозово, Могила, Ресен Старо Нагоричане, Струга, Студеничани, Теарце, Тетово, Центар, Чаир, Чешиново-Облешево и Градот Скопје. Во Струмица првиот круг ќе се прегласува на избирачките места 1727, 1730 и 1734, каде има вкупно 3.255 гласачи, а во Долнени на избирачкото место 1.473. Во Градот Скопје на 536 избирачки места право на глас, според ...
сите 144 | | | веќе видена

Поради зголеменото ниво на Охридското Езеро, кое е 25 сантиметри над максималната кота, дојде до оштетување на регионалниот пат Охрид - Св. Наум, во близина на селото Пештани. За време на интервенцијата возилата беа пропуштани наизменично од двете страни на овој инаку фрекфентен патен правец. Надојденото Езеро „проголта“ и дел од плажите, а поради високиот водостој на реките и обилните врнежи од дожд под вода се и поголеми површини обработливо земјиште во Охридско. Извор: OhridNews
сите 43 | | | веќе видена

Под влијание на циклонска активност и постудена воздушна маса, во текот на ноќта и утре времето ќе биде облачно со врнежи од дожд. Пообилни врнежи ќе има во западните и јужните делови каде се очекува да наврнат до 30 литри на метри квадратни. Денеска во вечерните и ноќните часови на места ќе биде нестабилно со пороен дожд и грмежи, а утре ќе дува умерен северен ветер, што ќе придонесе за пад на температурата, која ќе се движи од 8 до 13 степени, и врнежи од снег на планините. Во понеделник ќе преовладува променливо облачно време. Претпладне на места се уште се можни слаби врнежи од дожд, а на повисоките места и планините слаб снег, соопшти Управата за хидрометеоролошки работи.
сите 42 | | | веќе видена

Утре на денот на одржување на вториот круг на изборите за градоначалници на општините, градоначалник на градот Скопје, како и на прегласувањата во одредени избирачки места за избор на градоначалник на општина, во канцеларијата на Народниот правобранител, во периодот од 7 до 19 часот ќе функционира беслатната телефонска линија 0800-54321, на која граѓаните ќе можат да пријават каква било повреда на избирачкото право. Отворени за граѓаните ќе бидат сите седум канцеларии на Народниот правобранител во Скопје, Битола, Кичево, Куманово, Струмица, Тетово и Штип, со цел да им се помогне во остварувањето и заштитата на нивните права. Покрај лично во канцелариите, како и на бесплатната линија граѓаните ќе можат за заштита на своите права да се јават и на телефонските броеви: Тетово 044 344- 082, Струмица 034 329 996, Кичево 045 228-586, Битола 047 242-310, Штип 032 389 701, Куманово 031 431-488. - Народниот правобранител правата на граѓаните ќе ги штити со преземање на итни мерки за ефективно постапување од ...
сите 15 | | | веќе видена

Граѓанската асоцијација МОСТ ќе го набљудува гласањето на 7-ми април со околу 2080 набљудувачи, број со кој ќе се покријат од 50 до 60 проценти од гласачките места во рамките на секоја од оние општини во кои ќе се гласа во недела. Набљудувачите на МОСТ ќе бидат статични и во текот на целиот ден ќе го следат процесот на гласање на гласачките места. Покрај тоа, МОСТ ќе има и мобилни тимови, кои ќе служат за логистичка поддршка на статичните набљудувачи и ќе ги набљудуваат повремено оние места на кои МОСТ нема статични набљудувачи. Покрај гласањто во недела, МОСТ го набљудува и денешното предвремено гласање на болни и немоќни лица, внатрешно раселени лица, лица во затвор и лица во куќен притвор. Жолтите маици, на кои на предната страна стои логото на МОСТ и е испишано “Мониторинг 2013“, овластувањата од МОСТ и акредитациите од ДИК, истакнати на видно место, ќе бидат препознатливиот белег на граѓаните, кои како домашни набљудувачи се дел од тимот за набљудување на Граѓанската асоцијација МОСТ. Обележјата на ...
сите 95 | | | веќе видена

На полноќ заврши изборната кампања за вториот круг од локалните избори што ќе се одржат утре и започна изборниот молк. Денеска гласаат затворениците, болните и немоќните, лицата кои се наоѓаат на издржување мерка куќен притвор и внатрешно раселените лица. Во вториот круг право на глас имаат 988 затвореници и 73 раселени лица. Гласањето започна во 7 часот, а завршува во 19 часот. Гласањето за избор на градоначалник во втор круг ќе се одвива во 29 општини и во Градот Скопје. Право на глас имаат еден милион 103 илјади и 175 граѓани на 1.614 избирачки места. Втор круг гласање ќе има во Арачиново, Берово, Битола, Богданци, Брвеница, Бутел, Велес, Врапчиште, Гостивар, Дебарца, Делчево, Ѓорче Петров, Јегуновце, Кавадарци, Карбинци, Карпош, Кочани, Куманово, Лозово, Могила, Ресен Старо Нагоричане, Струга, Студеничани, Теарце, Тетово, Центар, Чаир, Чешиново-Облешево и Градот Скопје. Првиот круг ќе се прегласува на избирачките места 1727, 1730 и 1734 во Струмица, каде има вкупно 3.255 гласачи и на избирачкото место ...
сите 61 | | | веќе видена

Родителите на ова мало бебенце молат за вашата помош. Родено е со голема бемка преку дел од лицето и главата. Постои опасност истата да прерасне во тумор. Специјалните операции за оваа намена се изведуваат во Чикаго, САД. По операцијата, ова ангелче ќе може да живее нормален живот и да има нормален лик. Потребни се повеќе хирушки зафати, кои многу чинат. Родителите на ова прекрасно бебе ве замолуваат сите, во рамки на своите можности, да донирате. Телефони за донации : ONE-075 143 123 VIP- 077 143 193 T MOBILE-070 143 191
| | веќе видена

Во текот на вчерашниот ден, надојденото езеро и силните бранови на градскиот кеј исфрлија поголема количина отпад. Она што загрижува е што покрај трската, брановите исфрлија комунален отпад од мини-депонии кои претставуваат опасност за целокупниот екосистем на езерото. Сепак, екипите на охридското јавно претрпијатие „Комуналец“, во текот на денот се мобилизираа и го исчистија градскиот кеј од отпадот.
сите 3 | | | веќе видена

next