Златна Книга

Голем дел од времето сите го поминуваме во кујната. Сега, со мал буџет можете да го подновите овој важен дел од домот. Ние ви подготвивме неколку практични решенија: Направете промена на ѕидните плочки Изгледот на ѕидните плочки во кујната може да го промените и без копање на старите плочки, изнесување шут и набавка на нови плочки. Набавете ѕидна облога која едноставно и брзо се лепи со силикон на постојните плочки. Изборот на разни дизајни на облоги можете да го видите тука . Лесни се за одржување и отпорни се на сите средства за одржување хигиена во кујната. Всушност, ги имаат истите својства како керамичките плочки. Постои можност да одберете работна плоча и ѕидна облога со иста боја или дезен и со тоа ќе добиете една целина во кујната која изгледа многу модерно. Додајте светлина Осветлувањето под елементите навистина може да го промени изгледот на кујната. Освен тоа, додека подготвувате оброк, многу е практично да имате убаво осветлување за подготвување на храната. Светилка за под елементи најдете овде . ...
сите 3 | | | веќе видена

Зошто Кнауф ѕидовите секогаш нудат повеќе за Вас Гипсот претставува минерал од групата на сулфатите што кристализира моноклинично. Обично се појавува во многу убаво развиени кристали кои се развиени по страничниот пинакоид и притоа се плочести или пак игличести, издолжени по кристалографската оска. Многу чести се појавите на близнење, при што таквите примероци имаат изглед на опашка од ластовичка. Бојата на гипсот е обично бела, сива или пак жолтеникава, а во некои случаи може да биде обоен со црвени нијанси. Тврдината му изнесува 2 (по Мосовата скала) и има совршена цепливост. Гипсот како градежен материјал Кнауф системите се базирани на карактеристиките на дарот на природата – гипсот. Гипсот е материјал кој нуди оптимални услови за функционирање на човечкото тело , ја регулира климата, влажноста во просториите и удобноста , гипсот е пародифузен , тој е одличен звучен изолатор , истиот е електро неутрален , pH неутрален и е без мириси и штетни гасови. Гипскартон ѕидовите се покажаа како одлично решение ...
сите 5 | | | веќе видена

Основната дејност на компанијата ТРЕНДЛИНЕ ДООЕЛ – Скопје е фокусирана на проектирање и изведба на базени, хидромасажни кади ( Jacuzzi ), фински сауни, инфра-црвени сауни, парни бањи, релакс топли лежалки. Сплотувајки ги сите претходно споменати артикли во една целина, Трендлине Дооел Скопје се наметна како еден од лидерите на пазарот во опремувањето и изведбата на модерните СПА центри како во нашата земја, така и во земјите од нашето опкружување. Патот до клиентите го трасираат преку работа и вградување на висококвалитетни материјали и опрема од реномирани европски и светски производители, преку долгогодишно искуство во спа секторот, конкурентните цени и гаранцијата на производите, како и максималната коректност кон желбите и барањата на клиентите. Клиентите добиваат совети во врска со саканиот облик и димензија на сауната, парната бања ,базенот, хидромасажната када, како и со совети и насоки за нивното правилно користење и одржување. Финалните производи се карактеризираат со естетика, уникатност, ...
сите 2 | | | веќе видена

Уво e орган за слух и рамнотежа од обете страни на главата . Само дел од увото е видлив, а остатокот е заштитен со коските на черепот . Тие ја вршат функцијата во пар — ги собираат звучните треперења и ги претвораат во сигнали кои се пренесуваат во мозокот , овозможувајќи ни да слушаме. Кај човекот , увото се состои од три основни дела: надворешно ( auris externa ), средно ( auris media ) и внатрешно уво ( auris interna ). Ушната школка ги насочува звуците во слушниот канал. Звучните бранови се одбиваат од цврстото тапанче терајќи го да трепери. Трите ковчиња на средното уво ги засилуваат треперењата и ги насочуваат кон ушното тапанче. Додека ушното тапанче трепери, течноста поминува преку влакненцата во полжавот кој тие треперења ги претвора во нервни сигнали . Тие со слушниот нерв патуваат до слепоочниот дел од черепниот (големиот) мозок каде се обработуваат. Искористете го бесплатниот тест за слух кликнете тука Секогаш кога телото ќе се придвижи, течноста наречена перилимфа патува ...
сите 6 | | | веќе видена

Размислете за квалитетот на водата пред да ја конзумирате, водата што ја пијат повеќето од нас е полна со хлор, кој е штетен за нашето здравје. Водата која доаѓа од чешма, ако сте на градски водовод, е полна со хлор како популарно средство за дезинфекција. Конзумирањето на хлорираната вода го зголемува ризикот за рак на бешиката, зголемување на холестерол, како и предизвикување на астма и алергија. Исто така хлорираната вода е лоша за кожата, очите и дишните патишта. Водата која ја пиеме не би смеела да содржи повеќе од 4 мг. хлор по 1 литар вода, но за жал, се случува да се поминат тие граници. Во секој случај, пожелно е да ја филтрирате водата што ја пиете, бидејќи хлорот, долгорочно е многу штетен за човековото тело. За да се заштитите од несаканите штетни дејства што може да ги предизвика хлорот врз Вашиот организам , постојат повеќе различни типопови на филтри кои ја пречистуваат водата и го отстрануваат вишокот на хлор во водата за пиење. Еден од најдобрите филтри кои постои на нашиот пазар е ...
сите 22 | | | веќе видена

Ни претставува задоволство да ја најавиме премиерата на театарската претстава УЖЕГНАТОСТ, во продукција на Артопија – Скопје. По успешната реализација на претставите ДА ГО ПОЗДРАВИШ И ДА МИ ГО БАЦИШ и ЕКСПЕРИМЕНТ, УЖЕГНАТОСТ е трета театарска претстава во продукција на Артопија – Скопје. Секое време, си носи свое бреме… секој политички систем, си носи свои маани и предности… но постојат негативни општествени појави, човечко однесување и реакции, кои се провлекуваат низ сите периоди на човековото постоење, а посебно се потенцираат во системи и ситуации на режимско владеење. Овој проект е суптилна критика на потчинетоста на одредена група „привилегирани“ луѓе(службеници), чија неспособност, безгласност и понизност служи како алатка за манипулација на обичниот народ, од страна на „големите“ политички величини. УЖЕГНАТОСТ е театарска претстава, во продукција на „Артопија“ – Скопје, работена по текст на чешкиот автор Иван Вискочил, а во режија на Владимир Милчин. Премиерата на претставата е закажана за ...
сите 8 | | | веќе видена

Веќе традиционално февруари како најубавиот љубовен месец од годината кога вљубените ја изразуваат љубовта со подарување цвеќиња, парфеми, нудење слатки производи и праќање картички се слави и кај нас.
сите 2 | | | веќе видена

Зошто му верувате на DNASportFit? Во ерата на фитнесот и здравата исхрана, многу сајтови или лични тренери се во контрадикција. Некои нудат конзервативни методи за спорт и исхрана, други се потпираат на алтернативни техники, и така се во постојана побарувачка за најдобар режим на исхрана и тренинг. Каде е вистината меѓу сите овие противречности? Вистината е во вашите гени: секој од нас реагира поинаку. Затоа DNASportFit ја анализира вашата ДНК за да го пронајде тренингот / диетата што е соодветна за вас. Која е врската помеѓу фитнес, исхрана и генетика? Нашиот геном му дава инструкции на нашето тело како да направи специфичен протеин. Овие протеини ги извршуваат важните задачи во нашите клетки. Едноставна промена на база на (позната како единствен нуклеотиден полиморфизам или “SNP”) во ДНК секвенцата на генот може да резултира со промена на протеинскиот производ. Многу студии идентификувале многу SNP кои влијаат на атлетските перформанси, метаболизмот, составот на телото и така натаму. Што ти кажува твојата ...
сите 6 | | | веќе видена

Инлфуенца А+Б ( iCHROMA II) (Грип кој предизвикува фебрилна респираторна болест, особено кај најмладата популација) Грипот и обичната настинка се респираторни болести, но тие се предизвикани од различни вируси. Бидејќи овие два типа на болести имаат слични симптоми, може да биде тешко да се увиде разликата меѓу нив само врз основа на симптомите. Во принцип, грипот е полош и со поголеми последици по здравјето од обичната настинка, и симптомите се почести и интензивни. Грипот може да има многу сериозни компликации како што се бронхитис, пневмонија, особено кај децата под 5 годишна возраст. Точна и раната квалитативна дијагноза на инфекцијата со ГРИП – инфлуенца антиген (А и Б) од назофаренгиален брис или назални аспирати земени од симптоматски пациенти, е од клучно значење за навремена и соодветна терапија на СЕЗОНСКИОТ ГРИП Секоја година вирусите на грип, како грип А, така и грипот Б се одговорни за сезонските епидемии (особено во зимскиот период од годината). Кои се знаците и симптомите на грипот? Луѓето што ...
сите 5 | | | веќе видена

Човечкиот папиломен вирус ( HPV — Human Papillomavirus ) е папиломен вирус кој ја инфицира кожата и мукозните мембрани кај луѓето . Многу е поопасен за жени отколку за мажи. Идентификувани се околу 130 типови HPV. Некои типови на HPV предизвикуваат појава на брадавици ( verrucae ), некои предизвикуваат рак , а некои немаат никакви симптоми. Повеќето луѓе кои се заразени од HPV не знаат дека го имаат вирусот. [1] Околу 30-40 типови на HPV вообичаено се пренесуваат преку сексуален контакт и го заразуваат аногениталниот дел . Некои полово преносливи типови на HPV можат да предизвикаат генитални брадавици . Долготрајна инфекција со „високоризични“ типови на HPV кои се поинакви од оние што предизвикуваат брадавици можат да напредуваат до предканцерозни лезии и инвазивен карцином. [2] Заразеноста со HPV е причина за речиси сите случаи на рак на грлото на матката . [3] Меѓутоа, повеќето од овие типови не предизвикуваат болест. За да се откријат измени на ткивото се зема цервикален Папаниколау тест ...
сите 42 | | | веќе видена

next