Угостителство

ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ЗА МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТА ВО УГОСТИТЕЛСКИОТ СЕКТОР. Мултикултуралноста во сите услужни дејности, а особено во туризмот и угостителството бара ...
сите 7 | | | веќе видена

Во светот постојат одредени пишани и непишани правила за однесување. Секогаш е важно да ги знаете доколку сакате да оставите позитивен впечаток кај луѓето кои ...
| | веќе видена

Данската пиварница ,,To ul,, (две пива) го претстави својот нов производ – пиво во прав, кој е подготвено да се конзумира насекаде, само треба да се додаде ...
сите 6 | | | веќе видена

1 . Сопственик на ресторан . Технички, сопственик на ресторан може да биде секој кој ќе се реши за овој бизнис и што ќе најде доволно средства за да ја ...
| | веќе видена

Всушност, за неговата популарност сведочат сите фотографии на социјалните мрежи со хаштагот #brunch и фактот дека сѐ повеќе ресторани нудат голем избор на ...
сите 2 | | | веќе видена

СКЛАДИРАЊЕ НА ПРЕХРАМБЕНИ АРТИКЛИ СКЛАДИРАЊЕ НА ПРЕХ.АРТИКЛИ КОИ НЕМААТ ПОТРЕБА ОД ПОСЕБЕН РЕЖИМ (СУВО СКЛАДИРАЊЕ) Поголемиот број од прехрамбените артикли кои се конзервирани и артикли со низок степен на вода ( тестенини, концентрати, шеќер, брашно, млеко во прав исл.) не бараат пособен температурен режим и можат со сигурност да се чуваат –складираат, на собна температура во магацинските простории. За овие простории потребно е да се обезбеди добра вентилацијаа без разлика дали е по природен пат или се работи за вештачка вентилација. При складирањето потребно е да обрнете внимание на следното: 1. Прехрамбените артикли да ги ротирате по принципот ,, прво влегло, прво излегло,, FIFO, First in First out. 2. Редовно да се контролираат роковите на употреба. 3. Да се отстрани надворешната амбалажа преед да се стават прехрамбените артикли на рафтовите, бидејќи може да постои опасност од контаминација. 4. Ринфузните (рефус) пакувања и препакуваните артикли треба да бидат складирани во садови што лесно можат да се ...
| | веќе видена

Честопати сме пишувале за италијанската кујна и за италијанското кафе како едно од најдоброто и место од каде почнува да се шири светската кафе култура. Сега е време кога е потребно да напишеме нешто кое би ви било од голема корист доколку сте се одлучиле да ја посетите Италија, а тоа е како да порачате јадење и истотo да го конзумирате како вистински италијанец. Можеме да почнеме со најбитните работи а тоа се тестенините. Тестенините никогаш не се послужуваат како гарнир Се случува во некои “италијански” ресторани да порачате главно јадење кое го сочинуваат неколку видови на месо, а тоа наместо да биде гарнирано со компири или витаминска мешавина, вие сетоа тоа можете да го добиете измешано со тестенини. Навистина тоа е многу погрешно и вон традициналната италијанска кујна. На сите нас ни е познато дека тестенините секогаш се слушат како главно јадење особено во Италија. Салатата не се служи како предјадење Тргнувајки од првата и основна точка, додека пак се случува салатата да биде нарачана како ...
| | веќе видена

За менто Секогаш научи го менито, бидејќи гостите очекуваат да го знаеш и ќе те прашуваат работи од него. Менито треба да го дадеш отворено, од десната страна на гостинот и секогаш во неговите раце. Давај совети, твои сугестии и земај конкретни нарачки. Секогаш ја служиме правата порција директно на правиот гостин и никогаш не прашуваме кој што порачал! Порачките од менито одат по следниов редослед: Предјадења, Салати, Главни јадења и десерти. Откога ќе им го објасниш менито на гостите, прашај ги дали се спремни да порачаат. Никогаш не заборавај да прашаш за пиење пред јадење. Исто така не заборавај да препорачаш јадење на гости кои не можат да се одлучат. Униформи Униформата треба секогаш да биде беспрекорна. Така оставаш добар впечаток и се идентификуваш во клубот. Беџот мора секогаш да го носиш. Било каков накит не е дозволен. Чевлите мора секогаш да ти бидат чисти и пристојни. Изрази кои се употребуваат со гости Секогаш е многу важно да се почитуваат гостите. Кога му приоѓаш на гостин, секогаш поздрави ...
| | веќе видена

next