Статија МК

Posted on Sep 21, 2011 | 0 comments Јас би почнала со тоа колку ли само новинари постојат кај нас во Македонија? Би одговорила доволно многу. Но, не е проблемот во тоа. Проблемот е што треба да се запрашаме колку од нив се професионални новинари. Според мене, нашиве медиуми се полнат со луѓе, коишто само се нарекуваат новинари, само затоа што сакаат да бидат тоа. Професионализмот стои малку понастрана од тоа и се смета за неважен. Јас би рекла дека тој е толку важен колку што е важна и одговорноста, сложеноста, па дури и храброста да се соочиш со сето тоа. Од тоа произлегува дека нашиве медиуми нудат главно квантитет, а многу помалку квалитет. Кој како стигне, пишува сѐ и сешто. Оправдувањата можат да бидат секакви – непознавање на професионалните правила, малите плати, нерешен статус, притисокот на медиумот во којшто работат, недостапноста на институциите и слично. Сепак, тоа се само оправдувања кога на јавноста и се нудат необјективни и непроверени информации. Напротив, тоа не треба да претставува никаков ...
| | веќе видена

Posted on Sep 20, 2011 | 0 comments Ова е земја на овошјето. Покрај лозовите насади, Мендоза е главен снабдувач на аргентинските пазари со јаболка, круши, сливи, дуњи, цреши. И сето тоа може да се вкуси во вината карактеристични за Мендоза. Тоа е напивка заводлива како вистинско аргентиско танго. Без снеговите на Андите, планините кои доминираат на западниот пејзаж на Јужна Америка, областа Мендоза во Аргентина засекогаш ќе останеше само пустина. Онаква каква што ја нашле шпанските освојувачи кои овде дошле во 1550 година за да ги прошират границите на Вицекралството на Перу, како што тогаш заеднички се нарекувале шпанските колонии. За она што е направено во меѓувреме сведочат безбројните канали за иригации кои може да се видат и во главниот град на провинцијата, кој истотака се вика Мендоза. Сепак, во оваа пустина Аргентинците го пронајдоа својот златен рудник. Она што некогаш била пустина, денес се непрегледни лозја. Онаму каде што некогаш никој не гледаше интерес да инвестира, денес и покрај економскиот ...
| | веќе видена

Posted on Sep 19, 2011 | 0 comments Не дозволувајте неуспешните интервјуа да ве влечат надолу и да ви предизвикуваат негативни чувства. Дури и најсилните од нас можат да се чувствуваат уништено и разочарано кога нема да ја добијат работата за која се пријавиле. Ова многу лесно може да нè исфрли од рамнотежа, а нашата потрага по работа да стане невозможна мисија. Доколку имате чувство дека некаде грешите кога одите на интервјуа за работа, и токму тоа ве спречува да ја добиете работата од соништата, следниве совети можеби ќе ви бидат од помош: Фокусирајте се на вашите вештини Кога одите на интервју нема ништо поважно од презентирањето на вашите различни вештини. Колку брзо пишувате на компјутер, окото за детаљи, па дури и вашиот позитивен став можеби вам ви се чинат неважни, но токму ваквите вештини можат да ја направат разликата помеѓу вас и останатите. Со гордост покажете што нудите, но немојте да бидете ароганти и самобендисани. Бидете горди на вашите достигнувања и покажете му на интервјуерот зошто ...
| | веќе видена

Posted on Sep 19, 2011 | 0 comments Постојат претприемачи кои се визионери, но постојат и претприемачи кои се опортунисти. Кои би биле поуспешни? Многу различни мислења постојат за тоа дали еден претприемач треба да биде опортунист или не. Секако како една од особините му е и барање на различни можности, но не заборавајте дека тие можности треба да се искористат. Зошто ќе бараме можност ако не ја искористиме? Затоа во овој напис би сакал накратко да направам една разлика помеѓу претприемач кој е опортунист и визионер. Претприемач опортунист Што претставува да еден претприемач биде опортунист? Би сакал на почетокот од овој напис да започнам со дефинирање или профилирање на еден претприемач кој е опортунист. Да видиме првин што претставува опортунизам. Во Wikipedia за опортунизам пишува: Опортунизам е свесна политика и практика на добивање на себична предност во одредени околности без никаква почит за приниципи. Уште подобра дефиниција е дадена во Oxford Dictionary каде е наведено дека: Опортунизам ...
| | веќе видена

Posted on Sep 16, 2011 | 0 comments Најголем проблем во решавањето на сексуалните проблеми е тоа што една сексуална дисфункција создава друга сексуална дисфункција и кај самата личност, но честопати и кај партнерот. Понекогаш, дури и времена сексуална хипофункција може значително да ја наруши психичката стабилноста на едниот или двајцата партнери. Друг проблем е што многу често тешко се детектира основниот причинител на сексуалната дисфункција или хипофункција. Луѓето за тоа не зборуваат, се срамат да одат на лекар или психолог, а честопати и лекарите не обрнуваат внимание на тоа како одредена болест или лек може да влијае врз сексуалниот живот на пациентот. Освен тоа, дури и кога ќе се идентификува еден фактор за сексуална дисфункција како основен или примарен, вообичаено со тоа се засегнати повеќе области од животот на личноста. Затоа и решавањето на проблемите од областа на сексуалниот живот се исклучително комплексна и деликатна работа која безмалку ги засега сите сегменти од животот на личноста. ...
| | веќе видена

Posted on Sep 16, 2011 | 0 comments Можеби со овој пост ќе внесам малку невообичаеност во секојдневието на еден претприемач. Ќе се прашате зошто? Затоа што сакам да ја скршам коцката мраз во која сме ставени заради нашето општество во коешто живееме (и не само наше, тоа е секаде, нашето само препишува) и економијата која секојдневно врши притисок врз нашиот живот и нашето однесување. Насловот – барајте знаци наместо одговори го знаев и применував многупати досега во мојот личен живот и секако професионален живот. Ние сме родени да размислуваме и да проценуваме и просудуваме согласно знаци. Но, тоа наше лично богатство или тој личен талент преку едукацискиот систем и корпорацискиот систем (мислам на вработување во поголеми компании или државни институции) полека но сигурно со текот на времето ни се одзема и едноставно ние стануваме тоа што не сме, бараме одговори наместо знаци. А одговорите не можеме да ги најдеме, бидејќи некогаш едноставно не постојат. Ако не верувате во ова што го велам погледнете само ...
| | веќе видена

Posted on Sep 15, 2011 | 0 comments Повикувајќи се на аксиомата од NLP дека „телото и мозокот се делови од ист систем“ може да се каже дека според движењето на очите може да се види дали соговорникот размислува визуелно (слики), аудитивно (звуци) или кинестетички (чувства). Начинот на кој што се размислува може да се прочита преку движењето на очите. Очите се движат на систематизиран начин во различни правци во зависност од тоа за што се размислува. Невролошките истражувања покажуваат дека движењето на очите хоризонтално/вертикално е поврзано со активирање на различни делови од мозокот. Постои вродена невролошка врска помеѓу движењата на очите и репрезентативните системи, затоа што истото може да се забележи кај сите луѓе ширум светот. Прв прат за ова зборувал Вилијам Џејмс во своето дело од 1890 година „Principles of Psychology“, истото е повторно актуелизирано во истражувањата на Ричард Бендлер, Џон Гриндер и Роберт Дилтс 1970 година со што во Невро-лингвистичкото програмирање (NLP) овие движења на очите ...
| | веќе видена

Posted on Sep 15, 2011 | 0 comments Квалитетот најчесто се гледа во однос на корпоративната култура, меѓусекторските ад-хок работни единици и спасување на цели компании. Наместо тоа, овој текст ќе се позанимава со тоа како овие идеи може да бидат применети од страна на еден раководител на тим со мал број на постојан персонал. Квалитетот прерасна во светиот грал на раководствената практика на советодавците и гуруата во нивната трка за да ги претворат преоптоварените корпорации во победници. Се чини дека не престануваат приказните за мали компании со намуртени вработени и сè поголеми долгови коишто биле претворени во компании со тимови од среќни луѓе и со висока заработка, без да помине ниту еден ден, а да нема некое значајно подобрување, предлог којшто би заштедил по некој денар или, пак, квантен скок во ефикасноста. Целиот тој претскажан успех содржан во програмите за квалитет создаде една наметната митологија од правилни практики, што од своја страна има и свои негативни страни: • Сите тие укази велат ...
| | веќе видена

Posted on Sep 14, 2011 | 0 comments Сите сме запознаени со економската страна на штедливите светилки. Имено, бидејќи трошат помалку електрична енергија од класичните светилки, помалку плаќаме за електрична енергија. Но, дали всушност знаеме што се штедливи светилки, како се добиваат, на кој принцип работат итн. Во овој пост ќе ви презентираме неколку факти во врска со штедливите светилки, а кои се објавени во советувањето Осветлување 2009 напишано од страна на Небојша Радивојевиќ. Кои ресурси нѝ се потребни за производство и транспорт на штедливи светилки? За да се произведе една штедлива светилка, потребно е од 6-40 пати повеќе енергија за разлика од класична светилка. Бидејќи штедливите светилки се поголеми од класичните светилки (масата и волуменот се поголеми) потребна е поголема енергија за нивниот транспорт од производителот на штедливата светилка до крајниот потрошувач. Ако имаме предвид дека скоро сите штедливи светилки се произведуваат во Кина или Тајван, можете да претпоставите колку е ...
| | веќе видена

Posted on Sep 14, 2011 | 0 comments Меѓу поимите рекламирање, маркетинг, промоција, односи со јавност и публицитет честопати се става знак на изедначување, иако тие означуваат различни активности. Многу често се јавува конфузија во врска со употребата на термините реклама, маркетинг, промоција… Овие термини често се заменуваат, бидејќи станува збор за различни, но сепак слични активности. Рекламирањето е кога производот (или услугата) се става во опсегот на вниманието на потенцијалните или тековните клиенти. Рекламирањето обично се прави со знаци, брошури, ТВ-спотови, директна пошта, пораки по електронска пошта… Промоцијата е одржување на тензијата околу производот кај потрошувачите и стимулирање на потрагата по продуктот. Промоцијата го вклучува и тековното рекламирање, како и публицитетот (споменувањето во медиумите). Тековните рекламни активности, продажбата и односите со јавноста често се сметаат за аспекти на промоцијата. Маркетингот има широк опсег на активности кои се концентрирани околу ...
| | веќе видена

Posted on Sep 13, 2011 | 0 comments На неупатените, деловниот ручек мора да им изгледа како навистина фин начин како да потрошите околу еден час надвор од канцеларијата, јадејќи и пиејќи на сметка на компанијата, но таквата претстава неретко е многу далеку од вистината. Деловните ручеци често се користат за склучување спогодби и многу компании изгубиле многу деловни можности како резултат на деловни ручеци што не поминале добро. Повеќето такви ручеци завршуваат без да се донесат вистински одлуки, а понекогаш излегува дека „деловниот“ елемент воопшто не бил тема на разговор. Постојат бројни аспекти што треба да ги земете предвид доколку сакате да се осигурите дека вашиот деловен ручек ќе помине успешно. Избор на локација Покрај самите преговори, изборот на локацијата е можеби најважниот фактор што треба да се земе предвид кога го организирате деловниот ручек. Ако местото е премногу топло, премногу ладно, премногу бучно, преполно или неугледно, вие и вашиот гостин на ручекот нема да бидете поволно ...
| | веќе видена

Posted on Sep 13, 2011 | 0 comments Да си во кожа на еден претприемач не е едноставно. Но, и во кожата на еден агент како агентот 007 исто така не е едноставно. И двете занимања бараат специфични однесувања, активности и секако крактеристики. Филмовите со агентот 007 отсекогаш ми биле едни од најомилените. Тоа се филмовите кои си ги оставив во својата колекција на видео касети кои денес повеќе не се користат. Отсекогаш ме интересирало што е тоа што овој агент го прави успешен во неговата работа, а тука ќе се обидам да ги издвојам и зедничките елемент со еден претприемач. Секогаш имаат решение и во најризичните ситуации Оваа е една од највaжните карактеристики на секој агент, па и на секој претприемач. Решението го претвораат во акција, за да има некакво влијание тоа решение врз нивната околина во која што функционираат. Секогаш ја користат технологијата како помагало во работата Агентот 007 е познат по тоа што секогаш има некои врвни технолошки изуми крај себе кои му се наоѓаат во одредени ситуации ...
| | веќе видена

Posted on Sep 12, 2011 | 0 comments Шардоне ја има славата на една филмска ѕвезда. Освојува со својот стил, елеганција и заводливост. Добредојдовте во нејзиниот клуб на обожувачи. Потекло и распространетост Потекнува од регионот на Бургундија во Франција. ДНК анализата на нејзиниот генетски профил, покажува дека е добиена како резултат на вкрстување на сортите Pinot noir и Gouais blanc. Pinot noir (бургундец црн) е позната француска сорта, додека Gouais blanc, всушност, е белина (белина штајерска), стара балканска сорта со слаб квалитет, која се’ уште се одгледува во Хрватска. Се претпоставува дека белина од Балканот е пренесена во источна Франција од Римјаните, каде што се одгледувала во рамниците од страна на пониската класа граѓани. Бургундец црн, како веќе етаблирана квалитетна сорта, аристократијата ја одгледувала на типично лозарски, ридести терени. Овие две сорти се успешни родители, покрај на шардоне, и на неколку други сорти од кои најпознати се: гаме (Gamay), алиготе (Aligote), оксероа ...
| | веќе видена

Posted on Sep 11, 2011 | 0 comments Мултитаскинг е една од најпосакуваните опции на секој корисник на iPhone која што со последната верзија на оперативен систем ќе биде овозможена. Сите бараме мултитаскинг опции бидејќи сметаме дека ќе завршиме повеќе работа. Па така може да ни се случи во исто време да разговараме на телефон и да проверуваме дали имаме добиено e-mail или пак што се случува на Twitter. Сигурно повеќето од вас сте се нашле во состојба на започнување на неколку проекти, задачи, работни активности истовремено барајќи ја Вашата во тој момент најпродуктивна стратегија за остварувања. Повеќе за ова можете да прочитате во Работи на еден проект се до финиш На пример во овој момент додека го пишувам ова во неколку наврати проверувам е-mail, во неколку наврати ќе ми влетаат нови идеи, само што завршив разговор на мобилен и погледнав во вториот PC за втората e-mail адреса (ова го пишувам на лап топ). Дали мултитаскингот е добра претприемничка особина? Можеби изгледа како добра особина, бидејќи ...
| | веќе видена

Posted on Sep 8, 2011 | 0 comments Цените на горивата во Македонија постојано поскапуваат. Со овие цени возачите во Македонија сè поретко одат на бензински пумпи да дотураат гориво во своите автомобили и камиони. Од една страна колку е ова поскапување негативно од економски аспект, тоа е на некој начин и позитивно – се намалуваат емисиите на штетни гасови во атмосферата, а уште еден позитивен аспект е тоа дека се подобрува здравствената состојба на возачите бидејќи се принудени да повеќе пешачат. Но, постои начин како да станете независен од ценовните удари на горивото, а истовремено e и шанса за добар бизнис – производство на домашен биодизел. Да, добро прочитавте домашно производство на гориво што можете да го ставите во резервоарот на Вашето возило и безбедно да возите. Ова производство не е ракетна наука и не е нешто невозможно. Овој процес е познат дури од 1912 година кога и самиот Рудолф Дизел изјави:„Користењето на растителни масла како гориво, денес е можеби безначајно, но во иднината ќе имаат исто ...
| | веќе видена

Posted on Sep 7, 2011 | 0 comments Секој бизнис бара повеќе работа сè додека не стане независен во одреден степен од претприемачот. Балансот помеѓу работата и приватниот живот е нешто во што страдаат премногу претприемачи. Премногу време еден претприемач троши на планирање, генерирање на идеи, маркетинг, продажба, истражување и развој, финансии… Но, каде е тука еден претприемач? Која е неговата компензација за овие напори? Претприемачот има живот и пред и по започнување на бизнисот. Живее со неговото семејство. Го има неговото најголемо богатство – семејството и секако децата. Најчесто поставуваните прашања кои доаѓаат во умот скоро на секој претприемач се за балансот помеѓу работата и приватниот живот. Тие се прашуваат себеси: - Како да го балансираат животот со работата? - Како да го балансираат домашниот живот со работата? - Како да се постигне баланс помежу работата и приватниот живот? - Како да ја балансираат работата со личниот живот? Што претставува балaнс на работата и приватниот живот? Што е ...
| | веќе видена

Posted on Sep 7, 2011 | 0 comments И покрај тоа што зборувањето за сексуалниот живот кај луѓето веќе одамна не е табу тема, а сцените во кои луѓето водат љубов се секојдневие на ТВ екраните и во весниците, праксата на многу психолози покажува дека луѓето сеуште тешко и малку зборуваат или не зборуваат за својот сексуален живот. Многу двојки и покрај тоа што со години имаат проблеми во сексуалниот живот, никогаш не се решаваат да проговорат за тоа со своите најблиски, а уште помалку со професионалец. Причината за тоа се главно срамот и предрасудите дека за тоа не треба или не смее да се зборува. На тој начин, една цела сфера од нивниот живот која е многу важна останува празна или значително го загрозува квалитетот на нивниот живот. Повеќето сексуални нарушувања се сексуални дисфункции како што се немањето сексуална желба, изостанокот на оргазам, болка при сексуалниот однос и други. Овие се јавуваат многу почесто отколку што се мисли, предизвикуваат голем стрес кај личноста и го нарушуваат интимниот живот. ...
| | веќе видена

Posted on Sep 6, 2011 | 0 comments Нверо-лингвистичкото програмирање не се труди да го промени светот туку се труди да го промени погледот на поединецот на светот, кој што ќе му овозможи да изгради поефикасна и поефективна комуникација со себе и со другите. Само со подобра комуникација сам со себе и со луѓето кои окружуваат може да се тргне по патот на освојување на личното мајсторство. Вистинскиот напредок се мери според личните стандарди, а не по стандардите кои се проектирани од окружувањето, во поширока смисла и општеството. Доколку се сака да се постигне повеќе од самиот себе треба да се развиваат нови погледи, со интегрирање на аксиомите од NLP-то доаѓа до промена на ставот со кој се впушта личноста во комуникацијата. Верувањата со кои се влегува во комуникацијата во голем дел го диктираат (не)успехот. Тоа се лични верувања на кои секој може да работи и да ги менува, преземајќи ја одговорноста за (не)успехот. Малата разлика кај луѓето која прави голема разлика во резултатите е начинот на кој се ...
| | веќе видена

Posted on Sep 5, 2011 | 0 comments Научниците го нарекуваат “Француски парадокс” феномен кој значи дека и покрај конзумирањето на храна богата со холестерол и заситени маснотии има долгогодишна ниска стапка на канцерогени заболувања. И не само тоа, црвеното вино се покажало добро и при заштитата од кардиоваскуларни заболувања, мозочен удар и Алцхајмерова болест. Повеќето од нас се запознати со благотворните својства на виното, но најверојатно малкумина знаат дека уживањето во вината кои се чуваат во дабови буриња е многу повеќе од само уживање во неговата специфична арома. Без дабот како што истакнуваат француските стручњаци црвеното вино не би го имал извесниот полифенол, исклучително делотворона хемикалија во борба против ракот. Тој полифенол, попрецизно акутисиминот А, бил откриен во црвеното вино, а се создава кога ширата и дабот ќе дојдат во контакт при производството на вино. За да се појави акутисиминот потребен е молекул кој потекнува од дабот, но и еден друг катекин или епикатекин кој потекнува од ...
| | веќе видена

Posted on Sep 3, 2011 | 0 comments Мит бр.1 – Во Македонија нема доволно ветер за изградба на ветерници. Ова е еден од најголемите митови за Македонија кој често се слуша од оние кои не се доволно упатени во ситуацијата со ветерот во Македонија. Македонија има голем потенцијал за развој на овој вид на обновлива енергија. Има голем број на микро локации кои се потврдени дека имаат голем потенцијал и каде се планира изградба на големи ветро паркови. Низ долгогодишни мерења е утврдено дека има константно присуство на ветрови со солидни брзини на тие локации. Околината на Штип, Крушево, Богданци и други се само дел од она што можи да го понуди Македонија. Потенцијал има голем ,најави уште поголеми само уште реализација и овој мит ќе биди рабиен и во пракса низ изградба на ветерници. Мит бр.2 – Ветерниците се опасни по птиците. Ова е мит кој често преовладува меѓу многу луѓе. Ова е само мит и нема врска со фактите на терен. Имено ветро парковите се градат на локации кои не се на патот на миграциите на ...
| | веќе видена

next