Статија МК

Posted on Oct 2, 2011 | 0 comments Најголемиот број луѓе доаѓаат во теретана со цел да го подобрат својот изглед. Едни сакаат да ослабат, други да „нафрлат„ малку повеќе мускули, трети да се подготват за натпревар. Но, без разлика на целта, сите сакаат што поскоро да стасаат до неа. За оние кои се упатени во тајните на фитнес тренингот, резултатите ќе дојдат и тие ќе уживаат во нив за неколку месеци. Но, оние другите честопати се разочаруваат или го прекинуваат вежбањето убедени дека фитнес тренингот не е добар, дека се такви што на нив ништо не делува или нешто слично. Затоа, за да не дојдете до погрешни заклучоци за ефикасноста на фитнес тренингот и до разочарувања, имајте ги на ум следниве информации… Постојат четири главни фактори за успех кои влијаат на тоа колку брзо и колкав успех ќе постигнете тренирајќи фитнес. Првиот фактор е тренирачкиот стаж или колку време наназад редовно тренирате фитнес или друг спорт. Доколку подолго време сте спортски активни, со добро дизајнирана фитнес тренинг програма ...
| | веќе видена

Posted on Oct 1, 2011 | 0 comments Претходно поврзана статија: Пензискиот систем во Република Македонија Прв столб Првиот столб го претставува задолжителното пензиско и инвалидско осигурување за кое се грижи Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Македонија (ФПИОМ), регулиран со Законот за задолжително капитално финансирано пензиско осигурување . Првиот столб продолжува да функционира на ист начин како и до сега – на принципот на генерациска солидарност. Тоа значи дека придонесите (18%) од бруто платите на тековните осигуреници се користат за исплата на пензиите на тековните пензионери, систем познат како Pay-as-you-go . Тоа значи дека Вие како сегашни вработени одделувате придонеси во износ од 18% месечно кои се исплаќаат на сегашните пензионери (Вашите родители) и Вие немате никаква заштеда во иднина… И тоа се повторува секој нареден месец… Вам Ви останува единствено да се надевате дека кога ќе дојде Вашето време за пензија, некој друг истото ќе го прави за Вас. Втор столб Вториот ...
| | веќе видена

Posted on Sep 30, 2011 | 0 comments Светските берзи изминатиов период доживуваат веќе видени ситуации. Она што не изгледа убаво е што по релативно мирен период на тргување, следеше период на изразена нестабилност која резултираше со драстичен пад на вредноста на берзанските индекси. Ваквите периоди се својствени за берзите од многу одамна, што пак не значи дека секогаш имаат нешто заедничко. За жал, сеќавањата на настаните од 2008 и 2009 година се сè уште свежи, па така овие движења во голема мера ги потсетуваат вложувачите на кризата која одзема значаен дел од вредноста на нивниот имот. Искрено кажано, би излажале кога би тврделе дека вакво нешто е невозможно да се повтори. На берзите сè е возможно. Како што нагло паѓаат, така одеднаш може и драстично да пораснат. Но, вистинската смисла на берзите не е во тоа. Берзите им овозможуваат на вложувачите да бидат во чекор со растот и развојот на економијата. Преку инвестициските фондови со глобална инвестициска политика вложувачите го следат развојот на ...
| | веќе видена

Posted on Sep 30, 2011 | 0 comments Во моментот кога ќе започнете да работите што било со некое друго лице, вие сте креирале тим. Започнете разговор, кренете ја слушалката, дискутирајте за некоја идеја и веќе учествувате во тимска работа. Започнете со вашата способност за поврзување Секоја можност, од склучувањето договор до романтичната вечера, се врти околу вашата способност за поврзување. Сепак, ниту добивката, ниту пак задоволството, не се примарната мотивација за тимската работа. Продуктивната тимска работа ве води кон предизвиците, преку промени, со многу повеќе самодоверба. Доброто работење во рамките на каков било тим создава енергија и траен ентузијазам. Некои луѓе се повешти од останатите Ова е способност што се учи. Не ви се потребни сложени формули за интеракцијата. Не мора да бидете лежерни, добро образовани, практични, или пак особено интелигентни за да изградите тим. Не треба да бидете ништо повеќе од она што сте. Може успешно да работите со луѓето користејќи го здравиот разум и ...
| | веќе видена

Posted on Sep 30, 2011 | 0 comments Знаењето е моќ, знаењето е сила! Многу популарна маркетинг кампања кај нас од пред некое време. Ова е веќе четврти напис од овој серијал за карактеристики на успешни претприемачи. Првин спроведовме една анализа на фактори кои еден претприемач го прават успешен , а подоцна резултатите од анализата ги поставивме во една хиерархиско пирамидална структура за најважни фактори Претходно го обработивме првиот слој од таа хиеарирхиско пирамидална структура – Акција – Прва претприемничка особина . Доколку сме спремни да превземаме акција потребно е таа спремност да ја надоградиме со вториот слој на патот кон успешноста, а тоа е знаење и креативност . Што претставува знаење за еден претприемач? Јас имам знаење за ова. Јас имам знаење за она. Тие имаат знаење за нешто друго. Секаде околу нас се врти некакво знаење. Секоја личност има некое специфично знаење кое си го носи со себе. Мислам и дека не пости човек кој нема одредено знаење. Знаење почнува уште од нашето раѓање. Секој ...
| | веќе видена

Posted on Sep 29, 2011 | 0 comments Стар пес лежи на терасата и тивко цвили. Соседот пришол до терасата, го слушнал цвилењето и го запрашал сопственикот на песот што е причината за цвилењето. Тој му одговорил ,,Лежи на чевел’’. Соседот зачудено прашал ,,Па зошто тогаш песот не се помрдне?’’ Сопственикот му одговорил ,,Изгледа дека сеуште не го боли доволно’’. Пред скоро 3 години напишав едно мое видување за поставеноста и функционирањето на . Таа анализа разбуди голем интерес и ден денес е сè уште читана статија на интернет. Од тогаш до денес повремено се пишува и говори за овој проблем. Но со оглед дека ,,нас нè боли ама одбиваме да си признаeме и прифатиме’’ или ,,немаме вистинска претстава колку сè ова нас нè засега’’ посакав да се навратам на оваа тема и да дадам свое видување за овој проблем од денешен аспект . Пензискиот систем на РМ е сличен на повеќето традиционални европски пензиски системи, а е поставен во минатиот социјалистички систем. Тој е замислен да функционира врз база на принципот на ...
| | веќе видена

Posted on Sep 29, 2011 | 0 comments Колективизмот како бизнис-модел Латинска Америка, поим кој го опфаќа просторот на Централна и Јужна Америка, претставува значаен економски фактор на светската сцена. Регионот е означен како важен во политичко-економските односи со ЕУ и многу важен трговски партнер на САД. На ова предоминантно шпанско говорно подрачје постојат големи сличности во начинот на кој и се пристапува на работата и работните обврски, иако постојат и културолошки разлики меѓу различните земји кои влијаат врз создавањето на специфични работни модели и врз деловното однесување. Работните модели во Латинска Америка често се дефинираат како мешавина на традиција, религија и сеприсутната глобализација. Во голем број држави од овој регион постојат сериозни социјални проблеми и големо општествено раслојување, како и распространет колективизам со различни последици врз општеството во целина. Патернализмот е исклучително застапена појава, а работодавците и менаџерите имаат лична обврска да водат сметка ...
| | веќе видена

Posted on Sep 28, 2011 | 0 comments Зошто превземање на акција е најважната особина на еден претприемач? Затоа што без акција нема бизнис, па затоа ќе го нема и претприемачот. Пред одреден период, на Pretpriemac.com спроведовме една анкета за тоа кои фактори го прават еден претприемач да биде успешен претприемач. Од таа анкета произлегоа два написа на претприемач: Успешен Претприемач – Одлучувачки Фактори – Реалност Успешен Претприемач – Одлучувачки Фактори – Резултати Во написот за Реалноста за одлучувачки фактори на еден претприемач како основа или како темел на хиерархијата на факторите за успех ја ставив спремноста да се превземе акција. Токму и затоа во овој серијал на одлучувачки фактори за успешност на еден претприемач започнувам со превземање на акција. Што е претприемничка акција? Најпросто кажано акција е нешто што некоја личност може да направи. Да донесе некоја одлука, да шета, да разговара, да јаде, да пие, да поправа… Кога станува збор за акција на претприемач се мисли на спроведување на ...
сите 2 | | | веќе видена

Posted on Sep 28, 2011 | 0 comments Најчесто при купувањето на нов уред за домаќинството , како фрижидер, електричен шпорет, машина за перење алишта или машина за миење садови, се водиме од неговата цена, потоа од неговата функционалност. Дури на крајот (најчесто и воопшто не) критериум за купување нѝ е потрошувачката на електрична енергија што ја прави уредот кој сакаме да го купиме. Со купување на енергетски ефикасни електрични уреди, ако се има предвид дека 25-35% од потрошувачката на струја во домот е нивно „дело“, не треба многу да се заклучи дека сметките за струја значително ќе се намалат со заменување на старите уреди со нови, поефикасни, и покрај релативно повисоката цена на ефикасните уреди. Во Европската Унија од поодамна е воведена класификација на електричните уреди според потрошувачката на електрична енергија, па и производителите сè повеќе работат на создавање на енергетски ефикасни апарати за домаќинство. Целта на енергетските класи, кои треба да бидат назначени на етикета на видно место на ...
| | веќе видена

Posted on Sep 28, 2011 | 0 comments Како да се искачите на корпоративната скала? Многумина очекуваат да прочитаат за пократки патишта кога бараат совети како да се искачат на корпоративната скала. Фактот е јасен, не постојат пократки патеки, без разлика колку сакате да верувате во тоа. Премногу е едноставно да се мисли дека напредувањето во фирмата е преку врски и познанства. Не може да се одрече дека има неколкумина среќници кои знаат како да се искачат на корпоративната скала преку пократки патишта. Тие можеби познаваат некоја важна личност. Но, останува фактот дека за да може да се остане на таа позиција потребни се вештини и знаење. А да не зборуваме за почитувањето и довербата кои треба да се заработат за да може да се води и управува. Како да се искачите на корпоративната скала? Постојат неколку испробани и тестирани совети – ако сакате така да ги наречете – кои можеби звучат како клише, но функционираат со векови. Бидете лидер Ова може да звучи контрапродуктивно ако се земе предвид дека сте ...
| | веќе видена

Posted on Sep 27, 2011 | 0 comments Во основа на човековото дејствување е комуникацијата со другите како и комуникацијата сам со себе. Зборот „rapport“ значи врска, однос. Rapport-от е есенцијален за градење на добра врска помеѓу соговорниците базирана врз почит, доверба и разбирање. Подразбира пресретнување на мапата на светот (види статија Носечката аксиома од NLP која прави разлика ) на соговорникот како и комуницирање со соговорникот според неговата мапа на светот, што не подразбира и согласување со неговата мапа, туку едноставно разбирање и почитување на стојалиштето на соговорникот. Ваквиот став му дозволува на соговорникот да се чувствува вклучен во разговорот и да ги престави своите видувања, не стравувајќи дека нема да бидат ценети и разбрани. Кога соговорниците се во rapport секој од нив се чувствува слушнат и вклучен во разговорот, секој од нив го цени туѓото размислување и ја почитува туѓата мапа на светот. Со воспоставениот rapport се има можност да се влезе во светот на соговорникот и да се ...
| | веќе видена

Posted on Sep 27, 2011 | 0 comments Постои една изрека која вели: дајте му на винарот грозје од сортата бургундец црн за да видите каков винар е, и дајте му на ракијарот плодови од дуња за да видите каков “мајстор” е. Ова не е залудно кажано и вистина е дека е потребно големо мајсторство и знаење за да се направи една деликатесна ракија како што е “дуњова”. Јаболкова ракија Спаѓа во групата на природни овошни ракии од јаболчесто овошје. За производство на оваа деликатесна овошна ракија се користат голем број сорти, но најдобар квалитет се постигнува од сортите: јонатан, делишес, ајдаред, грени смит итн. Плодовите треба да се берат во полна зрелост, односно кога содржината на шеќер во просек е поголема од 11 %. Прва операција при производството на јаболкова ракија е ситнење на плодовите со помош на специјални мелници за јаболчесто овошје и сечкање со помош на специјални ножеви. Доколку не постојат услови измелената каша да се исцеди (хидро преса) и да се издвои јаболков сок, во тој случај се добива ...
| | веќе видена

Posted on Sep 26, 2011 | 0 comments Многу често поставувано прашање е тоа дали успешен претприемач е воркохолик. Се вели ако работиш повеќе – ќе заработуваш повеќе и ќе имаш успешен бизнис. Но, дали е тоа точно? Можам слободно да кажам дека овој напис ме испровоцира од една конференција за жени претприемачи која ја гледав на телевизија, а која најверојатно беше по повод на минатогодишната недела на претприемништвото во Република Македонија. Овој напис всушност ми беше во план да оди како дел од анализата на претприемнички фактори за успех која ја спроведуваме во моментов. Но, што е тука е, одиме сега. Во телевизискиот приказ на таа конференција можеби во едно 40-тина минути колку ја гледав се спомена над 20 пати следнава реченица: Претприемачот е воркохолик. За да бидете успешен претприемач треба да бидете воркохолик. За да успеете и Вие како претприемач и Вашиот бизнис треба да бидете воркохолик. Ова се повторуваше постојано од еден универзитетски професор (Европски Универзитет). На конференцијата имаше ...
сите 2 | | | веќе видена

Posted on Sep 26, 2011 | 0 comments Го почитувате ли туѓото време колку и своето? Типичен почеток на денот: будилникот ѕвони во 6.30 часот, а вие го притискате копчето за одложување на алармот за блажени петнаесетина минути. Будилникот повторно ѕвони, партнерот ве влече за рака, станувате од кревет и се влечете до бањата. Завршувате со утринската хигиена, а времето како да почнало да тече во некоја друга димензија: одеднаш часовникот означува 7.30. Децата сеуште се поспани, со боси ноџиња и полуоблечени успеваат ви се најдат на патот и баш да ви пречат во движењето, а мораат на време да стигнат на училиште. Партнерот во од ви подава шоља кафе, ранците на децата веќе им се на грбот, слушате трескање на вратата и одеднаш сфаќате дека имате време…. да пролистате весник. Седнувате во тишина, помирени сами со себе, имате време да ги прочитате само насловите. По она што вам ви се чинело како неколку минути, погледот во часовникот ви предизвикува мачнина во желудникот. Повторно ќе задоцните. Почнува стресната ...
| | веќе видена

Posted on Sep 23, 2011 | 0 comments Живееме во време кога сè помалку се движиме, а сè повеќе време минуваме врзани за столови, кревети или автомобили. Нашето тело, кое е создадено да се движи, да биде активно, да совладува километри и килограми, страда поради физичката неактивност. Веќе одамна е докажано дека недостатокот на физичка активност доведува до низа таканаречени „модерни„ заболувања како што се: деформитети на скелетот, мускулна атрофија, висок крвен притисок, маснотии во крвта и многу други. Но и покрај сè посилните апели на научната јавност дека физичката неактивност се одразува и врз менталното здравје, се чини дека ова тешко допира до ушите на луѓето. Всушност, малкумина, па дури и професионалците (психолози и психијатри) размислуваат за тоа, колку физичката неактивност доведува до појава на нарушувања од психолошка природа или ја влошува општата психофизичка состојба на луѓето кои страдаат од анксиозност, депресија, а да не зборуваме за состојбите предизвикани од стрес. Сè уште кај нас, ...
| | веќе видена

Posted on Sep 23, 2011 | 0 comments Google е еден од најмладите пребарувачи на интернетот кој започнува при крајот на последната деценија во минатиот век. Но, за кратко време станува број еден пребарувач користен низ целиот свет. Како една млада компанија во еден претприемнички дух Google ја започнува борбата со тогашните џинови во светот на пребарување на интернетот како што се Yahoo, Altavista, Lycos, Inktomi, Excite, AOL Search, AllTheWeb и уште многу други. Што го прави Google толку посебен? Кога го купив првиот персоналец во 1998 година продавачот нормално ми инсталираше оперативен систем и придружни програми и ми ја подеси интернет конекцијата (dial-up se разбира). При тоа подесување како почетна страна на Internet Explorer-от ми го ставија Yahoo. И нормално кратка обука дека тоа е пребарувач, треба да внесеш во полето за пребарување клучен збор и тој ти ги листа веб страните кои се најблиску до клучниот збор. Се сеќавам дека во тоа време кога барав некоја информација требаше да одам дури и до ...
| | веќе видена

Posted on Sep 23, 2011 | 0 comments Квалитетот најчесто се гледа во однос на корпоративната култура, меѓусекторските ад-хок работни едицини и спасување на цели компании. Наместо тоа, овој текст ќе се позанимава со тоа како овие идеи може да бидат применети од страна на еден раководител на тим со мал број на постојан персонал. Долгорочно гледиште Сепак, верувам дека најзначајната промена во начинот на гледањето на работите којашто го проследи воведувањето на квалитетот беше тоа што долгорочниот успех го презеде приматот од краткорочните добивки. Повторната продажба и преопораките се позначајни отколку бројките од овомесечната продажба, обуките за персоналот и развојот продолжуваат и покрај проблемите поврзани со исполнувањето на роковите, а сигурноста на производот е првостепена дури и во однос на времето потребно за добивање на производот и негово пласирање на пазарот. Денес се посветува време за да се заштеди време во иднина и како и за добивање на производи коишто ќе функционираат постојано. ...
| | веќе видена

Posted on Sep 22, 2011 | 0 comments Повеќе за штедливи светилки Кога размислуваме за набавување на штедливи светилки, прво што ќе нѝ падне во очи е дека нивната цена е повеќе пати поголема за разлика од класичните светилки. Цената е уште поголема кога се работи за реномираните производители на штедливи светилки. Таа може да се движи од 4-7 евра по една светилка. Но, она што го забораваме во такви ситуации е дека и покрај високата цена на штедливите светилки, тие трошат помалку електрична енергија и имаат и до 10 пати зголемен работен век. На конкретен пример ќе покажеме колку е поисплатливо да се купи штедлива светилка отколку класична. Ќе споредиме две светилки: класична од 100 W и штедлива светилка од 23 W. Претпоставуваме дека двете светилки ќе светат во просек 5 часа дневно и ќе ја ставиме единствена тарифата и цената на таа тарифа од 3,34 ден. Класична светилка по овие параметри годишно ќе потроши околу 182 kWh, што по цена од 3,34 денари изнесува 607.88 денари Штедлива светилка по овие параметри ...
| | веќе видена

Posted on Sep 22, 2011 | 0 comments Секоја организација создава свој доминантен модел на интерна комуникација. Тој многу влијае врз размената на информации, а со тоа и врз квалитетот и продуктивноста во работата. Раководството на секоја фирма, намерно или спонтано, создава свој карактеристичен стил на комуницирање со вработените. Во повеќето случаи вработените усвојуваат некои од најтипичните црти на тој стил и ги применуваат во службените односи. На тој начин секоја организација создава свој доминантен модел на интерна комуникација. Од него многу зависи колку ќе биде стимулирана или попречувана размената на информации. А протокот на информации во фирмата го условува квалитетното одвивање на работата. Постојат два базични модели на интерна комуникација во фирмите. Фирма со крајно амбициозни и егоистични менаџери Во ваквиот тип организација раководителите се преокупирани со личните интереси. Проблемот се јавува кога менаџерите ќе заборават на интересите на своите подредени и на пошироките интереси на ...
| | веќе видена

Posted on Sep 21, 2011 | 0 comments Бизнис дизајнирање е една од клучните активности кои ќе мора да ги спроведете пред да започнете со бизнисот, а по започнување бизнис редизајнирање е една постојана активност на секој претприемач. Како прво секое започнување на бизнис претставува претприемнички дизајн на еден ентитет – правен ентитет или правно лице. На овој ентитет – Вашиот бизнис со вашето претприемничко дизајнирање му давате живот и доколку сè е завршено перфектно бизнисот ќе си го продолжи животот самиот, а Вам ќе ви носи приход. Ќе си го продолжи патот на животот самиот, но сепак Вие сте тука за негово подобрување – во овој случај редизајнирање од време на време. Ова редизајнирање не значи и целосно ропство во Вашиот бизнис како што претходно пишувавме за претприемачи воркохолици. Зошто е Потребно Редизијанирање на Вашиот Бизнис? Првин би започнал со потребата од постојано редизајнирање на бизнисот. Претприемачот по природа е дизајнер на бизниси. Има бизнис идеја го дизајнира бизнисот и го ...
| | веќе видена

next