Се за храна

Сламките за пиење може да ви се најдат во повеќе нешта, на кои сигурно не сте ни помислиле. Може да ги искористите како организатори за кабли, за фиксирање на скршените закачалки и за многу други нешта. Во видеото погледнете неколку корисни трикови со сламки, што најверојатно не сте ги знаеле. Направете мала ќесичка за чили сос Ако одите на излет или пак на работа сакате да понесете малку чили сос, овој трик сигурно ќе ви биде од голема корист. Земете една поголема сламка и исечете дел во зависност од големината на кесичката која ви е потребна. Со помош на клешта држете ја сламката и едниот крај залепете го со помош на запалка. Штом малку ќе се излади, во сламката турете чили сос. Потоа залепете го и другиот дел на сламката со помош на запалка. Искористете ги сламките за хигиенско чување на бричевите Некои бричеви се продаваат со заштитен горен дел, а некои од нив немаат. А и често се случува тој мал пластичен дел да загини. Но и за тоа има решение. Земете една сламка и измерете ја во големина со бричот. ...
сите 2 | | | веќе видена

Превкусното слатко од грозје е едно од нашите омилени! Ни буди убави спомени, но вкусот е фантастичен, па топло ви препорачуваме да го пробате. Она што треба да знаете пред да направите слатко од грозје е изборот на сортата. Од секое грозје не се прави слатко, макар што имаме правено и со бело и црвено грозје, но сепак за да добиете најдобар резултат изберете грозје од сортата султанија. Оваа сорта се одликува со мали зрна кои имаат нежна кора. Изберете полузрело грозје и започнете со подготовка. Состојки: 1 кг грозје 1 до 1.250 кг шеќер 1 чаша вода 1 лимон. Подготовка: Грозјето добро измијте го и отстранете ги зрната, едно по едно. Во тенџере ставете ги шеќерот и водата. Ставете ги на оган да се варат. Лимонот измијте го, излупете го и исечете го на кругови. Штом добиете густ сируп како за слатко, додајте ги грозјето и лимонот. Повремено отстранувајте ја пената која се создава за време на варењето. Продолжете да варите додека слаткото се згусти, така што кога ќе подигнете од сирупот со лажица, паѓаат крупни ...
сите 3 | | | веќе видена

Ретко кој може да се контролира безгранично долго и да внимава на исхраната бесконечно долго. Тоа е посебно тешка задача за време на празници, свечености, прослави, забави. Па, бидејќи има многу луѓе кои се соочуваат со тешко варење, во оваа прилика ви припремивме 9 совети за подобро варење на храната и подобар метаболизам. Ако спаѓате во оние кои „патат“ од лошо варење на храната, подуеност на стомакот, забавен метаболизам, треба да ги прочитате овие совети. Немојте да пиете течности на секоја голтка Течноста која ја внесувате во организмот дополнително ги разблажува природните ензими кои се неопходни за разградување на храната, а посебно на калоричната и потешка храна, како што често се служи при разните свечености и прослави. Пробајте извесен период да внесувате повеќе, но помали оброци, затоа што така организмот полесно ќе се справи со варењето на храната. Доколку пак сакате да ослабнете, внесувајте храна што повеќе можете во вид на 3 стандардни оброци, а измеѓу нив не поткаснувајте. За да го решите во ...
сите 10 | | | веќе видена

За среќа имавме можност да ја запознаеме и лично и да ја почувствуваме нејзината енергија, срдечност и грижа! Марија Костовска е еден од сопствениците на Slim Line Club. Како што знаете, во нивната палета на производи има различни видови на капсули кои поради својата ефикасност станаа многу популарни. Во оваа прилика, ќе имаме можност, директно од Марија да слушнеме за еден од најпродаваните производи за слабеење, а тоа се Slimline Acai Berry капсулите , кои со процесот на ребрендирање во мај годинава, добија нов препознатлив изглед во црна боја . Таа кажува дека новиот лик е многу попривлечен за корисниците, односно купувачите, а напоменува дека составот воопшто не е променет. Може да ве интересира: Вистини и заблуди за Slim Line капсулите (кратко видео) . Зошто се користат овие капсули, а не некои други? Марија дава одговор и на ова прашање. Таа објаснува дека предноста на овие капсули е во тоа што покрај намалувањето на апетитот и придонесуваат за намалување на телесната тежина, исто така го забрзуваат ...
сите 4 | | | веќе видена

Нешто што мора да се проба! Ако вообичано сте на некој одреден режим на исхрана, повремено вреди да се почестите со нешто несекојдневно и приготвено дома. За љубителите на мезењето, со топено сирење или различни сосови и јадења, овие фурнарински со фил се превкусни! Весна е многу вешта во кујната, со мерак ги споделуваме рецептите. За овие фурнаринки таа вели: „Често се на нашата трпеза во најразлични варијанти. Одлично одат со павлака, кисело млеко, летна манџа, со таратор, со било какво мезе, и летно време и зимно. Грицкави, мирисни, превкусни.“ Состојки: 400 гр брашно 200 мл млака вода 1 сув квасец 1 лажиче шеќер 2 лажица масло малку сол. За фил: 2 лажици крем сирење 2 лажици маслиново масло сол, може крупна сол, ким, рузмарин, оригано, босилек, буковец, нане… по желба. По дготовка: Квасецот се става со малку шеќер и млака вода да нарасне. Се додава брашното, солта, маслото, остатокот од млаката вода и нараснатиот квасец. Се меси тестото и се остава да нарасне. Тестото се дели на 2 дела, па првиот се ...
сите 41 | | | веќе видена

Сакате да го подобрите или да го сочувате здравјето? Во исхраната вклучете ги овие 10 намирници кои треба да ги јадете секој ден, за да бидете здрави како дрен! Консумацијата на здрава храна е предуслов за квалитетен живот и ден исполнет со енергија, добро расположение и сила. Затоа направивме листа на едни од најздравите намирници кои треба да ги јадете секој ден. Зелен чај Зелениот чај се вбројува на листата на најздрави храни во светот. Тоа е така благодарение на антиканцерогените својства кои ги поседува. Богат е со антиоксиданси кои помагаат во забрзување на метаболизмот, намалување на вишокот на килограми и одржување на витка линија. Портокали Портокалите се богати со витамин Ц, антиоксиданси и фолна киселина. Може да ги јадете за ужина или да пиете свежо цеден сок од портокал. Чоколадо Истражувањата покажале дека црното чоколадо: го намалува високиот крвен притисок го намалува лошиот холестерол делува како природен антидепресив. Точно, темното чоколадо е здрав избор за вас. Домати Доколку се ...
сите 19 | | | веќе видена

Бананите се одлично овошје кое овозможува вкусно уживање и го снабдува организмот со енергија. Имаат прекрасен мирис и структура која лесно се вклопува во разни рецепти, а посебно во течните десерти и густи пијалаци. Ги пробавме и во вид на фрапе од банана и одлично се покажаа, па препорачуваме да го пробате! Овој напиток ќе ви овозможи ден полн со енергија, ќе ве освежи и ќе ве одржи заситени и „бистри“, концентрирани за задачите во денот. Може да си го приготвите дома и да го понесете со себе или пак да ја искористите кратката кафе пауза за нешто екстра вкусно и корисно. За дома или за на работа, секогаш оди одлично со друштво. Поканете пријател и уживајте заедно! Состојки: 1/ 2 чаша пире од банана или 1 поголема зрела банана 200 мл млеко од Млекара Здравје Радово со 3.2 % млечна маст малку сварено црно кафе по вкус за засладување додајте по вкус (кафеав шеќер, мед, јаворов сируп или стевиа) цимет по вкус. Подготовка: Во блендер ставете го пирето од банана(или сечканата банана) и додајте го млекото. Може ...
сите 39 | | | веќе видена

Секојдневното јадење ќе се претвори во потполно ново доживување! Знаете ли дека наместо со „обично“, салатите и јадењата може да ги зачиниме со пикантно масло и ароматично со зачини? Ние пробавме навистина е интересно, а вкусот кој му го овозможува на јадењето е малку поинаков и попривлечен. Можете да ја зачинете омилената свежа салата и истата да ви предизвика нови вкусни сензации кога ја јадете. Освен со салата, идеално се вклопува како додаток за месо или риба на скара, а посебно ако е пастрмка. Може да зачините и ориз или компири, неверојатно добар станува нивниот вкус. Инспирацијата е од нашата драга пријателка Бети, каде и прв пат го пробавме вака припременото масло. Со оглед на нејзините кулинарски способности, знаевме дека е полн погодок, па го споделуваме и со вас. Пробајте го во првата можна прилика. Состојки: 500 мл маслиново масло или ладно цедено сончогледово масло неколку лути чили пиперчиња, по вкус неколку гранчиња рузмарин( по желба може да замените со мајчина душичка, нане и слично). ...
сите 9 | | | веќе видена

Намазите се наша слаба страна, а кога се послужени со парчиња топол леб, ретко кога кажуваме не. Така, секоја идеја е секогаш добредојдена. Овој пат, на предлог на Диана , го објавуваме рецептот за ирскиот намаз од сирење и печурки. Потребно е кратко време за подготовка, а резултатот може да го видите на фотографиите. Го препорачуваме за сите, но бидејќи се прави со козјо сирење е погоден и за децата. Состојки: 1 лажица масло 1 главица кромид, ситно сечкан 1 чешне ситно сечкан лук 175 грама ситно сечкани печурки 225 грама меко козјо сирење или микс од сирења 1 лажица сенф 1 лажица ситно сечкан магдонос сол и мелен црн пипер. Подготовка: Во тава на оган се става маслото да се загрее. Во загреаното масло се ставаат лукот и кромидот да се запржат за време од 2 минути, додека омекнат. Во запржените зеленчуци се додаваат печурките и се пржат за време од 3 до 4 минути, додека омекнат и течноста која ја пуштиле испарила од тавата. Тавата се трга од огнот и се додава смесата од меките сирења, сенфот, магдоносот и ...
сите 35 | | | веќе видена

Кога кујната се опремува, добро е да се погрижите да трите главни делови како што се делот за припрема на храна, за спремање на храната и делот за готвење на храната да бидат доволно блиску, но во меѓу просторот да остане доволно место. За да го искористите просторот најдобро што можете, дознајте кои се најпрактичните совети за опремување на кујна. Доколку имате шпорет со отворен пламен поставете го подалеку од прозорците и вратите Доколку шпоретот е со отворен пламен не смее да се наоѓа во близина на прозорец или врата. Тоа е така затоа што циркулацијата на воздухот која е поголема во близина на вратата и прозорците може да го рашири пламенот. Плус тоа, светлото кое доаѓа од прозорците може да попречи во навремено забележување на пожарот. Не ги поставувајте висечките елементи превисоко Висечките елементи не би требало да се постават превисоко затоа што секој пат ќе мора да се качувате на столица за да го дофатите она што ви е потребно. Тавите и тенџерињата чувајте ги во близина на шпоретот Ако имате мала ...
сите 2 | | | веќе видена

International Media Festival for Prevention – XXI World Congress on Safety & Health At work 2017 , понуди интересен предизвик за сите професионалци, инженери, факултети, студенти, организации од целиот свет кои работат (студираат) и делуваат во областа на безбедноста и здравјето при работа. Македонското здружение за заштита при работа (CIS/Koлаборативен центар на МОТ, и Focal point na EU-OSHA) како прва професионална невладина организација во Македонија која 50 години делува во оваа област, поттикната од желбата, односно стремежот да се постигне подигнување на свеста на јавноста со фокус на работниците и работодавачите за основното човеково право – правото за безбедни и здрави работни места достави видео спот на фестивалот. Спотот е авторско дело на Милан Петковски, претседател на МЗЗПР, режија Марио Наумовски, изработен од Backstage Media продукција и финансиски подржан од Европската Унија. На натпреварот доставени се 235 пријави од 38 земји, претставени во „филм” и „мултимедијални производи” кои ...
сите 5 | | | веќе видена

Припремивте ли ручек за денес? Ако сеуште не сте направиле, еве еден лесен рецепт за печени уштипци од тиквичка и сирење кој се прави додека трепнете! Вкусот е проверен и е на предлог на нашата пријателка Лана од блогот Kuhinjica Mignone . Состојка: 1 средно голема тиквичка 1-2 чешниња лук (или 1-2 стебленца млад лук) 2-3 лажички рендано сирење околу 1 шолја брашно 1 јајце малку црн пипер и сол сечкан магдонос по потреба по желба сечкани коцкички сланина. Подготовка: Тиквичката излупете ја и изрендајте ја, малку посолете ја и оставете ја отстои 10-тина минути. Лукчето излупете го и ситно исечкајте го или иситнете го со помош на алатка, па пропржете го во малку масло. Тиквичката добро исцедете ја, додајте го сирењето, претходно припремениот лук, зачинете со сол и црн пипер по вкус, сечкан магдонос колку што сакате, јајцето и брашното. Добро измешајте за да се поврзат состојките. Ако сакате да постигнете пикантен вкус додајте малку луто пиперче. Додајте ги коцкичките сланина, ренданото сирење и измешајте. ...
сите 72 | | | веќе видена

Уживајте во пиењето кафе, додека ги губите вишокот килограми. Дознајте како да постигнете и како да ја одржите идеалната тежина со овој омилен напиток. Во својот состав Slim Line кафето го содржи најдоброто Арабика кафе, така што во процесот на слабеење ќе го консумирате највкусното кафе. Многу купувачи и членови на Slim Line Club -от секојдневно конзумираат големи количини на различни видови на кафе, но само Slim Line кафето е одлична замена за сите видови на кафе доколку сакате да си помогнете во регулирањето на тежината на овој начин. Може да ве интересира: Диета со тиквички – ослабете и исчистете го организмот од токсините . Специјално дизајнираното Slim Line Coffee придонесува за: Намалување на телесната тежина Намалување на апетитот Зголемување на будноста и вниманието Забрзување на метаболизмот Ја зголемува енергијата Ја зголемува оксидацијата на мастите. Природните состојки на Slim Line кафето не само што ќе ви помогнат да постигнете максимални ефекти, туку и ќе ја подобрат работата на когнитивниот ...
сите 4 | | | веќе видена

Ако не сте ја пробале леќата приготвена на овој навистина едноставен начин, не знаете што пропуштате! И нашите мајки подготвуваат многу слична посна чорба од леќа со суви пиперки. Традиционално уживаме во нејзиниот вкус, па кога го видовме рецептот на Кате, знаевме дека треба да го споделиме, затоа што вкусот е баш неодолив кога станува збор за чорба. Ако сакате пак да пробате малку поинаква чорба, која исто така често се наоѓа на нашите трпези, ви предлагаме да го пробате рецептот за едноставна чорба од леќа со сувомеснато . Мирисот е одличен! Состојки: 250 гр леќа 1 главица кромид 1 главица лук 2 суви пиперки малку масло, брашно, мешан зачин, црвен пипер, црн пипер, по желба нане вода по потреба. Подготовка: Во тенџере ставете ја леќата, кромидот, лукот и сувите пиперки, кои треба да бидат цели, само исчистени од семето. Налејте вода и оставете да се вари. Во текот на варењето по потреба додајте вода. Откако ќе се свари, извадете ги настрана кромидот, лукот и пиперките, испасирајте ги и вратете ги во ...
сите 51 | | | веќе видена

Искористете го сонцето, направете го овој природен спреј за осветлување на косата, а воедно забрзајте го нејзиниот раст! Со мал буџет, вашата коса ќе добие многу светли и топли нијанси и што е најважно ќе остане здрава и сјајна. Тајните состојки на овој магичен спреј за осветлување на косата се камилица, лимон и рузмарин, а единствено што треба да правите е пред излегување од дома да ја испрскате косата и за неколку дена ќе добиете светли прамени. Како да направите домашен спреј за осветлување на косата? Сигурно дома ви се наоѓаат вреќички со чај од камилица, а најверојатно имате и рузмарин кој го користите како зачин. Штом е така, може да започнете со подготовка. Состојки: 2 вреќички чај од камилица ½ мала лажичка сушени листови од рузмарин 5 мали лажички свежо цеден сок од лимон (за осветлување на косата) 1 чаша вода. Подготовка: Водата ставете ја да се вари. Штом водата зоврие во тенџерето ставете ги вреќичките со чај. Оставате ги додека ги приготвувате другите состојки. Листовите од рузмарин ставете ги ...
сите 4 | | | веќе видена

Колку убаво изгледаат овие посни колачи со мармалад! Крцкави, вкусни и најдобри за кафе со вашата најдобра пријателка! Штом станува збор за талент и љубов кон храната, ги имаме само најубавите зборови на Невена. Благодарение на нејзините вешти раце и големата креативност, овај пат споделуваме фантастично добар рецепт. Сигурно и вам ве намамија да ги пробате, а ние веќе ги испробавме и дегустиравме. Што да речеме? Состојките ги имате во кујната, одвојте малку време и засладете го семејството. Состојки: 1 чаша (од 200 мл) кисела вода 1 чаша (од 150 мл) масло 1 чаша (од 150 мл) шеќер 1 ќесичка ванилин шеќер рендана кора од лимон рендана кора од портокал 2 лажички прашак за печиво ¼ лажичка сода бикарбона околу 600-650 гр брашно. Фил: по потреба мармалад од кајсии или по желба по потреба шеќер во прав за посипување на колачите. Подготовка: Во сад за месење ставете ги сите состојки освен брашното. Брашното постепено додавајте го и замесете убаво изедначено, средно тврдо тесто. Од тестото на работна и посипана со ...
сите 63 | | | веќе видена

На денешно време анемијата е се почеста појава, а ретко кој прво се запрашува дали може да ја излечи по природен пат, туку прво посегнува по лекови. Треба да знаете дека е можно да ја излечите анемијата по природен пат и крвта да ја претворите во силна страна на вашиот организам! Може да ве интересира: Како да се надмине анемијата или недостатокот на железо во крвта? Обично, знаците за анемија се очигледни: бледило слабост замореност чести главоболки лошо варење на храната недостаток на апетит. Храната треба да биде лесна, полна со нутриенти и доста овошје кое треба да се јаде свежо за да може максимално да се искористат хранливите материи – доволно железо, витамини и минерали. пијте што повеќе домашни и природни чаеви, посебно е корисен чајот од коприва и збогатен со мед. Пијте свежо млеко, но не во исто време со намирниците кои се богати со железо, затоа што калциумот ја успорува неговата апсорпција. Корисни се и овошните сокови и црвеното вино, секако по 1 чаша дневно како оптимална доза. Секое утро на ...
сите 5 | | | веќе видена

Домашно, топло и посно селско лепче! Најубаво и највкусно! Овој супер рецепт ни доаѓа од кујната на Лидија. Подготовката е лесна, а од наведените состојки ќе добиете две лепчиња. Послужете ги со сирење додека се топли и уживајте во најдобриот вкус. Повеќе рецепти од Лидија може да најдете на нејзиниот блог Slatki Tajni . Состојки: 50 грама свеж квасец 500 мл млака вода 2 лажички сол 2 лажици маслиново масло 180 грама ржано брашно 550 грама бело брашно. Подготовка: Квасецот се дроби во подлабок сад со млаката вода и се меша добро за да се растопи. Во садот со квасецот се додаваат останатите состојки и се меси малку лепливо тесто. Тестото се враќа во садот и се покрива со кујнска крпа. Се остава да нарасне за време од 30 минути. Работната површина се поросува со брашно. Тестото се вади од садот и се премесува. Се дели на два дела. Од секој дел се прави кружен леб. Лепчињата се ставаат во тава обложена со хартија за печење, а потоа со нож се сечат од горната страна. Се оставаат да нараснат за време од 30 ...
сите 31 | | | веќе видена

Куркумата е веќе добро познат зачин кој се користи во вид на прав, а има изразито поволно влијание врз здравјето. Новите истражувања потврдуват дека ако куркумата се јаде во комбинација со црн пипер ефектот е уште поголем, затоа што тој го зајакнува нејзиното дејство за неколку стотини пати! Па, јадете куркума заедно со црн пипер, тоа е добитна комбинација за добро здравје! Коренот куркума е важна состојка од традиционалната азиска медицина веќе стотина години наназад. Последните децении, начуните истражувања ги потврдија моќните антиинфламаторни и антиоксидантни својства на три одделни хемикалии во нејзиниот состав кои се нарекуваат „куркуминоиди“. Тие се всушност заслужни и за изразитата портокалево-жолта боја на куркумата. „ Корисни се за срцето, слично како и умереното аеробно вежбање“, било заклучено во три истражувања кои се спроведени на Универзитетот во Цукуба во Јапонија. Но, куркумата е уште поделотворна ако се консумира заедно со црн пипер. Во зачинот куркума се наоѓа околу 5% од активната ...
сите 8 | | | веќе видена

Со оглед дека во овој период имаме домати во изобилство, може да приготвите и сушени домати на сонце. Претходно сме пишувале како може да направите сушени домати во рерна , но бидејќи времето е сончево, вреди да го искористиме. Ако имате услови, некое местенце на село, некоја викендичка или пак сончев двор, тогаш не чекајте. За почеток проверете ја временската прогноза. Ќе ви бидат потребни 3-4 сончеви денови по ред. Потоа, тргнете во набавка. Ќе ви требаат околу три килограми домати и неколку дрвени кутии за овошје кои може да ви ги подари некој продавач на овошје и зеленчук. За сушење изберете домати кои не се водлести, а можеме да ги препорачаме јајчестите кои уште се познати и како индустриски домати. Друго што ви е потребно е пластична мрежа, прицврстена на штички или пак дрвени даски, оние кои ги користиме в кујна. На нив ќе треба најпрво да ставите хартија за печење, па потоа доматите. Состојки: 3 кг домати сол по потреба маслиново масло, лук, босилек и црн пипер во зрно по желба. Подготовка: ...
сите 50 | | | веќе видена

next