Се за храна

Да се подготви супа е многу едноставно, бидејќи за неа е потребен малку напор и неколку намирници, а доколку е домашна и природна, претставува навистина здрав и вкусен оброк. Па, ви предлагаме да си направите домашна крем супа од праз и компири која не само што е многу вкусна туку е и здрава! Супата е одлична храна во сезоната на настинки и грип. Го зајакнува имунитетот и ни помага полесно да ги совладаме сезонските вируси. Нашиот денешен рецепт е за супа која е веганска, зеленчукова, а својата кремаста структура ја добива благодарение на компирите. Бидејќи во неа нема млеко или павлака таа е нискокалорична, па слободно може да ја консумирате и при диети. Состојки : 3 лажици маслиново масло 500 грама праз 500 грама компири 3 чаши бујон од зеленчук 3 лажици власец сол и црн пипер по вкус. Подготовка : Најпрво темелно исчистете го празот. Најлесно ќе го исчистите доколку прво се ослободите од горните зелени листови, а потоа го пресечете на половина и го исплакнете под силен млаз на вода или пак го оставите да ...
сите 15 | | | веќе видена

Амишите се познати по нивниот традиционален начин на живот, едноставност и на некој начин, зачувување на старинските навики на животен стил. Претежно се насочени кон поголеми семејства и нивно формирање со припадници од нивната категорија и поддржани од амишката црква. Преферираат сопствено произведување на храна и работа која подразбира избегнување на технологијата и разните електронски уреди. Со оглед на сите спомнати факти, тие се водат од природното, па во оваа прилика ви споделуваме нивни рецепт за ефективен природен лек од Амишите кој помага во превенција и лечење на најмалку 8 болести. Според примената од страна на овие луѓе и нивните тврдења, откривме дека овој лек е делотворен во превенција и лечење на астма, импотенција, рак, артритис, чиреви, настинки, инфекции и висок крвен притисок. Поради едноставната комбинација од лековити состојки, овој традиционален амишки рецепт го зајакнува имуниот систем, го снижува холестеролот, крвниот притисок и делува антивирусно и антивоспалително, пишува ...
сите 18 | | | веќе видена

Досега неколку пати сме правеле трилече, а сега имаме нов рецепт. Овој пат, на предлог на Лидија , го споделуваме рецептот за популарното трилече со домашен карамел. Лидија ни кажа дека преливот за колачот може да се направи на два начини. „Првиот е со 3 врсти на млеко, односно стандардно, кондензирано и слатка павлака. На вториот начин, трилечето се прави со млеко и слатка павлака, и малку шеќер. Колачето кое е на сликата, е направено по втората варијанта, но е преубаво“ – рече Лидија. Состојки: 8 јајца 180 грама шеќер 300 грама брашно прстофат сол 2 лажички печиво 2 лажички ванилин шеќер 1 лажица млака вода. За прелив: 800 мл млеко 600 мл слатка павлака 300 мл кондензирано млеко или 1 литар млеко 600 мл слатка павлака 4 лажици шеќер. За карамел: 250 грама шеќер 50 грама путер 250 мл слатка павлака. Подготовка: Во сад за матење се ставаат белките. Се додава прстофат сол и се матат со миксер додека се добие цврста пена. Жолчките се ставаат во друг сад за матење. Се додаваат шеќерот и водата. Жолчките се ...
сите 81 | | | веќе видена

Во претходна прилика, подетално објаснивме зошто спирулината се нарекува најмоќна храна на земјата и прочистувач на телото. Но, тие корисни информации не би биле целосни, ако не знаеме за кого е наменета спирулината. Зошто и кој се може да ја користи, ни одговори Др. Нела. Па погледнете ги препораките и советите. Може да ве интересира: Spirulina pacifica – најмоќна храна на земјата и прочистувач на телото ! Spirulina Pacifica корисна за сите : Деца, бремени жени и доилки Есенцијалните масни киселини во Spirulina Pacifica помагаат да се изгради мозокот и нервниот систем на фетусот, кои тој ги добива од мајката за време на бременоста. Хлорофилот е детоксифирачки, кој делува наспроти квасецот и бактериите во дигестивниот тракт, ја гради крвта и ги активира ензимите да произведуваат витамин Е, А и К. Генерално, Spirulina Pacifica е сигурен подигнувач на енергија за идните мајки. Луѓе на диета Спирулината го намалува апетитот, додека го зголемува нивото на енергија. Таа е најбогат извор на фениланин, природен ...
сите 25 | | | веќе видена

Скоро и да не постои човек кој не обожава лазањи. Па, во оваа прилика ви предлагаме вегетаријански рецепт за лазања со спанаќ и изварка кој е навистина многу лесен за подготовка. На вас останува да издвоите малку време, да ја направите лазањата и да уживате со семејството во прекрасниот ручек. Не се потребни многу состојки за подготовка што е уште еден огромен плус за да ја направите. Состојки: едно пакување лазања 1 лажица маслиново масло 1 чешне лук 150 грама млад спанаќ 250 грама изварка 1 јајце ½ чаша пармезан 1 ¼ чаша доматен сос 1 чаша рендана моцарела (во замена може да користите кашкавал) морско оревче, сол и пипер по вкус. Подготовка : Лукот ситно исечкајте го. Во тава на оган ставете го маслиновото масло да се загрее. Во загреаното масло додајте го сечканиот лук. Кратко пропржете го. Потоа додајте го спанаќот, посолете и зачинете со мелен црн пипер. Штом спанаќот се запржи, тавата тргнете ја од огнот. Почекајте кратко да се излади за да можете да го исцедите спанаќот од вишокот течност. Во садот со ...
сите 29 | | | веќе видена

Сокот од цвекло е еден од најдобрите лекови за анемија и тоа на сите им е добро познато. Но, нешто што е помалку познато е тоа што најновите истражувања покажаа дека цвеклото ги подобрува мускулните перформанси за цели 13% при интензивни тренинзи во теретана. Тоа значи дека свежиот сок од цвекло е пожелно да се пие доколку редовно вежбате или пак сте влегле во одредена старосна доба во која мускулната маса почнала да опаѓа. Научниците особено се посветиле на тоа да откријат како храната која е богата со нитрати, како што е сокот од цвекло. Тоа е важно за да им се помогне на луѓето кои имаат проблеми со срцето, односно да се подобри мускулната функција. Едно мало истражување покажало дека кај луѓето кои пиеле сок од цвекло, мускулната функција се подобрила. Ефектот бил сличен како истите со месеци да имале интензивен тренинг во теретана. Она што е најважно, кога е во прашање сокот од цвекло е тоа што тој сам по себе не носи никакви непосакувани појави по здравјето. Како делува сокот од цвекло на мускулите ? ...
сите 28 | | | веќе видена

Многумина читатели ни побараа рецепт за полнети гамби со урда. Мали, крцкави и вкусни, идеални за салата со чашка ракија во зимските ладни месеци. Така се роди идејата да побараме добар рецепт и да го искомбинираме со нашата омилена урда од Здравје Радово . А штом сакаме да пробаме нешто ново, но не знаеме рецепт, бараме помош од нашите поискусни следбеници. Тие ни кажаа многу убави рецепти за гамби со урда без конзерванси, а ние си направиме наша комбинација. Им се заблагодаруваме на сите што ни помогнаа во пронаоѓањето на добар рецепт! Најмногу ни се допадна тоа што овој рецепт нуди можности за експериментирање и прилагодување на вкусот, баш како што вам ви одговара. Основниот фил се прави со урда, а по желба може да додадете дробено сирење, кајмак, ситно сечкан магдонос, копар, а одлично се вклопуваат и сечкани ореви. Состојки: 1 кг гамби 1 литар вода 1 лажица сол 1 лажица шеќер 300 мл бела киселина урда од Здравје Радово по потреба сол и црн пипер по вкус маслиново масло по потреба магдонос, копар, ...
сите 30 | | | веќе видена

Следен пат штом јадете портокали, немојте да ја фрлате кората! Ова овошје најдобро е да се консумира целосно, тоа значи да се искористи и неговата кора, која има бројни здравствени придобивки. Можете да направите прав од кора на портокал и истиот да го искористите против лош здив, бронхитис, смрзнатини или за нега на кожата. Секако мора да се потенцира дека портокалот мора да е органски и да не е третиран со никакви пестициди и хемикалии. Во спротивно и самиот прав кој ќе го добиете од таквите портокали ќе содржи штетни хемикалии. А ако веќе имате портокали, направете го овој спреј против пестициди и искористете ја кората. Во продолжение ви ја претставуваме постапката за подготовка на овој прав, како и идеи за негово користење. Начин на подготовка и чување: Најпрво загрејте ја рерната на 90-95 о C. Потоа излупете ги портокалите, а од кората отстранете го белиот горчлив дел. Кората исечкајте ја на долгнавести ленти (широки околу 1 до 1,5 см). Наредете ги во тава, претходно обложена со хартија за печење. ...
сите 5 | | | веќе видена

Пробајте го овој фантастичен рецепт од италијанската кујна! Направете автентичо рижото со печурки и пармезан. Подготовката ќе ви одземе 30-тина минути, но бидете сигруни дека крајниот резултат ќе ве изненади и нема да зажалите. Вака приготвеното рижото може да го послужите со печено месо на скара, а убаво се вклопува и со пилешко месо. Состојки: 6 чаши пилешки бујон 3 лажици маслиново масло 500 до 900 грама сечкани печурки 2 млади кромитчиња, ситно сечкани 1 ½ чаша ориз ½ чаша суво бело вино сол по вкус мелен црн пипер 3 лажици сечкан власец 4 лажици путер 1/3 чаша рендан пармезан. Подготовка: Во тенџере на оган, на ниска температура ставете го пилешкиот бујон. Во тава на оган, на средно висока температура ставете 2 лажици маслиново масло. Додајте ги сечканите печурки и пржете ги додека омекнат, за време од 3 минути. Потоа извадете ги печурките и нивата течност. Во тенџере на оган ставете 1 лажица маслиново масло и додајте го сечканиот кромид. Пржете го за време од 1 минута. Додајте го оризот и промешајте. ...
сите 51 | | | веќе видена

Една англиска изрека вели дека ако јадете барем едно јаболко на ден, доктор нема да ви е потребен. Во оваа изрека има голема вистина. Без разлика дали ќе одберете зелено, црвено или жолто јаболко, телото ќе ви биде благодарно за секое залаче кое што ќе го изедете. Затоа погрижете се добро да ги складирате јаболката за да ви потраат што подолго во текот на зимата. А ние сме тука да ви кажеме кои се најдобрите начини за чување на јаболка. Јаболката се богати со витамин Ц, витамини од групата Б, калциум, калиум, фосфор, магнезиум и цинк. Овој сладок плод содржи многу антиоксиданси и растителни влакна кои дополнително го засилуваат одбранбениот систем на телото. Земајќи го ова во предвид, слободно може да се каже дека секое јаболко е микс од хранливи состојки кои благопријатно делуваат на целокупното здравје. Затоа тие се идеална храна за во зимскиот период кога нашиот организам има зголемена потреба од витамини и минерали. Во продолжение ви предлагаме неколку совети како полесно да ги чувате јаболката во текот ...
сите 6 | | | веќе видена

Шампињоните се најлесно достапни од сите видови на печурки. Се користат во чорби, специјалитети со месо, пици, салати и каде ли уште не. Тие се особено корисни за нашето здравје, а акцентот за нивното позитивно влијание е на имунитетот. Во таа насока, ви предлагаме да ја пробате оваа салата со маринирани шампињони, која може да ја консумирате во зимскиот период и да си го подобрите вашето здравје во целост. Овие маринирани печурки се феноменална салата за секоја пригода. Сигурни сме дека вашите гости нема да останат рамнодушни и ќе ви бараат рецепт, а во продолжение ви прикажуваме како може да ги направите! Состојки : 1 ¼ шолја бујон од зеленчук ¼ шолја суво бело вино ½ ловоров лист 1 и ½ лажичка свежо оригано 1 и ½ лажичка свежа мајчина душица ¼ лажица толчена лута пиперка ½ лажица рендана кора од лимон 450 грама помали шампињони ½ зелена бабура исечкана на коцки 1 помала главица ситно сечкан кромид 1 помало чешне лук, ситно исечкан З лажици оцет балсамико 1 лажица киселина 1 лажица маслиново масло сол по ...
сите 43 | | | веќе видена

Имате бавен метаболизам и барате решение? Вие сте на вистинското место. Во исхраната вклучете ги овие 8 зачини кои го забрзуваат метаболизмот. Па, наместо да пиете различни таблети, потрудете се да ги користите лековитите својства на зачините кои ни ги нуди природата. Зачините не само што го збогатуваат вкусот на храната, туку даваат и бројни здравствени придобивки. Секогаш кога припремате јадење, одбегнувајте ги готовите мешани зачини кои изобилуваат со адитиви и засилувачи на вкус. Наместо по нив, посегнете по свежите или суви природни зачини, кои на многу начини можат да допринесат за подобро здравје. Време е да ја збогатите вашата кујна со следниве 8 зачини и да уживате не само во прекрасната арома на вашите јадења, туку и во многубројните придобивки по вашето здравје за кои тие ќе допринесат. Цимет Според одредени студии, циметот помага во регулирањето на шеќерот во крвта. Имено, тој го намалува нивото на глукоза, доколку се консумира на празен стомак. Па, затоа секој ден започнувајте го со лажичка ...
сите 10 | | | веќе видена

Совршена комбинација за сите љубители на кремасти и чоколадни вкусови! Катерина направи преубава чоколадна чизкејк торта која е одлична за во разни пригоди. Се прави доста лесно, а еве го рецептот! Може да ве интересира: Крцкав чизкејк колач со лиснато тесто . Состојки: 250 гр рикота 250 гр шеќер 3 јајца 80 гр брашно 75 гр какао 100 гр растопен путер 1 кесичка прашок за печиво. За премачкување: 100 гр црно чоколадо 1 лажица масло. Подготовка: Во длабок сад за матење ставете ги рикотата и шеќерот. Изматете ги убаво со миксер. Со непрекинато матење, едно по едно додајте ги јајцата. Матете уште 5 минути, а потоа додајте го брашното, кое претходно сте го измешале со печивото. Измешајте убаво со жица за матење и додајте ги какаото и растопениот путер. Па, изматете убаво уште еднаш за да не останат грутчиња. Смесата турете ја во тркалезен калап, по можност со обрач. Премачкајте го со путер и набрашнете го. Во претходно загреана рерна на 180 степени, печете за време од 30 минути. Во меѓувреме на пареа растопете го ...
сите 74 | | | веќе видена

Ако правите колач со јаболка, овој пат не ги фрлајте остатоците. Искористете ги и направете домашна јаболкова киселина. Јаболковата киселина доколку е произведена по природен пат е навистина здрава и богата со витамини и минерали. Во процесот на ферментација, хранливите и лековитите својства на јаболкото се зачувуваат и надополнуваат со ново настанати природни соединенија како танини и биофлавоноиди. Треба да знаете дека повеќето типови на јаболкова киселина кои можат да се најдат по маркетите се пастеризирани, дестилирани и филтрирани, а со тоа имаат изгубено голем дел од својата нутритивна вредност. За да бидете сигурни дека киселината е природна и здрава, најдобро е да ја направите сами. Ви претставуваме еден интересен начин за нејзина подготовка и тоа од остатоци од јаболка. Потребни состојки: остатоци од јаболка (кора, внатрешност) 1/4 чаша шеќер 1 литар вода. Подготовка на домашна јаболкова киселина : Остатоците од јаболката ставете ги во стаклена тегла. Во еден литар вода растворете околу ¼ чаша ...
сите 20 | | | веќе видена

Традиционалната кујна изобилува со убави вкусови, па да направиме нешто примамливо деновиве! За појадок направете си зелник со компири и праз, кој е по предлог на Катерина и знаеме дека е добар. Фотографијата кажува доволно, нели?! Може да ве интересира: Домашен зелник со тиква . Состојки : За тесто : 700 гр брашно 1/8 свеж квасец 1/2 филџан (од 120 мл) масло 1 лажичка сол 1/2 лажичка шеќер околу 300-350 мл топла вода За фил : 1 страк праз 2 компири со средна големина 1 сува пиперка сол, масло и вода по потреба. Подготовка: Од состојките за тесто замесете средно меко нелепливо тесто. Поделете го тестото на 9 топчиња. Притоа, 8 топчиња треба да бидат со приближнобеднаква големина, а едното топче треба да е малку поголемо. Потоа, топчињата од тесто оставете ги да отстојат околу 20 минути. Во меѓувреме празот исечкајте го на поситно, а компирите изрендајте ги и ставете ги во тава со малку масло. Додајте ја и сувата пиперка исечена на парчиња. Откако ќе се запржат налејте малку вода, посолете и оставете да се ...
сите 44 | | | веќе видена

Лебовите кои се прават без брашно се малку различни од останатите, а со себе носат голем број лековити и профилактички својства. Лебот без брашно има одлична способност за чистење на организмот и негово одржување во здрава состојба! Препорачливи се како дел од разни режими на исхрана, па во оваа прилика споделуваме неколку информации во врска со тоа. Како е можно да се направи леб без брашно? За нашите простори сеуште е прилично нова тема. Ваквиот леб се прави директно од целото зрно на пченицата, односно од изртени зрна. Во текот на одгледувањето зрното почнува да содржи пестициди и други материи, затоа истото се третира со вртење низ топла вода за време од 10-15 часа, со што се екстрахираат сите пестициди и за тоа време зрното се чисти. При тоа почнува процес на ртење, што го прави одлично за нашиот организам. Процесот на ртење помага за постигнување на метаболна рамнотежа во телото и намалување на фитинската киселина. Намалувањето на нејзината количина, помага за подобро искористување на минералите и за ...
сите 20 | | | веќе видена

Есенските денови пристигнаа, а со тоа и сезоната на костените и нивниот мирисот по улиците. Без разлика дали се варени, печени или направени како пире, ретко кој може да им одолее. Ние направивме една супер комбинација и ги искомбиниравме со чоколадо и добивме чоколадно пире од костени! Пробајте, сензацијата од вкусови е неверојатна! Костените се хранлива намирница. Тие содржат вредни минерали и витамини како што се магнезиум, калциум, калиум, фосфор, железо и речиси сите витамини од Б групата. Не содржат холестерол и се нискокалорични, па така во 100 грама костени содржат само околу 170 калории. Исто така, костените не содржат ни глутен, па можат да ги консумираат и лица кои имаат интолеранција на овој протеин. Како што можеме да видиме тие се супер храна која вреди да се јаде почесто, а во оваа прилика ви предлагаме здрав и вкусен рецепт. Состојки : 400 гр варени и излупени костени 100 гр темно чоколадо со висок процент на какао (повеќе од 70%) 100 гр путер 1 лажичка рум 2 ќесички ванилин шеќер 200 мл ...
сите 5 | | | веќе видена

Spirulina Pacifica не е лек, туку храна, а со своите состојки е најхранлива намирница на светот! Оваа микроалга содржи извонредна комбинација на бета-каротен, хлорофил, витамини од Б групата, комплетни протеини, ГЛК и изобилство од минерали и ензими. Листата на нејзините корисни состојки и дејства е навистина долга! Ги содржи сите есенцијални амино киселини и 28 пати повеќе нетоксично биолошко железо отколку говедскиот црн дроб и 23 пати повеќе од спанаќот, 3 пати повеќе витамин Е од пченичните ‘ркулци, 5 пати повеќе калциум отколку млекото, 4 пати повеќе протеин, споредено со тофу сирењето од соја и 25 пати повеќе бета-каротен од морковот. Spirulina Pacifika содржи двојно повеќе ензими кои се катализатори на хемиските процеси. Тоа е пред се СОД (супер оксид дисмутаза) кој игра важна улога во врзувањето на слободните радикали со што се забавува процесот на стареење. За разлика од другите високо протеински храни , алгата Spirulina Pacifica е 95% искористлива . Претставува природен извор на висококвалитетни ...
сите 21 | | | веќе видена

За да може да се одржи здравјето и имунитетот, во текот на поладните денови организмот има поголема потреба од витамини и минерали. Мандарините се совршени за овој период од годината, бидејќи изобилуваат со витамини, минерали и растителни влакна. Сега сме во екот на сезоната на мандарините, па затоа ви претставуваме еден интерес рецепт за чај од кора на мандарина, како и придобивките од неговото консумирање за нашето здравје. Овие овошки имаат ниска калориска, а висока нутритивна вредност. Изобилуваат со антиоксиданси (витамин Ц, Б1, Б3, Б6, Е, бета каротени, фолна киселина), минерали (калиум, калциум, магнезиум), флавоноиди, терпени и ксантофили. Не само плодот од мандарината, туку и нејзината кора поседува лековити својства, особено ако од неа се припреми чај. Но, тука станува збор само за плодови кои не се третирани со пестициди и хемикалии. Ако за да бидете сигурни дека мандарините кои ќе ги користите не содржат пестициди, применете го овој трик со сода бикарбона . Некои истражувања покажаа дека кората ...
сите 12 | | | веќе видена

Чувар куќата ( Sempervivum tectorum ) е интересно растение, кое често се користи како лек во народната медицина. Многумина го чуваат во својот дом, а името го добило според народното верување дека ја чува и штити куќата и семејството од пожари, болести… Како лек најчесто се користи сокот од ч увар куќа кој е ефикасен за лечење на акни и лузни, а ја затегнува и кожата. Оваа билка е речиси неуништлива и може да расти и да се развива во скоро секакви услови. Па така може да ја одгледувате во саксија во домашни услови и секогаш да си ја имате при рака. Интересно за оваа билка е тоа што може да издржи и јак мраз, па така и доколку ја замрзнете неа или нејзиниот сок таа нема да изгуби од своите благотворни својства. Сок од чувар куќа за нега на иритирана кожа Свежо исцедениот сок од чувар куќа содржи многу нутритивни состојки и има антисептичко и антивоспалително дејство. Слично на дејството на алое верата, овој сок е ефикасен при изгореници предизвикани од топлина или сонце, a може да се користи и за ...
сите 8 | | | веќе видена

next