Министерот без ресор, Неждет Мустафа, ги предводи напорите за создавање можности за вработување на Ромите во Македонија. [Mишко Талески/SETimes] Ромски член на македонскиот парламент побара од владата да спроведе специјална програма за помош на Ромите да добијат работа. Самка Ибраимовски од Партијата за целосна еманципација на Ромите (ПЦЕР) смета дека една ваква програма претставува единствен начин да се стимулира приватниот бизнис да вработува повеќе Роми. „Мојот предлог е на работодавачите да им се даваат неповратни средства од 3.000 евра за вработувања Роми. Овој проект ќе има 100-процентен ефект и ќе придонесе за намалување на невработеноста, бидејќи Ромите се најзагрозена популација во Македонија“, рече Ибраимовски за SETimes . Во Македонија живеат околу 55.000 Роми -- 2,7 отсто од вкупното население. Ибраимовски вели дека најголем дел од возрасните се невработени или се приматели на социјална помош. Властите велат дека владата веќе спроведува слична програма за поттикнување на самовработувањето, која е ...
сите 4 | | | веќе видена

Средствата на ЕУ ќе ги добијат само реформираните сектори во Бугарија и тоа ќе биде клучен предизвик за земјата, рече за SETimes Томислав Дончев, поранешен бугарски министер одговорен за управување со средствата на ЕУ. [AФП] Бугарија мора да отпочне реформи кои ќе бидат во согласност со целите на стратегијата на ЕУ Европа 2020, бидејќи финансиските средства на ЕУ ќе ги добијат „само реформираните сектори каде што истите ќе дадат најдобар можен ефект“, велат експертите и властите. Бугарската влада усвои предлог-договор за партнерство со ЕУ за програмскиот период 2014-2020, во кој се наведени приоритетните области и оперативните програми за кои истата сака да употреби околу 6,3 милијарди евра од вкупната помош од повеќе од 7 милијарди евра, одвоени за земјата за следните седум години. Остатокот од финансиските средства ќе биде ефективно блокиран најмалку до 2016 година или е надвор од оперативните програми финансирани од структурните и кохезивните фондови на Унијата. Тоа ги вклучува парите од новиот Механизам ...
| | веќе видена

Во Струга неодамна се одржа конференција за регионалната безбедност на Западен Балкан. [Mики Трајковски/SETimes] Земјите од Западен Балкан постигнаа значителен напредок во подобрувањето на регионалната безбедност и процесите на интеграција во ЕУ, заклучија експертите за безбедност и учесниците на меѓународната конференција на НАТО за регионалната безбедност во Западен Балкан, што се одржа неодамна во Струга, но и постигнаа согласност за унапредување на регионалните иницијативи за соработка, билатералните и мултилатералните договори во одбраната и безбедноста. Напредок е постигнат особено во билатералните односи меѓу Србија и Косово, внатрешно во Босна и Херцеговина (БиХ) и во интеграцијата во ЕУ за Македонија, изјави за SETimes Метју Родс, професор во Европскиот центар за мировни студии Џорџ Ц. Маршал. „Што се однесува до Косово и Србија, најважно е што потпишаа рамковен договор кој ја постави основата за мирна секојдневна и редовна комуникација меѓу двете страни. Ова е најголем напредок постигнат во ...
| | веќе видена

Муфтијата Наим Тернава (десно, со турскиот премиер Реџеп Тајип Ердоган) 10 години ја предводи Косовската исламска заедница. [AFP] Ноемвриските избори, на кои ќе се одлучува за водството на Косовската исламска заедница (БИК), се претвораат во избор помеѓу еден екстремистички свештеник кој сака да остане на власт и еден умерен научник кој беше жестоко претепан за искажаните умерени ставови. На муфтијата Наим Тернава, кој спроведе процедура за измена на уставот на заедницата минатиот месец за да може да се кандидира за трет петгодишен мандат, му се спротивставува Џабир Хамити, кој беше претседател на БИК до 20-ти август, по што беше ненадејно разрешен од страна на телото што му дозволи на Тернава да бара трет мандат. Наводно, Хамити беше разрешен поради напуштање на состанок. Тој се спротивстави на обидот на Тернава за менување на уставот. „Овие радикални (Вахабисти) или таканаречените Салафи, увезени од други земји со значително финансирање и простории обезбедени од водството на БИК, најдоа простор да ...
| | веќе видена

Oколу 60.000 странски државјани доаѓаат во Романија секоја година за лекување. [Октавијан Коколос/SETimes] Романија мора да ја подобри својата инфраструктура и да инвестира повеќе во промовирањето на своите здравствени и велнес услуги, за да привлече повеќе туристи и да донесе значителни средства во државниот буџет, велат експертите. Десетици илјади туристи доаѓаат во Романија секоја година за да добијат квалитетни медицински услуги за цени што се многу пониски отколку во Западна Европа и Соединетите Американски Држави. Повеќе од 2 милиони Романци што живеат во странство, исто така, ја користат предноста на пониските цени редовно патувајќи дома за медицински третман. „За сите мои здравствени проблеми, особено забните, доаѓам во Романија, а тоа го прават и сите други земјаци што ги среќавам во Британија“, рече за SETimes Василе Ступару, 38-годишен Романец кој живее во Лондон. „Пред сé, цените се неспоредливо пониски, а го имате и она чувство дека давате мал придонес за економијата на својата земја.“ Според ...
| | веќе видена

Српскиот премиер Ивица Дачиќ (десно, со претседателот Томислав Николиќ) вели дека реконструкцијата на владата има за цел забрзување на реформите. [AФП] По неколку месеци размислување во владејачката коалиција и вжештена тридневна дебата во парламентот, реконструираната влада на Србија првенствено се очекува да ја забрза европската интеграција на земјата и да ја обнови oслабената економија. Eпилогот на владината реконструкција е дека истата сега има една партија помалку -- Обединетите региони на Србија, но и 11 нови членови на владата, од кои шестмина се непартиски личности, нешто што е ново во однос на претходните српски влади. Владата ја предводи Српската напредна партија и Социјалистичката партија на Србија. Oчекувањата на аналитичарите во однос на владата се поделени -- додека едни велат дека не може да се очекуваат значајни промени во споредба со претходната реконструкција на владата, други сметаат дека оваа влада може да биде успешна во европската интеграција и економската сфера. Реконструираната влада ...
| | веќе видена

Мостар ова лето беше домаќин на првата конференција на дијаспората на БиХ. [AФП] Економистите се согласуваат дека околу 10 милиони емигранти од регионот претставуваат неискористен економски потенцијал кој, доколку му се пружи можност, може да донесе значајни инвестициски проекти и бизнис можности, работни места и зголемена економска активност на Балканот. Мостарскиот Tехнолошки парк Интера и локалната заедница на Приедор во јули и август беа домаќини на првиот инвестициски конгрес на дијаспората во Мостар, на кој се собраа 600 претприемачи од дијаспората на БиХ од 17 држави. Дијаспората на БиХ е подготвена да се вклучи во економскиот развој преку инвестициите, да помогне со извозот и пренесувањето на знаење и технологија. „Почнуваме да воспоставуваме мост меѓу нашата деловна дијаспора и претприемачите. Ако дијаспората, како еден од најдобрите канали за промоција и дистрибуција во светот, не се вклучи во некои економски процеси во БиХ, мали се шансите за економска обнова“, рече за SETimes Жељко Матковиќ, ...
сите 2 | | | веќе видена

Уличен знак во Нови Сад на латиница и на кирилица. [Нада Божиќ/SETimes] Воведувањето на кирилицата во Хрватска не поминува без контроверзија, но експертите велат дека решеноста да се прифати употребата на малцинските јазици во јавната сфера претставува важен чекор напред кон мирниот соживот. Ова прашање е особено чувствително за многу Хрвати, за кои кирилицата претставува болно потсетување на конфликтите во 1990-тите меѓу Србија и Хрватска. „Уверена сум дека воведувањето на двојазичноста ќе придонесе за нормализација и напредок во односите меѓу Хрватска и Србија, но и ќе биде позитивен пример во ЕУ“, рече за SETimes Весна Шкаре-Ожболт, поранешен хрватски министер за правда. Шкаре-Ожболт објави дека околу 20 општини во Хрватска ги исполниле формалните предуслови за официјална употреба на кирилицата и дека истата би требало да започне следната година. Таа додаде дека Хрватска и другите држави во ЕУ воведуваат билингвизам во областите каде што националните малцинства претставуваат најмалку една третина од ...
сите 7 | | | веќе видена

Цивилните власти честопати се решаваат за помош од војската за гаснење или ставање под контрола на недостапните пожари или поплавени области. [AФП] Зголемениот број летни пожари и поплави бараше зголемена воено-цивилна соработка, и тие напори спасија животи, а ја подобрија подготвеноста, велат властите. Македонија испрати воени хеликоптери да помогнат во гаснењето на пожарот во Зелениково, во близина на Скопје, минатиот месец, откако властите утврдија дека опожареното место е тешко достапно и дека потенцијалната опасност од ширење на пожарот е премногу голема. Владината Дирекција за заштита и спасување работеше во тандем со војската, како и со јавните претпријатија, како што е Водовод - Битола и Македонски шуми за гаснење на пожарот. Властите велат дека користењето на воените летала е скапо, но дека постои процедура кога тие можат да се употребат. „Кога градоначалникот ќе оцени дека со постојните сили, можности и средства не може да се изгасне пожарот, доставува барање за [летало] до подрачното одделение на ...
| | веќе видена

Дете и други бегалци од Сирија пристигнуваат во Турција неодамна, на преминот Чилвегозу во Хатај. [AФП] Порастот на бројот на имигранти без документи кои доаѓаа на егејскиот остров Чиос од спротивниот турски брег минатиот месец, од кои многумина наводно се изјасниле како сириски државјани, повторно предизвика загриженост во Грција поради бранот бегалци од завојуваната Сирија. Како најблиска земја од Шенген пактот до сé посуровата граѓанска војна во оваа блискоисточна држава, Грција може да се соочи со хуманитарна криза, ако голем број сириски бегалци ја преминат Турција за да стигнат на тлото на ЕУ, без оглед дали се работи за нејзината оддалечена префектура Еврос преку истоимената река што ги дели Грција и Турција или се работи за малиот каменест остров во Егејското Море. Според заменик-регионалниот гувернер на Чиос, Костас Јаниарис, имигрантите првично биле сместени во привремени засолништа со кои управува регионалната полиција и крајбрежните власти, пред да бидат процесуирани и ослободени. Сепак, тој ...
сите 7 | | | веќе видена

Процентот на нефункционални заеми во Грција достигна скоро 28 отсто, што претставува голем притисок за банкарскиот систем. [AФП] Соочени со огромни 63,6 милијарди евра во вид на нефункционални заеми и неможноста на многу луѓе да вршат плаќања по три години мерки на штедење, грчките банки велат дека се буквално неспособни да одобруваат кредити. Додека стапките на невраќање на хипотекарните кредити се доближуваат до 23 отсто, владата вели дека ќе ја укине забраната за запленување имот под хипотека за домовите што чинат помалку од 200.000 евра, а која истекува на крајот од оваа година, за да ги помогнат билансите на банките, но предизвика протести меѓу пратениците од владејачките партии во коалициската влада на земјата. Нефункционалните заеми ја оневозможија способноста за враќање на очајнички потребната ликвидност во стагнантната економија, велат банкарските претставници, и се совпаднаа со падот во депозитите од 237 милијарди евра на крајот од 2009 година на 162 милијарди во јуни. Ако се пресметаат кредитите и ...
| | веќе видена

Романската железничка група победи на тендерот за 51 отсто од акциите на ЦФР Марфа. [Габриел Петреску/SETimes] Додека некои држави одлучија да го решат проблемот со продажба на државните акции во железничките претпријатија за товарен транспорт, други се потпираат на странските инвестиции и ги оставија претпријатијата во државна сопственост. Хрватска и Романија планираат да ги приватизираат своите железнички претпријатија за товарен транспорт, предавајќи го најголемиот дел од железничкиот транспорт на државите во приватна сопственост за првпат во регионот. Во мај хрватската влада ја прифати понудата од СЦ Груп Феровиар Роман СА од Букурешт за купување 75 отсто од акциите од државниот ХЗ Карго, кој обединува неколку претпријатија. Еден од нив е Агит, кој го организира целиот железнички товарен транспорт меѓу Хрватска, Србија и Босна и Херцеговина (БиХ). Во првата половина од оваа година Aгит транспортираше 1,8 милиони тони товар. Романскиот инвеститор понуди 30 милиони евра за враќање на кредитите обезбедени ...
| | веќе видена

Поетите се собраа на церемонијата на доделување Златен венец на Струшките вечери на поезијата, во чест на Хозе Емилио Пачеко од Мексико (лево). [Mики Трајковски/SETimes] Педесетивторото издание на Струшките вечери на поезијата, годишен собир на светски поетски литерати, промовираше пораки на мир, пријателство и соживот, и покрај предупредувањата на струшкиот градоначалник Зијадин Села дека ќе ги откаже идните настани, ако не се чита и на албански јазик. Села, од опозициската Демократска партија на Албанците (ДПА), го бојкотираше фестивалот поради тоа што неговото отворање се одржа на англиски и македонски јазик. „Од другата година, ако не најдеме решение, можеби ќе спречиме да се одржи оваа манифестација. Сé додека не се почитуваат 60-те отсто од граѓаните на Струга кои се Албанци, јас нема да излегувам и да држам говори“, рече Села. Организацискиот Совет на фестивалот и некои поети-учесници искажаа разочараност. „Ваквите неосновани обиди да се фрли сенка врз најреномираниот поетски фестивал, кој цели 52 ...
сите 3 | | | веќе видена

Претседателот Филип Вујановиќ повика на целосна истрага во врска со исказите за насилство врз новинарите по наредба на полицијата. [AФП] Наводите дека црногорската полиција организирала тепања на новинари, критичари и противници на владата, може да бидат пресвртница за медиумите да добијат поголем степен на слобода, велат медиумските набљудувачи. Скандалот го обелодени Брајушко Брајушковиќ, поранешен припадник на специјалната антитерористичка единица на полицијата, кој на 21-ви август изјави за новинарите дека неговите колеги со години биле вклучени во организирани тепања на новинари и опозиционери. Брајушковиќ рече дека тепањата ги наредувал Веселин Вељовиќ, кој од 1995 до 2005 година командуваше со антитерористичката единица и кој од 2005 до 2011 година беше директор на полицијата. Тој е моментно советник на претседателот Филип Вујановиќ за одбранa и безбедност. Вељовиќ рече дека извештајот е фабрикуван со цел да се блокира кандидатурата на земјата за членство во ЕУ. „Оваа афера е шанса медиумите во Црна ...
| | веќе видена

Полицијата ги спречи муслиманските демонстранти да се доближат до осветувањето на Македонската православна црква во Октиси. [Mики Трајковски/SETimes] Претставниците на Македонската православна црква, Исламската заедница и општина Струга се состанаа во саботата (31-ви август), со цел да го решат тензичниот спор околу контроверзната изградба на црква во селото Октиси. Група Муслимани од Октиси -- според сведоците нивниот број изнесувал од 50 луѓе до неколку стотини -- го блокираше осветувањето од страна на Христијаните, кои требаше да ја благословат и да почнат со работа на православната црква Св.Никола минатата недела. Една жена беше повредена, но полицијата спречи поголем судир. Октиси е село од околу 4.500 луѓе -- половина од нив се на привремена работа во странство -- и повеќе од 80 отсто се Муслимани. „Немаме конкретен договор, но наредна средба очекуваме наредната недела“, рече владиката Тимотеј. Градоначалникот на Струга, Зијадин Села, предложи привремено да запре изградбата, како времена мерка. „Рокот ...
сите 9 | | | веќе видена

Анита Балаж [во средината] ќе патува за Виена, за операција на трансплантација на срце. [Билјана Пекушиќ/SETimes] Српските граѓани ќе можат да добијат трансплантација на срце во странство без лични трошоци, ако тоа биде одобрено од надлежната комисија, по одлуката на Одборот на директори на Националниот фонд за здравствено осигурување. Истата беше донесена по неколку денови јавен притисок од страна на медиумите, институциите, невладините организации и социјалните мрежи, за заштита на правата на граѓаните, а конкретно за помош на 12-годишната Анита Балаж, на која итно ѝ треба трансплантација на срце и бели дробови. Анита боледува од тешка срцева мана и рестриктивна кардиомиопатија. Истата ѝ беше дијагностицирана пред една година и состојбата брзо ѝ се влошува. „Навечер не можам да спијам без апарат за кислород, бидејќи не можам да дишам; се гушам и се плашам дека нема да се разбудам“, рече таа за SETimes . Нејзините родители, Ксенија Балаж и Миодраг Балаж, ја изгубиле работата пред неколку години и морале да ...
| | веќе видена

Српскиот актер Богдан Диклиќ (десно), хрватскиот филмски режисер Бобо Јеличиќ (лево) и филмската продуцентка Зденка Голд се фотографираат откако на Диклиќ му беше доделена наградата „Срцето на Сараево“ за најдобар актер на завршната вечер од 19-тото издание на Сараевскиот филмски фестивал, на 2-ри август во Сараево. [AФП] Од 16-ти до 24-ти август живописниот град Сараево заживеа на свој начин, додека посетителите од целиот свет дојдоа на 19-тиот годишен филмски фестивал. Денски толпите народ се движеа меѓу времените кино сали поставени низ целиот град, за да ја следат фестивалската програма на уметнички и документарни филмови. Навечер модерните електронски ритми се мешаа во носталгичната ју-музика, додека пријателите од целиот свет, нови и стари, се среќаваа за да разговараат за филмовите што се прикажуваа во текот на денот. „Ова навистина ги спојува луѓето од целиот регион и не само тоа, туку ги привлекува и странците да видат дека Сараево не е е само место каде што некогаш имаше војна“, рече Јана Пољакова, ...
сите 29 | | | веќе видена

Околу 370 државјани на БиХ се борат во моментов во Сирија, Дагестан, Авганистан, Ирак и Чеченија. [AФП] Како одговор на неодамнешната видео-снимка на која се гледаа обидите за регрутирање Муслимани во Босна и Херцеговина (БиХ) да се борат во Сирија, водачот на Исламската заедница во БиХ повика, наместо тоа, да се стави крај на борбите меѓу сектите на сунитите и шиитите во конфликтот. Реис Кавазовиќ одржа долга проповед на 23-ти август во Столац, во која говореше против видео-снимката и секташкото насилство. Тој рече дека Муслиманите мораат да „ги изгаснат овие пожари, а не да ги направат уште полоши“. Аналитичарите и граѓаните сметаат дека пораките на Кавазовиќ претставуваат позитивен сигнал и истакнуваат дека е важно верските власти да помогнат да се смират страстите во време на конфликт. „По повеќе години занемарувачки пристап кон овој проблем, се забележува дека новата структура на Исламската заедница сериозно го сфаќа овој проблем на т.н. почетни застранувања меѓу своите верници. Тоа е секако еден добар ...
| | веќе видена

Учесниците на пливачкиот маратон вежбаат во Охрид. [Мики Трајковски/SETimes] Новиот пливачки маратон организиран заеднички од страна на Македонија и Албанија ќе биде еден од најголемите балкански спортски настани и се очекува да привлече туристи и истовремено да ги подобри односите меѓу двете земји. Македонските спортски власти предложија и предвидоа маратонот да биде 40-километарска трка од Поградец, во Албанија, до Охрид, во Македонија, и очекуваат учество на некои од најдобрите пливачи од регионот и од светот. „Спортот може да биде најдобар амбасадор на целиот регион. Преку заедничката организација на еден ваков маратон сите заедно ќе дадеме свој придонес во подобрување на односите меѓу двете земји и намалување на тензиите во регионот“, изјави за SETimes Никола Маленко, секретар на пливачкиот клуб „Охридски бранови“ во Охрид. Маленко рече дека албанските спортисти изразиле голем интерес за реализација на овој маратон, бидејќи во Албанија нема пливачки маратон. „Овој настан ќе привлече и многу гости, а би ...
сите 2 | | | веќе видена

Криминалните групи честопати ја пренесуваат пеш нелегално уловената риба преку албанско-македонската граница и потоа повторно влегуваат со возила да го земат уловот. [Клаудија Лутовска/SETimes] Македонија и Албанија преземаат мерки за потиснување на растечкиот организиран криминал на нелегално ловење и пренесување риба преку границата во езерските области на Преспа и Охрид, велат властите. Охридската полиција минатиот месец приведе шестмина припадници на група од албански и македонски државјани, за криумчарење на големи количества риба од Албанија. Полицијата објави дека криумчарите ја фаќале рибата -- обично крап и плашица -- и потоа нелегално ја преминувале границата во Македонија пеш и го оставале уловот во кофи. Потоа ја преминувале границата со големи возила, ги земале кофите и ја носеле рибата до потенцијалните купувачи. „[Овој пат] полицијата ги запре на регионалниот пат за Свети Наум“, се вели во изјавата за SETimes на македонското Министерство за внатрешни работи. „Континуирано преземаме мерки со ...
сите 3 | | | веќе видена

next