Малцинските заедници на Ромите, Ашкалите и Египќаните и понатаму живеат во тешки услови во Косово, состојба што е влошена поради, како што се вели во последниот извештај на Советот на Европа, националистичките трендови. [AФП] на Советот на Европа за националините малцинства се изразува загриженост поради национализмот во Косово и неговите негативни последици врз малцинските права, но некои официјални претставници ги оспоруваат заклучоците на извештајот. Според Рамковната конвенција за заштитата на националните малцинства „[Постои опасност] од создавање хомогено општество, особено во урбаните центри и меѓу младите, со ограничена толеранција за малцинските јазици, култури, традиции и идентитети“. Властите и експертите велат дека се изненадени од заклучоците на извештајот, бидејќи во Косово нема национализам и додаваат дека постојните закони ги штитат правата на малцинствата. „Реалноста е дека малцинствата уживаат некои права кои се понапредни отколку [на други места] во Европа“, изјави за SETimes Беџет Шаља, ...
| | веќе видена

Според Министерството за безбедност на БиХ, повеќе од 60 државјани на БиХ се во Сирија, каде што се борат на страната на бунтовниците. [АФП] Aмандманите на Kривичниот законик во Босна и Херцеговина (БиХ) за кои се дебатира во парламентот би го направиле незаконско учеството на државјаните на БиХ во други држави како платеници или војници. „Бошњаците претрпеа доволно жртви во неодамнешната војна. Не е потребно да одат и умираат во борбите во странските држави. Понекогаш е неопходно да се заштитат луѓето од самите себе“, рече министерот за безбедност на БиХ, Фахрудин Радоњчиќ, објаснувајќи ги предлог-амандманите на 25-ти септември. Според амандманите, лицата кои ќе се вклучат во паравоени организации, ќе се соочат со три години затвор. Оние кои ги регрутираат и организираат заминувањата во странски држави ќе бидат казнети со затворска казна во траење до 10 години, а оние кои пропагираат странски боишта ќе се соочат со три месеци затвор. „Мислам дека тоа ќе биде одговорен потег со кој ќе ги спречиме младите ...
сите 18 | | | веќе видена

Студенти од регионот се собраа во Плав, Црна Гора, за РЕАКТ 2013. [Aлфа центар] Западнобалканските земји вложуваат значителни напори да станат членки на ЕУ, но како постконфликтни и транзициски општества тие се соочуваат со предизвици што можат да се надминат со регионална соработка, велат експертите. Заедничкото работење на овие прашања претставува најзначаен дел од процесот на интеграција, велат регионалните експерти, кои неодамна собраа 110 студенти, на возраст меѓу 20 и 33 години, од целиот Балкан на Регионалниот евроатлански камп (РЕАКТ) во Плав, Црна Гора. Учесниците учествуваа на предавања и работилници фокусирани на промовирање на политиките на охрабрување на граѓаните да ја поддржат регионалната безбедност, соработка и пристапувањето во НАТО и во ЕУ. Меѓу говорниците беа: Небојша Калуѓеровиќ, советник за надворешни работи на црногорскиот премиер; Агим Чеку, министер за Косовските безбедносни сили и Душица Томовиќ, заменик-директор на Центарот за евроатлански политики во Црна Гора. „РЕАКТ претставува ...
| | веќе видена

Moлдавија ќе мора „да ги развие и примени европските принципи во однос на слободното движење на работниците“, рече романскиот министер за труд и социјални работи, Маријана Кампеану. [AФП] Романија и Молдавија ќе ја зајакнат соработката во областа на социјалната заштита и ќе ги интензивираат програмите за размена кои ќе ги унапредат интегративните напори на Молдавија, велат официјалните претставници и експертите во Букурешт и Кишињев. „Во европската пристапна перспектива на Република Молдавија, нашите соседи ќе мора да ги асимилираат, развијат и применат европските принципи што се однесуваат на слободното движење на работниците, правото на работа во која било држава, еднаквите плати и права“, рече за SETimes романскиот министер за труд и социјални работи, Маријана Кампеану. Двете земји ќе реализираат заеднички проекти, како на министерско ниво, така и на пониско институционално ниво, како што е трудовиот инспекторат и агенцијата за вработување. Експертите и официјалните претставници ќе имаат тесна соработка, ...
| | веќе видена

Спомен-куќата на Ататурк во Коџаџик, во близина на Дебар, Македонија, е обновена и ќе биде отворена до крајот на годинава. [Клаудија Лутовска/SETimes] Mакедонија и Турција реализираат неколку културни проекти и активности што ги продлабочуваат врските меѓу двете земји и народи. Неодамна турските општини Адалар и Каршијака му подарија на македонскиот град Велес нов централен парк. „Тие му го дадоа на Велес овој подарок во знак на македонско-турското збратимување. Заради врските на таткото на модерна Турција, Мустафа Кемал Ататурк, со Македонија, ќе поставиме и споменик на Ататурк во паркот“, рече за SETimes градоначалникот на Велес, Славчо Чадиев. Околу 3.000 жители на Каршијака имаат потекло од Велес, и тие -- заедно со Адалар -- го иницираа збратимувањето со градот Велес во 2011 година. Чадиев рече дека градот вложува големи напори да ги поддржи културните активности на турската заедница во Македонија. „Составен дел од Програмата за култура на Општина Велес е манифестацијата „Денови на Кемал Ататурк“, што ...
| | веќе видена

Грчкото Министерство за надворешни работи планира да ги намали средствата и персоналот за претседателствувањето со ЕУ. [Х.К. Цанис/SETimes] Грција ќе го преземе претседавањето со ЕУ во јануари, додека континуираната економска криза ја оптоварува земјата и поголем дел од Еврозоната -- двонасочна перспектива која, сепак, се смета за предизвик кон разјаснување на приоритетите на Унијата. Владата минатата недела објави дека ќе потроши околу 50 милиони евра на своето претседателствување со ЕУ и ќе ангажира не повеќе од 150 членови на персоналот. За разлика од тоа, неодамнешните претседателства на ЕУ чинеа меѓу 60 и 75 милиони евра, а беа ангажирани 250 членови на персоналот. Дури и со предвидената сума и кратењето на персоналот, двајца германски пратеници -- демохристијанот Клаус-Петер Вилч и либералот Френк Шефлер -- ја повикаа Атина да се откаже од својот ред на чело на ЕУ. Коментарите предизвикаа жестоки политички реакции во Грција и поттикнаа поддршка од Џозеф Дол, шеф на централно-десничарската Европска ...
| | веќе видена

Има повеќе од 4.000 тони вишок муниција во Србија, изјавија претставници на министерството за одбрана. [НАТО] Официјалните претставници во Србија соработуваат со НАТО на ослободувањето на земјата од вишокот муниција. Целта е да се зголемат безбедноста и сигурноста во државата. Според српското министерство за одбрана, има повеќе од 4.000 тони вишок муниција во земјата. Околу 2.000 тони ќе бидат ставени во безбеден магацин во првата фаза од проектот, со што ќе се намали ризикот од распространување или ризикот постарата муниција да експлодира. Во декември 2006, Србија стана дел од програмата на НАТО - Партнерство за мир и соработува со алијансата на неколку проекти, вклучувајќи го и тој за зајакнување на капацитетот на Србија безбедно да ја складира и да се ослободи од вишокот муниција. Експлозијата во 2006 година во воен склад близу до градот Параќин послужи како аларм, истакнувајќи ја потребата од ослободување на застарената муниција. Немаше жртви во експлозијата, но воениот склад беше уништен, а градот ...
| | веќе видена

Српската активистка за човекови права Наташа Кандиќ беше прогласена за добитничка на турската меѓународна награда „Хрант Динк“. [Никола Барбутов/SETimes] Српската активистка за човекови права Наташа Кандиќ, позната по своето документирање на воените злосторства, доби признание за својата работа со прогласувањето за добитничка на петтата годишна меѓународна награда „Хрант Динк“. Наградата го носи името на ерменскиот новинар Хрант Динк, кој повика на мир меѓу турската и ерменската заедница и беше суден за кршење на турскиот закон кој забранува омаловажување на турската припадност. Тој беше убиен во 2007 година во Истанбул. Во 1992 година Кандиќ го основаше Центарот за хуманитарно право во Белград, невладина организација која ги истражува убиствата и мачењата на луѓето за време на војната во поранешна Југославија. Таа, исто така, беше прогласена за почесен граѓанин на Сараево, поради своите напори за изведување пред лицето на правдата на извршителите на геноцидот во Сребреница. Кандидатите за наградата ги ...
сите 2 | | | веќе видена

Заедничката балканска полициска единица би дејствувала против организираниот криминал и корупцијата, но, исто така, и против терористички групи. [АФП] Многумина експерти за безбедност го поздравуваат предлогот за формирање на заедничка балканска полициска единица во насока на поефективна борба против организираниот криминал, корупцијата и насилната миграција, но постојат прашања за начинот на организирање и оперирање на единицата. Иницијативата што ја предложи црногорскиот заменик-премиер, Игор Луксиќ, доби поддршка од Европската унија и беше дискутирана на маргините на Генералното собрание на ОН минатиот месец. Новата полициска единица би ја сочинувале Албанија, Босна и Херцеговина (БиХ), Србија, Македонија, Црна Гора и Косово. Експертите за безбедност велат дека ова е потребно, бидејќи криминалците сè повеќе се организираат во меѓународни криминални мрежи, со способност да ги надитрат националните полициски сили. Овие напори за соработка се сметаат за голем исчекор во зафаќањето со овие криминални вештини ...
| | веќе видена

Регионалниот совет за соработка ја претстави стратегијата минатиот месец во Белград. [Никола Барбутов/SETimes] Земјите во Југоисточна Европа ја разгледуваат стратегијата за соработка со која властите се надеваат дека ќе создадат еден милион нови работни места во регионот. Регионалниот совет за соработка наведе серија цели во Косово, Црна Гора, Босна и Херцеговина (БиХ), Хрватска и Србија, повикувајќи ги властите да ја подобрат ефикасноста и иновативноста. Последната презентација беше во вторникот (1-ви октомври) во Албанија. Целите вклучуваат зголемување на вработеноста од 39 на 44 отсто во целиот регион, зголемување на трговијата со производи и услуги од 94 милиони евра годишно на 209 милиони евра годишно, намалување на регионалниот дефицит од -15 отсто на -12 отсто од БДП и зголемување на бројот на високообразовани луѓе. „Остварувањето на овие амбициозни стратешки цели би требало да придонесе за отворање на милион нови работни места во Југоисточна Европа до 2020 година. Зa да се постигне тоа, земјите мора ...
| | веќе видена

Српската полиција го обезбедува влезот на паркот каде што требаше да се одржи Парадата на гордоста во Белград на 28-ми септември. Властите ја забранија парадата трета година по ред. [AФП] И покрај забраната од страна на владата на овогодинешната Парада на гордоста во Белград, стотици граѓани и претставници на групи за човекови права минатата недела одржаа мирна прошетка за поддршка на заедницата на лезбејките, геј мажите, бисексуалците и трансродните лица. Прошетката започна пред зградата на владата и заврши пред парламентот во петокот (27-ми септември) и помина без никаков инцидент. „Имам измешани чувства“, рече за SETimes Драгана Михајловиќ (33), архитект од Белград, која учествуваше на прошетката. „Разочарана сум што државата не успеа да се справи со парадата, но сум и многу горда на оваа прошетка, со оглед на тоа што беше навистина мирна и тоа би можело да биде знак дека српските граѓани го промениле малку своето размислување и дека некои помали радикални групи предизвикуваат проблеми.“ Спонтаната ...
сите 4 | | | веќе видена

Грција е критикувана за, како што се опишуваат, мизерните услови во нејзините затворски центри за имигранти. [Енди Дабилис/SETimes] Грција, која се сметаше за непријателско место за имигрантите додека растеше популарноста на неонацистичката партија Златна зора, работи со надворешни организации и невладини организации во обид да се справи со огромниот број бегалци. Во Грција има скоро 1,15 милион имигранти, нешто повеќе од 10 отсто од вкупното население во државата, според Меѓународната организација за миграции. Нивниот број расте и покрај интензивните патроли на Фронтекс, кој е финансиран од ЕУ, и Грчката гранична гарда, како и неодамна завршената ограда долж границата со Турција. Атинската канцеларија на Високиот комесар за бегалци на Обединетите нации (УНХЦР) објави дека Грција уапсила 34.000 странци кои се обиделе илегално да влезат во земјата минатата година и повеќе од 7.300 во првите осум месеци од оваа година. Имигрантите честопати чекаат во редици во раните утрински часови пред преполниот Совет за ...
сите 3 | | | веќе видена

Експерти и официјални претставници од Албанија, Косово, Црна Гора и Австрија се состанаа во Тирана минатиот месец, на разговори околу идејата за создавање балкански Бенелукс. [Акциска група за регионална економска и европска интеграција] Албанија, Косово и Црна Гора се обидуваат да ја заживеат идејата за формирање на балкански „Бенелукс“, кој би ја вклучувал и Македонија, и спојување на пазарите на овие земји со цел да се оствари економска полза која не може да се постигне индивидуално. Идејата беше дискутирана во детали на конференцијата во Тирана на средината од септември, иницирана од Акциската група за регионална економска и европска интеграција (АГРЕЕИ) и Албанскиот либерален институт (АЛИ). „Целта е да се промени перцепцијата од онаа дека само политичарите ја менуваат политиката, до таа дека промените се прават врз основа на барањата од јавноста“, според Адри Нурелари, коосновач и директор на АЛИ. Балкански Бенелукс би се засновал на успесите на албанско-косовската спогодба за слободна трговија, која ...
сите 2 | | | веќе видена

Многумина членови на бандата Пинк Пантер се од Босна и Херцеговина (БиХ) и Црна Гора. [AFP] Ум, храброст, смелост - вака експертите ја опишуваат озлогласената банда Пинк Пантер: стотици смели крадци на накит, многумина од Балканот, кои се одговорни за кражби на дијаманти и накит во вредност од над 500 милиони евра во последните 20 години. Оваа банда на крадци со години е врвен приоритет на Интерпол, при што меѓународната полициска агенција на групата, која што претставува една од најголемите цели во борбата против организираниот криминал во југоисточна Европа, й припишува стотици кражби. Методите на групата се смели и брзи. Во јули, еден крадец влезе на изложба на дијаманти во луксузен хотел во Кан. За само 60 секунди, тој од таму излезе со накит вреден 138 милиони американски долари (102 милиони евра), скокајќи од еден хотелски прозорец. Кражбата се случи сред бел ден во хотелот од познатиот филм на Алфред Хичкок „Да се фати крадец“. Полицијата продолжува да постигнува напредок во апсењето на осомничени ...
| | веќе видена

Српските граѓани и полицајци велат дека сообраќајната полиција е најкорумпирана. [Никола Барбутов/SETimes] Претседателот на српскиот полициски синдикат го повика Министерството за внатрешни работи да го реши проблемот со злоупотребите во сообраќајната полиција, чии припадници се обвинуваат дека се меѓу најкорумпираните владини службеници во државата. Вељко Михајловиќ, кој е, исто така, член на полицискиот синдикат на ЕУ, вели дека Министерството за внатрешни работи има ресурси да ја идентификува и да се бори против корупцијата. „Тие успеаја да ги насочат активностите на министерството, преку функционално надлежните служби, до конкретни решенија за разбивање на корупцијата. Некои од овие решенија се дел од прописите за безбедност во сообраќајот, со кои е предвидено дека за сторени прекршоци полицајците не смеат да наплаќаат пари од учесниците во сообраќајот, туку дека казната се плаќа во банка или во пошта“, изјави Михајловиќ за SETimes . Неодамнешната студија на Белградскиот центар за безбедносна политика ...
сите 2 | | | веќе видена

„Протестите немаат за цел да бидат поддржани или да се идентификуваат со некоја политичка сила“, изјави за SETimes Ана Крастева, политиколог и професор на Новиот бугарски универзитет. [AФП] Бугарските власти очекуваат парламентот да продолжи со својата редовна работа оваа недела, откако опозициската партија ГЕРБ повика на гласање за недоверба и потоа ги бојкотирааше двата обиди да се спроведе гласање. Гласањето против новото Министерство за инвестициско планирање кое го формираше премиерот Пламен Орешарски, кој дојде на власт во мај, беше иницирано од пратениците на поранешната владејачка партија ГЕРБ, која не можеше да формира влада по изборите на 12-ти мај. Пратениците на ГЕРБ велат дека одлучиле да не присуствуваат на гласањето за недоверба кога виделе дека пратениците од екстремно десничарската партија Атака не се присутни. ГЕРБ има 97 членови во парламентот од 240 места. Иницијативата на партијата се однесува на политиката на владата во врска со активностите на новото министерство. „Ова министерство ...
сите 15 | | | веќе видена

Пратеникот на Златна зора, Христос Папас, е придружуван од полицајци во Атина, откако им се предаде на властите на 29-ти септември. [AФП] Стравувајќи од социјална експлозија по убиството на антифашистичкиот рапер, за кое беше уапсен член на неонацистичката партија Златна зора, грчката влада презема мерки за ставање под контрола на екстремистите. Нападот со нож и убиството на активистот и музичар Павлос Фисас (34), во тепачката во која тој и неговите пријатели беа нападнати дури од 40 членови на Златна зора, предизвика вознемиреност и лути протести низ целата држава. Јоргос Рупакиас (45) беше обвинет за смртта на Фисас. Иако Златна зора објави дека тој имал само лабава врска со партијата, која има 18 места во парламентот и беше сила во подем до убиството, нејзината популарност прекуноќ се намали за 2,5 отсто. Предводени од контратерористичките единици, властите во саботата (28-ми септември) спроведоа чистка без преседан на членовите на Златна зора, при што го уапсија водачот Николаос Михалолиакос и четворица ...
сите 79 | | | веќе видена

Македонските хирурзи ги совладуваат најновите техники заедно со своите бугарски колеги. [Мики Трајковски/SETimes] Македонските и бугарските здравствени работници соработуваат во рамките на напорите за подобрување на здравството во регионот, што се смета за позитивен пример за соработка меѓу соседни држави. Тим од четворица македонски и двајца бугарски лекари изведе 60 операции на очи овој месец во Клиничката болница во Штип, Македонија, со помош на Фако методот за лечење катаракта. „Беше задоволство да дојдам и да помогнам. Се надевам дека наскоро и Македонија ќе влезе во Европската унија, така што и офталмологијата ќе биде на повисоко ниво“, рече за SETimes д-р Алек Топов од болницата Токуда во Софија. Бугарските лекари ќе продолжат со посетите на болницата во Штип еднаш или двапати месечно, вели Лидија Икономовска, офталмолог во Клиничката болница во Штип. „Со доктор Топов од болницата Токуда успеавме да направиме поголем број операции, и од почетокот на годината беа реализирани повеќе од 80 операции“, ...
| | веќе видена

Неодамнешна студија покажа намалена поддршка за членството во ЕУ меѓу граѓаните во Турција. [AФП] Поддршката меѓу граѓаните на Турција за пристапувањето во Европската унија е намалена на најниско ниво досега, според новата студија, и експертите велат дека обновувањето на стагнираниот процес на пристапување во ЕУ ќе бара напори од владата, како и од претставниците на ЕУ. Истражувањето на јавното мислење Трансатлантски трендови 2013, кое го мери јавното мислење во 11 земји на ЕУ, Турција и Соединетите Американски Држави во изминатите 12 години, откри дека 44 отсто од граѓаните на Турција се за членство во ЕУ, во споредба со 73 отсто во 2004 година и 48 отсто минатата година. Бројот на оние кои се противат на пристапувањето во ЕУ е зголемен од 29 отсто на 34 отсто од минатата година. Истражувањето беше објавено од германскиот Маршалов фонд. Истражувањето покажа дека 20 отсто од Европејците се за членство на Турција во ЕУ, додека 33 отсто се против. Озгур Унлухисарџикли, директор на канцеларијата во Анкара на ...
сите 5 | | | веќе видена

Полицијата конфискуваше 81 компјутер и 147 аудио и видео-ленти и други материјали, во рамките на својата истрага за четиригодишната група за шпионажа. [Maкедонско Министерство за внатрешни работи] Шпионскиот заговор во Македонија кој се протегал дури и до канцеларијата на претседателот на Собранието, канализирал чувствителни државни информации во една соседна држава и ги изнесувал проблемите во неколку агенции задолжени за собирање чувствителни информации, вели еден експерт. Властите овој месец покренаа обвиненија против 20 лица, вклучително и петмина актуелни и поранешни високи претставници на службата за разузнавање, еден поранешен директор на државната управа за спречување перење пари и шефот на кабинетот на претседателот на Собранието. Обвиненијата против две лица беа отфрлени, поради недостиг на докази. Соседната држава не беше идентификувана, Случајот покренува прашања во врска со соодветните проверки на персоналот кој поседува безбедносен сертификат, кој им овозможува да имаат пристап до доверливи ...
| | веќе видена

next