Властите велат дека финансиските средства на ЕУ ќе им помогнат на судовите во БиХ поефикасно да ги решат случаите на воени злосторства. [Фото архива на SETimes] Босна и Херцеговина (БиХ) доби 7,4 милиони евра од програмата на ЕУ Инструмент за претпристапна помош, за зајакнување на нејзиниот судски систем и капацитетот за решавање на случаите на воени злосторства. Средствата ќе бидат искористени за зајакнување на техничките и оперативните капацитети на судовите и обвинителствата кои работат на случаи на воени злосторства, со уште 120 нови вработени -- вклучително и судии, обвинители и стручни соработници -- како и со зголемување на буџетите за оперативните потреби на државниот, ентитетските и окружните судови. „Процесуирањето на случаите на воени злосторства е од клучна важност за помирувањето во Босна и Херцеговина, како и за целиот регион. Посветеноста, поддршката и храброста ќе бидат централни за да се оди напред“, рече Петер Соренсен, шефот на делегацијата на ЕУ во БиХ. „Нерешените случаи на воени ...
сите 2 | | | веќе видена

Официјални претставници од Албанија, Македонија и Косово се состанаа во Охрид за да им дадат поттик на проектите за транспортната инфраструктура. [Mики Трајковски/SETimes] Aлбанија, Македонија и Косово работат на проекти за транспортната инфраструктура со цел да го подобрат патувањето и да ги развијат локалните економии. Официјалните претставници од областа на транспортот и инфраструктурата се состанаа минатиот месец во Охрид и се согласија да почнат со спроведување на патни проекти почнувајќи од првото тримесечје на оваа година за поврзување на трите држави. Тие, исто така, се согласија да завршат со изградбата на патот долж источно-западниот европски транспортен Коридор 8, како и да го либерализираат товарниот транспорт. „Почнуваме да го интензивираме процесот на соработка со цел реализација на сите проекти и искористување на сите фондови. Овој процес е отворен за сите земји од регионот, бидејќи сите се вклучени во процесот на европска интеграција“, рече албанскиот министер за транспорт и инфраструктура, ...
| | веќе видена

Комесарот за проширување на ЕУ, Штефан Филе, рече дека отворањето на првите пет поглавја претставува „пресвртница“ на патот на Црна Гора кон членството во ЕУ. [AФП] Со отворањето на поглавјата 23 и 24 од своите преговори за пристапување во ЕУ, Црна Гора мора да докаже дека има сигурни резултати во областа на владеењето на правото, напорите во борбата против корупцијата и организираниот криминал, безбедноста на границите, правдата и внатрешните работи. Комесарот за проширување на ЕУ, Штефан Филе, рече дека Унијата определи привремени стандарди за овие поглавја, кои го покриваат правосудството и основните права и додаде дека напредокот на земјата кон нивно исполнување ќе биде внимателно следен. Отворањето на поглавјата 23 и 24 на почетокот од процесот на преговори е дел од новиот пристап на ЕУ. Поглавјата се отвораат рано, така што земјата-кандидатка е целосно подготвена за членство на крајот од овој процес. „Ние веќе работиме интензивно и ги исполнуваме обврските кои се предвидени со акцискиот план за ...
| | веќе видена

Полицајци ги проверуваат посетителите на Црвениот плоштад во центарот на Москва на 31-ви декември, откако безбедносните мерки беа засилени по самубиствените бомбашки напади во Волгоград. [AФП] Властите во Југоисточна Европа велат дека се во контакт со руските власти по двата самоубиствени бомбашки напади во кои загинаа 34 луѓе и се уверени дека граѓаните од регионот ќе бидат безбедни на претстојните Олимписки игри. Ниту една организација не ја презеде одговорноста за нападите во Волгоград, но „Русија денес“ објави дека експертите за тероризам се сомневаат оти истите се поврзани со чеченскиот бунтовнички водач Доку Умаров. Умаров, кој се нарекува себеси „емир“ на терористичката група во Кавкаските емирати, ги повика Муслиманите да ги напаѓаат цивилите и да го спречат одржувањето на Олимпијадата. Игрите, кои треба да започнат на 7-ми февруари во Сочи, црноморскиот туристички центар на околу 400 милји југозападно од Волгоград, се „сатански игри врз коските на нашите предци“, рече Умаров во видео изјавата ...
сите 30 | | | веќе видена

Албанија и Косово заземаат поостар пристап во однос на корупцијата, особено во судството. [Лаура Хасани/SETimes] Албанија и Косово преземаат решителни дејства за намалување на корупцијата, при што владините мерки имаат за цел справување со митото меѓу судиите, обвинителите, адвокатите и другите јавни службеници кои учествуваат во напорите против корупцијата. Борбата против корупцијата е една од најголемите борби што Албанија ги води и владата се реши да интервенира со изготвување законски пакет кој го поднесе до парламентот на одобрување, рече министерот за правда, Насип Нацо. Пакетот ги централизира антикорупциските напори во Судот за тешки кривични дела, ги зголемува надлежностите на истиот -- судот може да иницира постапки за претрес и апсење судии и друг судски персонал -- и дефинира 21 прекршок поврзан со корупцијата како сериозно кривично дело. „Тоа значи дека го преиспитуваме концептот тешко кривично дело, вклучително и корупцијата“, рече Нацо за SETimes . Владата, исто така, го измени постојниот ...
| | веќе видена

Турција ја засили безбедноста на границата за спречување на шверцот со нуклеарни материјали. [AФП] Турција и земјите од Источна Европа ги зајакнуваат напорите за справување со незаконскиот шверц со нуклеарни материјали. Околу 75 официјални претставници од 13 држави во Какваз и Источна Европа се собраа во Анталија минатиот месец да ја промовираат националната и регионална соработка во борбата против шверцот со нуклеарни материјали. Тридневната обука беше организирана во соработка со турската национална полиција, Интерпол и Меѓународната агенција за атомска енергија (ИАЕА). Меѓу државите претставени во обуката беа Албанија, Ерменија, Бугарија, Грузија, Јордан, Казахстан, Киргистан, Молдавија, Романија, Таџикистан, Турција, Украина и Узбекистан. Во своето обраќање на конференцијата заменик генералниот директор на турската национална полиција, Зеки Чаталкаја, рече дека меѓународната соработка е неопходна за спречување на нуклеарниот тероризам. „Ниту една држава не може да биде успешна во борбата против оваа ...
| | веќе видена

Албанскиот министер за внатрешни работи, Саимир Тахири (во средината), потпишува договор за соработка со Еуропол. [Министерство за внатрешни работи на Албанија] Албанија постојано ги продлабочува односите со агенциите за спроведување на законот на ЕУ во обид да го запре организираниот криминал и да го консолидира владеењето на правото на својот пат кон членството во ЕУ. Земјата потпиша договор за соработка со Еуропол, главната агенција на ЕУ за спроведување на законот, во Хаг претходно овој месец. Целта на договорот е унапредување на соработката со земјите-членки на ЕУ, дејствувајќи преку Еуропол и Албанија во спречувањето, истражувањето и разбивањето на сериозните облици на меѓународен криминал, според Саимир Тахири, министер за внатрешни работи на Албанија. „Договорот е историски, бидејќи ги препознава постигнувањата на државната полиција, но, пред сé, [дава] поттик за тековните реформи и за резултатите што се веќе постигнати во борбата против организираниот криминал и корупцијата“, рече Тахири за SETimes ...
сите 2 | | | веќе видена

Хрватски демонстранти го вадат натписот на српска кирилица поставен во септември во Вуковар. [AФП] Србија ја повика Хрватска да ги реши прашањата на малцинските права по бројните инциденти во оваа нова членка на ЕУ. Минатиот месец Србија испрати дипломатска нота до земјите каде што има дипломатско претставништво, во која се наброени инциденти насочени против Србите во Хрватска. Приговорите на списокот од 14 точки вклучуваат отстранување на официјалните двојазични натписи во Вуковар и други случаи на етничка нетолеранција, како што е оштетената табла и прозорци на зградата на српскиот конзулат во Ријека и плакатот „Српско семејно стебло“ во центарот на Загреб, на кој се прикажани обесени тела. Покрај тоа, на 16-ти декември групата наречена „Штаб за одбрана на хрватски Вуковар“, составена од членови на здружението на хрватските воени ветерани, поднесе повеќе од 450.000 потписи до парламентот, доволно за иницирање процедура која може да води до референдум за правата на малцински јазик. Во моментов малцинствата ...
| | веќе видена

Се очекува европските лидери да го потврдат започнувањето на преговори помеѓу Србија и ЕУ во јануари 2014 година. [АФП] Експертите велат дека се потребни регионален пристап и посилна соработка помеѓу земјите од Југоисточна Европа, особено во областите на корупцијата, на бегалците и на граничната безбедност. За многу земји евроатланската интеграција останува главна цел. Црна Гора ја заврши годината со отворање на пет поглавја во процесот на преговори со ЕУ, меѓу кои се и најважните и најтешки поглавја 23 и 24, што се однесуваат на борбата против корупцијата и на владеењето на правото. „Пристапната програма на Црна Гора за ЕУ 2014-2018 е документ што ќе ја дефинира европската агенда на Црна Гора за следните пет години. Програмата е во завршна фаза на подготовка и ќе биде усвоена во јануари, 2014 година“, рече Александар Андрија Пејовиќ, главен преговарач на Црна Гора, за SETimes . Во рамките на поглавјата 23 и 24, владата на Црна Гора за првпат ќе формира државна антикорупциска агенција до крајот на 2014 ...
сите 2 | | | веќе видена

Невладините организации и локалниот огранок на Црвениот крст делат хуманитарни пакети во руралните области на општина Охрид. [Мики Трајковски/SETimes] Владините институции и граѓанското општество низ целиот Балкан организираат хуманитарни акции за време на празниците, за помош на децата, старите лица и лицата со посебни потреби. Хуманитарните активности се важни бидејќи децата имаат специфични потреби, а сега е најдобро време тие да се усреќат, според Александра Пешиќ, менаџер на фондацијата „Подари насмевка“ во Белград. „Очигледно е дека бројот на новогодишните активности се зголемува во последните 4-5 години, како кај новите, така и кај другите невладини организации, но и бројот на активности на јавниот и приватниот сектор“, рече Пешиќ за SETimes . Основана во 2009 година како прва фондација основана од студенти во Србија, „Подари насмевка“ организира активности за децата со посебни потреби, вклучително и повратниците на територијата на поранешна Југославија погодени од неодамнешните конфликти. „Досега сме ...
сите 6 | | | веќе видена

Полициите во Србија и БиХ ќе соработуваат во напорите против криминалот според новиот договор. [AФП] Босна и Херцеговина (БиХ) и Србија работат заедно на подобрување на нивните безбедносни сектори, како дел од нивната заедничка цел за пристапување во ЕУ и зголемување на напорите против криминалот и корупцијата. „Со јакнењето на соработката на регионално ниво, придонесуваме и за безбедноста на нашите соседи, како и безбедноста на ЕУ. Преку регионалната соработка покажуваме дека можеме да бидеме сигурни партнери на ЕУ, имајќи предвид дека членството е заедничка цел на двете држави“, изјави за SETimes министерот за безбедност на БиХ, Фахрудин Радончиќ. Како дел од напорите, белградските власти и Советот на министри на БиХ минатиот месец потпишаа безбедносна спогодба. „Спогодбата отвора ново поглавје во економската и безбедносната соработка меѓу Србија и БиХ, и е важна за стабилноста на регионот и интеграцијата во ЕУ“, рече српскиот вицепремиер Александар Вучиќ по потпишувањето. Спогодбата ги утврдува ...
сите 2 | | | веќе видена

Професорот по физичко образование, Јоргос Фускарис, им помага на учениците со специјални потреби во центарот Мост на животот во Атина. [AФП] За воспитувачката во градинка во Атина Софија Фокиану (48) новата воншколска доброволна програма за помош на учениците со специјални потреби, како што е нејзината 18-годишна ќерка, е од животно значење. „Тоа беше огромно олеснување за мене ... сонот стана јаве“, рече Фокиану за SETimes . Центарот за доброволци Мост на животот беше отворен во работничкото атинско предградие Перистери, каде што Фокиану живее. Тоа е скромна, двокатна канцеларија на фрекфентна улица, отворена од 17 до 21 часот. Ќерката на Фокиану има Даунов синдром, но сега има друштво од дваесетината други со специјални потреби, кои имаат пристап до професори по музика, инструктори по физичко образование, терапевти и специјалисти за дишење, кои помагаат да се пополни празнината создадена од кратењата на владата. „Сакав нешто креативно за неа, за да се избегне постојано гледање телевизија. Таа навистина со ...
| | веќе видена

Во бомбашкиот напад од јуни 2010 година еден полицаец загина, а седум други беа повредени. [AФП] Пресудата изречена од страна на Државниот суд на Босна и Херцеговина (БиХ) за бомбашкиот напад од 2010 година на полициската станица во Бугојно, беше поздравена од ЕУ како јасна порака до терористите. Харис Чаушевиќ на 20-ти декември доби затворска казна во траење од 45 години за нападот, во кој загина полицаецот Тарик Љубишкиќ, а беа повредени седум други. Тоа е најдолгата казна изречена во повоена БиХ за напад кој не е воено злосторство. Судот објави дека Чаушевиќ, исламски екстремист и припадник на локалната вахабистичка заедница, со својот чин имал за цел да го заплаши населението, да ги присили властите и да ја дестабилизира земјата. „Судскиот совет одлучи да го казни Харис Чаушевиќ со максимална казна од 45 години и да изрази јавна осуда за чинот што тој го изврши. Чаушевиќ бил ментално здрав, сакал да го направи кривичното дело и бил упорен во тоа настојување“, рече судијата Горан Радевиќ по изрекувањето ...
сите 2 | | | веќе видена

Претставниците на железничките синдикати го формираа Форумот на синдикати на железничките работници од Југоисточна Европа во Скопје. [Mики Трајковски/SETimes] Железничките синдикати од Балканот работат заедно на заштита на правата на работниците и бараат средства од ЕУ и други извори за модернизација на железниците, велат официјалните претставници. Овој месец синдикатите од Романија, Бугарија и поранешните југословенски држави формираа Форум на синдикати на железнички работници од Југоисточна Европа, што претставуваше кулминација на тригодишните напори за обединување на железничкиот сектор. Идејата за формирање на форумот произлезе од потребата за градење единствена позиција и заштита на заедничките интереси на транспортните работници, рече Екатерина Јорданова од Бугарија, заменик-претседател на Европската федерација на транспортните работници. „Треба да се грижиме за работниците ... но, и за здрави претпријатија, кои ќе ни ги овозможат сите услови и плати за да живееме достоинствено тука, како што живеат во ...
| | веќе видена

Изградбата на гасоводот започна во Бугарија. [Гаспром] Комесарот за енергија на ЕУ, Гинтер Оетингер, следниот месец ќе отпатува за Москва, на повторни преговори околу договорите за гасоводот Јужен тек за шест земји-членки на ЕУ и земјата-кандидатка Србија. Претходно овој месец Европската комисија објави дека сегашните договори се спротивни на правото на ЕУ, според кое една земја не може да функционира како оператор на гасовод и истовремено да биде монопол за дотур на гас. Гасоводот Јужен тек претставува проект кој го започна руското претпријатие во државна сопственост Гаспром, кое има монопол за дотур на гас во таа држава. Истиот ќе пренесува руски гас на западноевропските пазари преку дното на Црното Море, Бугарија и Романија. „Сметаме дека Јужен тек претставува многу важно дополнување на европската гасоводна мрежа и ние не сме против истиот, но европската легислатива мора да се почитува, кога станува збор за заштитата на животната средина и потрошувачите“, рече Оетингер по состанокот со претставниците од ...
| | веќе видена

Гордана Јанкуловска, македонскиот министер за внатрешни работи (во средината), се состана со претставниците на невладините организации. [Maкедонско Министерство за внатрешни работи] Соработката меѓу полицијата и граѓаните на Балканот ја подобрува способноста на властите за борба против криминалот и ја зголемува целокупната безбедност, велат официјалните претставници. Македонија на 9-ти декември го започна својот проект Полицијата блиска до граѓаните - Ден на превенција од криминал - кој предвидува неформални состаноци со бизнис заедницата, студентите во студентските домови, постарите лица кои живеат во одреден безбедносен реон и другите граѓани. „Планираме поттикнување и развивање училишни тимови за безбедност, во кои директно партиципираат ученици, [зголемено] присуство на полицијата во автобусите, на автобуските постојки и пред училиштата“, изјави за SETimes министерот за внатрешни работи, Гордана Јанкуловска. Јанкуловска рече дека соработката меѓу полицијата и граѓаните претставува стратешка цел за ...
сите 4 | | | веќе видена

Црногорскиот премиер Мило Ѓукановиќ на 10-ти декември беше во Белград. [AФП] Неодамнешната посета на црногорскиот премиер Мило Ѓукановиќ на Белград покажа дека односите меѓу Црна Гора и Србија се подобруваат, велат експертите. Ѓукановиќ на 10-ти декември беше во Србија, што беше прва посета на Србија од март 2003 година, кога присуствуваше на погребот на убиениот српски премиер Зоран Ѓинѓиќ. Тој се состана со српскиот премиер Ивица Дачиќ и вицепремиерот Александар Вучиќ. „Нема никакви сериозни проблеми во односите меѓу двете земји“, изјави Ѓукановиќ за новинарите по состанокот со Дачиќ. Миливоје Михајловиќ, портпарол на српската влада, изјави за SETimes дека посетата на Ѓукановиќ означи нов почеток во односите меѓу земјите. „Во заеднички интерес ни е да соработуваме. Имаме многу заеднички инфраструктурни проекти, како што е железницата Белград-Бар и можеме полесно да ги искористиме парите ако работиме заедно“, рече Михајловиќ. Експертите велат дека оваа посета претставува доказ дека земјите можат да го ...
сите 6 | | | веќе видена

Србија направи уште еден чекор напред на својот пат кон членството во ЕУ. [AФП] Властите во Белград ја поздравија одлуката на министрите за надворешни работи на ЕУ за отпочнување разговори за пристапување со Србија на 21-ви јануари, нарекувајќи го претстојниот процес „нов почеток“ за државата, која беше во меѓународна изолација во текот на 90-тите години од минатиот век. „Србија оди во Европа и јас сум сигурен дека нема запирање. Се надевам дека 21-ви јануари ќе биде нов почеток на севкупните реформи во Србија и дека ќе покажеме оти можеме да ја завршиме работата подобро од другите. Не сакаме да бидеме просечна држава, сакаме да бидеме на врвот“, изјави премиерот Ивица Дачиќ за новинарите на 18-ти декември, на конференцијата по објавувањето на одлуката. Тој додаде дека Србија сака „да постави рекорд“ во темпото на преговорите со ЕУ и да ги заврши за пет до шест години. Но, како што рече Дачиќ, нормализацијата на односите со Косово ќе биде најтешката задача за Белград на неговиот пат кон ЕУ. Рамката на ...
| | веќе видена

Нова зграда беше изградена на местото на поранешната касарна „Степа Степановиќ“ во Белград. [Никола Барбутов/SETimes] Војските на Балканот ги преструктурираат своите сили во согласност со стандардите на НАТО и го намалуваат бројот на касарните, складиштата и на другите објекти што ги користат, овозможувајќи им на локалните власти да ги приспособат за цивилна употреба. Македонската армија им даде 11 касарни, 15 складишта и 52 контролни пунктови на општините, кои планираат да ги претворат во училишта и домови за стари лица, како и да им ги понудат на домашни и на странски инвеститори што ќе го приспособат имотот за деловна употреба. „Согласно со тековните реформи во армијата и нејзината трансформација, немавме потреба од толку воени гарнизони и од тие причини се откажавме од дел од касарните“, рече за SETimes Насер Сејдини, заменик-началник на македонскиот Генералштаб. Армијата има уставна обврска да ги поддржува граѓаните и затоа ги даде објектите за да придонесе за економскиот развој, се вели во изјавата на ...
| | веќе видена

Губењето на средствата од ИПА ќе биде штетно за граѓаните на БиХ, вели обвинителот. [AФП] Поради губењето 45 милиони евра од средствата на Предпристапната помош на ЕУ, обвинителот во Босна и Херцеговина (БиХ) започна истрага за утврдување кој е виновен. Средствата беа повлечени откако земјата повторно не ја спроведе одлуката на Европскиот суд за човекови права од 2009 година во случајот Сејдиќ-Финци. Со одлуката се бараше промена на уставот со цел да се дозволат повеќе права за малцинствата. Уставот на БиХ ја дели земјата на два ентитета поврзани со централна власт и утврдува систем на поделба на власта меѓу трите главни етнички групи во земјата: Бошњаци, Срби и Хрвати. Судот пресуди дека оваа структура, всушност, ги исклучува малцинствата од водечките позиции. Судот ѝ нареди на државата да ја отстрани оваа дискриминација од својот устав, но босанските Хрвати сакаат гаранција дека можат да избираат свои претставници во тричленото претседателство на БиХ. Овој услов го спречуваше спроведувањето на судската ...
сите 5 | | | веќе видена

next