Косовските семејства се собраа на местото на масовната гробница во Рашка, Србија, на 28-ми декември 2013 година, каде што се смета дека се закопани телата на нивните роднини. [AФП] Со оглед на тоа што илјадници луѓе се сè уште исчезнати од конфликтите во 90-тите во регионот, земјите во Југоисточна Европа мора да бидат ажурни во својата соработка за да го решат прашањето, велат експертите. Според Меѓународната комисија за исчезнати лица, во Босна и Херцеговина (БиХ), Хрватска, Косово и Македонија сè уште има повеќе од 14.000 исчезнати луѓе. Од околу 40.000 вкупно исчезнати лица во регионот по конфликтите, околу 30.000 беа од БиХ, 5.500 од Хрватска, 4.400 од Косово и 23 од Македонија. Од оние што се сè уште исчезнати, околу 10.000 се од БиХ, 2.000 од Хрватска, 1.900 од Косово и 13 од Македонија. Катрин Бомбергер, генерален директор на Меѓународната комисија за исчезнати лица, вели дека пронаоѓањето и идентификувањето на исчезнатите е компликувано, бидејќи конфликтите се случија кога во регионот немаше граници. ...
| | веќе видена

Македонскиот премиер Никола Груевски (втор од лево) ја отвора технолошко-индустриската зона во Штип. [Mики Трајковски/SETimes] Македонија ја прогласи 2014 за година на нови инвестиции и инфраструктурни проекти, кои ќе обезбедат одржлив раст и ќе ја намалат невработеноста. „Повеќе од 20 нови странски претпријатија неформално потврдија дека ќе почнат да градат капацитети во Македонија, а други се пред одлука за инвестирање. Тие ќе отворат илјадници нови работни места во областа на информатичките технологии, земјоделството, текстилната, металуршката и автомобилската индустрија“, рече премиерот Никола Груевски. Меѓу новите инвеститори е германскиот производител на електронски прекинувачи „Маркард груп“, кој ќе изгради фабрика во Велес, отворајќи 600 работни места. Груевски вели дека е подеднакво важен фактот што странските претпријатија веќе присутни во Македонија имаат позитивни искуства и ги прошируваат своите производствени капацитети. Минатата година претпријатијата за електроника Џонсон контролс и Џонсон ...
| | веќе видена

Романските војници патролираат во оддалечена област во градот Насиријах, југоисточно од Багдад, на 12-ти мај 2006 година. [AФП] Една деценија членство во НАТО ја зголеми безбедноста на Романија, докажа дека земјата е сигурен партнер за Алијансата и донесе зголемување на странските инвестиции, велат аналитичарите и официјалните претставници. „Преку НАТО и потоа стратешкото партнерство со Соединетите Американски Држави, Романија никогаш не била побезбедна“, рече за SETimes Дан Дунгациу, директор на Институтот за меѓународни односи на Романската академија. „Пристапувањето на Романија во НАТО најверојатно го зајакна источното крило на НАТО и го консолидира присуството на Алијансата на Балканот и во Црното Море“, изјави за SETimes Георге Скутару, член на Комитетот за одбрана на долниот дом на романскиот парламент. Романија беше поканета да ѝ се приклучи на Алијансата на самитот на НАТО во 2002 година во Прага, заедно со уште шест други источноевропски земји од поранешниот советски блок. Земјата стана членка во ...
сите 24 | | | веќе видена

На 1. јануари во Србија беше воведена нова судска мрежа. [АФП] По бројни пречки и задачи, Србија на 21. јануари официјално ги отпочна пристапните преговори со ЕУ, а земјата сега започнува да се справува со големи предизвици. Србија ја очекуваат долг процес на преговори и неколку поглавја што мора да ги исполни за да ги хармонизира стандардите во сите општествени сегменти со оние на ЕУ. Помеѓу првите поглавја што ќе се отворат се оние што се однесуваат на судските реформи - чувствително прашање за Србија поради големиот број проблеми и недостатокот на доверба од граѓаните. По падот на режимот на Слободан Милошевиќ во 2001 година, земјата девет години чекаше на судските реформи. Но промените не ги дадоа посакуваните ефекти, така што на земјата повторно ѝ се потребни реформи. Владините претставници велат дека реформирањето на овој сектор ќе претставува предизвик. Српскиот вице-премиер, Александар Вучиќ, рече дека моментално судскиот сектор е бавен и неефективен. Има нерешени случаи што датираат уште од 1996 ...
| | веќе видена

Балканските држави сакаат да ги убедат нискобуџетните авиопревозници да работат на регионалните аеродроми. [Никола Барбутов/SETimes] Албанија, Косово и Србија работат на проширување на услугите на регионалните аеродроми како надополнување на работата на меѓународните аеродроми во Југоисточна Европа. Официјалните претставници велат дека сакаат регионалните аеродроми да ги опслужуваат нискобуџетните авиопревозници и карго сообраќајот, со што ќе се зголемат опциите за патување и ќе се подобрат услугите за патниците што патуваат во странство, но и ќе се придонесе за туризмот и економскиот развој дома. Минатиот месец КФОР ѝ ја предаде контролата над аеродромот во Ѓаковица на косовската влада, која вели дека сака да го отвори капацитетот за приватните инвеститори. „Се надеваме дека во краток временски рок ќе го спроведеме тоа што е дефинирано во акцискиот план за исполнување на барањата на инвеститорите“, рече за SETimes Бернард Никај, косовскиот заменик-министер за трговија и индустрија. „Сметаме дека примарната ...
| | веќе видена

Планината Требевиќ, местото на планираниот споменик, гледа на Сараево. [Архивска фотографија] Планот на српските здруженија на жртви на војната за изградба на спомен-крст во Сараево, предизвика контроверзност, кога го налути здружението на жртви на војната од главниот град, кое вели дека споменикот претставува навреда за илјадници луѓе кои загинаа во конфликтот во периодот 1991-1995 година. Планината Требевиќ, каде што здружението планира да изгради крст, гледа на главниот град, во кој доминира муслиманско население. Висок околу 26 метри и широк 18 метри, крстот би се гледал од скоро секое место во градот. Имињата на повеќе од 6.600 Срби кои загинаа во и околу Сараево за време на конфликтот ќе бидат напишани на истиот. Бранислав Дукиќ, претседател на здружението на логораши на босанските Срби, кое ја предводи иницијативата, вели дека здружението има градежна дозвола за крстот и дека работите ќе започнат во септември. Проектот ќе биде финансиран од здружението и неколку општини во српскиот ентитет на Босна и ...
| | веќе видена

Српското Министерство за градежништво вели дека во земјата има околу 1,3 милиони бесправни градби. [Никола Барбутов/SETimes] Земјите во регионот усвојуваат построги закони за регулирање на градењето и отстранување на бесправните градби -- во рамките на напорите за исполнување на стандардите на ЕУ и интегрирање на Балканот во европските институции. Објектите што се изградени без потребните дозволи се сметаат за нелегални. Во текот на изминатите шест месеци Хрватска анализираше 800.000 барања од сопственици на објекти за легализација на нивните куќи, викендички и други објекти кои се бесправно изградени. Иако може да биде скап процес, легализацијата на имотот носи многу бенефити. Владата може да го сруши секој објект што нема соодветна документација, а законските објекти можат полесно да се продадат по повисока цена. „Планот е да се решат најмалку 80 отсто од барањата до крајот на 2015 година. Со добра организација и посветена работа, сметаме дека тоа е реален рок“, рече за SETimes Ѓурѓица Чочиќ, портпарол на ...
сите 3 | | | веќе видена

Училиште на српски јазик е отворено неодамна во Хамил. [Ерл Мурати/SETimes] Албанија и Србија ги подобруваат односите излегувајќи им во пресрет на потребите на нивните национални малцинства. Затоплувањето на односите доби на интензитет по препораката на Европскиот парламент Албанија да добие статус на кандидат за ЕУ, но земјата е поттикната да се погрижи за создавање атмосфера на поголема толеранција кон националните малцинства. Албанија овој месец отвори основно училиште со настава на српски јазик во селото Хамил во близина на Фиер, 150 километри југозападно од Тирана. Во училиштето ќе учат 60 српски ученици. „Отворањето на ова училиште им овозможува на нашите деца да учат на својот мајчин српски јазик и да го пренесуваат на другите генерации“, рече за SETimes Екерем Дулевиќ, претседател на српското здружение Единство. Дулевиќ рече дека отворањето на училиштето е значајно не само за Србите во Хамил, туку и за сите други области во Албанија каде што живеат Срби. Лудовик Маркиќ, 41-годишен трговец со ...
| | веќе видена

Канцеларијата на весникот Вијести беше бомбардирана на 26-ти декември. [Facebook/Вијести] Ако извршителите во новиот бран напади врз новинарите во Црна Гора останат неказнети, ситуацијата би можела да ги загрози преговорите на земјата за пристапување во ЕУ, велат претставниците на Унијата. „ЕУ очекува црногорските власти да преземат решителни мерки за да се постигнат мерливи резултати во зачувувањето на слободата на изразувањето и слободата на медиумите, вклучително и спроведувањето на истрагите и кривичното гонење на извршителите на старите и неодамнешните случаи на закани и насилство врз медиумите“, изјави за SETimes Драган Мугоша, портпарол на делегацијата на ЕУ во Црна Гора. Претходно овој месец Лидија Никчевиќ, новинар на дневниот весник Дан , беше претепана со бејзбол палка од страна на неколку маскирани мажи пред нејзината канцеларија. Нападот уследи по бомбашкиот напад на 26-ти декември на канцелариите на дневниот весник „Вијести“. Ниту еден од овие инциденти, ниту другите пет напади врз независни ...
сите 3 | | | веќе видена

Унијата на турски демократи организираше балканска турнеја за поддршка на владата на премиерот Реџеп Тајип Ердоган. [АФП] Поддржувачите на турскиот премиер Реџеп Тајип Ердоган, кој беше на удар поради истрага за корупција и начинот на кој владата се справи со протестите во паркот Гези, организираа турнеја на Балканот за да стекнат поддршка за владата. Турнеjата, организирана од страна на Сојузот на турските демократи (УЕТД), почна на 2. јануари во Виена, како дел од јавната кампања во балканските градови. Првиот настан, што се одржа на 3. јануари во Сараево, вклучуваше десетици студенти и претставници на невладиниот сектор кои учествуваа во заедничка молитва во џамијата Гази Хусреф Беј. Некои носеа транспаренти на кои пишуваше „Стојте исправено, Босна е со вас“. Настанот беше организиран од страна на студентите на Меѓународниот универзитет во Сараево (ИУС) и „Националната унија на турски студенти“ (МТТБ). „Денешниот настан е најмалку што граѓаните на БиХ можеа да направат за муслиманите во Турција“, рече ...
| | веќе видена

Договорот потпишан од страна на албанскиот и косовскиот премиер Еди Рама (лево) и Хашим Тачи вклучува економски, енергетски, правни, транспортни и инфраструктурни проекти. [AФП] Косово и Албанија потпишаа договор за соработка и стратешко партнерство, кој им овозможува на двете влади да спроведуваат заеднички политички, социо-економски и културни проекти. Двете земји, исто така, потпишаа одделни договори за спроведување на конкретни економски, енергетски и правни, транспортни и инфраструктурни проекти, заедно со конкретни крајни рокови. Договорите го подготвуваат теренот за финализирање на интеграцијата во ЕУ на двете земји, рече Клајда Ѓоша, министер за евроинтеграција на Албанија. „Албанија и Косово ќе го изодат овој пат заедно“, рече Ѓоша за SETimes . Следно владите ќе се состанат за да подготват конкретни стратегии и планови во соодветните области, рече косовскиот премиер Хашим Тачи. „Надлежните министерства ќе ја преземат одговорноста за надзор на спроведувањето на одлуките што се носат на состаноците на ...
сите 2 | | | веќе видена

Новите закони на Балканот ги третираат регрутирањето и учествувањето во странски војни, како што е конфликтот во Сирија, како сериозни кривични дела. [АФП] Србија, Македонија и Босна и Херцеговина (БиХ) создаваат законска рамка за да ги казнуваат граѓаните кои учествуваат во странски војни, како што е онаа во Сирија, со намера да обесхрабрат учество и да ги спречат повратниците да се вратат назад. Социјалдемократската партија на Србија (СДСП) минатата недела во парламентот предложи нов закон што предвидува затворски казни до 12 години за оние кои регрутираат и затворски казни до пет години за оние што заминуваат да учествуваат во странски војни. Законот стреми да спречи учество на српските граѓани во вооружени конфликти ширум светот, без разлика дали тоа е од религиозни, од материјални или од други причини. „Најголемиот дел од лицата кои се одлучуваат да се борат во странство се најдиректно манипулирани. Тие ... не се само проблем за безбедноста, туку, многу често, стануваат промотори на најрадикалните ...
| | веќе видена

Жена купува цигари во централна трговска област во Атина. [AФП] Грчката влада продолжува со оданочувањето на тутунските производи како дел од мерките на штедење што ги бараат меѓународните кредитори, истовремено обидувајќи се да ја запре растечката трговија со нелегални цигари кои ги загрозуваат државните приходи. Цигарите се барана стока во Грција. Четириесет проценти од населението пуши, што е највисока стапка во Европа и една од највисоките во светот. Владата го зголеми данокот на цигарите за повеќе од 20 отсто од почетокот на економската криза во 2009 година и неодамна најави нови 5 отсто данок на кутија цигари. Грците, погодени од мерките на штедење, одговараат со сé поголемо користење на нелегалните цигари, кои се обично на половина цена од оние што се продаваат во продавниците. Според проценките на владата загубите од трговијата со нелегални цигари изнесуваат 700 милиони евра годишно. Министерството за финансии вели дека приходите од цигарите се намалени за 11 отсто во изминатите две години, на 2,7 ...
| | веќе видена

Поранешниот хрватски шпион Јосип Перковиќ го напушта судот во Загреб на 8-ми јануари, откако истиот ја потврди неговата екстрадиција во Германија, каде што тој се бара во врска со убиството во 1983 година на хрватски политички емигрант. [AФП] Претставници на ЕУ ја пофалија употребата од страна на Хрватска на европскиот налог за апсење, кој со месеци беше предмет на спор меѓу Брисел и Загреб. Со примената на налогот, Загреб ќе го екстрадира Јосип Перковиќ, високорангиран шеф на тајната полиција на поранешната југословенска државна служба за безбедност, во Германија, каде што тој е обвинет за вмешаност во убиството во 1983 година на хрватскиот дисидент Стјепан Ѓурековиќ. Ѓурековиќ, поранешен комерцијален директор на хрватското нафтено претпријатие ИНА, се смета дека е убиен поради неговата наводна вмешаност во финансирањето на протерани симпатизери на националистичкото усташко движење. На 8-ми јануари судот во Загреб пресуди дека Перковиќ може да биде екстрадиран со налогот. Европскиот налог за апсење, кој ...
сите 9 | | | веќе видена

Хрватските демонстранти ги симнуваат кириличните знаци во Вуковар. [AФП] Водачот на иницијативата во Хрватска за кратење на малцинските права на граѓаните да го користат својот мајчин јазик, вели дека напорите ќе продолжат и покрај загриженоста што беше искажана во неодамнешното писмо на Европскиот парламент. Неколку здруженија на воени ветерани во земјата собраа 680.000 потписи -- една третина повеќе од потребниот број -- за референдум за кратење на правата на малцинствата на билингвизам. Кампањата започна во Вуковар, каде што локалната власт минатата година почна со поставување двојазични знаци кои ја вклучуваа и кирилицата на зградите на државните институции. Воените ветерани сакаат референдум за промена на уставниот закон за националните малцинства, кој сега предвидува дека двојазичноста се воведува кога националните малцинства во општините и градовите сочинуваат најмалку 33 отсто од населението. Референдумот има за цел оваа основна граница да се зголеми на 50 отсто. Томислав Јосиќ, водач на ...
| | веќе видена

Македонски армиски единици ќе служат во мировната мисија на НАТО во Авганистан. [Министерство за одбрана на Македонија] НАТО продолжува со обуките за балканските армии за учество во мисиите на Алијансата во странство, истовремено зајакнувајќи го нивниот капацитет и одлучноста да станат членки на Алијансата, велат официјалните претставници. Нови воени контингенти од Македонија, Албанија, Црна Гора и Босна и Херцеговина (БиХ) се обучуваа со НАТО пред да се приклучат на Меѓународните сили за безбедносна помош (ИСАФ) во Авганистан. Тим од заедничката команда на НАТО во Неапол, Италија, обучи 15 македонски офицери минатиот месец за лидерство во мисија, за менаџмент во услови на стрес, за советување во конфликтни ситуации и за родови односи. „Македонските војници се здобиваат со многу вредно знаење во врска со развојот на безбедносниот систем и можат успешно да ги исполнат своите одговорности во специфични ситуации“, рече Благоја Марковски, полковник во пензија и претседател на „Балканскиот безбедносен форум“ во ...
сите 10 | | | веќе видена

ЕУЛЕКС ѝ помага на косовската полиција да спроведе истрага за смртта на Димитрије Јанаќиевиќ. [AФП] Косовските власти ја зајакнаа безбедноста во северна Митровица по убиството на Димитрије Јаниќијевиќ, новизбраниот српски член на собранието на општина северна Митровица, во неговиот дом во вторникот (16-ти јануари). „Косовската полиција, со помош на ЕУЛЕКС, ќе го зголеми своето присуство на северот од Косово за граѓаните да се чувствуваат безбедно, а особено легитимните општински претставници на граѓаните [да се чувствуваат безбедно]“, се вели во изјавата за SETimes на косовското Министерство за внатрешни работи. Оперативната група од Митровица спроведува заедничка истрага со косовската полиција и обвинителството, рече портпаролот на ЕУЛЕКС, Ирина Гудељевиќ. „ЕУЛЕКС апелира до сите што можеби биле сведоци на нападот или секој кој има какви било информации за истиот, да контактира со косовската полиција или ЕУЛЕКС“, рече Гудељевиќ. Косовските власти велат дека според нив убиството имало за цел да го ...
| | веќе видена

Илјадници странски борци им се придружиле на бунтовниците во Сирија од 2011 година досега. [АФП] Исламските екстремисти од регионот кои се борат во странски војни, како што е конфликтот во Сирија, применуваат радикални толкувања на нивната верска припадност за политичка злоупотреба, велат експертите. Според „Меѓународниот центар за изучување на радикализацијата“, околу 8 500 странски борци од 74 земји отишле да се борат во Сирија. Најважниот регион за регрутирање на странски војници, надвор од Западна Европа и Средниот Исток, е Балканот, со тоа што многумина странски борци доаѓаат од Косово, Албанија и Босна и Херцеговина (БиХ). Порастот на бунтовничките војници во делови од северот на Сирија претставува нова безбедносна закана за Турција, на нејзината веќе ранлива граница, бидејќи многумина борци патуваат низ Турција за да стигнат до конфликтот. Аида Чоровиќ, активист за човекови права од Нови Пазар и поранешен директор на локалната НВО „Урбан ин“, за SETimes рече дека начинот на којшто исламските ...
сите 11 | | | веќе видена

Бугарските граѓани одржаа митинг против корупцијата во јули 2013 година. [AФП] Економската слобода на Балканот е во пораст, при што повеќето држави се рангираат во категоријата на умерено слободни, според најновиот Индекс на економската слобода изготвен од Вол стрит џрнал и Фондацијата Херитиџ, во партнерство со хрватскиот Институт за јавна политика. Романија, Бугарија и Македонија регистрираа највисоки досега степени на економска слобода, постигнувајќи подобрувања во области како што се владеење на правото, регулаторна ефикасност, ограничена власт и отворени пазари. Иако корупцијата, еден од главните фактори што ја поткопуваат економската слобода, останува сериозен проблем во Бугарија, резултатите на земјата во однос на овој показател се подобрени најмногу меѓу сите балкански држави, за 2,2 поени, според индексот. Извештај за напорите во борбата против корупцијата во Бугарија од страна на софискиот експертски Центар за проучување на демократијата, исто така, покажува постепен пад на корупцискиот притисок и ...
| | веќе видена

Поддржувачите на партијата Обединето исламско движење (ЛИСБА) се собраа пред големата џамија во Приштина. [Levizja Islamike Bashkohu] Оспорувањето од страна на партијата Обединето исламско движење (ЛИСБА) на косовската поделеност на религијата и државата и ЕУ агендата на државата нема да успее, вели официјален претставник. Министерот за надворешни работи, Енвер Хоџај, рече дека верските групи се обидуваат да го внесат исламот во јавниот дискурс и да го диктираат животниот стил на граѓаните. „Косово и неговите граѓани се Европејци по историја, географија и култура. На Косово не му треба да увезува или извезува ислам. Нашата европска агенда е да се вратиме во Европа“, изјави Хоџај за косовскиот весник Зери . ЛИСБА ги обвини косовските власти дека се вазали и профитери, антинационални и антирелигиски инструменти за оспорување на идентитетот на Албанците. „Му гарантираме на народот дека исламот и Муслиманите ќе бидат главен идентитет и фактор за општото добро на народот“, се вели во изјавата на ЛИСБА. Нема ...
сите 3 | | | веќе видена

next