Maкедонците ќе изберат нов претседател на 13-ти април според изменетиот закон. [AФП] Maкедонија ќе ги oдржи претседателските избори на 13-ти април, по постигнатиот договор меѓу владејачките и опозициските политички партии за измена на изборниот законик. „Согласно со уставната обврска што ја имам како претседател на собранието и според роковите во изборниот законик, го потпишав решението за распишување на избори за претседател на Македонија“, рече Трајко Вељановски, претседател на македонското собрание. Според изменетиот законик, изборните списоци ќе се проверуваат четирипати годишно и на секој гласач ќе му се oбележува прстот со мастило на денот на изборите, наместо спрејот што досега се користеше. Законот, исто така, предвидува дека владините претставници не смеат да пуштаат во употреба објекти изградени со парите на даночните обврзници во рок од 20 дена до изборите, ниту да промовираат такви градби во текот на нивните кампањи. Донациите на претпријатијата и медиумите се ограничени на 50.000 евра по ...
сите 3 | | | веќе видена

На оваа архивска слика од 2001 година, млади Албанци набљудуваат српски полицајци од селото Миратовце. Србија распореди сили во таа малата област во јужниот дел на тампон-зоната каде што се спојуваат Косово, Србија и Македонија. [АФП] Младите кои доживеале траума од војните се склони кон насилство, рекоа експертите на академска конференција што неодамна се одржа во Истанбул, со учесници од Балканот. Експертите велат дека младите во балканските земји покажуваат сличности со младите во источните и југоисточните провинции на Турција, каде што се одвива интензивен конфликт за курдското прашање. Групата, со претставници од Турција, Босна и Херцеговина (БиХ), Црна Гора, Косово, Бугарија, Грција, Македонија, Франција и Србија, се состана во Истанбул на разговори за најзначајните прашања поврзани со човековата безбедност. За време на дводневната конференција организирана од „Граѓанското собрание на Хелсинки“ во јануари, експертите заклучија дека политичката и општествената нестабилност, етничката разновидност, ...
сите 2 | | | веќе видена

Делегацијата на турската влада беше предводена од вицепремиерот Емрулах Ишлер (петти од десно) за време на посетата на Македонија. [Facebook/NGruevski] Турскиот вицепремиер Емрулах Ишлер минатиот месец го посети Скопје и се состана со македонскиот премиер Никола Груевски, на разговори околу начините за продолжување на јакнењето на билатералните односи и зголемување на економските и трговските врски, велат официјалните претставници. Груевски рече дека целта на владата е и понатаму да осигурува дека во Македонија постои бизнис клима што ја прави атрактивна дестинација за турските инвеститори. „Македонија е отворена за турските инвеститори, што може да се заклучи и од досегашните инвестиции на повеќе турски претпријатија“, рече Груевски. Македонските власти одржаа презентација во која ги истакнаа предностите што Македонија им ги нуди на инвеститорите, од ниски даноци, евтино земјиште и конкурентна работна сила до поволности за производствените капацитети. Ишлер рече дека турската влада активно го поттикнува ...
сите 35 | | | веќе видена

Грчките гранични власти им одбиваат влез на Албанците што живеат во Грција, а чии места на раѓање во пасошите се напишани на албански јазик. [AФП] Албанија и Грција сигнализираат подготвеност да го решат проблемот со албанските пасоши, што предизвика заладување на односите меѓу двете земји. Грчките гранични власти одбиваат да им дозволат на некои Албанци што живеат во Грција повторно да влезат во земјата откако ќе ја посетата Албанија, бидејќи родните места на нивните деца кои се родени во Грција, се напишани на албански јазик. Местата на раѓање како Атина или Солун се напишани како Атине или Селаник во албанските пасоши. Албанските власти велат дека изнаоѓањето решение претставува приоритет и ќе биде во согласност со меѓународните конвенции. „Двете страни се вклучени во процесот на преговори и ја искажаа својата волја на највисоко ниво да најдат најсоодветно и конечно решение“, рече за SETimes Сокол Дервишај, албански заменик-министер за надворешни работи. Грчкиот министер за надворешни работи, Елефтериос ...
| | веќе видена

Неколку јахти се запленети како криминален имот во регионот. [AФП] Полициските служби низ целиот регион одземаат куќи, бродови, пари и друг криминално стекнат имот како превентивна мерка против криминалот, корупцијата и измамата. „Кога некому ќе му одземете куќа, јахта или пари од банка, тогаш тоа е најдобар начин да го спречите и понатаму да се занимава со корупција и криминал. Тоа, исто така, служи како пример за другите кои сакаат да се занимаваат со тоа“, рече за SETimes Сеад Хоџиќ, адвокат од Сараево и поранешен судија на Врховниот суд на Федерацијата на Босна и Херцеговина (БиХ). Владата на Федерацијата на БиХ е последната во регионот која усвои закон со кој се овозможува конфискација на криминален имот, одобрувајќи ја мерката во 2013 година. Република Српска (РС) и Хрватска усвоија вакви закони во 2010, а Србија во 2009 година. Во основа, законите во сите земји од регионот функционираат на ист начин: Државата привремено го одзема имотот од лицата што се осомничени за организиран криминал или ...
сите 3 | | | веќе видена

Eмигрантот кој ја преживеа несреќата во близина на островот Фармакониси, но изгуби петмина членови на семејството, пристигна на пристаништето Пиреа на 23-ти јануари. Агенцијата за бегалци на ОН бара од Грција да го испита случајот во кој емигранти го загубија животот додека нивниот брод беше влечен од брод на грчката Крајбрежна стража кон турските води. [AФП] Меѓународните организации продолжуваат со повиците да се спроведе истрага за несреќата на 20-ти јануари покрај еден грчки остров, во близина на брегот на Турција, во која потона брод полн со нелегални емигранти влечен од страна на грчката Крајбрежна стража, при што 12 лица исчезнаа и се претпоставува дека се мртви. Преживеаните велат дека добиле закана од грчките членови на екипажот и обвинуваат дека ништо не било направено да се спасат беспомошните жртви, меѓу кои имало и жени и деца. Владата вели дека Крајбрежната стража направила сé што можела да ги спаси луѓето. Некои од емигрантите ја обвинуваат Крајбрежната стража дека се обидела да го врати ...
сите 12 | | | веќе видена

Сега, кога светските спортисти се собираат во Сочи, Русија, за Зимските олимписки игри 2014 година, националните олимписки комитети во Југоисточна Европа соработуваат на иницијативи што ќе го зголемат олимпискиот дух и ќе ги подобрат регионалните однос. [АФП] Олимписките комитети го прифаќаат олимпискиот дух на соработка и на заедничко постоење и минатите војни ги ставаат зад себе работејќи заедно на плановите за заеднички проекти. Еден од водачите на напорот за постигнување на таква соработка е поранешната кошаркарска ѕвезда владе Дивац, претседател на српскиот олимписки комитет. „Олимписките комитети на нашите земји соработуваат секојдневно и тоа може да биде добар пример за бројните односи меѓу луѓето во разни сфери од животот во поранешна Југославија“, изјави Дивац пред публиката на една скорешна посета во Сараево за средба со комитетот на Босна и Херцеговина. Дивац нагласи дека овој вид соработка може да биде модел и за другите региони. „Мислам дека покажавме дека имаме заеднички интереси, цели и дека ...
| | веќе видена

Повеќе од 600 студенти од регионот учествуваа на програмата за човекови права од 2012 година. [Facebook/Build Bridges not Walls] Проектот инициран од норвешкиот Хелсиншки комитет за човекови права успешно го развива разбирањето на човековите права и меѓукултурното разбирање преку образованието и ќе помогне да се подобрат постконфликтните односи, велат учесниците во програмата. Да градиме мостови, а не ѕидови: Улогата на универзитетите во градењето на мирот, започна во Босна и Херцеговина (БиХ), Косово и Србија во 2012 година и ќе трае до 2017 година. Според проектот, главната цел е „градење на капацитетите на универзитетите/партнерите во програмата кои ќе им овозможат да ги едуцираат студентите на начин кој ќе придонесе за развој на демократската култура врз основа на вредностите на човековите права во Западен Балкан. Со ова знаење како интегрален дел од образовниот систем за релевантните професионални групи во регионот, тие ќе бидат промотори на вредностите на нивните идни работни места“. Пет универзитети ...
| | веќе видена

Во Сараево има повеќе од 10.000 кучиња скитници, како што велат властите. [Никола Барбутов/SETimes] Во Сараево во тек е иницијатива со која на властите им се дозволува да извршат евтаназија на илјадници бездомни кучиња, во рамките на најновите напори на Балканот за решавање на проблемот со глутниците диви животни кои скитаат низ улиците на градовите, иако решението може да ја чини Босна и Херцеговина 100 милиони евра од фондовите на ЕУ. Член на Европскиот парламент побара од Европската комисија да повлече 100 милиони евра од Инструментот за предпристапна помош за БиХ, бидејќи државниот парламент го измени законот за заштита на животните со цел да им дозволи на властите да вршат евтаназија на кучињата скитници. „Фактот дека БиХ добива средства од ЕУ треба да нé натера да заземеме став околу тоа што не се применуваат сите правила кои се потребни за да се биде дел од Европската унија. Во овој случај, прописите за животните одат во сосема спротивна насока од политиката на ЕУ. Добробитот на животните претставува ...
сите 2 | | | веќе видена

Голем дел од шверцуваното оружје е останато од конфликтите во 90-тите, вели полицијата. [AФП] Соработувајќи со земјите-членки на ЕУ, Босна и Херцеговина (БиХ) го намалува количеството на шверцувано нелегално оружје, но Унијата е сé уште загрижена за ситуацијата. „Борбата против нелегалната трговија со оружје е висико на агендата на ЕУ, како на територијата на ЕУ, така и во нашата соработка со трети земји. Проценката на сериозната и организираната закана за 2013 година на ЕУРОПОЛ покажува дека тоа е клучното прашање за решавање во земјите на Западен Балкан“, рече за SETimes Енди Мекгуфи, портпарол на специјалниот претставник на ЕУ во БиХ. Во заедничката акција на полициите на Република Српска (РС) и Шведска минатиот месец, повеќе од десетина луѓе беа уапсени за нелегална трговија со оружје. Според полицијата на РС, групата нелегално транспортирала оружје од ентитетот на БиХ во Шведска, каде што истото требало да им се продаде на криминалци. Меѓународната полициска акција резултираше со шест уапсени во РС и ...
сите 2 | | | веќе видена

Со новиот закон предложен од владата, македонските војници ќе може да се префрлат во јавните институции и да бидат редовно вработени, откако ќе се пензионираат од армијата. [AФП] Македонската влада предложи закон кој им овозможува на професионалните војници да бидат редовно вработени во јавните институции откако ќе се пензионираат од армијата. Мерката беше одговор на барањата на 4.000 професионални војници, загрижени дека ќе останат без работа откако ќе ја исполнат задолжителната возрасна граница за пензионирање од 45 години. Се работи за посеопфатна програма од онаа што ја нудат другите земји во регионот. Со новиот закон војниците може да бидат прераспоредени во јавните институции како обезбедувачи, полицајци, стражари, шумари и на слични места соодветни за нивните вештини. „Кога професионалните војници ќе бидат прераспоредени во друга служба во други државни органи, тие ќе бидат редовно вработени, ќе продолжат да земаат плата од тие државни институции додека не стекнат услови за пензија“, рече премиерот ...
сите 43 | | | веќе видена

Српскиот претседател, Томислав Николиќ, на 29. јануари потпиша указ за распуштање на парламентот во Белград, што го отвори патот за предвремени парламентарни избори. [АФП] Српските официјални претставници велат дека предвремените парламентарни избори, распишани за 16. март, ќе бидат клучен чекор за обезбедување на поддршка од јавноста за реформите што ѝ требаат на земјата пред пристапувањето во ЕУ. „Државата се соочува со тешки и болни реформи и со исполнување на условите за членство во ЕУ“, рече претседателот Томислав Николиќ, додавајќи дека за ова е потребна поддршка од граѓаните. Додека владата вели дека набрзина распишаните избори, кои би можеле да значат и отстранување на премиерот Ивица Дачиќ само неколку недели по отпочнувањето на формални преговори со ЕУ, нема да го забават пристапувањето на Белград, некои аналитичари изразија загриженост дека гласањето би го одвлекло вниманието во една критична фаза од разговорите. „Предвремените избори во Србија можат во некоја мера да влијаат на курсот на ...
| | веќе видена

Романски полицаец го набљудува граничниот премин Скулени од Романија кон Молдавија. [AФП] Модерната опрема и интензивните размени на експертиза меѓу полициите на Романија и Молдавија спречуваат десетици обиди за шверц и ја зајакнуваат безбедноста на надворешните граници на ЕУ, велат за SETimes официјалните претставници во Букурешт и Кишињев. „Несомнено, реформите на граничната полиција, како и обезбедувањето модерна технологија и опрема, имаат позитивно влијание врз осигурувањето на безбедноста на државната граница, регистрирајќи успеси во борбата против шверцот на романско-молдавската граница, како на зелената линија, така и на контролните пунктови“, изјави за SETimes молдавскиот министер за внатрешни работи, Дорин Речеан. Романско-молдавската граница сочинува една третина од 2.070 километри од границата на ЕУ заштитена од Романија. „Како дел од надворешната граница на ЕУ, романско-молдавската граница добива посебно внимание од европските организации и, на ова ниво, многу вежби и операции се организираат со ...
| | веќе видена

За Романката Ева Тофалви, која се натпреварува во биатлон, ова ќе биде петто учество на Олимпијадата. [AФП] Спортисти во Сочи: 2 Спортисти за гледање: Aлпскиот скијач Ерјон Тола е единствениот зимски олимпиец во историјата на Албанија, кој се натпреваруваше во Торино (2006) и Ванкувер (2010). Но, нему оваа година ќе му се придружи Суела Мехили (20). Тола и Мехили тренираат во Италија. Босна и Херцеговина Спортисти во Сочи: 5 Спортисти за гледање: Жана Новаковиќ и Марко Рудиќ се натпреваруваат во алпско скијање и ова е за нив втора Олимпијада едноподруго, а Тања Каришиќ ќе се натпреварува по вторпат во крос кантри скијање и биатлон. Спортисти во Сочи: 18 Спортисти за гледање: Александра Јекова (26) учествува на Олимпијадата по третпат и ќе се натпреварува во сноуборд крос и паралелен гигантски слалом. Сноубордер од 11 година, таа беше прва на ранг-листата на Европскиот куп во 2006 година, втора на натпреварите од Јуниорскиот светски шампионат во 2007 година и беше двократна добитничка на ...
сите 9 | | | веќе видена

Асли Чакир Алптекин беше еден од двајцата добитници на златен медал на Олимпијадата во Лондон во 2012 година. [AФП] Неуспешната кандидатура на Турција за домаќин на летната Олимпијада 2020 претставуваше можност земјата да ги преиспита многуте аспекти на спортот -- од идентификување на талентирани млади спортисти до создавање квалитетни капацитети -- според експертите кои се собраа на четвртиот Меѓународен спортски самит минатата недела во Истанбул. Учесниците на самитот рекоа дека недоволните и несоодветни спортски капацитети претставуваат пречка во заложбите на Турција за привлекување на Олимписките игри. Но, владата презема чекори за проширување на можностите за развој на спортот во земјата. „Мораме да бидеме реални“, рече за SES Türkiye Сами Менгутај, шеф на Турската кану федерација. „За Олимпијадата 2020, додека Токио и Мадрид говореа за нивните веќе изградени капацитети и спортски комплекси, Турција говореше за своите проекти. Ние рековме: „Ако добиеме, ќе градиме“. „Ни требаат капацитети. За да бидеме ...
сите 2 | | | веќе видена

Вучко, маскотата на Олимпијадата во 1984 година, остана популарна слика во Сараево. [Бедрана Калетовиќ/SETimes] 89 олимпијци од регионот следната седмица ќе отпатуваат во Русија за церемонијата на отворање на 22. зимска олимпијада во Сочи, а Сараево оваа зима ќе се сеќава на своето олимписко минато и ќе дискутира за обновување на своите спортски објекти, при што планира иднина што може да донесе друг голем меѓународен спортски натпревар во градот. Олимпискиот комитет на Босна и Херцеговина (БиХ) го отпочна проектот „Олимписко семејство: славење на олимпизмот“, серија настани за одбележување на 30. годишнина од 14. зимски игри во Сараево и за промовирање на 13. Европски младински олимписки фестивал, чиј домаќин ќе биде Сараево во 2017 година. Помеѓу најважните настани е „Сараево оупн 2014“, меѓународен натпревар во уметничко лизгање што ќе се одржи во периодот 31. јануари - 2. февруари (петок до недела). На 1. февруари (сабота) ќе има церемонија за испраќање на олимпискиот контингент на БиХ на Олимпијадата ...
| | веќе видена

Поранешниот претседател на „Хеленик постбанк“ Ангелос Филипидис беше уапсен во тековната истрага за кредити без покритие и корупција. [AФП] Грчката влада вели дека продолжува со острите мерки против корупцијата апсејќи финансиски службеници, бизнисмени и нивни соработници во најновиот скандал во кој е вмешана грчка банка, која издала милиони евра за кредити без покритие. Владата уапси 29 лица по откритието дека пропаднатата „Хеленик постбанк“ -- позната и како ТТ Банк -- дала околу 500 милиони евра во вид на кредити на познати бизнисмени и претпријатија без да бара гаранција, при што најголем дел од парите завршиле на лични банкарски сметки на бизнисмените. Поранешниот претседател на ТТ Банк, Ангелос Филипидис, и поранешниот заменик-претседател на банката, Мариос Вароцис, се меѓу уапсените. Полицијата, исто така, ги уапси Кириакос Гривеас и неговата сопруга Анастасиа Вацика во Манчестер, Англија; властите велат тие дека добиле 19,8 милиони евра во вид на кредити што не ги вратиле. Тие беа ослободени со ...
сите 2 | | | веќе видена

Хрватска потроши повеќе од 400 милиони евра за обнова на својот јавен здравствен систем со цел исполнување на стандардите на ЕУ. [AФП] Европската комисија предлага ЕУ да отпочне процедура за прекумерен дефицит против Хрватска, поради високиот дефицит и јавен долг на земјата -- чекор кој некои експерти се согласуваат дека треба да се преземе. Според процедурата за прекумерен дефицит, владата ќе мора да го намали својот дефицит на помалку од 3 отсто од БДП со разни мерки, како што е намалување на јавните расходи. Според министерството, вкупниот дефицит во државниот буџет на крајот од август 2013 година изнесуваше 1,8 милијарди евра, односно околу 3,8 отсто од БДП. Дефицитот за 2012 година беше 5 отсто од БДП, додека државниот долг изнесуваше 55,5 отсто од БДП. Комисијата е загрижена поради предвидувањата дека дефицитот ќе остане повеќе од 3 отсто до 2015 година, а јавниот долг се очекува да надмине 60 отсто оваа година. „До 2016 година мора да го намалиме дефицитот под 3 отсто од БДП“, велат во својата изјава ...
сите 2 | | | веќе видена

Видеото поставено на Интернет на 20-ти јануари покажува како Христодулос Ксирос ветува дека ќе ја продолжи својата вооружена борба против грчката власт. [AФП] Исчезнувањето на еден од најозлогласените грчки терористи за време на отсуството од затвор и неговото видео во кое тој ветува дека ќе ја продолжи својата вооружена борба, ја разбранува земјата. Христодулос Ксирос (56) не се вратил во затворот со силно обезбедување Коридалос во Атина на 9-ти јануари, на крајот од своето седмо затворско отсуство. Ксирос отслужува шест доживотни затворски казни за убиство и други кривични дела поврзани со тероризам во 2003 година, кои ги извршил како член на озлогласената маркистичка терористичка група „17 ноември“. Видеото со Ксирос беше поставено на 20-ти јануари на веб-страницата Indymedia, која честопати се користи од самопрогласените антивладини и антидржавни групи. На видеото се гледа безизразниот Ксирос како ветува дека ќе ја продолжи вооружената борба на „17 ноември“, заедно со бројни закани и исмејувањa на ...
| | веќе видена

Албанскиот премиер Еди Рама ги гледа украдените икони кои беа запленети од албанската полиција. [AФП] Албанската полиција во соработка со Интерпол откри вредна колекција украдени уметнички дела, меѓу кои и 20 средновековни икони и други историски артефакти, постигнувајќи значајна победа во борбата против организираниот криминал. Полицијата соопшти дека се уапсени две лица и дека се пронајдени 1.077 предмети, меѓу кои и 299 икони, 522 бронзени слики и 322 други артефакти украдени првенствено во Македонија, но и во Албанија. Властите ја окарактеризираа полициската акција како најголема досега во заштитата на балканското културно наследство. „Тоа беше одлична операција која го спречи понатамошниот шверц и помогна да се вратат артефактите дома“, изјави за SETimes министерот за внатрешни работи Саимир Тахири. Македонската полиција соопшти дека ова е прв случај во кој се пронајдени украдени икони од Македонија и дека тие започнале процедура за враќање на предметите, откако претходно се ставени фотографии и ...
сите 2 | | | веќе видена

next