Жените исто така добиваат и поголеми одговорности во мисиите во странство. Македонски војници учествуваат во вежба за мировна мисија во странство. [Армија на Република Македонија] Според официјалните претставници, војските од Балканот сè почесто назначуваат жени-војници и персонал за поддршка во мировни мисии, во кои тие многу придонесуваат за успехот на мисиите. Македонската војска објави дека жена ќе биде на чело на мировниот контингент на земјата во мисијата „Алтеа“ во Босна и Херцеговина (БиХ). Официјалните претставници велат дека војската става голем акцент на родовата еднаквост, при што сега обезбедува повеќе можности за жени да бидат распоредени во мировни мисии. Мирче Ѓорѓоски, портпарол на македонската армија, вели дека војската во целост ги применува стандардите на НАТО за жени во мировните мисии. „Целосната командна одговорност е дадена на жена-мајор во ,Алтеаʻ, а нашиот медицински тим таму е целосно одговорен за комплетна медицинска поддршка на војниците во кампот ,Бутмирʻ во Сараево, каде што се ...
сите 3 | | | веќе видена

Блог страница која се фокусира на интеграцијата во ЕУ на западен Балкан ги спојува креаторите на политиката, аналитичарите и студентите на дебата за регионалните прашања. Новата веб-страница ја промовира интеграцијата во ЕУ на западен Балкан. [AФП] Во обид да се промовира европската интеграција за западен Балкан и демократските принципи, политичката советничка група Балканот во Европа отвори блог форум за дискусии околу реформските процеси во регионот. Групата претставува заедничка иницијатива на Европскиот фонд за Балканот и Центарот за југоисточноевропски студии на Универзитетот во Грац, Австрија. Флориан Бибер, директор на центарот, рече дека главните цели на блогот се да се отвори дебата и да се поттикнат идеи кои ќе им помогнат на креаторите на политиката во ЕУ повторно да се ангажираат во западен Балкан. „Блогот е заснован на опсервацијата дека земјите од западен Балкан честопати не се залагаат доволно енергично за пристапувањето. Заради тоа, целта на блогот е да ја промовира дебатата за тоа како ...
сите 2 | | | веќе видена

Владата ќе се фати во костец со трите основни задачи на пристапувањето: реформите, економските мерки и нормализацијата на односите со Приштина. Високиот претставник на ЕУ, Кетрин Ештон (лево), се состана со српскиот премиер Александар Вучиќ во Белград. [AФП] Новата српска влада добива целосна поддршка од ЕУ додека двојно ги зголемува своите напори за исполнување на агендата за пристапување на земјата во ЕУ, велат официјалните претставници. Премиерот Александар Вучиќ рече дека трите основни задачи се да се спроведат систематски реформи во согласност со стандардите на ЕУ, да се преземат мерки за јакнење на економијата и да се нормализираат односите со Приштина. Кетрин Ештон, висок претставник на ЕУ за надворешни работи и безбедносна политика, го посети Белград на крајот од минатиот месец за да ги охрабри и поддржи напорите за пристапување на новата влада. „Тоа е почеток на едно ново поглавје во нашите односи. Поглавје што ќе го пишуваме заедно“, рече Ештон. Ештон рече дека е уверена оти Србија ќе пристапи во ...
| | веќе видена

Се размислува за помал број вработени во јавниот сектор и кратења на платите со цел враќање на српската економија на вистинскиот пат. „Од вас барам во следниот период добро да разберете колку ни се неопходни овие тешки мерки“, рече неодамна српскиот премиер Александар Вучиќ за предложените буџетски кратења. Премиерот Александар Вучиќ рече дека кратењата во јавниот сектор на Србија ќе бидaт една од првите мерки на владата кои ќе ја усогласат економијата со стандардите на ЕУ. „Од вас барам во следниот период добро да разберете колку ни се неопходни овие тешки мерки, бидејќи имаме буџетски дефицит од 1,4 милијарди евра. Па вие гледајте колку штедење ни е потребно. И ќе гледаме да заштедиме на секое место. Сите ќе бидеме погодени“, рече Вучиќ. Плановите вклучуваат помал број вработени во јавниот сектор и кратења на платите од околу 10 отсто за оние што ќе останат во државните служби. Патните трошоци ќе бидат намалени за вработените во јавните служби, а службените автомобили нема да бидат лесно достапни. Вучиќ ...
сите 2 | | | веќе видена

Милитантите во Сирија се обидуваат да ја користат смртта на странските борци како доказ дека нивната цел има широка поддршка и со тоа ги комплицираат напорите на земјите да ги спречат нивните државјани да учествуваат во конфликтот. Илјадници европски граѓани заминале за да им се придружат на бунтовничките сили. [АФП] Радикалните исламистички водачи сé повеќе ѝ се обраќаат на балканската јавност, преку видеа преку интернет, соопштенија на медиумите и јавни форуми преку кои ги покануваат лицата да ѝ се придружат на „светата војна“ во Сирија, ветувајќи им дека ќе имаат подобар живот и слава. Но резултат на таквите повици е смртта на регрутите. Претходно во месецот, етничкиот Албанец Егзон Авдили, кој имигрирал во Норвашка од Албанија како дете, бил убиен додека се борел во Сирија. За него се вели дека умрел додека се борел во редовите на Исламистичка држава Ирак и Левант. Авдил, 25 годишен човек од Осло бил поранешен портпарол на норвешката радикална исламистичка група „Умахот на пророкот“ и ја бранеше групата ...
сите 3 | | | веќе видена

Официјалните претставници на ЕУ велат дека мрежата ќе ја спречи криминалната активност покажувајќи дека не се исплати. Приштина беше домаќин на состанокот на балканските држави за формирање мрежа за управување со запленетиот имот. [Сафет Кабашај/SETimes] Балканските држави вложуваат напори да ја зголемат соработката во управувањето со одземениот и запленетиот имот од криминалците и групите на организиран криминал. Претставници од Албанија, Хрватска, Македонија, Црна Гора, Косово и Словенија се состанаа во Приштина минатиот месец со цел да формираат мрежа која ќе ги следи практиките на ЕУ во конфискувањето и управувањето со имотот стекнат преку криминал. Официјалните претставници велат дека Мрежата на агенции за управување со имотот на Балканот (БАРИН) ќе ја поттикнува меѓуинституционалната размена на информации и другата соработка за поефикасно управување со одземениот и запленетиот имот. „Овој [пристап] ќе влијае на постигнување попрофитабилно управување со запленетиот имот со цел зачувување на неговата ...
| | веќе видена

Според официјалните претставници, земјата ќе ја промени валутата до јануари, 2019 година. Исто така во бизнис-вестите: заем од Светска банка за Хрватска ќе помогне за подобрување на секторот за здравствена заштита. Романија планира да влезе во еврозоната во 2019 година. [АФП] Министерот за буџет, Ливиу Војнеа, рече дека Романија планира да влезе во еврозоната до 1. јануари 2019 година. Гувернерот на Централната банка, Мугур Исареску, рече дека земјата овој месец ќе ги исполни критериумите за номинална конвергенција за промената на валутата. Преку 200 бизнисмени од Турција и од Србија се сретнаа на бизнис-форум во Белград да дискутираат за можности за соработка и за взаемни инвестиции. Петтото издание на форумот, во организација на српската Меѓународна асоцијација за трговија и белградската Стопанска комора, ги истакна можностите во индустриите за текстил, за храна и за градежништво. Грчкиот парламент го усвои буџетот на земјата за периодот 2015-2018, како дел од обврските на владата во рамките на нејзиниот ...
| | веќе видена

По ратификувањето, спогодбата ќе ја обезбеди европската иднина на Косово. Комесарот за проширување на ЕУ, Штефан Филе, минатата седмица објави дека Косово ги завршило преговорите со ЕУ за спогодбата за стабилизација и за асоцијација. [АФП] Спогодбата за стабилизација и за асоцијација (ССА) со ЕУ, што минатата недела беше постигната со Косово, ги поставува темелите за процесот на преговори за членство во ЕУ, а е од особена важност за Косово, во неговите обиди за наметнување на својата државност и за постигнување на европските стандарди и практики. ССА вклучува одредби за трговија, политички дијалог, основни слободи, безбедност, правда и други области, опфатени во 10 поглавја, пет протоколи и шест анекси. Премиерот Хашим Тачи рече дека Косово има одлична политичка, судска и економска понуда за приклучување кон најмоќниот политички и економски блок на светот. „Овој момент ги отфрлува сите сомневања и ја запечатува стратешката дефиниција за нашата држава да биде членка на ЕУ“, рече Тачи. Според ЕУ, спогодбата ќе ...
сите 7 | | | веќе видена

Неодамнешните апсења на високи функционери во БиХ ја покажаа политичката волја за решавање на долготрајниот проблем, велат властите. Во март граѓаните одржаа протести во Сараево и побараа од владата да преземе дејства против корупцијата. [AФП] Неодамнешните апсења на високи функционери покажаа дека властите во Босна и Херцеговина (БиХ) се обидуваат да стават крај на корупцијата на највисоко ниво, велат експертите и официјалните претставници. Душан Гавран, директор на Центарот за отстранување мини во БиХ, стратешка агенција задолжена за отстранување на нагазните мини, на 24-ти април беше приведен во просториите на државното обвинителство под сомневање за корупција. Гавран е под истрага за наводни кривични дела кои вклучуваат и примање мито и злоупотреба на јавните документи. „Процесот на отстранување мини во Босна и Херцеговина е голема хуманитарна работа, бидејќи зависи од донаторите и нивните средства и заради тоа мораме да бидеме целосно транспарентни кон јавноста“, се вели во соопштението на агенцијата. ...
сите 4 | | | веќе видена

Во обид да се стави крај на корупцијата при купувањето стока од надворешни извори, парламентот на БиХ усвои нов закон. Парламентот го усвои законот на 30-ти април. [parliament.ba] Официјалните претставници на Европската унија велат дека новиот закон за јавни набавки на Босна и Херцеговина (БиХ) ќе ја спречи корупцијата и ќе овозможи поголема контрола на државните пари. Законот, усвоен од страна на државниот парламент на 30-ти април, ја дефинира процедурата на јавни набавки, ги подобрува механизмите за спречување злоупотреба, ги намалува трошоците на учество во процесот и воведува современи техники и процедури. Официјалните претставници на ЕУ велат дека системот на набавки усогласен со условите на Унијата е многу ефикасна мерка против корупцијата, која осигурува ефикасност на јавните расходи и, во крајна линија, подобар квалитет на јавните услуги. „Борбата против корупцијата претставува важен елемент на целокупната поддршка на ЕУ за спроведувањето на законот. Една држава која има аспирации за членство во ...
сите 15 | | | веќе видена

Усвојувањето закон за националностите ќе помогне да се разјасни политиката на Албанија, а потребни се и други чекори за надминување на преостанатите дискриминаторски практики кон малцинствата. Новата резолуција на Советот на Европа бара од Албанија да обезбеди образование за малцинствата на нивниот мајчин јазик. [AФП] Албанија треба да го допрецизира и подобри третманот на своите малцинства, вели Министерскиот комитет на Советот на Европа. Советот (СоЕ) усвои резолуција во која Албанија се повикува да го спроведе Рамковниот договор за заштита на малцинските јазици и да обезбеди образование на мајчин јазик во целата земја. Во резолуцијата се заклучува дека во Албанија генерално владее клима на почитување и толеранција на етничките малцинства - вклучително и Грците, Македонците, Србите, Црногорците, Власите (Ароманците) и Ромите - но има и значителни недостатоци и недоволно можности за изучување на мајчиниот јазик. Во истата се посочува дека тоа е случај со грчкото и македонското малцинство надвор од областите ...
сите 17 | | | веќе видена

Кипарците можат да ги сменат чековите и да имаат повисоки ограничувања за трансакциите. Исто така во бизнис-вестите: Швајцарија ќе им даде пристап на пазарот на труд на земјата на 500 хрватски работници. Банкарските прописи беа наметнати минатата година како дел од мерките за штедење во Кипар. [АФП] Кипар ги укина ограничувањата на претворањето на чековите, а со тоа ги укина и последните локални конторли на капиталот што беа наметнати пред година дена во периодот на штедење на земјата. Контролите што беа укинати беа за претворањето на чековите и ограничувањата на трансакциите. Грчката влада рече дека очекува буџетски суфицит во 2014 година. Министерството за финансии рече дека предвидува примарен буџетски суфицит од 2,3 отсто од БДП, повеќе од претходните очекувања од 1,5 отсто. Швајцарија ќе им даде на 500 работници од Храватска пристап до пазарот на труд на земјата, доделувајќи им 50 едногодишни работни дозволи и 450 краткорочни дозволи. Швајцарските гласачи ги одобрија ограничувањата за имиграцијата во ...
сите 2 | | | веќе видена

Споменикот на папата Јован Павле Втори во Сараево испраќа порака дека градот е град на мирот, толеранцијата и мултиетничноста. Кардиналот на БиХ Винко Пуљиќ (во средината) се подготвува да ја благослови новата статуа на папата Јован Павле Втори, кој беше канонизиран минатиот месец. [Aна Ловаковиќ/SETimes] Споменикот на папата Јован Павле Втори, кој беше неодамна откриен во Сараево, ја покажува мултиетничката природа на градот, додека граѓаните се сеќаваат на неговите повици за помирување и толеранција. Статуата беше oфицијално откриена на 30-ти април, три дена откако папата Јован Павле Втори беше канонизиран. Сараево им се приклучи на многу градови во светот во искажувањето благодарност и почит кон овој хуманитарен работник, еден од највлијателните луѓе во светот на 20-тиот век. Папата ја започна својата хуманитарна помош за време на конфликтот во Босна и Херцеговина (БиХ) во периодот 1992-1995 година привлекувајќи го вниманието на меѓународната заедница на злосторствата што се случуваа во малата балканска ...
| | веќе видена

Глобалната нестабилност почнува да влијае на цените на храната во земјите од регионот. Цените на пченицата произведена во Украина се во пораст, што влијае на светските и на регионалните пазари. [АФП] Нестабилноста во Украина има влијание на производителите на храна на Балканот, а аналитичарите предупредуваат дека можно е потрошувачите да се соочат со уште повисоки цени. „Имајќи ги предвид зголемувањата на цените на светските пазари, нема да можеме да избегнеме пораст на цените на жетвата во Босна и Херцеговина (БиХ), бидејќи не произведуваме доволно и целосно зависиме од увоз“, рече Миро Пејиќ, претседател на Унијата на фармери на БиХ, за SETimes . Од Унијата велат и дека порастот на цените ќе влијае на животниот стандард во БиХ. „Се очекува производителите на леб да ги приспособат нивните производи на новите цени, што значи дека лебот, како и стотици други житни производи, ќе поскапат“, велат од Унијата на фармери на БиХ во нивната изјава. Украина е третиот најголем производител и извозник на житни култури ...
сите 5 | | | веќе видена

Maкедонија ќе соработува со меѓународна невладина организација на спречување и борба против организираниот криминал. Марија Фалконе (лево), претседател на фондацијата „Фалконе“, и Гордана Јанкуловска, министер за внатрешни работи на Македонија, потпишаа договор за соработка. [Министерство за внатрешни работи на Македонија] Македонија минатиот месец потпиша договор за соработка со италијанската фондација „Фалконе“, кој предвидува работење со судството и агенциите за спроведување на законот на едукација на младите за важноста на борбата против организираниот криминал. „Почнуваме соработка посветена на исклучително сериозна тема ... како една од најголемите глобални закани со кои се соочуваме во денешно време“, рече македонскиот министер за внатрешни работи, Гордана Јанкуловска. Фондацијата го добила името по италијанскиот судија Џовани Фалконе - и неговата сопруга Франческа - кои беа познати по успешното гонење на стотици членови на италијанската мафија. Судијата Фалконе беше убиен во 1980 година. EУ ги ...
| | веќе видена

Плановите на Хрватска да ја турка балканската агенда во ЕУ се покажаа со нонпејперот за БиХ. Хрватскиот министер за надворешни работи, Весна Пусиќ, рече дека предлогот ќе го држи и регионот на радарот на ЕУ. [AФП] Хрватска зазеде улога на адвокат за интеграцијата во ЕУ на другите балкански земји. Во нон-пејперот испратен до Брисел, хрватската влада вели дека на Босна и Херцеговина (БиХ) треба да ѝ се дозволи да ги исполни потребните критериуми за време на нејзиниот процес на преговори со ЕУ, наместо да се бара да ги исполни критериумите за да отпочнат разговорите за пристапување. „Предлогот не треба да се сфаќа како конечно решение, туку како почеток на разговорите за европската иднина на БиХ“, изјавија од хрватското Министерство за надворешни и европски работи за SETimes . Нонпејпер документите се вообичаена форма на комуникација во рамките на ЕУ. Документите може да се изготвени од страна на ЕУ или некоја земја-членка и немаат официјална важност, туку се користат за стимулирање дискусија за некое прашање. ...
сите 3 | | | веќе видена

Железничката линија до Софија, Белград и до Скопје ќе продолжи на 10. мај. Исто така во бизнис-вестите: турската група „Веибо“ ќе инвестира во производствен погон во североистокот на Македонија, создавајќи 5.000 работни места. Железничката линија беше прекината во 2010 година поради економски потешкотии. [АФП] Патнички возови од Солун во Грција до бугарскиот главен град Софија, до Белград во Србија и до Скопје во Македонија ќе продолжат на 10. мај, по тригодишен прекин поради економската криза. „Хелас експрес“ ќе сообраќа секој ден. Романија ќе извезува електрична енергија во вредност од 1 милијарда евра годишно во Албанија , рекоа официјалните претставници по средбата помеѓу романскиот министер за економија, Константин Нита, и неговиот албански колега, Арбен Ахметај. Двајцата, исто така, разговарале за начините за подобрување на бизнис-врските во делот на инфраструктурата, земјоделството и на текстилот. Членството на Хрватска во ЕУ може да им овозможи на турските претпријатија полесен пристап до европскиот ...
| | веќе видена

Eкспертите велат дека целта е да се усогласи легислативата за земјоделството со онаа на ЕУ и да се спроведат поефикасни практики. ЕУ им помага на балканските земји да усвојат ефикасни земјоделски практики и политики. [AФП] ЕУ им помага на балканските земји да ги усвојат стандардите на Унијата во областа на земјоделството и да ги унапредат практиките за подобрување на производството на храна, велат официјалните претставници. Подобрувањето на практиките е важно поради релативно високиот процент регионално население кој живее во руралните области и уделот на земјоделскиот сектор во БДП, рече Пандели Паско, офицер за врски за Балканот во Меѓународниот центар за напредни медитерански земјоделски студии (ЦИХЕАМ) во Бари, Италија. Паско рече дека земјите од регионот се соочуваат со бројни проблеми во земјоделството, вклучително и спроведувањето интегриран пристап кон производството и поефикасно и побезбедно искористување на обработливата почва. „Потребни се добро обучени фармери [за решавање на] првиот проблем, ...
сите 9 | | | веќе видена

Полицијата користи систематски пристап за борба против растурањето дрога. Полицијата презема мерки против уличните дилери на дрога на Балканот. [Toмислав Георгиев/SETimes] Полициите во Македонија и Србија преземаат мерки за спречување на уличното растурање марихуана, хероин, метадон и „екстази“. Операцијата „Мрежа“ започна минатиот месец и е прва систематска и сеопфатна полициска акција за спречување на уличните дилери на дрога во Македонија, рече Иво Котевски, портпарол на македонското Министерство за внатрешни работи. „Mакедонската полиција и досега преземаше мерки против уличните снабдувачи, како и корисниците на дрога, но се работеше претежно на индивидуални случаи. Сега сите случаи ќе ги работиме систематски и ќе ги поврзуваме сите поединци и групи кои се занимаваат со растурање дрога“, рече Котевски за SETimes . Во Србија, полицијата во Ниш претходно овој месец уапси 11 лица и заплени 187 килограми дрога. Во соработка со царината, полицијата уапси и еден турски снабдувач, со 2 килограми хероин во ...
сите 2 | | | веќе видена

Здруженијата на новинари во Србија и во Босна и Херцеговина отпочнаа проект за промовирање на соживотот и на разбирањето во регионот. Иницијативата била мотивирана од примерот со Срѓан Алексиќ, кој починал во 1993 година бранејќи го неговиот пријател-Босанец од Армијата на босанските Срби. [Раде Алексиќ] Новинарите од Србија и од Босна и Херцеговина (БиХ) лансираа серија телевизиски документарни филмови и истражувачки извештаи за конфликтите во поранешна Југославија, кои потенцираат позитивни дела во тоа време. Проектот, насловен „Заедничко живеење“, е под покровителство на Медиумскиот фонд на ЕУ. Новинарите вклучени во проектот велат дека позитивните приказни може да доведат до подобро разбирање помеѓу нациите и религиите од Западен Балкан. Претставниците од Здружението на независни новинари на Војводина и на Здружението на новинари од БиХ велат дека во морето негативност, поединците, организациите и иницијативите што им помогнале на луѓето „од другата страна на фронтот“ се тргнати на страна. „Оние што ...
| | веќе видена

next