Експертите велат дека Србија и Романија се совршен модел за билатерална соработка. Преминот го отворија спркиот премиер Александар Вучиќ (лево) и романскиот премиер Виктор Понта (десно). [Танјуг] Отворен е нов граничен премин помеѓу Србија и Романија, прв по 24 години, кој ги помага етничките и економските контакти помеѓу српските и романските малцинства што живеат во граничниот појас и ги зајакнува пријателските односи помеѓу двете земји, рекоа официјалните претставници. Граничниот премин Лунга-Наково беше отворен на 8. ноември во церемонија на која учествуваа премиерите на двете земји. Контролниот премин, за чија изградба беа потребни 10 месеци, ќе работи константно и претставува дополнување на двата постојни гранични премини. „Ова е огромна придобивка за локалните заедници што живеат на двете страни од границата затоа што новиот контролен премин ќе овозможи полесен контакт и засилена културна и економска соработка со матичната земја“, рече за SETimes Славомир Гвозденовиќи, законодавец што го претставува ...
| | веќе видена

Унапредувањето на човековите права е еден од клучните услови за пристапување на земјите-кандидатки во ЕУ. Геј-активистите маршираат во Подгорица на 2-ри ноември. [AФП] Официјалните претставници на ЕУ и експертите ја пофалија неодамнешната геј парада на гордоста во Црна Гора, како позитивен чекор во насока на унапредувањето на човековите права во земјата. Парадата, организирана на 2-ри ноември во Подгорица, ја подигна свеста за правата на лезбејките, геј, бисексуалните и трансродовите (ЛГБТ) граѓани и се одржа без никакво нарушување на јавниот ред и мир. Парадата, која броеше околу 200 учесници, вклучуваше и владини претставници, градоначалникот на Подгорица, претставници на политичките партии, дипломати и државни службеници. Учесниците се движеа од хотелот Хилтон Црна Гора до старата зграда на владата. „Делегацијата на ЕУ изразува целосно задоволство од успешната организација на втората Парада на гордоста во Подгорица“, рече за SETimes Барбара Ротовник, портпарол на Делегацијата на ЕУ во Црна Гора. ...
| | веќе видена

Клаус Јоханис веднаш започна со дејства за сузбивање на корупцијата и уверување на сојузниците. „Ќе ги продолжам партнерствата кои се столбови на романската надворешна политика, имено стратешкото партнерство со Соединетите Американски Држави, нашата улога и место во НАТО и во ЕУ“, рече новоизбраниот романски претседател Клаус Јоханис. [AФП] Новоизбраниот романски претседател Клаус Јоханис презеде брзи чекори, неколку дена по вториот круг од изборите на кои тој го порази социјалдемократот Виктор Понта со големо мнозинство, за преструктуирање на борбата против корупцијата во земјата, истовремено уверувајќи ги западните партнери дека Романија ќе ја консолидира својата улога во НАТО и во ЕУ. Јоханис, етнички Германец кој беше градоначалник на Сибиу, град во централна Романија, рече дека борбата против корупцијата ќе биде приоритет за време на неговиот мандат. „Го повикувам романскиот парламент да го исполни своето ветување и да го стави на расправа законот за амнестија и помилување и да гласа против истиот, а ...
| | веќе видена

Со цел подобрување на туристичките капацитети, на соработката и на културното разбирање, двете земји се здружија за неколку проекти. Дунав, втората најдолга река во Европа, минува низ Хрватска и Србија и ги поврзува со Унгарија, Австрија, Романија, Бугарија, Словачка, Молдавија, Украина и со Германија. [Никола Барбутов/SETimes] Хрватска и Србија спроведуваат заеднички проекти користејќи ги капацитетите на Дунав, во обид да го зајакнат туризмот, да ја продлабочат билатералната соработка и да отворат патишта за културно разбирање помеѓу жителите на двете земји. Дунав, втората најдолга река во Европа, минува низ двете земји и ги поврзува со Унгарија, Австрија, Романија, Бугарија, Словачка, Молдавија, Украина и со Германија. Според Данко Ќосиќ, проектниот менаџер во меѓународната организација „Дунавски центар за компетенции“, со седиште во Белград, која работи во сите десет земји по Дунав, туризмот и регионалната соработка се главните приоритети за Загреб и за Белград. Тој посочи на www.danube.travel како ...
сите 2 | | | веќе видена

Eкспертите ја пофалија полициската акција и велат дека следно треба да се уапсат финансиерите на тероризмот и обучувачите. СИПА уапси 11 лица осомничени дека се бореле за исламските милитанти во Сирија или Ирак. [СИПA] Во неодамнешната полициска операција која вклучуваше повеќе од 100 инспектори на Државната агенција за истраги (СИПА) во Босна и Херцеговина (БиХ), беа уапсени 11 лица осомничени дека се бореле за исламските милитанти во Сирија или Ирак, или на друг начин ги поддржувале ваквите групи. „Уапсените се осомничени за финансирање, организирање и регрутирање државјани на БиХ да заминат за Сирија и Ирак и да се борат во вооружените судири со радикалните терористички групи и организации. Некои од уапсените се, исто така, осомничени дека учествувале во вооружените судири на Блискиот Исток“, рече за SETimes портпаролката на СИПА Кристина Јозиќ. Ова е втора ваква операција спроведена од страна на СИПА. Слична ваква акција пред два месеци резултираше со 16 апсења. Од нив петмина се сѐ уште во притвор, ...
сите 2 | | | веќе видена

Реформите во секторот на одбраната во Црна Гора добија пофалби, додека земјата се доближува до пристапувањето во НАТО. Модернизацијата на армијата претставува важна реформа во одбраната на Црна Гора. [AФП] Воениот комитет на НАТО, највисокото воено тело на Алијансата, ги пофали воените и институционалните реформи во Црна Гора, која се надева дека следната година ќе добие покана за членство во западната воена алијанса. Генерал Кнуд Бартелс, претседавач на Воениот комитет на НАТО, ги пофали реформите што Црна Гора ги спроведе во секторот на одбраната и изрази благодарност за учеството на црногорските војници во меѓународните мисии. „Соработката меѓу НАТО и Црна Гора е исклучително добра. Црна Гора и НАТО се веќе тесно поврзани во врска со поморската безбедност и заштитата на животната средина, што е од полза за Црна Гора, медитеранска земја со поморски економски интереси и поморска инфраструктура“, рече Бартел за време на посетата на Подгорица на 28-ми октомври. За време на посетата, официјалните претставници ...
| | веќе видена

Обезбедувањето документи за лична идентификација значи дека на сите граѓани им се обезбедуваат исти права и можности, се согласуваат официјалните претставници и експертите. Бездомник седи на парчиња картон на железничката станица Белград-Главна. Според Високиот комесаријат за бегалци на Обединетите нации, околу 10 милиони луѓе во светот се „правно невидливи“, вклучително и многу ромски граѓани и раселени лица за време на војните на Балканот во 90-тите години. [Нада Божиќ/SETimes] Со поддршка на ЕУ, Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ) и Високиот комесаријат за бегалци на Обединетите нации (УНХЦР), земјите во регионот ги идентификуваат и регистрираат „правно невидливите лица“ и им издаваат документи за лична идентификација. Оние што не се внесени во матичните книги на родени и живеат без основни документи не можат да ги остварат основните човекови права, како што е пристапот до здравствена заштита, социјална помош и правото на глас. Овој проблем е последица на конфликтите во регионот, ...
сите 2 | | | веќе видена

Центарот за обука во Сараево им нуди на армиите од регионот курс заснован на принципите на НАТО за тактиките против бунтовниците и можност за размена на искуства од мировните мисии. Македонските војници учествуваат на воена вежба за зajaкнување на нивната оперативна ефикасност. [AФП] Балканските армии сѐ почесто спроведуваат заеднички обуки за подобро справување со бунтовниците и екстремистичките организации, како што е Исламската држава Ирак и Левант (ИСИЛ). Центарот за обука и мировни операции во Сараево ги спојува напорите на армиите од регионот за справување со безбедносните закани и унапредување на тактиките во операциите против бунтовниците. Eкспертите на центарот минатиот месец ја обучуваа македонската армија во рамките на курсот на НАТО за доктрината на справување со бунтовниците што вршат терористички напади, како и конвенционалните борби меѓу завојуваните страни. Официјалните претставници велат дека ваквата обука е многу потребна можност за стекнување знаење и размена на искуства за борба против ...
сите 2 | | | веќе видена

Србија ги зголемува напорите за борба со тероризмот, што е клучно за безбедноста на граѓаните, за интеграцијата во ЕУ и за отпорот против ИСИЛ, велат експертите и официјалните претставници. „Оперативната соработка во регионот се остварува уште од 2013 година и е посебно посветена на активностите на борците и поддржувачите на ИСИЛ и терористичката закана што тие ја претставуваат, рече српската полиција. [АФП] Во напорот да им се обезбеди на граѓаните безбедна и сигурна околина, како и да се забрза интегрирањето во ЕУ, Србија ги продлабочува своите врски со партнерските земји и организации за да спречи тероризам. „Министерството за внатрешни работи е одговорно за безбедноста на граѓаните и за нивната сопственост. Целта на сите активности на министерството во однос на спречувањето и борбата против тероризмот е да се зголеми безбедноста. Со подобрувањето на соработката на Србија со другите земји се зголемува безбедноста. Целта на нашите активности за подобрување на антитерористичкиот систем е да се задоволат и ...
сите 4 | | | веќе видена

Властите ја интензивираат борбата против перењето пари и шверцот на наркотици. Славен Росиќ (лево), претставник на Центарот за спроведување на законот во Југоисточна Европа, му додели награда на министерот за внатрешни работи на Република Српска, Гојко Васиќ, за работата на земјата против прекуграничниот криминал. [Младен Драгојловиќ/SETimes] Полициите на Балканот сѐ повеќе соработуваат за спречување на перењето пари кое честопати го придружува шверцот на наркотици во регионот и пошироко. Државната агенција за истраги и заштита на Босна и Херцеговина (БиХ), (СИПА), во изминатите шест месеци работеше со полициите од регионот на разбивање на групите на организиран криминал вклучени во перење пари и шверц на дрога. Полицијата на БиХ ја спроведе својата досега најголема операција против перењето пари во средината на октомври, под кодираното име Гибралтар, со помош на хрватската, словенечката и австриската полиција. Истата уапси деветмина наводни членови на групата осомничени за перење на повеќе од 5 милиони ...
сите 2 | | | веќе видена

Новоизбраната влада се очекува да се фокусира на реформите и да ја води земјата кон европската интеграција. „Сега треба оние што се избрани да постигнат резултати во следните четири години“, изјави за SETimes Питер Соренсен, шеф на делегацијата на ЕУ во БиХ. [AФП] Официјалните претставници на ЕУ очекуваат новоизбраната влада во Босна и Херцеговина (БиХ) да се фокусира на решавањето на повоената социјална и економска криза и ќор-сокакот на патот кон европската интеграција. Претходно оваа година официјалните претставници на ЕУ подготвија план за наоѓање решенија за спроведување на потребните реформи, оставајќи ги настрана националистичките спорови. На општите избори на 12-ти октомври националистичките партии беа мнозински победници. „Го поздравувам целокупното регуларно спроведување на изборите. Сега очекуваме брзо формирање на власта на сите нивоа, со цел новите власти да можат да ги решат предизвиците со кои се соочува БиХ. БиХ мора да ги зајакне своите напори на својот пат кон ЕУ“, рече Питер Соренсен, ...
сите 66 | | | веќе видена

Властите велат дека ги преземаат сите неопходни мерки за спречување на сите активности чија цел е поттикнување насилен екстремизам. Косовската полиција придружува косовски државјанин осомничен дека се борел за Исламската држава Ирак и Левант (ИСИЛ). [AФП] Косово ги презема сите мерки за спречување на приливот на борци во Ирак и Сирија како поддршка на Исламската држава Ирак и Левант (ИСИЛ), велат официјалните претставници. Косово е некаде на половина пат меѓу операциите на ИСИС и западна Европа, и дополнително стана кревок терен за регрутирање на својата територија. Околу 200 косовски државјани се борат како дел од џихадистичките терористички групи во Сирија и Ирак, честопати инспирирани и организирани од радикалните проповедници. Официјалните претставници велат дека работат деноноќно на справување со безбедносниот предизвик што произлегува од меѓународните, како и домашните групи и поединци кои му помагаат на ИСИЛ. Косовскиот претседател Атифете Јахјага потврди дека земјата подига „челични врати за да ...
сите 24 | | | веќе видена

Млади лица ќе промовираат мирни идни односи во регионот, давајќи позитивен пример во рамките на прекуграничната програма за соработка „Младинска иницијатива за човекови права". Различните гледишта презентирани на форумот го поплочуваат патот кон подобро разбирање и поголема креативност „ширејќи ги хоризонтите и потиснувајќи ги предрасудите“, рече еден од активистите за човекови права. [МИЧП] Прекуграничната програма за соработка „Младинска иницијатива за човекови права“ (МИЧП) користи класични и модерни методи за да им помогне на новите генерации Хрвати и Срби да поплочат пат на помирување за иднината на регионот. Иницијативата „Европа е еднаква на еднаквост“, развиена со поддршка на ИПА-фондовите на ЕУ, ѝ помага на МИЧР да ја постигне оваа цел. Со ентузијастички организатори и атрактивен концепт, програмата е во својата трета фаза. „Младите луѓе имаат кумулативен капацитет и храброст да отворат тешки поглавја од военото минато, да ги стават истите на дневен ред и да ни понудат демистифицирани страници од ...
сите 2 | | | веќе видена

Процесот на интеграција во НАТО ќе помогне Црна Гора да стане подобро место за живеење, велат експертите и граѓаните. Поддршката за процесот на интеграција во НАТО во Црна Гора е зголемена. [AФП] Во изминативе 18 месеци, поддршката на граѓаните на Црна Гора за пристапување во НАТО е зголемена за 4,4 отсто. Експертите и официјалните претставници велат дека промената се должи на кризата во Украина и кампањата во Подгорица за добивање поддршка за Алијансата. Во моментов повеќе од 35 отсто од населението е за НАТО, додека бројот на оние што се противат на пристапувањето е намален за 8 отсто и изнесува 44,5 отсто, според црногорскиот Центар за демократија и човекови права (ЦЕДЕМ). Околу 20 отсто од граѓаните во моментов се неопределени во однос на интеграцијата на Црна Гора во НАТО. Ненад Копривица, извршен директор на ЦЕДЕМ, изјави за SETimes дека пристапувањето во Алијансата е, исто така, тесно поврзано со пристапувањето во ЕУ. „НАТО е политичко-воена организација која се залага за истите вредности, принципи и ...
| | веќе видена

Владите во југоисточна Европа се сé позагрижени поради растечката поддршка за радикалните терористички групи во регионот. Со оглед на тоа што опасноста од тероризам расте, неопходна е регионална и меѓународна соработка, велат експертите. [AФП] Со оглед на тоа што опасноста од тероризам на глобално ниво расте, експертите и официјалните претставници во југоисточна Европа велат дека е потребна потесна прекугранична соработка меѓу агенциите на тајните служби и властите. „Опасноста од џихадистите може да се спречи со добра разузнавачка работа и соработка на полицијата на регионално ниво“, рече за SETimes воениот аналитичар Александар Радиќ. Според Хрватската агенција за безбедност, стотици борци од југоисточна Европа учествуваа во судирите во Сирија и Ирак од 2012 година. „Трендот на прифаќање на радикалното толкување на Исламот во Југоисточна Европа е во пораст. Истиот е дополнително засилен со исклучително лошата економска ситуација, како и појавата на одреден број верски службеници во државите од регионот кои ...
сите 2 | | | веќе видена

Воената соработка меѓу Турција и Црна Гора ќе биде од полза за кандидатурата на Подгорица за влез во НАТО, велат официјалните претставници. Турција има активни воени сили од околу 623.000 припадници. [AФП] Новиот петгодишен договор од областа на одбраната меѓу Црна Гора и Турција ќе вклучува обука на војници и ќе биде важен за црногорската армија и кандидатурата на земјата за влез во НАТО, велат официјалните претставници и експертите. Турција е долгогодишна членка на НАТО и има напредни капацитети во областа на воената едукација и обука, што ја прави идеален партнер за балканските земји. „Сега имаме услови припадниците на црногорските армиски сили да ги школуваме и обучуваме во турските воени академии, воените полигони и центрите за обука“, рече за SETimes Санела Ѓозгиќ, портпарол на црногорското Министерство за одбрана. „Тоа подразбира учество во вежби, испраќање набљудувачи на вежбите, логистички системи, воена медицина и здравство, комуникации, електроника и информатички системи, неборбени операции како ...
сите 2 | | | веќе видена

Eкспертите предупредуваат дека актуелната политичка битка може да ја собори владата и да го загрози економското заздравување на Грција. Некои Грци сметаат дека претседателот треба да биде директно биран од народот, а не од парламентот. [AФП] Внатрешната политичка битка меѓу владејачката коалиција и опозицијата во Грција се заканува да ги попречи изборите за претседател следниот февруари, да доведе до предвремени национални избори и да предизвика голема промена во политичката моќ, што може да го загрози економското заздравување на земјата. Премиерот Антонис Самарас и неговиот коалициски партнер ПАСОК имаат недоволно мнозинство во парламентот со 155 гласови. Ним им се потребни 180 гласови за нивниот сé уште неименуван кандидат да биде избран за претседател на местото на претседателот Каролос Папуљас, чиј мандат истекува следната година. Во обид да ги блокира изборите за претседател, разлутената опозициска Коалиција на радикалната левица (СИРИЗА), формира коалиции со партиите што се спротивставуваат на мерките ...
сите 12 | | | веќе видена

Српското претседавање со ОБСЕ би можело да биде можност за подобрување на дипломатијата на земјата, но аналитичарите велат дека Белград ќе се најде во тешка положба помеѓу соседите. Кризата во Украина ќе биде главно прашање за Србија во ОБСЕ. [АФП] Според српските официјални претставници, претседателствувањето на Белград со ОБСЕ во 2015 година е одлична можност за Србија да се докаже како стабилен фактор во светот, но аналитичарите предупредуваат дека земјата би можела да се најде во незавидна позиција балансирајќи ги Западот и Русија. Стравувањата се уште поголеми бидејќи Србија, и покрај тоа што е земја-кандидат, одби да наметне санкции за Москва, што предизвика критики од Брисел и притисоци за усогласување на нејзината политика со ЕУ, која ја казнува Москва поради конфликтот со Украина. „Србија е идеална земја за претседавање со ОБСЕ до разрешувањето на украинскиот проблем“, рече српскиот претседател, Томислав Николиќ, во средината на октомври. Тој рече дека Белград би можел да донесе мировна дипломатија ...
сите 49 | | | веќе видена

Новата дирекција е една од најголемите на Балканот, според албанските експерти. Новата Дирекција за борба против тероризмот ќе биде формирана од припадници од сите специјални единици на албанската полиција. [AФП] Албанија одлучи да формира специјална Дирекција за борба против тероризмот откако експертите за безбедност детектираа пораст на верскиот и етничкиот екстремизам во земјата. Десетици Албанци во последно време ѝ се приклучија на Исламската држава Ирак и Левант (ИСИЛ) во Сирија и Ирак, додека грчкото и македонското малцинство се жалат на насилство мотивирано од албански национализам. Борбата против тероризмот претставува приоритет за албанската влада на регионално и глобално ниво, особено поради тоа што во борбите учествуваат и албански државјани, рече албанскиот министер за внатрешни работи, Саимир Тахири. „Затоа е потребно сеопфатно решение за ова прашање. Одлучивме да ја формираме најголемата дирекција за борба против тероризмот во регионот“, рече Тахири за SETimes . Дирекцијата ќе има 104 вработени ...
сите 2 | | | веќе видена

Неодамнешниот туристички проект помoгна во унапредувањето на културната, религиската и прекуграничната соработка меѓу Србија и Црна Гора. Општина Плужине во Црна Гора учествуваше во туристичките размени со Србија. [Panacomp.net] Во обид за подобрување на толеранцијата и прекуграничната соработка, Србија и Црна Гора неодамна го комплетираа туристичкиот проект под слоганот „Преку култура и туризам до подобро партнерство“. Во февруари Србија и Црна Гора потпишаа меморандум за соработка во областа на туризмот. Меморандумот се фокусира на полесни прекугранични преминувања, размена на искуства и експертиза, унапредување на туризмот, поддршка на инвестициите во туризмот и консултантски состаноци. Неодамнешниот проект, кој влегува во рамките на февруарскиот договор, помогна во зајакнувањето на односите меѓу двете држави и подобрувањето на меѓународната промоција на туристичкиот сектор, велат официјалните претставници. Недељко Јововиќ, директор на Туристичката организација во Плужине, град во Црна Гора кој ...
| | веќе видена

next