Никулец

За време на раните 1900-ти години, естетиката на традиционалната африканска скулптура, станува моќно влијателна меѓу европските уметници, кои ја формираат аванградата во развојот на современата уметност. Во Франција, Анри Матиз, Пабло Пикасо и нивните пријатели од Париската школа, ги мешаат високо стилизианиот третман на човечката фигура од африканските скулптури, со сликарските стилови добиени од пост-импресионистичките дела на Гоген и Сезан. Како резултат добиваат сликовита плошност, живописна палета на бои, и фрагментирани кубистички форми, кои помогнале да се дефинира раниот модернизам. Овие уметници иако не знаеле ништо за оргиналното значење и функција на скулптурите со кои се соочиле, тие веднаш го приметуваат духовниот аспект на композициите, и ги посвојуваат овие квалитети, со нивните напори да се движат надвор од натурализмот, со кој била дефинирана западната уметност уште од времето на ренесансата. Германските експресионистички уметници, како Ернст Лудвиг Кирхнер, од групата ‘’Мост’’, со седиште ...
| | веќе видена

Во понеделник, на 16-ти декември 2013 година, во Автономниот Културно Социјален Центар (АКСЦ), ќе се отвори изложба на делата од повеќе македонски графити цртачи. Оваа посебна изложба, која ќе биде отворена за посетителите до 20-ти декември, е задолжителна. Таму вистински ќе ја доживееме магијата на таговите, имињата, илустрациите, ќе ја дознаеме вредноста на знаците во уметноста, ќе го сватиме истражувачкиот субјект на графитите и што се слободата на уметничкото изразување може да направи. Неофицијалните знаци и илустрациите на ѕидовите, отсекогаш постоеле и со себе носеле значајна порака за својот креатор, а поставувале моќни сигнали и за другиот. Drash, Machka, SRK, Hrom, Ruki, Flim, NSK, Kamp, Name се дел од графити цртачите кои македонската улична уметност, ја создадоа како идеа, традиција и комплексна структура на вредности на една ера. Ѕидовите на улиците, кои сведочат за делата на овие наши омилени графити уметници, претставуваат лабораторија на нивни илустрации од секаков тип. Нивните дела, ...
сите 3 | | | веќе видена

Галилео Галилеј, првиот човек кој го истражувал небото со телескоп, во 1610-тата година забележал нешто необично околу Сатурн, нешто што изгледало како да излегува од неговата површина. Четириесет и пет години подоцна, научникот по име Кристијан Хајгенс го изучувал Сатурн со подобар телескоп и видел нешто толку чудно, што верувал дека не смее никому ништо да каже за тоа. Забелешките за своето откритие ги шифрирал и кога подоцна биле пронајдени, во нив стоело следното: “Тој (се мисли на Сатурн)опкружен е со тенок сплоснат прстен, кој никаде не го допира, а кој е навален кон еклипсата.”. Сатурновите прстени кои толку многу го вчудоневидоа човекот кој прв ги откри и натаму остануваат голема тајна на нашиот Сончев систем. Всушност, колку што е познато до денес, такви прстени не постојат на ниту едно друго место во космосот. Освен прстените, познати се и други податоци за планетата Сатурн. Нему му се потребни 29 ипол години за да го обиколи Сонцето, втора планета е по големина, после Јупитер, и има 10 сателити ...
| | веќе видена

Човековиот ум не би можел да си ја претстави правата, вистинската слика за вселената. Не само што не знаеме со сигурност колкав е космосот, се чини невозможно и да ја замислиме неговата големина. Ако започнеме од нашата планета и малку се оддалечиме, веднаш ќе наслутиме зошто е тоа така. Земјата е дел од Сончевиот систем, но само сосема мал негов дел. Имено, Сончевиот систем се состои од Сонцето, планетите кои кружат околу него, планетоидите (мали планети) и метеори. Сончевиот систем од друга страна, е само делче од еден друг, многу поголем систем, наречен галаксија. Галаксијата ја сочинуваат милиони ѕвезди, од кои повеќето се далеку поголеми од Сонцето и можеби имаат свои системи слични на Сончевиот. Така, ѕвездите кои ги гледаме во нашата галаксија, која се нарекува Млечен Пат или Кумова Слама, се и самите сонца. Тие се толку оддалечени од нас, што растојанието не се мери во километри, туку во светлосни години. Светлината патува со брзина од 300 000 km во секунда и поминува околу 9 600 000 000 000 (близу ...
| | веќе видена

Приспивните песни (анг. lullabies) се нежни, смирувачки песни кои најчесто им се пеат на децата пред да заспијат, со цел да се потпомогне тој процес. Како резултат на тоа, песните обично се едноставни и репетитивни. Англискиот збор lullabies води потекло од зборовите lull и bye, што во буквален превод би значело „(привремено) затишје за чао“. Во Франција се нарекуваат berceuse, што во буквален превод значи „лулка, колевка“. Германскиот назив за приспивни песни е wiegenlied, како истоимената приспивна композиција на Јоханес Брамс, од 1868 година. Приспивните песни постојат уште од антички времиња. На кое било место во светот, мајките ги користат истите тонови, истиот начин на пеење, кога им пеат на своите бебиња пред заспивање. Ритмички, приспивните песни се најчесто составени од повторувачки шеми и вообичаено напишани се во шест осмински такт, давајќи им го со тоа оној карактеристичен „момент на нишање“. Ова на некој начин го симулира движењето кое бебето го доживува во утробата на мајката, пред да се роди. ...
сите 3 | | | веќе видена

Многу примитивни народи од светот пушеле тутун на мошне необичен начин. Ископувале мала јама во земја, која служела како долен крај на лулето. Низ земјата забивале стаб, сѐ додека не пробиеле премин до споменатата јама. Потоа стапот го извлекувале, а на местото каде тој бил поставен останувал издлабен простор – како дршка од лулето. Домородците се спружале ничкум по земјата, ја ставале устата на крајот од издлабениот отвор, како да е тоа горниот крај на лулето и повлекувале дим од тутунот ставен во јамата. Тоа не било првобитното луле, но бездруго довело до неговото пронаоѓање. Нешто подоцна, наместо издлабен простор во земја, домородните народи започнале да прават здели од груба кал над површината на земјата и во нив правеле дупки. Предноста на таквата здела се состоела во тоа што истата можело да се пренесува. Таква врста на луле се развила во Азија и Јужна Африка. Меѓутоа, ниту ова луле не било примерот по кој е создадено денешното луле на цивилизираниот човек. Идејата за модерното луле потекнува од ...
| | веќе видена | слични

Кога станува збор за old-school филмски сцени со бркотници со автомобили, само неколку ги исполнуваат условите на деструктивност на класичен трговски центар како Браќата Блуз. Исто така, само неколку класични играчки би можеле да го поминат тестот на издржливост како играчките Лего. Тоа е една од причините поради која оваа дело на автралијанскиот аниматор Данкан МекКончи, е извонредно. Видеото во прилог е до секунда точно синхронизирано со оригниалниот филм, вклучувајќи ги и истите откачени разговори на Џон Белуши и Ден Акројд. Данкан, посветил многу време за сé да биде прецизно и точно во ова видео – почнувајќи од излозите на продавниците во трговскиот, до кршењето на стаклата (за што признава дека не бил негов омилен дел од процесот). Во одредени случаи, посветувал повеќе од 15 минути при снимање на еден кадар за видео записот. Погледнете го видео записот на оригиналната филмска сцена напоредно со преработката на Данкан и откријте ги разликите….доколку постојат.
| | веќе видена | слични

Жан-Мишел Баскијат е роден 1960 година во Бруклин, Њујорк и е еден од првите афро-американски уметници, кој достигнува меѓународен углед во светот на уметноста. Имал кратка, но плодна кариера, исполнета со фузија на мултикултурни симболи, карактеристичен графички стил и често темпераментен карактер. Во својот краток и во голема мера проблематичен живот, Баскијат игра важна историска улога во подемот на панк уметноста и нео-експресионизмот на њујоршката уметничка сцена. Почетоците му ги наоѓаме во графити уметноста, во доцните 70-ти години. Почнува со испишуавње на кратки пароли со спреј низ Менхетен, заедно со неговиот добар пријател Ал Диаз под псевдонимот „SAMO“ (Same Old Shit), кој станува негов заштитен знак. Кога нивното пријателство завршува, прекинува и проектот „SAMO “ со епитаф впишан на зграда во Сохо „SAMO is dead“. Како самоук уметник Баскијат почнува да црта на најрана возраст. Бил дете на родители од мешано културно наследство, (татко му бил имигрант од Хаити, а мајка му од Порторико) кое ...
| | веќе видена | слични

На 27 октомври 2013 година почина рокенрол иконата Лу Рид. Многу негови пријатели, соработници, почитувачи и обожаватели на неговиот лик и дело му оддадоа почит. Меѓу нив и авангардната артистка Лори Андерсон, неговата сопруга, неговиот долгогодишен партнер, неговиот вечен пријател. Медитирајќи, заедно учеле како да ја чувствуваат тагата, без притоа да бидат тажни. Се чини дека прошталното писмо на Лори Андерсон, објавено на 21 ноември 2013, за Rolling Stone магазинот е напишано токму во тој дух. Трогателно, искрено и тажно, а сепак силно. Онака како што му доликува на големиот Лу Рид. Додека го читате ја чувствувате нејзината љубов, болката и тагата за загубата на човекот кого Андерсон го сакаше најмногу на светот, па сепак писмото не дозволува да бидете тажни. Андерсон ни подари прекрасни интимни моменти од нивното запознавање, нивната љубов, нивното пријателство, како и последните мигови од животот на Лу. Нешто што им беше толку многу потребно на сите негови обожаватели. Нешто што на крајот ќе ви донесе ...
| | веќе видена | слични

„Меѓународниот ден на волонтерите“ се прославува секоја година на 5-ти декември. Усвоен е од страна на Обединетите нации со резолуцијата 40/212, на 17 декември 1985 година. Волонтерството како форма на активно граѓанство претставува важен дел од развојот на младите луѓе и придонесува за нивна активна вклученост во локалните заедници. Според последните информации 51,3% од средношколците во Македонија никогаш во својот живот не волонтирале. Младите Можат е невладина, непрофитна и независна граѓанска организација чија цел е да им овозможи на младите луѓе да земат активно учество во развојот на демократското општество преку активно граѓанство и социјален активизам. Организацијата е основана од млади луѓе за младите луѓе за да ја промовира моќта на младите луѓе како катализатори на промените во општеството. По повод „Меѓународниот ден на волонтерите“ Младите Можат, како волонтерска организација, организира кампања за промоција на волонтерски вредности. Целиот концепт е осмислен од волонтери, членови на Младите ...
| | веќе видена | слични

next