Mak Portal

Некои „стручњаци“ не веруваа, додека другите само претпоставуваа, а сега е и потврдено – ако наместо сериски се вградат спортски фелни со широки нископрофилни пневматици, потрошувачката се зголемува, зависно од димензиите. Резултатите на истражувачкиот тим на Daimler беа изненадувачки за многу пуѓе кои мислеа поинаку. Замената на сериските со екстремно спортски фелни и гуми резултира со зголемена потрошувачка и до 1 литар гориво на изминати 100 километри пат, додека рокадата со една или две димензии резултира со зголемена потрошувачка од 0,2 до 0,3 литри. Потрошувачката на гориво се зголемува заради три причини: 1. Зголемен отпор на триење при движење, заради поголемата нагазна површина. 2. Поголемо пролизгување на внатрешната странична зона во кривини, што прави ефект на сопирање. 3. Поголема маса на целото тркало, која го зголемува отпор на тркалањето, качувањето и забрзувањето и моментот на инерција. Не треба да се занемари и фактот дека пошироките пневматици се поскапи од стандардните, а имаат помал век ...
| | веќе видена | слични

Граѓаните често на социјалната мрежа Фејсбук се информираат, бараат лек за некој проблем итн. Но понекогаш граѓаните одат и подалеку со своите прашања, така што дури откриваат и дел од своите интимни моменти. Еве како изгледаше тоа деновиве, односно што се прашуваат македонците на фејсбук.
| | веќе видена | слични

Во денешниот Дневник на телевизија Сител, главниот и одговорен уредник Драган Паавловиќ-Латас, кој што штотуку се врати од зимски одмор во Словенија, го искористи местото на неговата најверна соработничка Ивона Талевска и веднаш за фати со воведувањето на Македонија на вистинскиот пат. Инаку тој го искористи Дневникот да го обвини претседателот и лидер на СДСМ Зоран Заев дека намерно ја саботирал играта на нашата машка ракометна репрезентација, односно дека Заев му дал на Кире Лазаров 50.000 евра за да го саботира мечот со Данска, каде што ние очекувано изгубивме. Со ова Латас заедно со ВМРО-ДПМНЕ уште еднаш и покажуваат во какви матни зделки е вмешан Зоран Заев, односно дека на Зоран Заев и Кире Лазаров неможе да им се верува!
| | веќе видена | слични

next