Канал8

04.10.2017 Ефективно само 10 минути траеше последната седница на актуелниот состав на Советот на Општина Кочани. Иако во заминување, советниците одлучија на десетина дена пред официјалното истекување на мандатот да заседаваат уште еднаш и да разгледаат само три точки. Сепак, разгледувањето траеше многу кратко, бидејќи никој не се јави за дискусија, а и самите точки не беа доволно атрактивни за расправа. Утврдувањето на Буџетскиот календар на Општината за 2018 година, како и двете точки од областа на урбанизмот, што и вообичаено досега поминувале само формално, одзедоа повеќе време додека претседателот на Советот ги читаше, отколку што траеше гласањето за нив.
сите 5 | | | веќе видена

04.10.2017 Како натпартиски кандидат се оградувам од непромислени потези што создаваат непотребни тензии меѓу партиите и граѓаните. Како човек и како кандидат за градоначалник на Кочани, најостро го осудувам секое вандалско однесување поврзано со предизборниот процес. Кодексот за фер и демократско однесување за мене е устав во кампањата. Мојот став за позитивна кампања нема да го напуштам, без оглед на сите поединци или групи што ќе се обидат да го валкаат предизборието. Ги повикувам сите партиски структури и надлежните органи да се погрижат во позитивна атмосфера, фер и демократски да ги поминеме и кампањата и изборите.
сите 14 | | | веќе видена

04.10.2017 Изборниот штаб на ВМРО-ДПМНЕ во насeлбата „Усова Чешма“, како и повеќе билборди на територија на Општина Кочани биле вандализирани со пораки со политичка содржина. Партијата ги пријави инцидентите во канцеларијата на ОБСЕ и во МВР со барање да се преземат соодветни законски мерки за пронаоѓање и утврдување на одговорност на сторителите, рече на прес-конференција Лазо Митев, претседател на ОК ВМРО-ДПМЕ од Кочани и носител на листата за советници. - Се надевам дека навременото реагирање на надлежните ќе го спречи овој однос кон политиката и ќе спречи понатамошно ескалирање на настаните преку заплашување и компромитирање на демократските процеси.
сите 43 | | | веќе видена

04.10.2017 Управувањето со парите од буџетот на Општината, нивното наменско трошење и отчетност за сработеното беше темата на прес-конференцијата што ја организираше Општинската организација на СДСМ од Кочани. Носителот на листата за советници на коалицијата што ја предводи оваа партија, Томе Солевски потенцираше дека ќе запре неразумното трошење на парите на граѓаните за непотребни цели. - Подолг период парите на граѓаните се трошат неразумно, расипнички. Пари за фантастични ручеци, скапи автомобили, за семејни патувања, луксузирање на сметка на граѓаните.
сите 8 | | | веќе видена

03.10.2017 Заложбите на членовите на Здружението на оризопроизводители “Бело злато“ за решавање на проблемите на земјоделците од регионот конечно постигнале ефект. Повеќето состаноци што ги имале во Министерсвото за земјоделство наидувале на разбирање од надлежните, а во практика немало ефект се до сега, рекоа на прес -конференцијата, на која позитивно ја оценуваат одлуката за осетното покачување на субвенциите за оризопроизводителите. Велат дека чувствуваат лична заслуга за постигнатото, откако добиле поддршка во ресорното министерство.
сите 4 | | | веќе видена

03.10.2017 Живееме во земјоделски ориентирана општина, чијашто економија во најголем дел се базира на оризопроизводството, поради што еден од нашите приоритети е поддршка на земјоделците, рече кандидатот за градоначалник на Чешиново-Облешево, Горанчо Крстев, предложен од коалицијата предводена од СДСМ. Во обраќањето до јавноста тој презентираше дел од проектите во неговата предизборна програма што се насочени кон обебзедувањето услови за подобро земјоделско производство и соодветна инфраструктура, со што би се мотивирале младите да не се иселуваат од родните места, проблем на кој до сега не се обрнувало доволно внимание.
сите 7 | | | веќе видена

03.10.2017 Центарот за јавно здравје - Кочани и Здружението на лекари „Примариус“ од Кочани, во соработка со дијагностика „Авицена“ од Скопје организираше стручен состанок на тема „Дијагноза на атипични респираторни инфекции“. Од Центарот за јавно здравје Кочани велат дека темата е повеќе од потребна за лекарите и е од голема корист за нив и за пациентите посебно во време на преод од повисоки кон пониски температури. - Неслучајно го избравме овој период од годината кога респираторните инфекции стануваат актуелни и погодени се и возрасните и помалите.
сите 3 | | | веќе видена

03.10.2017 - Локалната власт предводена од ВМРО-ДПМНЕ вети дека ќе ја намали невработеноста, ќе се сложите дека тоа е добра причина за да се работи, како ветивме, така и направивме. Резултатите се гледаат. Резултат број 1 - 2006 година Кочамни имаше 12 илјади лица, сограѓани кои се од едната или од другата партија, а кои се невработени. Денеска бројот на невработени изнесува 3.800 лица, ваквото трикратно намалување на невработеноста е резултат на два доминантни фактори а тоа е активните мерки за вработување и привлекувањето на странски инвестиции во Општината. Кочани го доби “Амфенол“ – американска компанија која претставува странска инвестиција од 6 милиони евра, рече на прес-конференција Лазо Митев, носител на листата за советници за Општина Кочани од ВМРО-ДПМНЕ.
сите 54 | | | веќе видена

03.10.2017 Општината е должна да обезбеди развој на масовниот спорт и на рекреативните активности на граѓаните, како и на училишниот, студентскиот и спортот за лицата со посебни потреби, рече на прес-конференција Николчо Илијев, кандидат за градоначалник на Кочани од коалицијата на СДСМ. Симболично обраќајќи им се на граѓаните од стадионот “Никола Мантов“, Илијев рече оти спортската јавност подолг период барала поголем буџет за спортот и поддршка од локалната власт, а дека тој е подготвен позитивно да одговори на тоа. - Како кандидат за градоначалник сметам дека Општината мора да му биде сојузник на спортот. Од општинскиот буџет мора да се издвојат повеќе пари за спортот.
сите 16 | | | веќе видена

03.10.2017 Општинската организација на СДСМ и Општинскиот комитет на ВМРО-НП од Чешиново-Облешево потпишаа договор за соработка за локалните избори. Слично како и во Кочани, двата партиски огранока и во оваа општина ќе имаат меѓусебна поддршка и ќе настапуваат заеднички во претставувањето на проектите што треба да се реализираат. По потпишпувањето на договорот за соработка беше речено дека очекуваат соработката да даде резултати што ќе им ја донесат победата на изборите.
сите 8 | | | веќе видена

02.10.2017 Земјоделците кои произведуваат ориз ќе добијат повисоки субвенции како зголемување на постојната финансиска поддршка што ја примаат од државата. Ова го најави министерот за земјоделство, Љупчо Николовски кој присуствуваше на манифестацијата „Денови на оризот“, при што додаде дека производството на оваа земјоделска култура е важна за регионот, за што потврда била и досегашната исплата на субвенции од околу 90 милиони денари. - Почитувани производители на ориз, денеска од тука, од Кочани најавувам дека оваа година Владата ќе донесе одлука за зголемување на субвенциите од 18 илјади денари за хектар засеана површина со ориз, односно дополнителни 18 илјади на постоечките субвенции по хектар.
сите 35 | | | веќе видена

02.10.2017 Имајќи ја предвид стагнацијата на општината во изминатите осум години, имам поголем мотив да ја побарам довербата на граѓаните за градоначалничката позиција, рече кандидатот за градоначалник на Чешиново-Облешево, Горанчо Крстев, предложен од коалицијата предводена од СДСМ. Притоа тој се задржа на проблемот со иселувањето на младите од населените места поради незадоволството од нерешавањето на нивните приоритети. - Во изминатите осум години наместо да се грижат за нас граѓаните на општина Чешиново-Облешево, тие се грижеа за свои лични потреби и за потребите на нивните најблиски, период кој што ние граѓаните на Чешиново-Облешево треба што побрзо да го заборавиме.
сите 6 | | | веќе видена

02.10.2017 Чистата и здрава средина за живот е еден од приоритетите за советничката листа на коалицијата предводена од СДСМ. На прес конференцијата што се одржа во центарот на градот, беше речено дека Кочани било еден од најпозитивните еко приемри во државата, а денес на самото дно. - Градот тоне во ѓубре. Управувањето со отпадот е во криза. Потребен е современ третман на цврстиот отпад. Селекција на отпадот, автомати за амбалажа, рециклирање. Јавни површини за градежен шут и функционална комунална и инспекциска служба. Кочани може економски и паметно да се исчисти.
сите 7 | | | веќе видена

02.10.2017 Реализираната изградба на булеварот „Гоце Делчев” во Оризари, со кој населбата е поврзана со регионалниот пат кон Кочани ја подобрува безбедноста на сообраќајот, со што она што беше ветено во програмата на претходните избори сега е завршено, рече носителот на советничката листа од колаицијата на ВМРО-ДПМНЕ, Лазо Митев на прес-конференција. Притоа, кандидатите од листата за советници се вклучија во бојадисување на оградата на мостот како дел од комплетирањето на градежните работи.
сите 32 | | | веќе видена

02.10.2017 Останувањето на Осогово во вторлигашко друштво сериозно доаѓа во прашање по срамниот пораз што викендов на домашен терен го доживеа од “Хоризонт Турново“. Фудбалерите од струмичкото село дојдоа со намера да се претстават во најдобро светло, а дома се вратија со трите бода, победувајќи ги “жолто-сините“ со 3:1. Ниту сончевото време, ниту одличните услиови за игра и подддршката од трибините не помогнаа кочанскиот клуб на домашен терен да забележи победа.
сите 9 | | | веќе видена

02.10.2017 Годишнината од добивањето на концесијата за акумулацијата “Гратче“ спортско риболовното здружение “Кочански рибар“ ја одбележа со организирање натпревар во ловење риба на тапа. Се работи за прв таков натпревар што воопшто се одржал во кочанскиот регион, а истиот имаше локален карактер со оглед што учествуваа само членовите на клубот. - Значи, имаме 23 натпреварувачи, во моментот се лови бела риба, секој рибар лови со една трска, на крајот од сета уловена риба се мери вкупната тежина и оној кој има најмногу се прогласува за победник. Денешното натпреварување е повеќе од локален карактер, воедно е и дружење и запознавање на рибарите со некои активности што ги правимe, рече Димитар Димитров, претседател на риболовното здружение „Кочански рибар“.
сите 2 | | | веќе видена

02.10.2017 Независната листа за советници на Општина Кочани со носителот Венко Крстевски викендот организираше неколку перформанси на различни места во градот, со што на поинаков начин ја претстави својата предизборна кампања. На Споменикот на слободата беше прикажан форум театар при што беа обработени актуелни проблеми со кои се соочуваат младите во современото општество. Како дел од настанот имаше промоција на книга и џез перфоманс. - Нашата иницијатива е атипична во поглед на водењето на изборна кампања, всушност нашата иницијатива е само делумно политичка во потесна смисла на политиката.
сите 6 | | | веќе видена

29.09.2017 Деветтото издание на меѓународниот фестивалот “Ин Виница веритас“ ќе има интересна програмска содржина и ќе донесе звучни комичарски имиња од Македонија и соседните земји. Иако изгледа премногу оптимистички, ваквата оценка е оправдана ако се знае дека со скромни ресурси обезебедена е интересна програма што нема никого да остави рамнодушен. Со таков став, на прес конференција излегоа организаторите на фестивалот на хумор и сатира чиј домаќин е Домот на културата “Тошо Арсов“ од Виница. Годинава главниот фокус на фестивалот е театарската комедија, а организацискиот одбор решил да направи извесни промени што би требало да го подобрат квалитетот на содржините во делот на конкурсот за карикатура.
сите 81 | | | веќе видена

29.09.2017 Општината ги уредува и ги врши работите од јавен интерес од локално значење и затоа ја отвораме, за да може секој граѓанин да добие навремени и квалитетни услуги, рече во јавното обраќање пред граѓаните кандидатот за градоначалник на Кочани, Николчо Илијев. На прес-конференцијата пред општинската зграда, тој рече дека определбата за отворена Oпштина е во интерес на граѓаните, за тие полесно да можат да ги добијат услугите што таа треба да им ги даде. - Граѓаните ќе ги добијат сите потребни услуги на едно место, и од органите на локалната и од органите на централната власт. Воведуваме електронски систем на услуги и мобилни канцеларии кои ќе нудат услуга во секое село.
сите 5 | | | веќе видена

28.09.2017 Три победи и еден пораз имаше кочанскиот каратист Мартин Стојменов на првиот настап на големиот меѓународен турнир во рамки на Премиер карате лигата. Како член на македонската сениорска репрезенатција која броеше 30 каратисти, тој ја потврди добрата форма и подогтвеност, со што и ја оправда довербата да ги брани репрезентативните бои. Стојменов настапи во категоријата до 67 килограми и во четирите борби што ги имаше на турнирот ги совлада своите противници од Романија, Иран и Хрватска, а единствен пораз доживеа до претставникот на Италија.
сите 24 | | | веќе видена

next