Канал8

12.10.2017 Зградата на Локалната самоуправа на Општина Кочани е претворена во семејна зграда на раководството на ВМРО-ДПМНЕ во која има вработено блиски роднини, рече Сашко Стефановски, кандидат од листата за советници на коалицијата предводена од СДСМ. На прес конференцијата што се одржа пред општинската зграда тој потенцираше дека поради непотизмот на локалната власт, дел до вработените наместо да работат ефикасно и одговорно, работното време го трошат неефективно и за лични потреби. - Во оваа зграда можат да се сретнат сопруги и сопрузи, татковци и деца, свекори и снаи и сите други форми на крвно сродство или сватовство.
сите 23 | | | веќе видена

10.10.2017 На 9 традиционален меѓународен турнир што по повод празникот 11 октомври секоја година се одржува во Прилеп, кочанските џудисти се вратија со освоени 7 медали. Златото го освои 10-годишната Андреа Минова која што прв пат учествува на џудо турнир. - Настапивме со десет наши натпреварувачи во различни старосни тежински категории, каде имаше 9 земји учеснички. Озвоивме 7 медали од кои една златна, две сребрени и четири бронзи. Изненадувачки е што Андреа Минова прв пат учествува на турнир и освои златен медал.
сите 8 | | | веќе видена

10.10.2017 Осум и пол години локалната власт на чело со градоначалникот Ратко Димитровски во Кочани се однесува расипнички и неодговорно ги троши вашите пари. Некогаш најчистиот град во Македонија, денес е затрупан во ѓубре и е претворен во најголемо буниште, а граѓаните плаќаат партиски војници што не работат, рече Томе Солевски, носител на листатаза советници на коалцијата предовдена од СДСМ, на прес конференцикјата што се одржа пред управната зграда на КЈП “Водовод“’. - Советниците од ДПМНЕ без срам гласаа за најнепопуларната мерка – со вашите пари да го финансираат „Водовод“. Ни ги зголемија животните трошоци со покачување на цена на водата за пиење и за отпадната вода, а водата се уште ја добиваме преку азбестни цевки.
сите 27 | | | веќе видена

09.10.2017 Во неделата се одиграа натпреварите од седмото коло во првенството на Втората лига – исток во кое фудбалерите на “Осогово“ се поразени со 3:0 на гостувањето во Валандово против “Победа“. Со тоа “жолто-сините“ веќе трет натпревар по ред се без ефектива на своето бодовно салдо, иако играа против екипите од дното на табелата. Високата победа на валандовчани против нашиот второлигаш можеби не е вистнски одраз на силите на теренот, со оглед што гостите од Кочани имале неколку шанси за погодок што не ги искористиле, но сепак на крајот со наведнати глави го напуштиле теренот.
сите 7 | | | веќе видена

09.10.2017 Во изминатите години општина Чешиново-Облешево немаше никаков развој, ниту вложување во важните инфраструктирни објекти. Мора да се обезбеди чиста вода за пиење, да се изгради фекална канализација и добри патишта за граѓаните да не газат во кал, мора да се изгради општина каква што доликува во 21 век, беше речено на предизборниот собир што се одржа во Спанчево, а на кој беше презентирана предизборната програма на кандидатот за градоначалник Горанчо Крстев, предложен од коалицијата на СДСМ. Во обраќањето пред присутните тој истакна дека време е сите населени места во општината да добијат еднакви услови, а најважно е од се е да се обезбеди водоснабдувањето.
сите 2 | | | веќе видена

09.10.2017 Митингот на коалицијата што ја предводи СДСМ, а што се одржа на плоштадот “Ангел Винички“ собра голем број партиски членови, симпатизери и граѓани, кои дојдоа да слушнат што им нудат кандидатите за градоначалник и за советници на Општина Виница. Беше критикувано досегашното работење на локалната власт која на граѓаните им оставила неизградени и раскопани улици, недостиг на чиста вода за пиење и напуштени домови од страна на младите кои заминале во странство. Според кандидатот за градоначалник Ивица Димитров, време е да се реализираат вистински проекти што треба да им донесат подбар живот за сите.
сите 2 | | | веќе видена

09.10.2017 Актуелниот сообраќаен режим е нефункционален, бавен, а на неколку места е закочен и блокиран. Гласот на граѓаните на Кочани воопшто не се слуша, а проблемите се ставаат под тепих, поради што секојдневни се гужвите во сообраќајот, беше речено на прес-конференцијата што ја организираше листата за советници на коалицијата предводена од СДСМ. - Ваквата состојба директно е предизвикана од решението на Ратко Димитровски за воведување еднонасочен сообраќај, без при тоа да се направи студија и сериозна анализа. Граѓаните со право прашуваат дали Локалната самоуправа презема мерки за надминување на овој хаос.
сите 6 | | | веќе видена

09.10.2017 Почетните активности за браната Речани започнаа во изминатиот мандат и комплетната реализација на овој капитален објект е планирана за периодот што следува, рече на прес- конференцијата кандидатот за градоначалник од ВМРО-ДПММНЕ, Ратко Димитровски што ја одржа во саботата на локацијата каде треба да никне акумулацијата. Притоа, додаде дека е пробиен и асфалтиран пристапниот пат, а во меѓувреме бил избран и изведувач кој требало да ја отпочне изградбата на круната за самата брана.
сите 18 | | | веќе видена

09.10.2017 Време е за промени во локалната власт за да се реализира нова визија за поинакво, посовремено и европско Кочани во кое Oпштината ќе биде отворена за сите граѓани. Пред нас стојат многу проекти што треба да се реализираат за да се овозможи подбар живот за сите, беше речено на митингот на коалицијата предводена од СДСМ што се одржа на платото во Трговскиот центар. Со огномет и аплауз пред присутните членови, симпатизери и други граѓани беше претставена листата за советници на Општината, при што носителот Томе Солевски порача дека завршува периодот на расипничко трошење на парите на граѓаните за непродуктивни цели.
сите 21 | | | веќе видена

06.10.2017 Општина Кочани во изминатите години работеше без стратегија за унапредување на културата, туку се течеше стихијно и според произволни критериуми. Време е работите да се стават на здрава основа, а настаните и објектите од културата да го добијат вистинското место во општеството, беше речено на прес-конференцијата на листата за советници од коалицијата на СДСМ, што се одржа на платото пред ЦК “Бели мугри“, нагласувајќи дека современите културни текови се далеку од Кочани. - Кочани е во културна апатија во која царува личниот интерес. Младинските културни иницијативи се неприфатливи за локалната власт. Културно-историските објекти пропаѓаат.
сите 7 | | | веќе видена

06.10.2017 Високи суми пари се исплаќаат од буџетот на Општина Кочани за паушали за работењето на членовите на Советот, со што се прават и непотребни трошоци. Таков е ставот на Независната листа за советници чиј носител е Венко Крстевски, при што на прес- конференција, што симболично се одржа пред салата на Советот, рекоа дека започнуваат иницијатива за укинување на паричните надоместоци за советниците и пренасочување на парите за хуманитарни цели. - Редовна пракса е советниците во нашиот град секој месец да кешираат одреден паушал, што во денешно време, нашата пресметка, е цирка 50 илјада евра годишно, само на име паушал бруто исплатен на еден советник од вкупно 19.
сите 14 | | | веќе видена

05.10.2017 Вработените во образовниот сектор работат во страв и под притисоци. Директори на некои училишта во работно време одат на партиски пресови. Образовниот систем е на колена. Анализите покажуваат дека имаме уништени и неписмени генерации. Училиштата имаат сериозни кадровски проблеми, натрупани финасиски долгови. Наставниците од свој џеб издвојуваат пари за организирање на наставата. Учителот нема никакви услови да ги образува учениците. За воспитниот елемент и да не зборуваме. Штетите допрва ќе ни бидат испорачани.
сите 11 | | | веќе видена

05.10.2017 Ранливите групи граѓани во нашата општина не се за потценување, а многу лица се маргинализирани од системот, меѓу кои инвалиди, болни со тешко нарушено здравје и со посебни потреби, деца без родители иродителска грижа. Новата локална власт ќе им помогне со обезбедување повеќе пари за нивните потреби, беше речено на прес конференцијата што ја организираа претставници од листата за советници на коалцијата предовдена од СДСМ. - Поддршката на луѓето е најважна, затоа што нема ништо поважно од животот и од здравјето. Барањата на ранливите категории граѓани не се за во фиока. Тие не може да чекаат! Односот кон сите мора да биде почовечен.
сите 6 | | | веќе видена

05.10.2017 Животот на младите сограѓани во Кочани ќе го направиме подобар со тоа што ќе им овозможиме услови да останат да живеат овде, рече кандидатот за градоначалник на Кочани, Ратко Димитровски во своето обраќање до јавноста. На локација во населбата Драчевик вети дека доколку ја добие довербата од гласачите за нов четиригодишен мандат, ќе се реалзира проект со кој по поволни услови на младите ќе им се овозможи евтино да дојдат до сопствен дом. - Со овој проект се планира да се обезбедат нови и евтини домови, евтини куќи за младите, за да си стекнат младите свој дом, кај што ќе растат среќни семејства.
сите 27 | | | веќе видена

04.10.2017 Под мотото “Обврска сега за денот потоа“ претставници од граѓанските здруженија во Кочани и кандидатите за градоначалник и советници потпишаа декларација за соработка што ќе опфаќа повеќе области. На средбата на платото пред ЦК Бели мугри“, кадешто се потпиша Декларацијата, беше речено дека граѓанскиот сектор управувачите на локалната власт ги гледа како партнери и подржувачи во заедничките креирања на политики, планирања и спроведувања на конкретни планови, предлози и мерки, како на локално, така и на национално ниво. Со ставањето потпис, договорните странки се обврзуваат во наредниот период да соработуваат во областа на социјалната и трудовата политика, како и во опфатот на младите, образованието, здравствената политика, одржливата животна средина и зелениот енергетски систем.
сите 12 | | | веќе видена

04.10.2017 Ефективно само 10 минути траеше последната седница на актуелниот состав на Советот на Општина Кочани. Иако во заминување, советниците одлучија на десетина дена пред официјалното истекување на мандатот да заседаваат уште еднаш и да разгледаат само три точки. Сепак, разгледувањето траеше многу кратко, бидејќи никој не се јави за дискусија, а и самите точки не беа доволно атрактивни за расправа. Утврдувањето на Буџетскиот календар на Општината за 2018 година, како и двете точки од областа на урбанизмот, што и вообичаено досега поминувале само формално, одзедоа повеќе време додека претседателот на Советот ги читаше, отколку што траеше гласањето за нив.
сите 5 | | | веќе видена

04.10.2017 Како натпартиски кандидат се оградувам од непромислени потези што создаваат непотребни тензии меѓу партиите и граѓаните. Како човек и како кандидат за градоначалник на Кочани, најостро го осудувам секое вандалско однесување поврзано со предизборниот процес. Кодексот за фер и демократско однесување за мене е устав во кампањата. Мојот став за позитивна кампања нема да го напуштам, без оглед на сите поединци или групи што ќе се обидат да го валкаат предизборието. Ги повикувам сите партиски структури и надлежните органи да се погрижат во позитивна атмосфера, фер и демократски да ги поминеме и кампањата и изборите.
сите 14 | | | веќе видена

04.10.2017 Изборниот штаб на ВМРО-ДПМНЕ во насeлбата „Усова Чешма“, како и повеќе билборди на територија на Општина Кочани биле вандализирани со пораки со политичка содржина. Партијата ги пријави инцидентите во канцеларијата на ОБСЕ и во МВР со барање да се преземат соодветни законски мерки за пронаоѓање и утврдување на одговорност на сторителите, рече на прес-конференција Лазо Митев, претседател на ОК ВМРО-ДПМЕ од Кочани и носител на листата за советници. - Се надевам дека навременото реагирање на надлежните ќе го спречи овој однос кон политиката и ќе спречи понатамошно ескалирање на настаните преку заплашување и компромитирање на демократските процеси.
сите 43 | | | веќе видена

04.10.2017 Управувањето со парите од буџетот на Општината, нивното наменско трошење и отчетност за сработеното беше темата на прес-конференцијата што ја организираше Општинската организација на СДСМ од Кочани. Носителот на листата за советници на коалицијата што ја предводи оваа партија, Томе Солевски потенцираше дека ќе запре неразумното трошење на парите на граѓаните за непотребни цели. - Подолг период парите на граѓаните се трошат неразумно, расипнички. Пари за фантастични ручеци, скапи автомобили, за семејни патувања, луксузирање на сметка на граѓаните.
сите 8 | | | веќе видена

03.10.2017 Заложбите на членовите на Здружението на оризопроизводители “Бело злато“ за решавање на проблемите на земјоделците од регионот конечно постигнале ефект. Повеќето состаноци што ги имале во Министерсвото за земјоделство наидувале на разбирање од надлежните, а во практика немало ефект се до сега, рекоа на прес -конференцијата, на која позитивно ја оценуваат одлуката за осетното покачување на субвенциите за оризопроизводителите. Велат дека чувствуваат лична заслуга за постигнатото, откако добиле поддршка во ресорното министерство.
сите 4 | | | веќе видена

next