Канал8

08.11.2017 Советот на Општина Виница и официјално ја доби верификацијата на членовите кои влегуваат во неговиот состав за наредниот четиригодишен прериод. Со одржувањето на конститутивната седница со која, по договорот на двете советнички групи, раководеше досегашната претседателка Благица Андонова, беше потврдено дека новиот Совет ќе работи брзо и ефикасно. За околу еден час беше избран нов претседател, како и членови на комисиите. По предлог на координаторот на советничката група предовдена од СДСМ, во следниот мандат со Советот ќе претседава Тони Велков.
сите 29 | | | веќе видена

07.11.2017 Телесните инвалиди во општеството освен со дискриминацијата за наоѓање работа и вработување, се соочуваат со низа проблеми кои што не можат да ги решат и кои што на некој начин им оневозможуваат нормално фунционирање во средината во која што се наоѓаат. Имено, телесните инвалиди за да го остварат правото на добивање туѓа нега или постојана парична помош секоја година се подложни на комисија да се утврди дали се инвалиди или не. Одговорните од Здружението на телесни инвалиди „Мобилност“ од Кочани велат дека тоа е постојан стрес за таквите луѓе бидејќи е дополнителна обврска и бараат од одговорните на централно ниво да им се олесни и така тешкиот живот на овие луѓе.
сите 2 | | | веќе видена

07.11.2017 Со свечена седница и доделување благодарници беше одбележан празникот на Општина Зрновци, „Св.Димитриј“. Градоначалникот Блаже Станков на свечената седница по повод празникот истакна дека е убеден дека граѓаните на општина Зрновци ќе бидат задоволни од заедничката работа со советниците. - Јас секогаш од советниците барав партнерство за работа и истото ќе го направам и во овој мандат. Тоа ќе успее само доколку опптината се доживува како заедничка сегашност и индина. На тој пат мора да бидеме единствени, делбите и нетрпеливоста се крајно непродуктивни и не ни носат ништо добро.
сите 28 | | | веќе видена

07.11.2017 Членовите на актуелниот управен одбор на ГФК “Осогово“ со писмено известување ја информирaа јавноста во општината дека заедно со стручниот штаб остануваат на оставката на функциите што веќе ја доставиле како неотповиклива. Во дописот стои дека тие не прифаќаат формирање заедничко управно тело на клубот. Истовремено од Управниот одбор велат дека на претставникот на навивачката група “Сејмени“, Венко Крстевски и на ад-хок телото му предложиле да достават записник со девет членови, заедно со нивните матични броеви и потпис, по што тие ќе можат да го преземат фудбалскиот клуб.
сите 4 | | | веќе видена

07.11.2017 По сознанијата за непријатните состојби во ФК „Осогово“ и настаните на стадионот, а за смирување на страстите и изнаоѓање решение, градоначалникот на Општина Кочани, Николчо Илијев со тим од Општината и Советот на Општината побарал средба на која беа отворени сите прашања поврзани со актуелните состојби и работата на Клубот. Едно од главните било финансиското прашање, при што се разгледани ингеренциите што ги има Општината во финансирањето на спортот. По разговорот со раководството, а со цел да ја слушне и другата страна, Илијев побарал средба и со претставници од Ад хок телото.
сите 18 | | | веќе видена

07.11.2017 Со цел да го запознаат со проектите што ги реализираат на локално и на регионално ниво, претставници на Амбасадата на Швајцарија се сретнаа со новоизбраниот градоначалник на Општина Кочани, Николчо Илијев. На средбата биле разменети информации за проектната организација, како и за функционирањето на Проектот за третман на отпадните води и на неговите компоненти, што во моментит е еден од најголемите во Македонија што го финансира Швајцарија. Претставниците на Амбасадата разговарале и за утврдувањето на новите тарифи за водни услуги, барање поднесено од КЈП „Водовод“ коешто се наоѓа пред Регулаторната комисија за енергетика.
сите 4 | | | веќе видена

06.11.2017 Само кога нешто сакаш е возможно да полеташ на крилјата на фантазијата и да стигнеш до толку различни области на човечката комуникација и битие. Маријанa го сака плакатот и е јасна во секој нејзин плакат. Без разлика на тоа дали поставува прашање или изјавува позиција, таа успева да го закове вниманието на гледачот. Нејзините дела ја провоцираат нашата чувствителност и оставаат трајни траги во нашите мисли, вака накратко зборува за талентот на Маријана нејзиниот професор Георги Јанков, раководител на Катедрата за плакат и визуелна комуникација во Софија, кој во Виница ја отвори првата самостојна изложба на плакати на неговиот студент Маријана Иванова.
сите 2 | | | веќе видена

06.11.2017 Околу 30 ученици од СОУ „Гошо Викентиев“ учествуваа на општинскиот натпревар во роботика што викендов се одржа во училиштето. Преку него треба да се изберат најдобрите ученици во лигата за учество во Програмата која што преку истражување проекти и тимска работа учениците треба да се заинтересираат за кариера на научно технолошките науки. - Фрст лего лигата што сакаме да ја формираме не е само роботски натпревар туку сеопфатна програма која преку истражување на проекти и тимска работа програмирање и конструирање на роботи, децата на возраст од 9 до 16 години треба да се заинтересираат за кариера на научно технолошките науки.
сите 2 | | | веќе видена

06.11.2017 Еден златен, еден сребрен и пет бронзени медали освоија џудистите на џудо клубот „Гладијатор“од Кочани на Меѓународниот турнир во Скопје. Во силна конкуренција од клубови од 14 земји учесници и повеќе од 500 натпреварувачи кочанските џудисти се вратија со освоени седум медали. - На овој турнир настапивме со седум свои натпреварувачи во различни категории и имавме одличен успех каде што се закитивме со седум медали, едне златен, еден сребрен и пет бронзени. Најуспешна беше Стефанија Павлова која што настапи во две старосни категории и освои златен медал.
сите 10 | | | веќе видена

06.11.2017 Отворен e Саемот на книга во Кочани. 1.460 наслови или вкупно 5.091 книга нудат издавачките куќи кои годинава се 15 на број. На оваа традиционална манифестација што се организира по 12 пат претставени се најновите и најпродаваните книжевни изданија за деца и возрасни, енциклопедии, лектирни изданија, белетристика и мал број книги стручна литература. Некои од издавачките куќи на Саемот во Кочани учествуваат за прв пат. - Годинава на саемот учествуваат 15 издавачки куќи што е голема бројка за библиотеки како што е нашата. За прв пат оваа година учествуваат издавачките куќи „Едука мак“ која што работи со детска литература и „Полица“ која што исто така има богата понуда на белетристика, детска и научна литература.
сите 3 | | | веќе видена

06.11.2017 Здружението на граѓани “Добредојде Македонија Велкам Центар“ во склоп на манифестацијата „Нов културен бран“ во 2017 година, a во соработка со Министерство за култура и Центарот за култура „Бели мугри“, работи на реализација на проектот под наслов „Мозаик – соработка во традиција и современо живеење “. Како дел од овој проект младите уметници мозаичари Блашка и Санда Миеви од Скопје на на парапетниот ѕид спроти кафе-барот „Авангард“ во Трговскиот центар во Кочани изработуваа мозаик. - Целта на овој проект е да го промовираме мозаикот како креативна индустрија. Ние во Македонија велиме дека Македонија е земја на мозаици меѓутоа младите се помалку и помалку знаат и имаат искуство во работа со мозаикот.
сите 9 | | | веќе видена

06.11.2017 Проблемите со задолженоста на училиштата во општина Кочани се толку големи што стигнале над 700 илјади евра и претставуваат реална закана да го стопираат нивното нормално функционирање. Подолг период сите образовни установи се оставени без пари што им се неопходни за покривање на основните трошоци, па состојбата може да ескалира со блокирање на сметките. Јавна тајна е дека такво искуство има еден од директорите, чија сметка не функционира извесен период, а потврда за тоа дојде и од градоначалникот Илијев, на минатонеделната прес-конференција.
сите 5 | | | веќе видена

03.11.2017 Да се почитуваат вистинските вредности на сестринството со една единствена цел, сплотување на сите здруженија во една комора, која ќе биде правен субјект и ќе ги застапува правата и должностите на сестринската професија е целта на Здружението на медицинските сестри, техничари и акушерки – „ЗА НАС“ чии што претставници присуствуваа на состанок и во Општата болница и Здравствениот дом Кочани. Целта на состанокот со медициските сестри од кочанските здравствени установи е и тие бидат вклучени во активностите на здружението и Унијата и преку состаноците директно да се укаже на потребата од единство и дека сестринската фела мора да се обедини во едно единствено тело за да ги постигнат посакуваните цели.
сите 8 | | | веќе видена

03.11.2017 Општинската изборна комисија од Зрновци на пригодна свеченост им ги додели уверенијата за нов мандат на градоначалникот Станков и на советниците што влегуваат во составот на Советот на Општината. Претседателката на Комисијата, Светлана Димитровска рече дека изборите поминале во демократска атмосфера, поради што упати честитки и до граѓаните и до учесниците во изборната кампања. - Да ви честитам за високата свест и достоинство во процесот на локалните избори. Во Зрновци изборите беа фер и демократски, и во име на членовите на Општинската изборна комисија на сите вио ја честитам победата и ви посакувам успешна и ефикасна работа.
сите 8 | | | веќе видена

03.11.2017 Сите членови кои влегуваат во составот на Советот на Општина Виница, заедно со новиот градоначалник Ивица Димитров, присуствуваа на свеченото доделување на уверенијата од Општинската изборна комисија, со што и официјално ги презедоа мандатите за своите функции. Претседателот на комисијата, Ацо Ѓорѓиевски, оцени дека изборниот процес поминал фер и демократски, со сосема мали технички проблеми што воопшто не влијаеле на постигнатите резултати и на распределбата на местата во Советот. - Јас им честитам на сите избрани советници и градоначалник на Општина Виница и посакувам успех во работењето.
сите 5 | | | веќе видена

03.11.2017 Долговите и обврските од општинскиот буџет се поголеми од приходите и мали се можностите тие да се покријат во краток период, поради што финансиската состојба во Кочани е сериозно лоша. Транспарентноста во работењето, што го ветив пред изборите, ми налага вистинската состојба да им ја соопштам на граѓаните, рече градоначалникот Николчо Илијев на својата прва прес-конференција по преземањето на функцијата, а на која тема беа општинските финансии. - Првичната анализа која ја направиме, односно ја направија службите на Општина Кочани, покажува дека нашата општина во моментот е неликвидна.
сите 8 | | | веќе видена

02.11.2017 На Задушница да се носи само лепче, пченица, црвено вино и свеќи. Доколку се носи храна, тоа да биде скромно и истата да биде раздадена на сиромашни. Со ваков апел излегоа свештениците на ден пред Задушница раководени од искуството дека луѓето со изговорот „да се најде пред покојниот“ носат големи количини на храна на гробовите и прават помпезни настани од самата Задушница. Покојните имаа потреба само од молитви, велат свештениците. -Здраворазумно е дека покојните немаат потреба од храна, а знаеме дека на овие денови изобилно се носи храна и се раздава.
сите 49 | | | веќе видена

02.11.2017 Новиот градоначалник и членовите на Советот на Чешиново-Облешево официјално ги добија мандатите за работа во наредните четири години. На мала свеченост што се одржа во општинските простории каде што Советот ги одржува своите седници, претседателката на Општинската изборна комисја, Весна Ѓорева Малинова им честиташе на изборот и им порача да работат што поефикасно во исполнувањето на проектите што се од интерес на граѓаните. На доделувањето на уверенијата присуствуваа поголем дел од избрани на функциите, освен неколкумина советници кои заради работните обврски документо ќе го примат подоцна.
сите 4 | | | веќе видена

02.11.2017 На втората седница, пред формирањето на комисиите како тела на Советот, Општина Кочани, преку координаторите за еднакви можности на жените и мажите,упати препорака за спроведување позитивни мерки со кои при еднакви услови се дава приоритет на лица од помалку застапениот пол, сè додека не се постигне еднаква застапеност на двата пола или не се постигне целта заради која се преземени. Според координаторката за еднакви можности во Општина Кочани, Љубинка Ајтовска, Советот на Општина Кочани е еден од ретките во Република Македонија што на ваков официјален и транспарентен начин, покажа политичка волја и родов сензибилитет за прифаќање и почитување на позитивните законски мерки за еднаква застапеност на мажите и жените во комисиите.
сите 26 | | | веќе видена

02.11.2017 Со одржувањето на првата, конститутивна седница, и официјално, работно започна мандатот на членовите на Советот на Општина Кочани. Најстариот член на Советот, Ангел Максимов, кој раководеше на почетокот од седницата, предложи како прва точка во работниот дел да биде верификацијата на мандатите на советниците, што што спроведе избраната комисија. Честитки за составот на новиот Совет упати градоначалникот Илијев, кој порача дека очекува конструктуивна и добра соработка. - Ние сме избрани од граѓаните на последните локални избори, гласачите кои во нас препознаа луѓе кои имаат знаења, вештини и можност да придонесат за подобар живот во нашата локална заедница.
сите 39 | | | веќе видена

next