Канал8

06.11.2017 Околу 30 ученици од СОУ „Гошо Викентиев“ учествуваа на општинскиот натпревар во роботика што викендов се одржа во училиштето. Преку него треба да се изберат најдобрите ученици во лигата за учество во Програмата која што преку истражување проекти и тимска работа учениците треба да се заинтересираат за кариера на научно технолошките науки. - Фрст лего лигата што сакаме да ја формираме не е само роботски натпревар туку сеопфатна програма која преку истражување на проекти и тимска работа програмирање и конструирање на роботи, децата на возраст од 9 до 16 години треба да се заинтересираат за кариера на научно технолошките науки.
сите 2 | | | веќе видена

06.11.2017 Еден златен, еден сребрен и пет бронзени медали освоија џудистите на џудо клубот „Гладијатор“од Кочани на Меѓународниот турнир во Скопје. Во силна конкуренција од клубови од 14 земји учесници и повеќе од 500 натпреварувачи кочанските џудисти се вратија со освоени седум медали. - На овој турнир настапивме со седум свои натпреварувачи во различни категории и имавме одличен успех каде што се закитивме со седум медали, едне златен, еден сребрен и пет бронзени. Најуспешна беше Стефанија Павлова која што настапи во две старосни категории и освои златен медал.
сите 10 | | | веќе видена

06.11.2017 Отворен e Саемот на книга во Кочани. 1.460 наслови или вкупно 5.091 книга нудат издавачките куќи кои годинава се 15 на број. На оваа традиционална манифестација што се организира по 12 пат претставени се најновите и најпродаваните книжевни изданија за деца и возрасни, енциклопедии, лектирни изданија, белетристика и мал број книги стручна литература. Некои од издавачките куќи на Саемот во Кочани учествуваат за прв пат. - Годинава на саемот учествуваат 15 издавачки куќи што е голема бројка за библиотеки како што е нашата. За прв пат оваа година учествуваат издавачките куќи „Едука мак“ која што работи со детска литература и „Полица“ која што исто така има богата понуда на белетристика, детска и научна литература.
сите 3 | | | веќе видена

06.11.2017 Здружението на граѓани “Добредојде Македонија Велкам Центар“ во склоп на манифестацијата „Нов културен бран“ во 2017 година, a во соработка со Министерство за култура и Центарот за култура „Бели мугри“, работи на реализација на проектот под наслов „Мозаик – соработка во традиција и современо живеење “. Како дел од овој проект младите уметници мозаичари Блашка и Санда Миеви од Скопје на на парапетниот ѕид спроти кафе-барот „Авангард“ во Трговскиот центар во Кочани изработуваа мозаик. - Целта на овој проект е да го промовираме мозаикот како креативна индустрија. Ние во Македонија велиме дека Македонија е земја на мозаици меѓутоа младите се помалку и помалку знаат и имаат искуство во работа со мозаикот.
сите 9 | | | веќе видена

06.11.2017 Проблемите со задолженоста на училиштата во општина Кочани се толку големи што стигнале над 700 илјади евра и претставуваат реална закана да го стопираат нивното нормално функционирање. Подолг период сите образовни установи се оставени без пари што им се неопходни за покривање на основните трошоци, па состојбата може да ескалира со блокирање на сметките. Јавна тајна е дека такво искуство има еден од директорите, чија сметка не функционира извесен период, а потврда за тоа дојде и од градоначалникот Илијев, на минатонеделната прес-конференција.
сите 5 | | | веќе видена

03.11.2017 Да се почитуваат вистинските вредности на сестринството со една единствена цел, сплотување на сите здруженија во една комора, која ќе биде правен субјект и ќе ги застапува правата и должностите на сестринската професија е целта на Здружението на медицинските сестри, техничари и акушерки – „ЗА НАС“ чии што претставници присуствуваа на состанок и во Општата болница и Здравствениот дом Кочани. Целта на состанокот со медициските сестри од кочанските здравствени установи е и тие бидат вклучени во активностите на здружението и Унијата и преку состаноците директно да се укаже на потребата од единство и дека сестринската фела мора да се обедини во едно единствено тело за да ги постигнат посакуваните цели.
сите 8 | | | веќе видена

03.11.2017 Општинската изборна комисија од Зрновци на пригодна свеченост им ги додели уверенијата за нов мандат на градоначалникот Станков и на советниците што влегуваат во составот на Советот на Општината. Претседателката на Комисијата, Светлана Димитровска рече дека изборите поминале во демократска атмосфера, поради што упати честитки и до граѓаните и до учесниците во изборната кампања. - Да ви честитам за високата свест и достоинство во процесот на локалните избори. Во Зрновци изборите беа фер и демократски, и во име на членовите на Општинската изборна комисија на сите вио ја честитам победата и ви посакувам успешна и ефикасна работа.
сите 8 | | | веќе видена

03.11.2017 Сите членови кои влегуваат во составот на Советот на Општина Виница, заедно со новиот градоначалник Ивица Димитров, присуствуваа на свеченото доделување на уверенијата од Општинската изборна комисија, со што и официјално ги презедоа мандатите за своите функции. Претседателот на комисијата, Ацо Ѓорѓиевски, оцени дека изборниот процес поминал фер и демократски, со сосема мали технички проблеми што воопшто не влијаеле на постигнатите резултати и на распределбата на местата во Советот. - Јас им честитам на сите избрани советници и градоначалник на Општина Виница и посакувам успех во работењето.
сите 5 | | | веќе видена

03.11.2017 Долговите и обврските од општинскиот буџет се поголеми од приходите и мали се можностите тие да се покријат во краток период, поради што финансиската состојба во Кочани е сериозно лоша. Транспарентноста во работењето, што го ветив пред изборите, ми налага вистинската состојба да им ја соопштам на граѓаните, рече градоначалникот Николчо Илијев на својата прва прес-конференција по преземањето на функцијата, а на која тема беа општинските финансии. - Првичната анализа која ја направиме, односно ја направија службите на Општина Кочани, покажува дека нашата општина во моментот е неликвидна.
сите 8 | | | веќе видена

02.11.2017 На Задушница да се носи само лепче, пченица, црвено вино и свеќи. Доколку се носи храна, тоа да биде скромно и истата да биде раздадена на сиромашни. Со ваков апел излегоа свештениците на ден пред Задушница раководени од искуството дека луѓето со изговорот „да се најде пред покојниот“ носат големи количини на храна на гробовите и прават помпезни настани од самата Задушница. Покојните имаа потреба само од молитви, велат свештениците. -Здраворазумно е дека покојните немаат потреба од храна, а знаеме дека на овие денови изобилно се носи храна и се раздава.
сите 49 | | | веќе видена

02.11.2017 Новиот градоначалник и членовите на Советот на Чешиново-Облешево официјално ги добија мандатите за работа во наредните четири години. На мала свеченост што се одржа во општинските простории каде што Советот ги одржува своите седници, претседателката на Општинската изборна комисја, Весна Ѓорева Малинова им честиташе на изборот и им порача да работат што поефикасно во исполнувањето на проектите што се од интерес на граѓаните. На доделувањето на уверенијата присуствуваа поголем дел од избрани на функциите, освен неколкумина советници кои заради работните обврски документо ќе го примат подоцна.
сите 4 | | | веќе видена

02.11.2017 На втората седница, пред формирањето на комисиите како тела на Советот, Општина Кочани, преку координаторите за еднакви можности на жените и мажите,упати препорака за спроведување позитивни мерки со кои при еднакви услови се дава приоритет на лица од помалку застапениот пол, сè додека не се постигне еднаква застапеност на двата пола или не се постигне целта заради која се преземени. Според координаторката за еднакви можности во Општина Кочани, Љубинка Ајтовска, Советот на Општина Кочани е еден од ретките во Република Македонија што на ваков официјален и транспарентен начин, покажа политичка волја и родов сензибилитет за прифаќање и почитување на позитивните законски мерки за еднаква застапеност на мажите и жените во комисиите.
сите 26 | | | веќе видена

02.11.2017 Со одржувањето на првата, конститутивна седница, и официјално, работно започна мандатот на членовите на Советот на Општина Кочани. Најстариот член на Советот, Ангел Максимов, кој раководеше на почетокот од седницата, предложи како прва точка во работниот дел да биде верификацијата на мандатите на советниците, што што спроведе избраната комисија. Честитки за составот на новиот Совет упати градоначалникот Илијев, кој порача дека очекува конструктуивна и добра соработка. - Ние сме избрани од граѓаните на последните локални избори, гласачите кои во нас препознаа луѓе кои имаат знаења, вештини и можност да придонесат за подобар живот во нашата локална заедница.
сите 39 | | | веќе видена

01.11.2017 Подобрување на инфраструктурата, изградба на патишта, водовод, нови содржини и вработувања за младите, се дел од барањата на кочанци од новиот градоначалник и советниците на градот. Канал 8 меѓу граѓаните со анкета и прашања на тема што му недостасува на Кочани и што очекуваат од новиот градоначалник. - Од новиот градоначалник очекуваме тоа што го вети во кампањата и да го оствари. Приоритет во Кочани е да се асфалтираат одредени улици, водоводот не е целосно реконструиран и на некои места нема доволно притисок на водата и вработување на младите, рече жител на Кочани.
сите 4 | | | веќе видена

01.11.2017 На 20-та јубилејна манифестација „Тортијада“ што во организација на здружението „Мобилност“ од Струмица а финансиски поддржана од „Мобилност“ Македонија жените членови на здружението на телесни инвалиди „Мобилност“ од Кочани го освоија третото место со тортата „Казан за ракија“. Во силна кокуренција со учество на 14 екипи од 12 здруженија од Македонија и по една екипа од здружение од Србија и Босна и Херцеговина, кочанските жени Лиле Мицевска и Здравка Данева од „Мобилност“ се најдоа меѓу трите најдобри во државата. - На манифестацијата се претставивме со торта „Казан за ракија“ и освоивме трето место. Со оглед на тоа што лани зедовме второ место со тортата „Ајвар“ мислевме дека годинава ќе одиме нагоре на прво место, но сепак сме задоволни и од ова бидејќи сме задоволни од она што го изработивме, рече Лиле Мицовска, член на „Мобилност“ Кочани.
сите 2 | | | веќе видена

01.11.2017 Хуманитарен настан организираа членовите на МО „Авангарда“ од СОУ „Гошо Викентиев“ за помош на малата Николија Динова од Неготино која има само 9 месеци, а има здравствен проблем со десната страна од мозокот. Таа е веќе во Германија каде подлежи на третмани, но истите чинат 11.000 евра, сума која што нејзиното семејство не може да ги обезбеди. Затоа ги моли сите хумани граѓани ако се во можност да помогнат. Учениците од МО „Авангарда“ излегоа во пресрет и организира хуманитарен настан. - МО „Авангарда“ при СОУ „Ѓошо Викентиев“ Кочани органиизра хуманитарна активност која што е наменета за помош на малата Николија Динова од Неготино на која што и е потребна итна операција на мозокот.
сите 2 | | | веќе видена

01.11.2017 Прво место освоија членовите на здружението „Мобилност“ од Кочани на 23-то издание на Републичкиот квиз натпревар на лицата со телесен инвалидитет на Македонија, што во организација на Националниот сојуз на лица со телесен инвалидитет на Македонија, „Мобилност“ се одржа во село Банско, Струмица. Во конкуренција од 16 екипи од здруженијата членки на сојузот а по исклучително интересна борба и презентација на знаењеа од повеќе области првото место го освои екипата на кочанското здружение со освоени 86 поени, а кое беше минатогодишен победник во истиот квиз натпревар. - Екипата на „Мобилност“ од Кочани го освои првото место на квиз натпреварот, многу сме среќни што успеавме по втор пат да бидеме први во државата, беше тешко да се освои првото место бидејќи имавме силна конкуренција, рече Горан Војновски, претседател на здружението „Мобилност“ Кочани.
сите 3 | | | веќе видена

01.11.2017 Без приговори и забелешки до Државната изборна комисија помина вториот круг од локалните избори во трите општини од микрорегионот. За разлика од првиот круг, кога во Зрновци имаше приговор заради заштита на избирачкото право на избирач, ноќеска до 2 часот до кога траеше рокот, во ДИК не пристигнал приговор за регистрирани неправилности во вторит круг на изборите. Со тоа им е олеснета работата на членовите на Комисијата, па се очекува тие да ги верифицираат постигнатите резултати од гласањето за кандидатите за градоначалници на Виница, Чешиново-Облешево и Зрновци.
сите 6 | | | веќе видена

31.10.2017 Планинска велосипедска тура по падините на Осоговските Планини реализираа 15 велосипедсти од Македонија и Бугарија, откривајќи ги природните потенцијали за одржлив туризам во овој регион. Активностите се дел од проектот Поддржување на одржлива иднина за луѓето и природата на Осоговијата, што започна на крајот од 2015 и ќе трае до март идната година. Главна цел на проектот е зачувувањето на биолошката разновидност, со заеднички напори на локалното население. Притоа се спроведуваат активности за поддршка на одржливото менаџирање со шумите, подобрување на знаењето за крупните цицачи и анализирање и демонстрирање на потенцијалот на Осогово за еко-туризам.
| | веќе видена

31.10.2017 25 стипендии ќе добијат најдобрите студенти од Кочани кои се школуваат на некој од државните универзитети во Македонија. Локалната самоуправа деветта година по ред го распиша конкурсот на кој можат да се пријават сите редовни студенти кои се жители на општината и кои ја завршиле првата студиска година. Меѓу условите што треба да ги исполнуваат кандидатите се да не повторувале година во текот на студирањето, како и да не се корисници на стипендија или кредит од дргуи институции или компании. Од дваесет и петте стипендии, една е за студент од ромска етничка проипадност, со цел да се стимулира високото образоание и во оваа малцинска заедница.
сите 8 | | | веќе видена

next