Канал8

13.11.2017 Спасување загрозени лица во тешка сообраќајна незгода на мост, гасење пожар и извлекување давеници е активноста што во организација на Министерството за внатрешни работи на Македонија, во соработка со Полициската станица Кочани и општинската Територијална противпожарна единица се одржа на мостот во центарот на Кочани. Станува збор за показно тактичка вежба за спасување на настрадани лица по тешка сообраќајна несреќа со цел да се види подготвеноста на пожарникарите во случај на извлекување на лица пригмечени со возило. Вежбата ја следеа голем број граѓани, а во неа учествуваа пожарникари од Територијалните противпожарни единици на Кочани и Виница, Здравствен дом Кочани и од Министерството за внатрешни работи, крим-техника и воздухоловните сили.
сите 4 | | | веќе видена

10.11.2017 Здружението за култура, наука и општествени дејности „Стари поток“ – Кочани ја одржа Детската поетска работилници „Каде е таткото во поезијата?“. На работилницата зедоа учество ученици од основните училишта од општината,членови на Литературните секции, а во текот на работниот процес ги придружуваше и писателот за деца Киро Донев. Активноста е со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија, преку “Нов културен бран“. - Целта на оваа поетска работилница е пред се да се запознаат децата со поезијата за деца и за млади и да се стави акцент на мотивот за таткото во поезијата.
сите 2 | | | веќе видена

10.11.2017 Во Центарот за култура „Бели мугри“ во Кочани беше отворена првата самостојна изложба на ликовниот уметник Марија Мицова Гацова од Кочани, која се претстави со 20 дела работени во масло на платно. Марија Мицова Гацова ѝ припаѓа на помладата генерација македонски ликовни уметници, школувана на Факултетот за ликовни уметности во Скопје. Опсесија ѝ е дивиот- неурбанизиран пејзаж. Ја фасцинира недопрениот простор, поконкретно едноставниот пејзаж Simplex во примарната форма. Творечкиот потенцијал го насочува кон негова интерпретација.
сите 28 | | | веќе видена

10.11.2017 Градоначалникот на Општина Кочани, Николчо Илијев оствари средба со министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски. Притоа се разговараше за актуелни теми за јавната безбедност и решавањето на сообраќајните проблеми. Според министерот, со престојот во Кочани тој започнува серија посети на секторите и полициските станици во Македонија, оценувајќи дека е неопходна соработка со единиците на локална самоуправа, за заеднички да учествуваат во подобрувањето на јавната безбедност. - Да започнеме една добра анализа и во тој дел да ги подобруваме сообраќајните можности во градовите, тоа да го овозможат градоначалниците, а ние како Министерство за внатрешни работи да им помогнеме во овој дел, бидејќи секаде во Република Македонија сообраќајот е како клучен проблем.
сите 55 | | | веќе видена

09.11.2017 Во врска со информацијата за поднесената оставка на Управниот одборна ГФК „Осогово“ до градоначалникот, ја известуваме јавноста дека институцијата Градоначалник нема легитимитет да ја прими оставката бидејќи не учествува во телата на ГФК „Осогово“. Општината и Градоначалникот не се основачи на „Осогово“, па е нелогично да се инволвираат во одлуки идејства на граѓански здруженија.Поддршката за смирување на тензиите на двете спротивставени страни беше во име на добра волја на градоначалникот за средување на состојбите во овој спортски клуб. Понатаму, спротивставените страни ќе мора сами да ги средат состојбитеи да го доведат клубот на здрави нозе.
| | веќе видена

09.11.2017 Општина Кочани ќе организира јавна трибина со граѓаните за да ги слушне нивните мислења и предлози околу планирањето на буџетските средства што треба да се одделат за спортски активности во 2018 година. Веќе е упатен повик за учество до сите заинтересирани спортски клубови, здруженија и поединци, од кои се очекува да кажат како најдобро да се распоредат парите за да се постигнат подобри ефекти од поддршката што ја обезбедува Локалната самоуправа. На трибината ќе се разгледува предлогот за утврдување критериуми за распределба на средствата од Програмата за спорт на Општина Кочани за 2018 година, а ќе се образложат и приоритетите во оваа област.
сите 6 | | | веќе видена

09.11.2017 Трибина за млади на тема „Говор на почитување наспроти говор на омраза“ се одржа во СОУ „Љупчо Сантов“ Кочани. Оваа трибина е трета по ред од циклусот на трибини кои треба да се одржат во 12 града во Македонија. На трибината зедоа учество 52 млади лица од средните училишта во Кочани и Виница, како и активисти од Црвен Крст во Кочани и Виница. На трибината младите беа запознаени со Младинската капања „Стоп омраза - сподели почит“ која ја спроведува Гешталт центарот „Младен Костиќ“ - Аспекти од Скопје во соработка со Црвен Крст, младински совети и други невладини организации, а финансирана од страна на Цивика мобилитас.
сите 19 | | | веќе видена

09.11.2017 Осумдесетгодишната Јелица Здравкова од Виница е тешко болна, неподвижна и не може сама да ги извршува основните животни потреби. Повеќе од две години лежи в кревет, а за неа се грижи синот Венко, кој заради немоќната мајка се вратил од странство. Во меѓувреме, поднел барање за надоместок за туѓа нега, но двапати е одбиен, иако здравствената состојба на жената, која е дијабетичар, се влошува. - Жената е катастрофа, значи слепа 100%, мозочен удар претрпен, склерозна и се на еден куп.
сите 3 | | | веќе видена

09.11.2017 Од Локалната самоуправа на Кочани информираат дека министерот без ресор во Владата на Република Македонија, Самка Ибраимовски, ја посетил Општината при што остварил средба со градоначалникот Николчо Илијев. Притоа било разговарано за финансиските средства што можат да се наменат за решавање на проблемите на ромската заедница. Вниманието било насочено кон инфраструктурните прашања, како и за домувањето на ромските семејства. Градоначалникот Илијев истакнал дека Општината е подготвена да соработува за реализирање на сите проекти, потсетувајќи на потребите за асфалтирање улици во Ромското Маало, изградба на канализациски и водоводни краци.
сите 2 | | | веќе видена

08.11.2017 Со вечерна богослужба наспроти празникот и со света Златоустова литургија на која чиноначалствуваше владиката Иларион и свештеници од Брегалничката епархија, беше одбележан големиот христијански празник посветен на Св. Димитриј Мироточив Солунски, кој што воедно е и храмова слава на истоимената црква и празник на општината Зрновци. Владиката Иларион зборувајки за Светиот Димитриј им го честиташе празникот на сите верници.
сите 2 | | | веќе видена

08.11.2017 Крводарителска акција спроведе полицијата од Кочани во соработка со Институтот за трансфузиона медицина од Скопје. Оваа е трета и последна крводарителска акција на полицијата согласно годишниот план и програма за оваа година. Полициските службеници ја покажаа својата хуманост, акцијата помина успешно. Дарувани околу 25 единици крв. - По планот и програмата на Полициската станица - Кочани спроведуваме три крводарителски акции во текот на годината. Оваа е трета и последна за оваа година и ја реализиравме доста успешно, дарувани се 25 единици крв, рече Санде Спиров, полициски службеник во Полициската станица - Кочани.
сите 3 | | | веќе видена

08.11.2017 Ад-хок телото за решавање на проблемите во ФК “’Осогово“ го презема раководењето со клубот, откако досегашниот Управен одбор и комплетниот Стручен штаб си поднесоа оставки на функциите. Притоа, назначен е нов стручен штаб во кој влегуваат Крсте Крстев како главен тренер со УЕФА А лиценца, Александар Андов како тренер на голманите со УЕФА Б лиценца, Дејан Манчовски како помошник на главниот тренер со УЕФА Ц лиценца и Стефанчо Цветанов како тренер на младите категории кој има УЕФА Б лиценца.
сите 3 | | | веќе видена

08.11.2017 Недоразбирањата во Советот на Општина Чешиново-Облешево започнаа уште на одржувањето на конститутивната седница. Набргу по нејзиното започнување, таа била прекината, а дел од советниците си заминале, па на состанокот можеше да се забележи присутвото само на шестмина од нив. Според поранешната претседателка на Советот, Тина Петрова, согласно Деловникот за работа и Статутот на Општината, таа ја отворила седницата, а потоа раководењето му го препуштила на најстариот советник Игор Нисов. Била избрана верификациона комисија која ги потврдила мандатите на сите советници.
сите 28 | | | веќе видена

08.11.2017 Советот на Општина Виница и официјално ја доби верификацијата на членовите кои влегуваат во неговиот состав за наредниот четиригодишен прериод. Со одржувањето на конститутивната седница со која, по договорот на двете советнички групи, раководеше досегашната претседателка Благица Андонова, беше потврдено дека новиот Совет ќе работи брзо и ефикасно. За околу еден час беше избран нов претседател, како и членови на комисиите. По предлог на координаторот на советничката група предовдена од СДСМ, во следниот мандат со Советот ќе претседава Тони Велков.
сите 29 | | | веќе видена

07.11.2017 Телесните инвалиди во општеството освен со дискриминацијата за наоѓање работа и вработување, се соочуваат со низа проблеми кои што не можат да ги решат и кои што на некој начин им оневозможуваат нормално фунционирање во средината во која што се наоѓаат. Имено, телесните инвалиди за да го остварат правото на добивање туѓа нега или постојана парична помош секоја година се подложни на комисија да се утврди дали се инвалиди или не. Одговорните од Здружението на телесни инвалиди „Мобилност“ од Кочани велат дека тоа е постојан стрес за таквите луѓе бидејќи е дополнителна обврска и бараат од одговорните на централно ниво да им се олесни и така тешкиот живот на овие луѓе.
сите 2 | | | веќе видена

07.11.2017 Со свечена седница и доделување благодарници беше одбележан празникот на Општина Зрновци, „Св.Димитриј“. Градоначалникот Блаже Станков на свечената седница по повод празникот истакна дека е убеден дека граѓаните на општина Зрновци ќе бидат задоволни од заедничката работа со советниците. - Јас секогаш од советниците барав партнерство за работа и истото ќе го направам и во овој мандат. Тоа ќе успее само доколку опптината се доживува како заедничка сегашност и индина. На тој пат мора да бидеме единствени, делбите и нетрпеливоста се крајно непродуктивни и не ни носат ништо добро.
сите 28 | | | веќе видена

07.11.2017 Членовите на актуелниот управен одбор на ГФК “Осогово“ со писмено известување ја информирaа јавноста во општината дека заедно со стручниот штаб остануваат на оставката на функциите што веќе ја доставиле како неотповиклива. Во дописот стои дека тие не прифаќаат формирање заедничко управно тело на клубот. Истовремено од Управниот одбор велат дека на претставникот на навивачката група “Сејмени“, Венко Крстевски и на ад-хок телото му предложиле да достават записник со девет членови, заедно со нивните матични броеви и потпис, по што тие ќе можат да го преземат фудбалскиот клуб.
сите 4 | | | веќе видена

07.11.2017 По сознанијата за непријатните состојби во ФК „Осогово“ и настаните на стадионот, а за смирување на страстите и изнаоѓање решение, градоначалникот на Општина Кочани, Николчо Илијев со тим од Општината и Советот на Општината побарал средба на која беа отворени сите прашања поврзани со актуелните состојби и работата на Клубот. Едно од главните било финансиското прашање, при што се разгледани ингеренциите што ги има Општината во финансирањето на спортот. По разговорот со раководството, а со цел да ја слушне и другата страна, Илијев побарал средба и со претставници од Ад хок телото.
сите 18 | | | веќе видена

07.11.2017 Со цел да го запознаат со проектите што ги реализираат на локално и на регионално ниво, претставници на Амбасадата на Швајцарија се сретнаа со новоизбраниот градоначалник на Општина Кочани, Николчо Илијев. На средбата биле разменети информации за проектната организација, како и за функционирањето на Проектот за третман на отпадните води и на неговите компоненти, што во моментит е еден од најголемите во Македонија што го финансира Швајцарија. Претставниците на Амбасадата разговарале и за утврдувањето на новите тарифи за водни услуги, барање поднесено од КЈП „Водовод“ коешто се наоѓа пред Регулаторната комисија за енергетика.
сите 4 | | | веќе видена

06.11.2017 Само кога нешто сакаш е возможно да полеташ на крилјата на фантазијата и да стигнеш до толку различни области на човечката комуникација и битие. Маријанa го сака плакатот и е јасна во секој нејзин плакат. Без разлика на тоа дали поставува прашање или изјавува позиција, таа успева да го закове вниманието на гледачот. Нејзините дела ја провоцираат нашата чувствителност и оставаат трајни траги во нашите мисли, вака накратко зборува за талентот на Маријана нејзиниот професор Георги Јанков, раководител на Катедрата за плакат и визуелна комуникација во Софија, кој во Виница ја отвори првата самостојна изложба на плакати на неговиот студент Маријана Иванова.
сите 2 | | | веќе видена

next