Канал8

27.11.2017 На Европската “црна листа” по смртност од рак на дојка, Македонија е на прво место,од земјите каде што умираат најголем број од пациентите кои заболеле од оваа болест. Оваа информација е застрашувачка ако се земе предвид дека во повеќето европски земји болеста успешно се лекува. Ова се дел од најфрапантните заклучоци од 10. Национална конференција посветена на ракот на дојка, во организација на Здружението за борба против рак “Борка- за секој нов ден”, а кои што ги изнесоа еминентни професори и лекари од Европа, повикувајќи се на истражувањата и податоците на Светската здравствена организација.
сите 12 | | | веќе видена

27.11.2017 Последното есенско, 14-то коло во првенството на Втората фудбалска лига – исток, не донесе резултатска добивка за екипата на “Осогово“ која викендов гостуваше во Македонска Каменица против “Саса“. Домаќините победија со 2:0 и ја остварија главната цел - да ги освојат бодовите и да се одлепат од дното на табелата. Гостите од Кочани пак, иако не прикажаа толку слаба игра и имаа неколку шанси пред противничкиот гол, сепак на крајот со наведнати глави го напуштија теренот. Првиот посериозен удар, што можеше да им донесе водство, го имаа уште на самиот почеток од натпреварот, но топката заврши во пречката, по што дојде казната.
| | веќе видена

27.11.2017 Пред крајот на оваа сезона извидничкиот одред „Ластовица“ од Кочани ги привршува своите активности на терен што беа најавувани како „Извиднича офанзива“. Членовите на Одредот ги искористија поволните временски услови во последниот ноемвриски викенд и организираа извиднички марш до месноста „Раткова Скала“. На маршот учествуваа 30 извидници од кои најголем дел беа ученици на возраст од 13 до 16 години. Со превоз што го обезбеди Локалната самоуправа на Општина Кочани, извидниците најпрвин беа префрлени до планинскиот центар Пониква, од каде кон зацртаната цел се упатија пеш.
сите 3 | | | веќе видена

27.11.2017 Проектот на УСАИД за заштита на правата на мигрантите и бегалците во Кочани организираше настан со сомболичен назив „Кафе со бегалците и мигрантите” што се одржа викендов. На средбата беше прикажан видео материјал во кој неколку баратели на азил во Република Македонија ги споделуваат сопствените искуствa. Потоа беше оставен простор за дискусија меѓу присутните, при што тие ги изнесоа своите ставови, мислења или стравови за бегалците, мигрантите и бегалската криза. Носител на проектот е Македонско здружение на млади правници во соработка со Здружението на граѓани за акција против насилство и трговија со луѓе “Отворена порта“.
сите 3 | | | веќе видена

27.11.2017 Општина Кочани не може сама да го враќа огромниот долг од над 43 милиони денари, односно над 700 илјади евра за бесплатниот превоз на учениците. Без оглед што задолженоста се натрупувала во последните пет години, токму на крајот од 2017-та се јавуваат сериозни проблеми со блокирање на училишните сметки и тешкотии во нормалното функционирање на образовните установи. Промената на власта на локално ниво во државата, па и во Кочани, како да беше пресвртен момент во кој доверителите бараат нивните побарувања да бидат подмирени, со што буџетската сметка на Општината, како основач на училиштата, е под силен притисок и закана од блокада. Градоначалникот Илијев очекува прболемот да се решава со поддршка од државата, затоа што и таа има обврска да преземе дел од финансискиот товар.
сите 16 | | | веќе видена

24.11.2017 Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството во соработка со фирмата „Скопски легури“ од Скопје поставија демонстративен опит со „Тераграмин“ на оризово поле кај селото Чифлик. Опитот беше поставен на површина од еден декар и до неа споредбена површина без аплициран „Тераграмин“. Целта беше да се види влијанието на овој минерален подобрувач врз структурата на почвата и растот на растенијата. По првичната посета на поставување на опитот стручни лица од Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството констатираа дека е има забележливи резултати од аплицирањето на производот. Синоќа во Чешиново беа презентирани резултатите од аплицирањето на „Тераграмин“.
сите 2 | | | веќе видена

24.11.2017 Зајакнување на жените Ромки и девојки преку дискусии да говорат за чувствителни табу теми, како што е сексуалното и репродуктивното здравје, права и пристап до превентивна и здравствена заштита, но истовремено да се повикаат на отчетност и одговорност релевантните институции и креатори на политиките кои се донесени во врска со жените Ромки во последните две години, е целта на проектот „Унапредување на достапноста до здравствена заштита на жените Ромки“ под мотото „Ајде да зборуваме-моето здравје е мое право“ за чија што промоција е направено креативно видео, со цел да се зголеми информираноста на сите оние кои имаат прашања во врска со сексуалното и репродуктивното здравје. Ова видео денеска беше презентирано и пред жените и девојки Ромки од Кочани.
сите 2 | | | веќе видена

24.11.2017 По завршувањето на шестмесечните истражувања во рамки на проектот “Партнерство за добро владеење“ чиј носител е Здружението на граѓани “ИНИ“ од Виница, во Штип беа презентирани добиените резултати. Притоа на увид на јавноста се дава квалитетна база на податоци за 11-те општини од Источниот регион, при што се набљудувани состојбите во економијата, финансиите, стапката на невработеност, јавните набавки во општините, здравството и животната средина. Податоците се добиени со официјални барања за пристап до информациите од јавен карактер, со анализа при пребарување на веб страниците, официјалните документи од Заводот за статистика, здравствените карти, известувањата за здравствената состојба и слично.
сите 18 | | | веќе видена

24.11.2017 Неефикасни се мерките што досега се преземени за решавање на проблемот со бездомните животни, пред кучињата скитници. Нивниот број не се намалува, иако од буџетите на општините во државата се издвојуваат средства за вакцинирање и соодветен третман на сегашната популација. По улиците на Кочани и понатаму се забележуваат глутници што често се агресивни и ги напаѓаат минувачите, пред се постари граѓани и деца. Овој проблем беше и главна тема на состанокот на Граѓанската советодавна група на кој, по иницијатива на граѓанските здруженија, се разговараше за можните начини за подобрување на ситуацијата.
сите 5 | | | веќе видена

24.11.2017 Познати се имињата на 22 студенти кои во наредните десет месеци од студиската 2017/2018 година ќе добиваат месечна стипендија од по 2.500 денари што како поддршка во нивното образование ја доделува Општина Кочани. Имињата на добитниците на стипендијата веќе се објавени на веб страницата на Општината: http://kocani.gov.mk/gragjani/sliki_ostanato/3c39a44a1617833b83bb4179856f661c.pdf Според Комисијата за доделување стипендии, на распишаниот конкурс пристигнале 29 пријави, од кои седум биле оценети како неприфатливи. По разгледувањето на документацијата, констатирано е дека од вкупно пријавените, четворица кандидати не го исполниле критериумот за успех, еден кандидат не е студент во Република Македонија, еден се пријавил како запишан во прва година и еден во втор циклус на студии.
сите 7 | | | веќе видена

24.11.2017 Одлично напредува изградбата на станицата за пречистување на отпадните води, лоцирана кај селото Мојанци, а која треба да ги третира фекалните води од Кочани и дел од населените во општината. Таква е оценката на претставниците од Амбасадата на Швајцарија кои по одржувањето на седницата на Управниот одбор на проектот, ја посетија локацијата каде веќе се видливи контурите на објектот што започна да се гради во јули. Покрај претставниците од Швајцарскиот секретаријат за економски работи - СЕКО, имаше присутни и од Министерството за животна средина, како и од Општина Кочани. Притоа беше изразено задоволство од тоа како течат градежните работи.
сите 7 | | | веќе видена

23.11.2017 Промоција на стрип книгата „Кочо Рацин - живот, песни и смрт“ се одржа во ЦК „Бели Мугри“ која што е во издание на Стрип центарот на Македонија со седиште во Велес. Стрип книгата е дело на авторот Ване Трајков а ликовните илустрации ги подготвил Димитриј Михајловски. Промотор на книгата беше самиот автор кој што истакна дека книгата денеска ја доживува својата прва промоција. - Далечната 1961 година во списанието за млади „Наш свет“ прв пат се појави за Кочо Рацин едно стрипче на две страници од доајенот на македонскиот стрип Миле Топус од Скопје. 50-тина години од таа година Стрип центарот на Македонија од Велес, благодарение на Министерството за култура ја направи стрип книгата во луксузно издание со тврди корици под наслов „Кочо Рацин – живот, песни и смрт“.
сите 6 | | | веќе видена

23.11.2017 Локалната самоуправа на Кочани веќе ги планира трошоците за инфраструктурни и капитални зафати за наредната година. Во делот за изградба и реконструкција на локалните патишта и улици се предивдува дека на Општината ќе и бидат потребни близу 30 милиони денари. Во Програмата што беше усвоена и од страна на Советот, покрај редовното одржување на сообраќајниците, зацртано е да се направи доасфалтирање на улиците “Скопска“, “Петар Синадинов“, “555“ и два крака од “Вера Которка“, како и други помали улици со должина до 150 метри во Кочани.
сите 12 | | | веќе видена

22.11.2017 Без елементарни услови за живот, во импровизирана барака во која живеат повеќе семејства во Ромското маало во Кочани, живее и седумчленото семејство Тасеви. Децата се гладни, боси, необлечени. Родителите се невработени а живеат само од социјална помош од 2.700 денари, пари со кои неможат да купат ни храна за цел месец за децата, а за друго не станува ниту збор. Таткото Владимир Тасев вели дека во текот на летниот период понекогаш се снаоѓа со цепење дрва да земе некој денар или помага во црквата па се снаоѓа барем да обезбеди храна за дечињата, а сега во текот на зимниот период децата нема што да облечат и се смрзнати бидејќи немаат ниту дрва ниту шпорет.
сите 8 | | | веќе видена

22.11.2017 Победата на Кочани на државно првенство во пинг понг што во организација на Здружението на телесни инвалиди „Мобилност“ на Македонија се одржува секоја година, стана традиција. Лиле Мицовска од Кочани повторно го освои првото место на државниот турнир во пинг понг што се одржа во Кавадарци а на кој учествуваа повеќе здруженија на телесни инвалиди од целата држава. Мицовска со години наназад постојано е прва во државата. -И на овогодишниот турнир си го потврдуив успехот од ланската година, така што шампион сум во пинг понг со години наназад.
сите 3 | | | веќе видена

22.11.2017 Младите пингпонгари од клубот “Вин спин“ од Виница кои се натпреваруваат во пионерската лига на Македонија по трет пат станаа државни прваци. Тоа беше повод градоначалникот на Ивица Димиторв за нив да приреди прием во својот кабинет и да им честита на успехот. И покрај лошата финансиска состојба со општинскиот буџет, тој вети дека Локалната самопурава ќе го награди клубот со скромна помош од 30 илјади денари. Притоа нагласи дека и идната година е предвидено спортистите да добијат поддршка од Општината за што е неопходно да изготват програми за работа.
| | веќе видена

22.11.2017 Не помагаат ниту апелите, ниту санкциите кон возачите кои не ги почитуваат сообраќајните прописи и возат со далеку поголема брзина од определената со закон. Потврда за тоа е сообраќајкната несреќа што се случи во вторникот попладнето во близина на Здружението на возачите во Кочани, при што три малолетни девојчиња се здобиле со потешки и полесни повреди. Според официјалното известување од полицијата, во периодот околу 17 часот ул.„Теодосија Паунов“ се случила сообраќајна незгода во која 24-годишниот М.С. од Оризари, управувајќи патничко возило „форд фокус“ со кочански регистерски таблички излетал од коловозот и удрил во тројца пешаци кои се наоѓале на тротоарот.
сите 74 | | | веќе видена

21.11.2017 Етно вешта жена по петти пат ќе се организира во Кочани. Годинава ќе се одржи на 24 ноември, во 19 часот во ресторанот „Амор“, а ќе учествуваат вешти жени од Кочани, Виница и Македонска Каменица, ќе има гости и од Пехчево. Годинава за прв пат ќе биде збогатена со учество и на деца кои ќе изработуваат ракотворби со пластелин. - Интересно е што годинава вклучуваме и учество на деца од 4 и 5 одделение кои што ќе изработуваат ракотворби од пластелин.
сите 3 | | | веќе видена

21.11.2017 Центарот за развој на Источниот плански регион во рамки на проектот што се реализира во Општина Кочани, „Зелени згради за заедничка зелена иднина“, во училишниот двор на ОУ „Никола Карев“ организираше промотивна кампања за сите ученици од петто одделение. - Целта е да се поттикнат учениците да преземат акции за заштеда на електрична енергија и вода, да користат помалку пластика, да се грижат за животната средина, да рециклираат отпад и да се подигне свеста за глобалните климатски промени, рече Зујица Ангелова, координатор на проектот.
сите 16 | | | веќе видена

21.11.2017 Со реновирањето на Стришанската чешма пред осум години се возобновија и празничните собири. Жителите на Стришани и други кочанци се собраа на чествување на празникот посветен на Свети Архангел Михаил заеднички да му оддадат почит на ангелот кој е нивен заштитник. Годинава тројцата кумови на славата органиизрале и направиле богата трпеза која што ја благословија свештениците од кочанскиот храм. - Особено ми е чест и задоволство да сумј кума на ваква слава бидејќи на оваа чешма го имам поминато своето детство.
сите 10 | | | веќе видена

next