Вчера околу 21,00 часот, Зоран З.(28) од с.Пантелеј и Б.И.(34), од с.Полаки – кочанско, со такси возило управувано од Ќ.Ѓ(43) од Кочани , отишле во с.Којково – кратовско, при што на таксистот наводно му кажале дека требало да се видат со нивен пријател. Потоа, Зоран З. и Б.И. маскирани со фантомки на главите и со ракавици на рацете , влегле во куќата на Љ.М.(73) кој живеел со сопругата Ц.М.(73), која инаку е болна и неподвижна. Истите барајки му пари физички го нападнале Љ.М. удирајки го со тупаници по главата и телото, по што со јаже му ги врзале рацете и нозете. Бидејки оштетениот не им кажал каде се парите тие почнале да пребаруваат по куќата, при што тој успеал да се одврзе, зел ловна пушка и во моментот кога строрителите излегувале од куќата со одземените пари (чиј износ се утврдува), моторна пила и други предмети пукал во нив, при што Зоран З. застрелан паднал на лице место и починал, а Б.И. исто така застрелан избегал и дошол до такси возилото кое ги чекало на одалеченост од околу пет ...
сите 13 | | | веќе видена

Еден килограм и 700 грама опојна дрога марихуана, се пронајдени и одземени при полициска акција извршена вчера околу 16 чaсот и 30 минути на магистралниот пат Охрид-Струга. Акцијата, координирано ја изведоа полициски инспектори од СВР Охрид и полициската станица во Струга со што успешно беше спречен обид за транспорт на дрогата од Македонија во Австрија. марихуаната е пронајдена кај лицето Б.Б. (19) од струшкото село Богојци залепена околу неговото тело во 8 засебни опаковки со различна тежина. Со намера марихуаната да ја предаде на лице во Виена, сега приведениот Б.Б. се одлучил на автобуски превоз како најбезбеден и несомнителен за транспорт. Тој од Струга тргнал вчера во 16 часот со автобус марка „Сетра“. На излезот од Струга, автобусот со струшки регистарски таблици бил сопрен од полициска патрола по што од страна на оперативците , извршена е идентификација и преглед врз лицето Б.Б. Притоа, кај него пронајдени се осумте опаковки со марихуана облепени со селотејп трака во пределот на стомакот. Истиот ...
сите 16 | | | веќе видена

Во наредните 24 часа Штип ќе остане без чиста вода за пиење поради поплавите ки ги зафатија бунарите од водоводниот систем. Имено, во прекин ќе биде и наставата за учениците од сите основни и средни училишта во градот. Наставата ќе продолжи по санирање на штетите во водоснабдувањето.
сите 43 | | | веќе видена

На интернет страната на Сител објавена е фотографија која што ја отсликува моменталната состојба со поплавите во градот Штип. На фотографијата може да се забележи градскиот стадион, а најважен детаљ на сликата е снаодливиот Штипјанец, кој што пронашол начин како да ја совлада надојдената вода, движејќи се низ градот со помош на скутер на вода.
сите 2 | | | веќе видена

Водотеците и каналите во Штип се полни со вода и се очекува во наредните часови состојбата да се влоши. Во Општината Чешиново-Облешево кај с.Жиганци дојде до излевање на река Злетовица и веке се поплавени неколку куки. Месното население се самоорганизира и прават насип со вреки со песок и бали со слама . Исто така патниот правец село Тркање-Бање- Спанчево е тешко прооден поради прелевање на атмосверска вода преку истиот, а патниот правец с.Спанчево -с.Соколарци – с:Жиганци е непрооден или тешко прооден поради голем доток на вода на истиот. Се очекува критична состојба во с.Облешево с.Чешиново ,с.Спанчево, с.Уларци и с.Жиганци во општина Чешиново -Облешево. Во општина Кочани се очекува критична состојба во с.Долни Подлог ,с.Горни Подлог и с.Мојанци. Во село Уларци поплавени се околу 80 куки,во село Жиганци има поплавено 8 куки и помошни простории за стока. Заради излевање на Кочанска река во село Долни Подлог поплавени се дворни површини на 7 куки. Кочанска река има излевање на повеке места и тоа: помегу ...
сите 38 | | | веќе видена

Во општина Свети Николе, патот Свети Николе-Овче Поле кај Попови бавчи и кај свињарската фарма сега е прооден откако беше целосно полавен – информираат од Центарот за управување со кризи. Водата е повлечена и сообраќајот се одвива редовно. Во текот на ноќта поплавени се 80 куќи на улиците Кумановска, Чичевачка и Никола Вапцаров. Нивото на излеаната вода од реките Мавровица и Периш кои во градот ја формираат реката Свети Николска, почна да опаѓа. Главната трафостаница во градот Свети Николе е поплавена и поради тоа градот Свети Николе е без електрична енергија од 05,00 ч до 15.00 часот. Од акумулацијата Мавровица и понатаму е во тек испуштање на водата за да се намали нивото во езерото. Во општина Велес поради обилните врнежи од дожд во текот на вчерашниот ден и ноќта на ул. Родна Ивева дошло до одрон од кој се загрозени две куќи. Исто така на ул. Орце Мартинов постои опасност од обрушување на потпорен ѕид. Мостот помеѓу селата Сојаклари и Кумарино е во опасност поради затрупан канал. Дел од улица во ...
сите 7 | | | веќе видена

На територијата на општина Струмица сеуште е во прекин патниот правец с. Раборци – Попчево поради оштетување на мостот на Маркова река кај с. Раборци – информираат од центарот за управување со кризи. Има одрони на патниот правец Струмица -с.Костурино ЈП Македонија пат работи на отстранување на одронот. Река Струмица се излева кај м.в. Карбино, с.Просениково, с. Дабиља , с. Босилово с. Секирник, и кај Стопанство – Сушица. Река Турија се излева кај с. Турново. Моноспитовкиот канал се излева кај с. Мурино и го поплавува селото и околните површини. Делумно или целосно поплавени се селата: Сачево, Дабиље, Муртино, Моноспитово, Турново ,Просениково, Добрејци, Сушево и Сарај. Мостот на река Турија на патот с.Просениково -с. Сарај не е прооден. Браните:Иловица, Новоселка и Маркова река се полни и преливаат. Во општина Василево сеуште во прекин се водоснабдувањето и електроснабдувањето во с.Сушево, со вода за пиење се снабдуваат од цистерна. Сеуште се непроодни улиците во селото. Поплавено е цело село Пиперево и ...
сите 40 | | | веќе видена

Од центарот за управување со кризи – Охрид, известуваат дека и понатаму продолжува истекувањето на водата во подножјето на браната во село Слатино. Приливот на водата во акумулацијата е голем. Во општина Македонски Брод има излевање на реката Треска во атар на с.Пласница. Полавени се пониските делови претежно со ливади и овоштарници. Во општина Кичево има излевање на реката Треска при што поплавени се земјоделски површини од околу 300 хектари од кои 70-80 хектари се обработливи површини во селта: Деленци, Стаорец, Вранешница, Атишта, Челопеци, Лисичани, и Пласница. Нивото на реката Треска во моментот е во опаѓање.
сите 2 | | | веќе видена

Во општина Битола поради неисчистена каналска мрежа дошло до поплавување на дворови од куќи во атар на с.Логоворди – соопштија од Центарот за управување со кризи. Во општина Долнени заради излевање на канал поплавени се земјоделскии површини и дворови. Во општина Прилеп имало излевање на Црна Река во атар на селото Тројкрсти. Месното населние поставило насипи со вреќи од песок како не би дошло до полавувување на поширокиот простор. Во 09,00 часот во ВС Прилепско Поле упатува екипи на лице место за проценка на ситуацијата и превземање на дополнителни мерки. На потегот НМ Костинци-Секирици-Пешталево кај НМ Секирици има излевање на канал кој засега има поплавено само земјоделско земјиште. На територија на општина Демир Хисар во реонот на с.Света има мало излевање на Црна Река и истата поплавила помали површини со ливади. На патниот правец с.Вардино-с.Бараково-с.Бучим има излевање на Црна река. Поплавени се околу 10 хектари на земјоделско земјиште. Имало и излевање на р.Жаба во атар на Ново Село, при што биле ...
сите 38 | | | веќе видена

Во Куманово дошло до излевање на реката Пчиња во делот кај што се влева Крива Река во Клечовскиот регион. Поплавени се површини и куќи во селата Бељаковце, Довезенце, Јачинце и Клечовце – информираат од Центарот за управување со кризи. Во с.Довезенце поплавени се две куќи. Во с.Пчиња поплавени се 6 куќи и постои опасност од рушење на мостот во с.Пчиња за што е потребна итна интервеција за да се избегнат несаканите последици. Во с.Бељаковце излеана е Крива Река и поплавени се повеќе куќи и направена е материјална штета. Зафатени се селата Шупли Камен, Зубовце, Доврошане се до „Бислим“. Во 11,30 часот во текот на вчерашниот ден дошло до излевање на Кумановока во населеното место Средорек. Поплавени се околу 60 куќи а нивото на водата е околу 2 м. Има излевање на Којнарска река во нас.Долно Којнаре на ул.Никола Тесла. Во општина Старо Нагоричане има излевање на река Пчиња во атар на с.Коинце. Загрозен е мостот во с.Коинце и поплавено е околното земјиште. Во општина Липково има излевање на Случанска и ...
сите 41 | | | веќе видена

Во општина Зелениково во селата Моране и Орешани има мало излевање на водата од реката Вардар во околните ливади. Се очекува водата набрзо да се повлече и состојбата да се нормализира – информираат од Центарот за управување со кризи. Во општина Илинден поради покачување на подземните води поплавени се околу 20тина куќи. Екипите на ЈКП Илинден се на лице место и ги откопуваат затрупаните одводни канали. Во општина Гази Баба имало излевање на реката Пчиња кај с.Горно Коњаре.
сите 10 | | | веќе видена

Поради проблеми со мониторите и озвучувањето, поп-дивата Калиопи која во својата кариера немала ниту еден скандалозен настап, видно изреволтирана оти како врвно музичко име не го добила соодветниот сценски третман, ги искара организаторите – пишува „Вечер“ . Стоп, стоп… мислам дека по толку децении кариера заслужив да пеам во убави услови, барем мониторите наместете ги како што требаа, револтирано – рече Калиопи откако налутено го прекина настапот и изведбата на “Црно и бело” на 16 Златна бубамара на популарноста. По кусото натегање Калиопи се врати на почетокот и го отпеа до крај евровизискиот хит. Ваквиот нејзин гест не остана небоцнат, па освен дежурниот шегаџија Сашко Коцев, кој години наназад е домаќин на манифестацијата, Калиопи ја чепнаа и Игор Џамбазов. Повторувајќи ја нејзината реакција се обиде да и даде на знаење дека не треба да се лути, оти технички проблеми секогаш се случуваат. Иако, од друга страна, реакцијата на Калиопи, која во својата кариера немала ниту еден ваков скандал и никогаш ...
сите 13 | | | веќе видена

Постојат одредени ситуации во животот од кои едноставно нема излез а психотерапевтите специјализирани за брачни односи набројуваат неколку проблеми во партнерските односи што е невозможно да се занемарат, а верувале или не – неверството не е на таа листа. Дознајте кои се причините кои водат до развод: Немате интимност Кога едниот од партнерите ќе започне да мисли за другиот дека е неодговорен, незрел, недоверлив и себичен, брачната динамика се нарушува, притоа уништувајќи ја интимноста и сексуалната привлечност. Затоа внимавајте на вашиот однос. Некој постојано обвинува и ја префрла вината на другиот Доколку наместо со компромис, проблемите се решавват со кавги и обвинување, тогаш тоа е знак дека се ближи крајот. Секој треба да ја прифати сопствената одговорност во создавањето на комуникацијата со партнерот и да придонесе во растењето, односно надградувањето на нивниот однос. Самобендисаност Секој од нас е самобендисан до одредена мера, но тоа станува проблем кога партнерите не се во состојба да сочуствуваат ...
сите 3 | | | веќе видена

Според најновите истражувања, научниците откриле дека спиењето во заеднички кревет е многу добро за виталноста на срцето. Истражувањето покажало дека тоа ги намалува цитокините, група протеини кои предизвикуваат воспалителни процеси, односно можат да доведат до појава на срцеви заболувања, депресија и автоимуни болести. Покрај тоа, спиењето во заеднички кревет го појачува хормонот на љубовта, кој се произведува во истиот дел од мозокот кој е одговорен за циклусите на спиење и будење. Иако овој хормон многумина го поврзуваат со сексот, до негово ослободување доаѓа и во текот на гушкањето и глењето пред спиење. Имено, жените се чувствуваат посигурно и посмирено во присуство на својот „заштитник“, па затоа подобро спијат.
сите 2 | | | веќе видена

Пејачката Шерил Кол ја покажа својата нова голема тетоважа на грбот за време на концертот од турнејата на женската група “Girls Aloud” одржан синоќа… Шерил облечена во секси фустани, вклучувајќи розов градник со кусо здолниште повторно во розова боја ја остави без здив публиката. Концертот на девојките се одржа во Њукасл во североисточниот дел на Лондон. Имено, пејачката е позната по тоа што ги открива своите тетоважи низ нејзината музика, а претходно таа ја откри нејзината 9-та тетоважа, бодликава жица околу нејзината нога, за време на снимањето на спотот за песната „Call My Name“.
сите 3 | | | веќе видена

Облечена во необичниот крој на панталоните и со кратката блуза која што ги истакнува нејзините гради старлетата Ким Кардашијан стана предмет на иронички коментари на социјалните мрежи. Но колку и да се обидуваше да го скриe своето тело, во оваа фаза на нејзината бременост, тоа е невозможно.
сите 13 | | | веќе видена

Стивен Тајлер сензационално откри дека потрошил 6 милиони долари на дрога. Популарниот музичар, кој со Џо Пери беше познат под прекарот „Токсични близнаци“, проценил дека низ носот му поминале милиони и милиони, но помалку од 20 милиони долари како што порано се пишувало. - Може да се каже дека го ишмркав пола Перу, но тоа не е важно – рекол Тајлер за австралиската емисија „60 минути“. Познатиот рокер бил „чист“ повеќе од 20 години се додека не станал зависник од лекови во 2009-та година, иако подоцна успешно се излечил од зависноста.
сите 6 | | | веќе видена

Вчера во 19,00 часот, на магистралниот пат Струмица – село Ново село, поточно во с.Ново Коњарево се случила сообраќајна незгода во која учествувале ПМВ “Ауди А4“ со струмички регистерски таблички управувано од В. Г. (35) од Струмица и пешакот Драго Т. (83) од с.Ново Коњарево, а потоа возачот со возилото го напуштил лице местото. Од незгодата, со ТТП се здобил Драго Т., кој бил пренесен за укажување лекарска помош во МЦ-Струмица, каде им подлегнал на повредите. Во 20,30 часот, В.Г. телефонски се пријавил во ПС-Струмица, а потоа со возилото дошол во ПС-Струмица. Увид на лице место извршиле Јавен обвинител, Истражен судија и увидна екипа од СВР-Струмица.
сите 7 | | | веќе видена

Вчера околу 20,00 часот, во Скопје на бул.„Партизански Одреди“ на автобуска постојка во населбата Влае, од група на млади лица бил каменуван автобус на ЈСП кој сообраќал на линија бр.2 во правец кон населбата Ѓорче Петров, при што се скршени две странични стакла. СВР Скопје презема мерки за пронаоѓање на сторителите. Нема информации за повредени лица.
сите 9 | | | веќе видена

Вчера/задвчера во Куманово на ул.„Тане Ѓеоргиев“ во ОУ “Браќа Миладинови“ непознат сторител извршил тешка кражба при што одзел 15 мини лап-топ компјутери – информираа од Мвр. Увид на лице место извршила екипа од СВР-Куманово, при што е утвредено дека тешката кражба е извршена на тој начин што сторителот се прекачил преку отворен прозорец во една од училниците на првиот кат, по што на вториот кат насилно отворил метален шкаф и од истиот ги одзел компјутерите. СВР Куманово презема мерки за пронаоѓање на сторителот.
сите 18 | | | веќе видена

next