МК Фондови

Остварениот финансиски резултат за првото полугодие од 2012 година е нето добивка од 61,4 милиони денари што е значајно повеќе од реализираната добивка во истиот период минатата година од 14,2 милиони денари. Билансот на состојба на Охридска банка АД Охрид на крајот на јуни 2012 година изнесува 25,5 милијарди денари што претставува пораст од 4,6% во однос на состојбата на 31.12.2011 година, односно пораст на годишна основа од 8,9%. Како што велат од банката значајниот пораст на Билансот на состојба во 2012 година е резултат на зголемените депозити од клиенти, особено од корпоративните депозити кои го детерминираат вкупниот раст на изворите на финансирање на Банката. Забележаниот пораст на корпоративните депозити изнесува 16% во однос на состојбата на крајот на декември 2011 година. Во истиот период депозитите од физичките лица забележаа пораст 6,8% споредено со состојбата од декември 2011 година. Структурално, 71,9% од вкупната пасива претставуваат депозитите од правни и физички лица, додека ...
сите 3 | | | веќе видена

Во периодот од 01.01.2012 до 30.06.2012 година остварениот вкупен приход од 56,04 милиони денари е за 9% поголем во однос на истиот период од минатата година кога изнесувал 51,44 милиони денари. Вкупните расходи во износ од 62,05 милиони денари се намалени за 15% во однос на расходите во истиот период минатата година кога беа во износ од 71,78 милиони денари. Остварениот финансиски резултат е негативен(загуба) од 6 милиони денари, за разлика од истиот период лани кога загубата изнесувала над 20 милиони денари. Како што соопштија од компанијата во периодот од 01.01.2012 до 30.06.2012 година Хотели Метропол АД Охрид своето работење го остваруваше во услови на економска и финансиска криза како на меѓународниот така и на домашниот туристички пазар. Но, поместувањата на приоритетните пазари за меѓународните туристички субјекти, макро-економските мерки превземени во земјава, како и промената и прилагодувањата на другите услови и превземени активности доведоа до зголемен ...
сите 3 | | | веќе видена

Раководителите на деловните субјекти оцениле дека економската состојба на нивните деловни субјекти од областа на трговијата на мало, во второто тримесечје од 2012 година е поповолна во однос на првото тримесечје од 2012 година, а понеповолна во однос на второто тримесечје од 2011 година. Раководителите на деловните субјекти оцениле дека нивната финансиска состојба во второто тримесечје од 2012 година е поповолна во однос на првото тримесечје од 2012 година како и очекувањата за економската состојба во наредниот период. Раководителите на деловните субјекти оцениле дека количината на залихите во текот на второто тримесечје од 2012 година е зголемена во однос на првото тримесечје од 2012 година. Нивните оценки за очекуваните порачки за наредниот период се дека се поповолни како и очекувањата за бројот на вработените, во однос на првото тримесечје од 2012 година. Раководителите оцениле дека движењата на продажните цени во второто тримесечје од 2012 година забележале зголемување во однос на првото ...
сите 7 | | | веќе видена

Политички спор изби деновиве во Атина откако поранешниот шеф на грчката државна земјоделска банка, АТЕ банк, призна оти префрлил лични заштеди од осум милиони евра за да купи луксузен имот во Лондон само неколку месеци откако банката почнала да тоне во банкрот. Теодорос Панталакис тврди оти не сторил ништо лошо и дека им ја пријавил трансакцијата на властите и дека го платил данокот, пишува „Фајненшл тајмс“. - На одмор сум и не планирам да коментирам повеќе додека не се вратам во Атина - изјави Панталакис од својата вила на егејскиот остров Парос. Тој на крајот од месецов треба да сведочи пред парламентарна комисија за тригодишното работење како шеф на АТЕ банк. Панталакис ќе треба да им одговори на пратениците за кредитите од 150 милиони евра што банката им ги доделила на двете водечки партии во Грција, Нова демократија и ПАСОК. Партиите, според аналитичари, не понудиле доволно гаранции за кредитите и не ги плаќале ратите додека Панталакис бил на кормилото на АТЕ банк. Десетици богати Грци, меѓу кои и ...
| | веќе видена

Пад на трговскиот дефицит за 3,7% во периодот јануари - јуни годинава, споредено со истиот период лани. Македонската статистика покажува 1,25 милијарди долари дфицит во првото полугодие. Намален е и обемот на стоковната размена на земјава. 7,7% е намален извозот, а 6,2% е намален увозот. Според податоците од Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Македонија за годинава изнесува 1 937 649 илјади долари, а на увозот 3 188 557 илјади долари. Покриеноста на увозот со извоз е 60,8%. Статистичките податоците покажуваат дека најмногу се извезува фероникелот, катализаторите, нафтата, железото, челикот и облеката. А струјата, моторните возила, никелот и платината, најмногу се увезувале. Во периодот јануари-јуни најголемо учество во извозот на стоки имаат земјите-членки на ЕУ (62,6%) и земјите од Западен Балка (24,5%), а во увозот на стоки најголемо учество имаат земјите-членки на ЕУ (57,1%), и земјите во развој (24,4%). 46,7% од вкупната надворешно-трговска размена, Македонија ...
сите 4 | | | веќе видена

Грчката Влада изготвува нацрт-закон за олеснување и забрзување на приватизацијата, изјави министерот за финансии Јанис Стурнарас по денешната средба во Атина на коалициските партнери Андонис Самарас, Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис. Нацрт-законот ќе вклучува 77 законски решенија, но се уште нема јасни рокови кога тој ќе биде доставен до Парламентот. Стурнарас истакна дека не е поставена цел во однос на овогодишните приходи од приватизацијата. По средбата лидерот на ПАСОК Венизелос изјави дена неговата партија ги охрабрува напорите на Фондот за приватизација за правилно искористување на државниот имот и додаде дека Грција треба да испрати охрабрувачки пораки до своите партнери. На денешната средба бил разгледан пакетот со барањата од меѓународните кредитори во вредност од 11,5 милијарди евра. Самарас, Венизелос и Кувелис утре повторно ќе имаат средба.
сите 16 | | | веќе видена

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија во периодот јануари-јуни 2012 година изнесува 1, 93 милијарди долари, а на увозот 3,18 милијарди долари. Покриеноста на увозот со извоз е 60.8%. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-јуни 2012 година, изнесува 1,25 милијарди долари. Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на фероникелот, катализаторите на носачи со благородни метали или нивните соединенија, преработките од нафта, производите од железо и челик (валани производи) и облеката. Во увозот најмногу се застапени суровата нафта, електричната енергија, другите моторни возила за превоз на лица, рудите на никел и нивните концентрати и платината и легурите на платина, необработени или во прав. Во периодот јануари-јуни 2012 година, најголемо учество во извозот на стоки имаат земјите-членки на ЕУ 27 (62.6%) и земјите од Западен Балкан (24.5%), а во увозот на стоки најголемо учество имаат земјите-членки на ЕУ 27 (57.1%) и земјите во развој (24.4%). ...
сите 8 | | | веќе видена

Промена во составот на Управниот одбор на НЛБ Нов пензиски фонд Промена во составот на Управниот одбор на НЛБ Нов пензиски фонд НЛБ Нов пензиски фонд Скоnје изврши промена во составот на Управниот одбор. За член и Заменик претседател е избран Петер Велкаврх на местото на Максимилјан Жвеглич на кого му престана мандатот заради пензионирање. Членови на Управниот одбор се: -Давор Вукадиновиќ, Претседател - Петер Велкаврх, Заменик претседател и - Мира Шекутковска, член
| | веќе видена

Индексот на цените на мало и индексот на трошоците на животот во јули 2012 година, во однос на претходниот месец, изнесува 99.1. Намалувањето на трошоците на животот од 0.9% е резултат на пониските индекси на зеленчукот за 15.8%, јајцата за 3.5%, овошјето за 3.1%, алкохолните пијалаци за 0.5%, преработениот зеленчук за 0.4%, преработките од риба, млечните производи и безалкохолните пијалаци за 0.3%. Во јули, намалување на индексите на трошоците на животот е забележанo и кај течните горива и гасот за 6.3% и нафтените деривати за 5.1%. Пораст на индексот на трошоците на животот во јули 2012 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај свежото и киселото млеко за 0.4%, преработките од месо и рибата за 0.2%. Исто така, пораст на индексот на трошоците на животот е забележан и кај превозот на патници со авион за 1.7%, лековите за 0.9%, туристичките аранжмани за 0.7%, предметите за домаќинството за 0.4% и средствата за образование за 0.3%. Индексот на цените на мало во јули 2012 година, во споредба ...
сите 4 | | | веќе видена

Советот на Народната банка на Република Македонија денес го разгледа најновиот Квартален извештај и беа прикажани најновите макроекономски движења. Во периодот од промената на монетарната политика досега, во глобалното економско окружување се случија промени коишто значеа натамошно зголемување на ризиците од аспект на монетарната политика. Промените во глобалниот амбиент имаа одредени, но сепак ограничени ефекти врз тековните движења во домашната економија и врз идните очекувања. Очекувањата за влошување на економиите на најзначајните трговски партнери, како и послабите остварувања кај домашниот БДП во првиот квартал, упатуваат на тоа дека растот на економската активност во 2012 година ќе биде послаб и ќе изнесува околу 1%, наспроти очекуваните 2% во априлската проекција. Иако тековните оцени укажуваат на посилно забавување на економскиот раст во однос на претходните очекувања, сепак не се очекува дека ваквата динамика ќе го загрози капацитетот за раст на домашната економија. Така, во 2013 година се ...
сите 12 | | | веќе видена

По објавената загуба во првиот квартал од 2012 година, во вториот квартал Комерцијална банка АД Скопје од своето работење оствари позитивен финансиски резултат во износ од 290,4 милиони денари кој е за околу 43% помал во споредба со остварениот резултат во истиот период минатата година. Остварените нето приходи од камати бележат зголемување од 9% во однос на истиот период минатата година, како резултат на поголема динамика на пораст на приходите од камата во однос на расходите од камата. Загубите поради оштетување на средства кај дадени кредити и вложувања на 30.06.2012 година достигнале износ од 710,9 милион денари и во однос на истиот период минатата година бележат зголемување од 75,1%, како резултат на продолжување на лошите состојби кај корпоративните клиенти.
сите 2 | | | веќе видена

Од ЗК Пелагонија ад Битола известија дека склучиле Договор за купопродажба на недвижен имот во вредност од 25.397.564,00 денари (412.968 евра). За исплата на истите е склучен и договор за долгорочен кредит со TTK банка ад Скопје во износ од 22.857.808,00 денари и е засновано заложно право на недвижниот имот предмет на купопродажбата по имотен лист бр.70272 за КО Битола5 . Истовемено известија дека е склучен Договор за користење на краткорочен кредит со НЛБ Тутунска банка – Скопје во вредност од 63.000.000,00 денари (1.024.390 евра) за купопродажба на земјоделска механизација. Краткорочниот кредит е до премостување на период за добивање на дологорочен кредит за истата намена.
| | веќе видена

Од компанијата ДГ Бетон АД Скопје известија дека склучиле Договор со Град Скопје во вкупна вредност со вклучен ДДВ од 27.966.000,00 денари (487.252 евра). Предмет на овој Договор е реконструкција на улицата Манапо. Исто така ДГ Бетон АД Скопје со АД Електрани на Македонија во рамки на Проектот за рехабилитација на шест централи во Македонија ги склучил следниве договори: 1. Лот Б1-Рехабилитација на канал Горна Радика во вкупна вредност со вклучен ДДВ од 2.651.562,35 ЕУР. 2. Лот Б2 -Рехабилитација на канал Шарски Води во вкупна вредност со вклучен ДДВ од 1.256.595,48 ЕУР.
| | веќе видена

Од Интернешнел Хотелс АД Скопје (попозната како компанијата која го управува хотел Континентал) го објавија финансискиот резултат за првото полугодие.За периодот јануари-јуни 2012 оперативни приходи изнесуваат 50.069.000 денари , или пораст од 20% во однос на истиот период од 2011 година. Оперативни расходи изнесуваат 41.717.000 денари што е пораст од 3 % . Нето добивката изнесува 6.007.000 денари ,што е многукратен пораст од 145.000 денари нето добивка за истиот период од 2011 година. Истовремено од компанијата го објавија и бизнис планот за цела 2012 година според кој планираат приходите од продажбата да достигнат 107.222.000 денари до крајот на годината и да остварат нето добивка од 12.600.000 денари (204 илјади евра)
сите 6 | | | веќе видена

Бензините од ноќеска на полноќ поскапуваат за два денара по литар, а цената на дизел горивата се зголемува за три денари по литар, одлучи денеска Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ). Со одлуката се врши зголемување на рафинериските и на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 5,49, односно за 4,25 отсто. Новата цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 82,50 денари за литар, а ЕУРОСУПЕР БС-98 ќе се продава за 84 денари за литар. ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) од утре ќе чини 71,50, а Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) 60 денари за литар. Со одлуката на РКЕ, за 2,559 денари се зголемува и малопродажната цена на мазутот М-1 НС кој сега ќе се продава за 45,019 денари за килограм. Како причина за зголемувањето на малопродажните цени на нафтените деривати од РКЕ ги посочуваат за 5,3 отсто повисоката просечна цена на суровата нафта на светскиот пазар во изминатиот 14 - дневен период и за 0,94 отсто повисокиот курс на доларот во однос на денарот.
сите 20 | | | веќе видена

Приходите од продажба пораснале за 2% на 3.228.049.000 денари(близу 52,5 милиони евра), а истовремено пораснале и трошоците на продадените производи и услуги за 5%, така да нето добивката за првото полугодие од 2012 година изнесува 291.143.000 денари (4,73 милиони евра) или за 3% послабо од истиот период од 2011 година.Нето добивката по акција изнесува 3,31 евро по акција за првите шест месеци од 2012.Обрските на Алкалоид АД Скопје за периодот се зголемиле за 18% или од 1.833.749.000 денари пораснале на 2.165.510.000 денари. Истовремено од компанијата објавија дека во периодот за кој известуваат вработени се 48 нови лица во делот од компанијата кој е во Македонија.
сите 7 | | | веќе видена

Четири регионални универзитети и десетици факултети ќе бидат затворени во рамки на планот на Министерството за образование на Грција, усвоен поради сегашната тешка економска ситуација и поради барањата на тројката меѓународни кредитори за намалување на трошоците во замена за доделување заеми на земјата, пишува весникот „Етнос„. Планот е со кодирано име „Атина“ и тој предвидува во прво време да бидат затворени најмалку четири регионални универзитети и над 150 факултети. - Владата одлучи да ја промени академската мапа на земјата, согласно барањата на кредиторите и сегашните академски услови и опаднатиот интерес кон тие образовни установи, нагласува грчкиот весник. Затворањето на универзитетите ќе почне во 2013 година.
сите 32 | | | веќе видена

Индексот на индустриското производство во јуни 2012 година, во однос на јуни 2011 година, изнесува 95.9. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во јуни 2012 година, во однос на јуни 2011 година, бележи пораст од 6.4%, во секторот Преработувачка индустрија бележи опаѓање од 6.3%, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација пораст од 12.7%. Според главните индустриски групи, производството во јуни 2012 година, во однос на јуни 2011 година, бележи опаѓање кај Капитални производи за 18.9%, Tрајни производи за широка потрошувачка за 47.7% и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 5.8%, додека бележи пораст кај Енергија за 5.7% и Интермедијарни производи, освен енергија за 5.4%. Индексот на индустриското производство во периодот јануари-јуни 2012 година, во однос на периодот јануари- јуни 2011 година, изнесува 93.1.
сите 18 | | | веќе видена

Индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во мај 2012 година, во однос на мај 2011 година, изнесува 99.6. Ваквото намалување се должи, пред сé, на намалувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Информации и комуникации (15.8%), Уметност, забава и рекреација (7.2%) и Административни и помошни услужни дејности (7.0%). Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Рударство и вадење на камен (4.7%), Уметност, забава и рекреација (4.5%) и Преработувачка индустрија (3.2%). Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во мај 2012, изнесуваше 20 867 денари, додека просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во мај 2012 изнесуваше 30 636 денари. Во мај 2012 година, 1.7% од вработените во Република Македонија не примиле плата.
сите 18 | | | веќе видена

Како што велат од компанијата , се соочуваат со исклучително тешки услови на стопанисување како карактеристика за работењето во првите шест месеци од оваа деловна година. На внатрешен план сериозен проблеми создала забраната за откуп на старо железо кое претставува основна металуршка суровина, прекинот на снабдувањето со природен гас од овластениот домашен дистрибутер и свртување кон многу поскапо алтернативно енергетско решение за загревните агрегати, како и одредените нереално високи трошковни ставки како што се цените на користењето на енергетските транспортни системи и цените на транспортните услуги кои дополнително ја отежнуваат и онака тешката состојба. На производен план во првото полугодие од 2012, во делот на полуфабрикатите, произведени се 129.146,1 т. контилеани флемани слабови, или за 33,5% помалку во споредба со првото полугодие од 2011. Во извештајниот период се произведени и 139.822,2 т. топловалани дебели лимови, што претставува намалување за 23,6% во споредба со истиот период од 2011 ...
сите 8 | | | веќе видена

next