Факултети

Ректорите веќе нема да може да избираат и да разрешуваат декан, односно директор на единица на универзитет. Тоа сега ќе го прави Наставно-научниот совет. ...
сите 21 | | | веќе видена

Во рамките на посетата на Економскиот факултет-Прилеп, претседателот на МАНУ, академик Таки Фити, на 21 март 2018 година одржа предавање за нобеловци по ...
сите 10 | | | веќе видена

Како наставен кадар и директни актери во образованието, сите ние чувствуваме потреба личните искуства да ги споделиме и низ разни активности на научен собир да ...
сите 17 | | | веќе видена

Фото: Profimedia Дејвид Розенхан и уште седум колеги и студенти, во периодот помеѓу 1969 и 1972 година, доброволно се пријавиле во осум различни психијатриски ...
сите 2 | | | веќе видена

Во овие времиња на анксиозност, битките поврзани со „слободниот говор“ - на кампусите на факултетите, во корпоративните канцеларии и на интернет - може да ...
сите 2 | | | веќе видена

( Фото: Thinkstock ) Сè повеќе компании во светот се откажуваат од лозинките свртувајќи се кон многу посигурна заштита – употреба на биометриски податоци . ...
сите 2 | | | веќе видена

Во далечната 1852 година математичарот Франсис Гатри забележал дека не му се потребни повеќе од четири бои додека ги боел мапите. Се запрашал дали четири бои ...
сите 3 | | | веќе видена

„Фрст драфт“ го претставува својот најнов курс наречен „Верификациски тренинг“, бесплатен онлајн-курс дизајниран да им помогне на наставниците, новинарите и на ...
сите 3 | | | веќе видена

Поранешниот директор на Државниот завод за статистика, Дончо Герасимовски, во интервју за Факултети.мк вели дека неуспешниот попис во 2011 година ја чини ...
сите 54 | | | веќе видена

Фондот на зборови со кои децата располагаат на одредена возраст, неповрзувањето на три и повеќе зборови во една мисловна целина, неправилното изговарање на ...
сите 4 | | | веќе видена

Деканот проф. д-р Ратко Дуев им ги врачи дипломите на студентите Дузина магистри и девет дипломци завршија лани со највисоки оценки (над 9,50) на Филозофскиот ...
сите 6 | | | веќе видена

next