Бизнис 24

Истражувањата покажуваат Цените на нафтата ќе продолжат да растат во текот на годината наспроти намалениот раст на побарувачката, изјави директорот за енергетско истражување на „Датамонитор“, Нели Аткинсон. “Поради слабиот раст на побарувачката многу поверојатно е дека цените ќе се зголемуваат постепено. Статистиката ќе покаже дека побарувачката ќе слабее особено во земјите од ОЕЦД“,изјави Аткинсон. На страна на понудата имаме резерви кои се доволни. “Тие не се многу силни, но имаме значителен износ на резерви, а тоа е под контрола на Саудиска Арабија и другите земји од Блискиот Исток”, изјави Аткинсон за CNBC. Тој истакна дека едно протестно сценарио на “раст на цените“ би значело само повторување на финансиската криза од 2008 година, што ќе резултира со остар пад на цените бидејќи водечките производители не можат да ја контролираат светската економија. “Производителите досега успешно го управуваат пазарот. Дури и доколку побарувачката ослабне, цените сепак нема да паднат премногу”, додаде Аткинсон. ...
| | веќе видена

Трговијата со услуги мора да се либерализира Ограниченото движењето на физичките лица е најрестриктивната бариера во рамките на ЦЕФТА договорот. Ниту една од овие земји не нуди „слобода за вработување“ на граѓаните од членките на ЦЕФТА, а и другите земји вон договорот, треба да добијат дозвола пред почеток на работата. Затоа и сите процедури, се со тенденција да бидат незгодни и долги. За жал, нема податоци за тоа колку долго трае овој процес, но неофицијалните докази покажуваат дека странските компании се соочуваат со големи предизвици за да добијат работни одобренија за нивните работници од странство. Според интервјуто со една адвокатска фирма, дури и менаџерите на големи странски компании, понекогаш треба да се чекаат една година за да добијате овластување за работа. Покрај тоа, земјите, често имаат квоти за странските работници, а одлуките за тоа дали вработувањето на странски работници е економски оправдано, најчесто се произволни. Во некои од ЦЕФТА земјите, не се дозволуваат привремени привилегии за ...
| | веќе видена

ММФ го призна Преодниот национален совет Министрите за финансии на земјите од Г-8 објавија денеска дека одобриле 38 милијарди долари финансирање за Тунис, Египет, Мароко и Јордан за периодот 2011-2013 година. Министрите од седумте најразвиени економии во светот плус Русија, кои заседаваа во Марсеј, ветија дека до новата Влада во Либија ќе биде упатена покана да се присоедини кон шемата за помагање на арапските држави. Во фондот за поддршка на реформите во арапските држави учествуваат Светската банка со 10,7 милијарди долари, Африканската банка за развој со 7,6 милијарди, Исламската банка за развој со пет милијарди долари. Останатото ќе дојде од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и од други кредитори. Во Марсеј Кристин Лагард, шеф на ММФ објави дека Фондот го признава Преодниот национален совет за легитимен претставник на Либија.
| | веќе видена

Во првата половина од годината АД „Заваровалница Триглав“ во првата половина од годинава оствари нето добивка во износ од 30,4 милиони евра, групацијата „Триглав“ - 34,1 милиони евра, со што е потврдена целната нето добивка за 2011 година од 54 милиони евра. Комбинираниот количник покажува значително подобрување како за АД „Заваровалница Триглав“, тако и за групацијата “Триглав“. Ова е извештајот од деветтата седница на надзорниот одбор на „Заваровалница Триглав“, што се одржа на 30 август годинава. Преку пренасочување на основната стратешка насока кон максимизирање на добивката од дејноста, наместо да се фокусира на задржување на пазарниот удел по секоја цена, „Заваровалница Триглав“ оствари добивка пред оданочување во износ од 44,2 милиони евра, што е за 41 проценти повеќе во споредба со првата половина од претходната година. Нето добивката изнесуваше 30,4 милиони евра, што претставува зголемување од 20 отсто во споредба со првата половина во 2010 година. И покрај негативното влијание на финансиската ...
сите 5 | | | веќе видена

САД и претседателските избори 2012 Иако до одржувањето на претседателските избори во САД има нешто повеќе од една година, кампањата се повеќе се интензивира и се повеќе се заострува. Додека Републиканската партија е во потрага и профилирање на свој кандидат за претседател на САД, кој догодина на почетокот на ноември ќе му се спротистави на актуелниот претседател, Барак Обама, демократите засилено работат врз стратегијата за претседателската кампања. Како што е познато, американскиот претседател, Обама својата кампања официјално ја почна уште на почетокот на април годинава, што е невообичаено рано отпочнување на кампања за претседателски извори во САД. Но, тој беше принуден да го направи овој чекор најмногу поради неповолната економска ситуација во земјата, зголемените критики и спротиставувања во Конгресот од страна на републиканците, како и поради настаните што се случуваа од почетокот на годинава на надворешно-политички план. Тоа особено се однесува на американското позиционирање во однос на настаните во ...
| | веќе видена

НБРМ со корекции на пригодните ковани пари Народната банка на Македонија, следејќи ги светските текови, ги корегираше цените на пригодните ковани пари, од благородни метали. Цените на златниците, од 12 август годинава, кога беше објавен ценовникот на Народната банка, до 2 септември се видно зголемени. Така, на пример, златниот денар кој се нудеше за 47.853, сега НБРМ го продава за 49.800 денари. Ваквиот скок на цената, несомнено е последица на рекордната вредност на златото, постигната во изминатиот период на светските берзи. Осумнаесетграмскиот златник „100 години од Илинденското востание“ сега чини 54.502 денари, а претходно можеше да се купи за 52.313 денари. Златник со лик на некои од македонските великани е 20.273, а претходната цена беше 19.543 денари. Комплетот „2000 години Христијанство“, кој го има во повеќе варијанти, може да се купи за 57.104, 58.469, а најскапиот чини 259.834 денари. Златникот „30 години од автокефалноста на МПЦ“ се продава по цена од 26.069 денари, за разлика од неговата ...
| | веќе видена

Аеродромот „Александар Велики“ пуштен во употреба Обновен и модернизиран со најсовремена технолошка опрема според сите светски стандарди и капацитет да опслужува четири милиони патници годишно е новиот лик на аеродромот „Александар Велики“ во Скопје, што го презентира концесионерот - турски „ТАВ“, во присуство на највисокиот македонски државен врв и бројна бизнис турска делегација. Свеченоста, на која присуствуваше и државниот врв предводен од претседателот на државата Ѓорѓе Иванов, премиерот Груевски, вицепремиерот за економски прашања, Владимир Пешевски, претседателот на Собранието, Трајко Вељановски, претседателот на „ТАВ холдингот“, Мустафа Сани Шенер, како и други видни гости од бизнис и политичката елита од земјата и странство, ја отвори министерот за транспорт и врски Миле Јанакиевски. Проектот околу изградбата на аеродромот почна во 2008 година, кога турскиот инвеститор ТАВ ја доби концесијата на двата наши аеродроми. Аеродромот има комплетно нова зграда, опремена по најновите стандарди и ...
сите 11 | | | веќе видена

Припејд и постпејд-понудата на мобилниот пазар под лупа Ако зборувате помалку и имате пократки разговори, а повеќе праќате СМС-пораки, тогаш најдобрата опција за вас е „Оне“. Ако водите подолги разговори од една минута и не праќате СМС-пораки, подобрата опција е „ВИП“. Но, доколку немате број на „ВИП“ со кој често би зборувале, тогаш секако подобрата опција е „Т-Мобајл“. Кај тарифните модели со средна претплата, ситуацијата е повеќе од јасна - овде апсолутно најдобрата и најевтина опција е „Оне“ Мобилните оператори постојано нудат нови и нови тарифни модели и услуги, што најчесто ги збунува корисниците. Па, тие се во недоумица дали да се префрлат на нов оператор, или ако веќе со години користа еден те ист, дали да го сменат постојниот тарифен модел во нов. Се плашат да не згрешат, па да плаќаат повеќе наместо помалку. Ова се вечни дилеми, на кои „Вработување њуз“ се потруди да најде одговор, со мала анализа на понудите во припејд и постпејд сегментот. Во анализата е направена споредба помеѓу најнискиот и ...
| | веќе видена

Корекција на расходите од буџетот за 2,45 милијарди денари Владата донесе одлука за прераспределба на средства во рамки на буџетските корисници и фондовите. Со оваа одлука се врши корекција од 2,45 милијарди денари на расходите или 1,65 проценти од вкупниот консолидиран буџет. Од средствата најголем дел одат за Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, за здравствено осигурување, за социјални надоместоци, како и за одржување на железничката инфраструктура. Ова го соопшти вчера вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, кој истакна дека кога се работи за мала измена на буџетот и кога измената се однесува само на приходите се оди со одлука на Владата. Одлуката треба да се достави до Собранието кое треба да ја разгледа во одреден рок. - Најголем дел од средствата одат за зајакнување на финансиската стабилност на фондовите на ПИОМ и за здравствено осигурување и за исплатата, гарантирана за социјалните надоместоци. Се префрлаат 1,4 милијарда денари во ПИОМ, за 250 милиони денари се зголемуваат ...
сите 4 | | | веќе видена

Наспроти декларираната борба И покрај законите за борба против корупција, таа во ЕУ секоја година „голта“ речиси 120 милијарди евра или еден процент на европскиот БДП. Дури 80 проценти на европските граѓани сметаат дека таа е голем проблем во нивните држави. Како што истакна Европската комисија, Европската унија поседува софистицирани закони за борба против корупцијата, но нивното спроведување во државите членки е неизедначено и незадоволувачки, што одржува „недостаток на политичка предаденост во борбата против корупцијата во сите облици“. Комисијата ќе го воведе Европскиот извештај за борба против корупцијата, со што би го следела и оценувањето на напорите на државите-членки во борбата потив корупцијата и со тоа охрабрувајќи поголем политички ангажман. „Ќе употребуваме најразлични постоечки механизми за мониторинг, но и независни експерти, компании, цивилни друштва“, рече претставникот на ЕК. Пратениците на Европскиот парламент го поздравија тој извештај, а неколку пратеници истакнаа дека борбата против ...
| | веќе видена

Битка за работничко достоинство Колкави се разликите во стандардот меѓу земјите-членки на Европската Унија, покажува и минималната месечна плата. Според податоците на ЕВРОСТАТ, таа во јули годинава се движеше во распонот од 123 евра во Бугарија до1.758 во Луксембург. Што се однесува до законските решенија за утврдување на минималната плата во рамките на ЕУ, анализите покажуваат дека дваесет од 27 земји-членки на ЕУ (Белгија, Бугарија, Чешка, Естонија, Ирска, Грција, Шпанија, Франција, Латвија, Литванија, Луксембург, Унгарија, Малта, Холандија, Полска, Португалија, Романија, Словенија , Словачка и Обединетото Кралство) и две држави-кандидатки (Хрватска и Турција), имаат национално законодавство за утврдување на минималната плата или таа проблематика е решена со меѓусекторски договор. Инаку, дваесетте земји кои имаат утврдена минимална плата, заедно со Хрватска, Турција и САД, можат да бидат поделени во три групи. Првата група ги опфаќа единаесетте земји со најниски минимални плати, меѓу 100 и 400 евра ...
сите 124 | | | веќе видена

Секој втор милионер ќе биде Кинез Врз основа на објавените истражувања, банката Јулиус Баер и ЦЛСА Ејжа Пацифик Маркетс, дојдоа до заклучок дека нивната вкупна сопственост ќе се зголеми најмалку за три пати од 5,6 милијарди на 15,8 милијарди долари. Според предвидувањата, во Кина ќе живеат најголемиот број од богатите, а тоа значи дека секој втор милионер во Азија ќе биде Кинез. Зa четири години во Кина ќе живеат 1,4 милиони богати луѓе, со вкупно богатство од 8,76 трилиони долари. Во најнаселената земја во светот, само во изминатата година се имаат појавено повеќе од половина милион новопечени богаташи. Постариот економист во ЕИУ, Килбиндер Досанџ смета дека бројот на исклучително богати луѓе ќе расте во Азија многу побрзо, од било кој и да е друг дел во светот, а со тоа ќе се зголеми разликата во примањата помеѓу моќната елита и сиромашните. „ Елитата како и до сега ќе биде концентрирана во големите градови, во која ќе владеат производителите на високо луксузната стока. Наскоро, луксузот ќе може да си ...
| | веќе видена

Колку се богати македонските пратеници Куќи за одмор, деловни простори, земјоделски земјишта, штедни книшки, хартии од вредност... Ова е само дел од сопственоста која ја пријавиле пратениците во своите анкетни листови до Државната комисија за спречување корупција. Откако се избрани, народните пратеници официјално започнаа со работа. Притоа, ја исполнија и законската обврска, својот имот, како и имотот на нивните брачни другари, родители и деца да го пријават во Комисијата за спречување на корупција. Пријавената имотна состојба покажува дека нашите избраници треба да бидат благодарни на родителите, или во некои случаи на брачните партнери, затоа што ретко кој поседува имот на свое име. Павле Трајанов - Демократски Сојуз Пратеникот од Демократскиот cојуз, Павле Трајанов на свое име има стан со подрум и тераса во Скопје на површина од 86 м2, вреден 4.300.000 денари и викендица во с. Радеш, Радовишко на површина од 76 м2, вредна 700.000 денари. Во истото село, нa негово име е регистрирано и земјоделско ...
| | веќе видена

Монетарната власт со оптимистички прогнози Инфлацијата се зауздува. Засега нема опасност од нови инфлаторни притисоци, а до крајот на годината се очекува инфлацијата да изнесува 4,5 отсто. Во првите месеци од наредната година таа треба да се спушти под три проценти. Вваква оптимистичка прогноза испрати деновиве монетарната власт. И минатиот месец, монетарната власт излезе со ревидирани макроекономски показатели. Во третиот квартал од годинава се очекува забавување на инфлацијата на 4,4 проценти како резултат на забавениот раст на светските цени на храната и стабилизирање на цените на нафтата. Народната банка предвиде дека растот на цените и натаму ќе се должи најмногу на факторите на страната на понудата. За цела 2011 година се очекува просечна стапка на инфлација од околу 4,5 отсто, заради пониски остварувања и надолни ревизии на светските цени. Според ревидираните проекции, ќе отсуствуваат инфлациски притисоци од домашната побарувачката, во услови на економски раст понизок од потенцијалот. Додека, ...
| | веќе видена

Се кројат планови за регионот Аналитичарите потсетуваат дека не е само Турција заинтересирана за Балканот. „Турција сака да помогне во создавањето простор на заеднички живот во регионот“ – ова е основната порака на турскиот министер за надворешни работи, Ахмет Давутоглу, кој престојува во повеќедневна посета на балканските земји. „Секоја криза може да се реши со дијалог и тоа е принцип во турската политика кон соседите и балканските земји, со кои Турција е поврзана преку историјата“, рече шефот на турската дипломатија Ахмет Давутоглу за време на посетата на Сараево. „Најважно е да креираме нова визија за регионот, а првото прашање за Србите, Албанците, Босанците и Хрватите е каков регион сакаме во иднина? Дали сакаме кризи и војни, сакаме ли Балканот и понатаму да биде жртва на глобализацијата, или ќе имаме нова визија“, изјави шефот на турската дипломатија. Појаснувајќи ја турската визија за балканската перспектива, Давутоглу нагласи дека сите земји од ова подрачје во ОН треба да функционираат како ...
| | веќе видена

Во конкуренција со 140 града Критериумите се власт и политичко влијание, приходи и богатство, степен на образование, глобални врски и ниво на култура. Според овие критериуми Лондон собра 22 поени и ја доби титулата главен град на светот. На второ место со 21 поен се наоѓа Њујорк, а третото место го делат Токио и Вашингтон со 17 поени. По нив следуваат Шангај, Мексико, Пекинг, Бомбај и Делхи. Вториот по големина австралиски град Мелбурн е најдоброто место за живеење во светот, според листата во која влегуваат 140 града. По него се Виена и Ванкувер. Во првата десетка се уште два австралиски града – Порт и Аделаида. Кон нив спаѓаат уште и Торонто и Калгари, Хелсинки и Оукленд. Авторот на проучувањето, Џон Коупстејк одбележува дека Ванкувер го изгубил првото место, прв пат после десет години. Австралија со ниската населеност и релативно ниско ниво на криминал, продолжува да нуди градови каде најдобро се живее, посочува тој . „Покрај тоа што цената на животот се зголемува, заради скапиот австралиски долар, овие ...
| | веќе видена

Оранжерии на геотермални гејзери Геотермалните гејзери се неисцрпна обновлива енергија. Но, тој потенцијал се уште доволно не се користи, иако во Република Македонија производството на зеленчук со природно топла вода има децениска традиција, со рана берба и со повисока цена во сезоната. На годишно ниво, во просек, искористеноста на геотермалните извори е со продукција од 210 GWh. Односно, учеството на вкупната потрошувачка на енергија на државно ниво одвај изнесува 0,5 отсто. Во Република Македонија има над 200 геотермални извори, кои имаат метеорско потекло. Се карактеризираат со специфичен геотермален потенцијал со ниска и средна температура на водата. Од 20 до 79 Целзиусови степени, додека просечниот истек изнесува 1.000 литри во секунда. Меѓутоа, топлата вода има еднаква присутност на натриум, калциум и на магнезиум со растворени минерали од 0,5 до 3,7 грама на литар. Токму со тие предности на природно богатство и вредностите во потенцијалот на гејзерите, во осумдесеттите години од минатиот век ...
| | веќе видена

„Мадерсан груп“ ќе гради две фабрики „До пред еден час бевме присутни во 35 земји во светот. Сега таа бројка порасна на 36 откако на листата ја додаваме и Македонија. Јас сум сигурен дека ќе работиме успешно и можам да ви гарантирам дека започнуваме на мало ниво со изградба на два производствени капацитети, но потоа ќе се развиваме, рече Вивек Чаанд Шангал, првиот човек на „Самвардана мадерсон груп“, означувајќи го стартот на изградбата на двете фабрики во слободната економска зона „Бунарџик“. Според предвидувањата, капацитетите ќе стартуваат со производство во август следната година, а во нив ќе бидат вложени 12 милиони евра. Притоа ќе бидат вработени 140 лица. Инаку, индиската компанија е најмногу позната во светски рамки по производството на ретровизори за автомобилските гиганти „Ауди“, „БМВ“, „Хонда“, „Форд“, „Порше“ и други. Една од фабриките во „Бунарџик“ ќе биде наменета за продукција на лиени делови, а другата за стакло за ретровизори. Тие ќе бидат изградени на површина од 2,7 хектари. Што се ...
сите 2 | | | веќе видена

„Мадерсан груп“ ќе гради две фабрики „До пред еден час бевме присутни во 35 земји во светот. Сега таа бројка порасна на 36 откако на листата ја додаваме и Македонија. Јас сум сигурен дека ќе работиме успешно и можам да ви гарантирам дека започнуваме на мало ниво со изградба на два производствени капацитети, но потоа ќе се развиваме, рече Вивек Чаанд Шангал, првиот човек на „Самвардана мадерсон груп“, означувајќи го стартот на изградбата на двете фабрики во слободната економска зона „Бунарџик“. Според предвидувањата, капацитетите ќе стартуваат со производство во август следната година, а во нив ќе бидат вложени 12 милиони евра. Притоа ќе бидат вработени 140 лица. Инаку, индиската компанија е најмногу позната во светски рамки по производството на ретровизори за автомобилските гиганти „Ауди“, „БМВ“, „Хонда“, „Форд“, „Порше“ и други. Една од фабриките во „Бунарџик“ ќе биде наменета за продукција на лиени делови, а другата за стакло за ретровизори. Тие ќе бидат изградени на површина од 2,7 хектари. Што се ...
сите 2 | | | веќе видена

Имаме за земање, но знаеме ли како? Преку петте компоненти на ИПА, државите-кандидати за членство во ЕУ, меѓу кои е и Македонија, треба да постигнат економски и структурен развој. Европската комисија за земјава издвои износ од 622 милиони евра, средства кои може да се искористат во период од шест години, почнувајќи од 2007. Но, колку Македонија ги користи овие средства? Податоците од Информативниот центар на ЕУ во Скопје покажуваат дека до 2010 година се искористени нешто повеќе од 30 отсто, односно од можни 210, се повлечени само 80 милиони евра. Високата политика – висока препрека Д-р Марија Ристеска, политички аналитичар од Центарот за истражување и креирање политики, околу причините за релативната (не)искористеност на средствата вели: „Ние ја следевме имплементацијата на програмата ИНТЕРЕК, која беше предвесник на компонентата број два од ИПА-програмата за прекугранична соработка. Таа покажа дека некои политички недоразбирања меѓу земјите во регионов може да бидат сериозен ризик за апсорпција на ...
| | веќе видена

next