Бизнис 24

Последната мерка на Народна банка ги израдува банкарите Банките очекуваат подобрување на профитабилноста, но не ветуваат намалување на каматните стапки по најновата мерка на Народна банка за намалување на задолжителната резерва. Според гувернерот, Димитар Богов, банките се на потег. Тој очекува постепено зголемување на кредитниот раст во наредниот период. Токму прашањето за задолжителната резерва долго време беше главната тема по која се разидуваа ставовите на монетарната власт и банкарите. На нивно задоволство, НБРМ пристапи кон минимално намалување на задолжителната резерва, односно средствата што банките мора да ги чуваат во НБРМ. За дел од банкарите ова е големо релаксирање на монетарната политика и многу позитивна мерка. Инаку, новина кај задолжителната резерва претставува примената на стапка, во висина од нула проценти за обврските на банките кон физичките лица за орочени депозити со договорна рочност над две години, како и на обврските врз основа на репо-трансакции во денари. За НБРМ, главната цел на ...
сите 5 | | | веќе видена

Од маките на луѓето некои заработуваат многу Се повеќе очајни Македонци посетуваат таканаречени „медиуми“, предвидувачи на судбината и исцелители, барајќи излез од сопствената „кожа“ и од проблемите што ги навјасале. Иронијата е во тоа што наспроти модернизацијата на општеството, оваа тема е се уште предмет на дискусии во јавноста. Според мини-анкетата што ја направивме, процентот на анкетираните кои веруваат во парапсихолошките појави е 40 отсто, наспроти 60 проценти кои сметаат дека се работи за „бабини-деветини“. „Гледањето е порок. Еднаш ако отидеш, при секој проблем ќе тропаш на истата врата. Проблемите го тераат човека да ги испита сите можни варијанти“, вели нашиот соговорник, кој сака да остане анонимен. Тој платил 100 денари за првата сеанса и понатаму уште 500 за изработка на амајлија која „ќе го чува од зло“. „За мене тие пари не претставуваат ништо. Битно е тоа што јас се чувствувам подобро и верувам дека жената кај која отидов навистина е испратена од Бога да им помага на луѓето“, додава ...
| | веќе видена

Прв пат по 25 години Европските централни банки се најголемите нето купувачи на злато, прв пат по дваесет години, што покажува како бурите на девизните и должничките пазари го менуваат од корен пазарот на злато, пишува „Фајненшл тајмс“. Купувањата се минимални во споредба со оргомниот обем на светскиот пазар на злато, но се забележува сериозна распродажба на благородниот метал од европските централни банки. Оваа промена помогна цената на златото да се покачи со над 25 проценти од почетокот на годината, достигнувајќи рекорд од 1.920 долари за унца, откако централните банки на земјите во развој исто така почнаа да трупаат злато. Мексико, Русија, Јужна Кореја и Тајланд купија големи суми во текот на годината, со намера да ја намалат изложеноста кон американскиот долар. На светско ниво се очекува централните банки да купат злато во текот на оваа година, повеќе од било кога во историјата. Се враќаме кон времето кога на златото во голема мера се гледаше како на пари, изјави Џонатан Спол, директор за продажба на ...
сите 5 | | | веќе видена

Банките на потег На банкарскиот пазар има простор за поголема кредитна активност. Со зголемување на кредитирањето, нема да има опасност од инфлаторни ефекти, сметаат економистите. Напротив, ќе се овозможи раздвижување на економијата. Народната банка отвори маневарски простор за кредитниот раст, со најновата одлука за намалување на задолжителната резерва. Иако е минимално намалувањето, сепак означува попуштање на цврстите монетарни узди, кои беа подложени на критики долго време од страна на банките. Сега, на потег се - банките. Во изминатиот период, банките постојано повторуваа дека задолжителната резерва е најголемиот виновник што не можат да кредитираат повеќе, поради стерилизирањето на голем дел од своите средства во НБРМ. Малкумина од банкарите имаа доблест отворено да кажат дека, иако таа е важен фактор, сепак, проблемот и не е само во задолжителната резерва, туку во големите ризици кои ги воздржуваат од пласирање на кредитите, а тоа се презадолженоста на компаниите и неликвидноста. Задолжителната ...
сите 12 | | | веќе видена

Премолчен скандал во Министерството за земјоделие Градежни фирми, консултантски компании, корумпирани службеници... се „заслужни“ за една од најголемите проневери на пари во земјава од осамостојувањето досега. Се работи за парите од Проектот за преструктуирање и рехабилитација на наводнувањето, усвоен во 1997 година, кој требаше да обезбеди зголемување на површините под системите за наводнување, намалување на потрошувачката на вода, зголемување на наплатата. Но, само пет години по завршување на проектот, резултатите ги демантираат политичарите, кои во проектот гледаа само начин да се проневерат и исперат парите од Светска банка и од холандската Влада. Епилогот од овој проект е само незаконски збогатени политичари, рекетари и партиски фирми, а цехот ќе го плаќаат македонските граѓани, преку ануитетите што ќе пристигнуваат од Светската банка за кредитот за наводнувањето. Вкупната вредност на проектот беше околу 32 милиони долари, од кои 12,5 милиони беа кредит од Светска банка, 12 милиони долари грант од ...
| | веќе видена

На Русите им скокна стандардот Просечната плата во Москва оваа година надмина илјада евра. Таа достигна 43.000 рубљи, што е еквивалент на 1,038 евра, изјави градоначалникот на руската престолнина Сергеј Собањин. „Брзиот и стабилен економски раст, инвестирањето во модернизација на економијата и форматирањето на безбедноста се основа за зголемување на стандардот на московјани“, нагласи тој. Просечната плата во Мосвка лани беше на нивото од 40.000 рубљи. Собањин прецизира дека платите растат како во економијата, така и во другите дејности. Веќе во октомври ќе се зголемат фондовите за платите во детските установи, така што просечната заработувачка на воспитувачките ќе се зголемува за 20-25 проценти. Платите на здравствените работници во Москва оваа година ќе се зголемат за 13-15 проценти, благодарение на воведувањето на нови стандарди на лекарските услуги и поголемото финансирање од буџетот. Московскиот градоначалник, исто така, истакна дека од први јануари следната година пензиите ќе се зголемат од сегашните ...
| | веќе видена

Состојби во македонското земјоделство Македонското земјоделство се уште има многу важно место во економијата на земјата, поради релативно високото учество во БДП и во извозот. Високото учество (2-3 пати повисоко од ЕУ) не произлегува од неговата висока развиеност и конкурентност, туку од неразвиеноста и ниското учество во БДП и извозот на другите стопански сектори – услуги, индустрија... Табела 1. Учество на земјоделството во БДП и во извозот и увозот на РМ Normal 0 false false false Показател 2007 2008 2009 Учество на земјоделството во БДП на Македонија 9,4 9,7 9,5 Учество на земјоделскиот извоз во извозот на РМ 14,1 13,9 18,5 Учество на земјоделскиот увоз во увозот на РМ 11,9 11,2 13,7 Учество на негативниот биланс на земјоделството во негативниот биланс на РМ 8 7,5 8,1 Учество на вкупната размена на земјоделството во вкупната размена на РМ 11,9 12,2 15,3 Вкупна размена на земјоделството 100 120 107,3 Во вкупниот извоз од Македонија, земјоделството учествува со неколку проценти повеќе ...
| | веќе видена

Забрзува темпото на годишниот раст на вкупните депозити Штедењето на домаќинствата е зголемено. Граѓаните повеќе штедат во денари, заради поатрактивните камати на штедните влогови. Иако стандардот е низок, платите не ги задоволуваат потребите, а и натаму бележат годишен пад од 4,3%, сепак граѓаните успеваат и да штедат. Ова, во основа, се должи и на македонскиот менталитет, да се остава по нешто за „црни“ денови. Но, иако се оставаат вишокот пари на штедните книшки, сепак, штедачите практикуваат со парите да можат да располагаат во секое време. А, токму депозитите имаат доминантно влијание во банкарските политики, бидејќи тие се едни од главните извори на финансирање на банките и основа за пласирање на кредити. Затоа и банките обврнуваат големо внимание преку своите производи за штедење да бидат доволно атрактивни за да привлечат повеќе клиенти. Во изминатиот период имаше бран на намалувања на каматите на штедните влогови. Пораст и во наредниот период Анализите на Народна банка покажуваат дека во јули ...
| | веќе видена

Ново прекројување Поранешниот германски канцелар Герхард Шредер смета дека поуката на евро-кризата е јасна-на Европа и е потребен значително поголем степен на интеграција, вклучувајќи го воведувањето на функцијата на заедничкото европско министерство за финансии. „Сите ќе мора да се откажат од делата на сопствениот национален суверенитет“, изјави Шредер во интервјуто за германскиот весник „Дер Шпигел“. Според него нема повеќе место за откажување, туку треба да се започне со реализацијата на проектите што е можно побрзо, на таканаречената европска основа. Поранешниот канцелар смета дека тоа е потребно за Европа да биде во состојба да се носи со другите големи субјекти на глобалната политика, а тоа според неговото мислење се пред сé Азија под водство на Кина и САД откако ќе заздрават од кризата. Со тоа Шредер повторно ја активира идејата која циркулираше уште во времето кога тој беше канцелар-идеја не само за економската туку и за политичката интеграција на оној дел на Европската унија која е подготвена на ...
| | веќе видена

Гувернерот Богов во име на економскиот раст Стопанството бара монетарната политика да биде во служба на економијата и да се преиспита режимот на девизниот курс. Монетарната власт, пак, и понатаму цврсто го брани фиксниот курс на денарот, аргументирајќи ги своите ставови со фактот, дека токму стабилноста на валутата е нашата најголема предност. Стопанстото прашува до кога одбраната на девизниот курс ќе биде на штета на извозниците, потенцирајќи дека макроекономска стабилност во вкупната економија не е постигната. Научната јавност, пак, поделена во тезите за девизниот курс на домашната валута. Гувернерот Димитар Богов порачува - нема да дозволи економска пропаст на државата, бидејќи тоа ќе се случи ако се дозволи поттикнување на економскиот раст со девалвација на курсот на денарот, со висока инфлација или со поттикнување на прекумерен кредитен раст. Монетарната политика може да биде во функција на забрзан економски раст, според Богов, ако слабостите на економијата не се маскираат со високи инфлации и ...
сите 8 | | | веќе видена

Стандардот расте со независноста Македонските семејства биле најдобро ситуирани во 2010 година. Во публикацијата, која Државниот завод за статистика ја издаде по повод дваесетгодишнината од независноста на државата, може да се прочита дека во периодот од 1995 до 2010, расположливите годишни средства по домаќинство лани биле највисоки, при што изнесувале 322.987 денари. Сепак, две години претходно (во 2008-та), забележан е највисок износ на употребени средства - од 401.369 денари. Анализирајќи го периодот во контекст на семејниот стандард, статистичарите забележале дека едно просечно домаќинство, со своите приходи, лани било во состојба да обезбеди речиси деведесет проценти од својата потрошувачка, остатокот се покривал, најчесто со кредити или преку неевидентирани или неформални приходи. Во 2010 година, едно просечното домаќинство, 39 проценти од вкупната потрошувачка ја трошело за храна и безалкохолни пијалаци, 11,6 проценти му оделе за сметки за станарина, вода, електрична енергија, а само 2,4 проценти од ...
| | веќе видена

Споменик на жртвите од 11. септември Двете кули на Светскиот трговски центар (СТЦ) беа еден од симболите на Њујорк, најважниот деловно – трговски центар во градот и во САД.Покрај Статуата на Слободата, Емпајер Стејт Билдинг, Бродвеј, Вол Стрит, и Бруклинскиот мост, двете згради со по 110 катови уште во почетокот на изградбата се вклопија во панорамата на Њујорк и беа нејзин составен дел се до 11 септември 2001 година. Тие се срушени заедно со останатите згради, од оштетувањата предизвикани од нападите на авионите одземени од страна на терористите на Ал – Каеда. Изградбата на Светскиот трговски центар започна во во 1966 година на идниот истоимен плоштад - СТЦ Плаза. Прво беа изградени и отворени за употреба во месец април 1973 година Северната кула позната како 1 СТЦ и Јужната Кула, 2 СТЦ. Во нивното проектирање и изградба се вложени визиите на архитектот Миноруа Јумасакија, знаењето на неговите колеги од компанијата “Емери Рут и Сонс” како и трудот на повеќе илјади работници. “Кулите близначки” ќе ...
| | веќе видена

Против новите мерки Работниците во Грција се заканија дека ќе го саботираат новиот владин данок на имот.Грчката влада изрази увереност дека ќе успее да ја пополни дупката од две милијарди евра во буџетот за 2011 година што беше наложен од кредиторите од Европската унија и Меѓународниот монетарен фонд. Претходно, грчкиот заменик-министер за финансии Филипос Сахинидис изјави дека Грција има пари само до октомври, и оти земјата нужно треба да добие следна транша од меѓународната помош. Тој истакна оти Владата се обидува да гарантираат дека државата ќе може да исплаќа плати без проблеми до октомври. Инспекторите од Европската унија и Меѓународниот монетарен фонд ќе допатуваат во текот на неделата по што ќе се одлучува за следната транша од помошта. Отказ за 20 илјади државни службеници Поради стравот од банкрот на земјата и финансиската криза, Грција планира отпуштање на 20 илјади државни службеници. Меѓу засегнатите се и вработени во државната телевизија, полудржавната новинска агенција, метрото во Атина и ...
сите 2 | | | веќе видена

Градежниците во одбрана на бизнисот Градежниците бараат продолжување на рокот на повластената даночна стапка на ДДВ од пет отсто кај новоизградените станови, која според последното законско решение ќе се применува до крајот на годинава. Тие бараат од Владата да го продолжи рокот на повластената даночна стапка на неопределено време. И покрај тоа што висината на даночната стапка нема големо влијание врз продажбата на становите, сепак, влијае врз крајната цена на чинење на станот. Па, доколку се врати старата стапка на ДДВ од 18 отсто, станбениот квадрат ќе биде повисока за 13 насто. И покрај тоа што со намалувањето на стапката на ДДВ од 18 на пет отсто сите очекуваа намалување на цената на становите, тоа не се случи. Причината е што цените на становите во државата ги диктира пазарот, односно најголемо влијание има побарувачката. А, пак, во последните неколку години побарувачката за станови постојано е поголема од понудата. Во државата годишно се градат од пет до шест илјади станови, што е многу помалку од ...
сите 5 | | | веќе видена

Умерен пораст на нефункционалните кредити во банките Компаниите остануваат со постоечкиот проблем за отплаќање на долговите кон банките. Неликвидноста и понатаму го отежнува нивното работење. Народната банка и со најновиот извештај потврди дека умерено расте учеството на нефункционалните во вкупните кредити, при зголемено учество на нефункционалните кредити во вкупните кредити на претпријатијата. Додека, пак, кај секторот домаќинства учеството е на истото ниво како и претходниот месец. Тоа значи дека компаниите не можат навреме да ги сервисираат обврските, а со заостанување во отплатата на ратите подолго од 90 дена, според банкарската регулатива, кредитите се сметаат за ненаплатливи. Спас во реструктурирањето на долговите Неповолниот тренд во банките започна со почетокот на кризата, а единствениот начин да си ги вратат парите беше реструктурирањето на кредитите, односно пролонгирањето на рокот за отплата на ратите. Иако ова не е многу омилен чекор кој го преземаат банките, бидејќи им носи дополнителни ...
| | веќе видена

Едно од последните скопски маала го загуби статусот на заштитена зона Едно од најстарите скопски стари јадра - познатото Маџир Маало, го изгуби статусот на заштитена амбиентална зона. Според новата верзија на деталниот урбанистички план за овој локалитет, што неодамна ја донесе советот на општината Центар, наместо куќите во Маџир Маало, се предвидува изградба на 20-метарски станбени згради, голем трговски центар и црква, а задржана е и трасата на булеварот Крушевска Република, кој минува сред маалото. Овој план е усогласен со ставот на Управата за заштита на културното наследство, чии стручњаци неодамна утврдија дека во Маџир Mаало повеќе нема објекти што треба да бидат заштитени. Жителите на ова старо градско јадро со децении живеат во супстандардни услови, без водовод и канализација, а не им беше дозволено да градат нови или да ги доградуваат постојните куќи, токму поради тоа што надлежните сакаа маалото да го задржи својот автентичен лик. Потребата за поквалитетно домување, пак, ги натера маџирмаалци на ...
сите 2 | | | веќе видена

Според германскиот министер за економија Германскиот министер за економија Филип Рослер во интервју за весникот „Велт“ изјави дека не ја исклучува можноста од „организиран банкрот“ на Грција, со цел да се спаси еврото. - За да се стабилизира еврото веќе не треба да имаме никакви краткорочни забрани за да размислуваме за различни опции. Меѓу нив, во случај на итна потреба, е и организираното запаѓање на Грција во инсолвентност, се разбира, доколку располагаме со неопходните инструменти, рече Рослер. Министерот за економија и вицеканцелар на Германија е првиот член на федералната влада кој го постави прашањето за евентуален банкрот, забележува весникот. Според него, заложбите за штедење се се уште недоволни во некои земји, меѓу кои и Грција. - Грчката влада треба да знае дека предвидената помош зависи од ангажманот на државата да се реформира, подвлече Рослер. Тој предлага, исто така, создавање автоматски систем за санкции. - Во случај на прекршување на правилата треба да има последици, како краткорочно ...
сите 7 | | | веќе видена

На состанокот на Г7 Финансиските претставници на Групата седум индустриски најразвиени држави во светот (Г7) на состанокот во францускиот град Марсеј ги занемарија повиците да приемнат единствен одговор на европската должничка криза, инсистирајќи дека секоја држава треба да пронајде сопствен пат за нов стопански пораст. Економиите на Г7, што ја сочинуваат Соединетите Американски Држави, Канада, Јапонија, Велика Британија, Франција, Италија и Грманија, се соочени со слични предизвици, затоа што закрепнувањето кое започна пред повеќе од една година е веќе забавено затоа што државите не успеват да го поттикнат растот покрај високиот дефицит кој е последица на финансиската криза. Извршната директорка на Меѓународниот монетарен фонд, Кристин Лагард, ги повика претставниците на членките на Г7 итно да преземат координирани мерки. „Клучно е функционерите да дејствуваат решително соочувајќи се со предизвиците, при што тие треба да бидат флексибилни доколку се променат околностите“, изјави таа. Гувернерите на ...
| | веќе видена

И покрај постојаните транспортни и други блокади Вчера изутрина почна нова дводневна блокада на граничните премини помеѓу Македонија и Грција, поради штрајкот на грчките цариници. А, според нивните најави, деновиве сообраќајот ќе биде целосно во прекин само за товарните возила, додека патничките ќе се пропуштаат по половина час на секои два часа. Евидентно, имаме нова транспортна блокада и на македонската економија, која циклично се повторува веќе повеќе од две години, а со која, практично, е блокирана и главната и најголема порта за македонските стоки - Солунското пристаниште. Со тоа, и овој пат дел од македонските стопанственици, а и нивната продолжена рака - транспортерите, во зависност од договорите што ги имаат и стоките што треба да ги превезат - се во своевидна паника во врска со барањето алтерантива за да си ја завршат работата. Но, како што покажа и нашата посета на Солунското пристаниште, што ја остваривме со посредство на Скопскиот саем, се чини, Солун е и уште долго ќе биде наш - најголем ...
сите 27 | | | веќе видена

Стопанството тешко ја враќа загубената кондиција Компаниите постепено ја враќаат кондицијата,што ја загубија како последица од кризата.Таа се одрази негативно врз производството и бројот на вработените во македонската економија. Сега, според експертите, може да се каже дека компаниите постепено се враќаат во форма, иако има уште многу проблеми кои го попречуваат нивното работење. Во наредниот период, според анализите на економистите, преку зголемување на продуктивноста, тие се во можност да ја задоволат евентуално повисоката побарувачка, но тоа би го направиле без да го зголемат бројот на вработени. А, за проблемите во стопанството деновиве јавно се пожалија и стопанствениците. Забележаа на Владата дека се уште има многу проблеми при реализирање на нови инвестиции, поради административните бариери, иако досега се направија многу реформи. Компаниите уште еднаш го повторија стариот проблем со слабата поддршка од банките, што ги спречува да се тркаат со другите компании од регионот, бидејќи не се моќни ...
сите 3 | | | веќе видена

next