Се случува после долг и навидум здрав сон, да се разбудите наутро потполно скршени и исцрпени. Или по утринското трчање, коленото ве боли неподносливо, или пак ...
Штитната жлезда е еден од најранливите органи во нашиот ендокрин систем. На ова влијаат огромен број фактори. За жал, не можеме да сториме ништо со некои од ...
Љубителите на кафе се убедени дека во него не можете да додадете ништо друго освен кафе и вода, затоа што во спротивно ќе го расипете ова совршенство од вкус. ...
На прво место во правилната исхрана се намирници што поминале низ минимален термички третман. Во оваа форма, тие ја задржуваат својата хранлива вредност и ...
Состојки: 200 г урми 140 г бадеми 1 лажица какао во прав Фил: 100 г кокосово брашно 70 г индиски ореви 10 урми екстракт од ванила 70 мл вода Приготвување: ...
Печените тиквички се совршен избор за брз и лесен пролетен ручек, без оглед дали ги јадете како главно јадење или како прилог. На барање на нашата читателка ви ...
Бразилските ореви се една од најконтроверзните намирници. Во исто време, за нив се зборува во суперлативи, како најдобар извор на селен, силен антиоксиданс со ...
Како да се направи кората од леб крцкава? Пред печење, премачкајте го лебот со млака вода во која сте додале малку масло или изматено јајце. Ако сакате мека ...
Повеќе или помалку е познато дека морковот е добар за зачувување на видот, но научните истражувања кон оваа намирница приклучија уште три што треба да ги ...
Леќата ја направивме без масло, ама навистина не е тешко, ако баш сакате, да си додадете на крајот во веќе зготвената леќа 1 лажица маслиново масло. Состојки: ...
Кога пролетниот воздух ќе го исполни мирисот на цветови од портокал, велат, градот е најубав, но повеќето туристи не се свесни дека многу од 5,7 милиони ...
Кога се мешаат квасецот, брашното и водата, се ослободуваат шеќери кои квасецот ги поништува и се ослободува јаглерод моноксид,кој е всушност одговорен за ...
Од почетокот на пандемијата со ковид -19, се проширија многу информации и дезинформации, вистини и полувистини, и се разбира, конспиративни теории. Најголемата ...
Првичната идеја за овие чоколадни мафини ја добивме од нашата пријателка Бојана од првиот македонски блог за храна „Ситно сецкано“, која го објави рецептот на ...
Во изминатиов период размислувавме за здравјето повеќе од кога било, но и за нашата врска со природата. Многумина од нас ја искористија можноста да се вратат ...
Се верува дека Французите секогаш ќе бидат препознатливи по нивните беретки и по багетите, па затоа ова е една од причините зошто Франција го номинираше овој ...
Почнува сезоната на шпаргли. Кај нас, за жал, не се многу популарни, ниту пак ги имаме во изобилие, а уште помалку можеме некаде шетајќи случајно да наидеме на ...
Со господин Валентин Миланов, кој покрај многуте обврски кои ги има како менаџер на компанија која нема никаква врска со прехранбената индустрија, е и мал ...
Во католичкиот свет се ближи Велигден, а тогаш се подготвуваат неколку јадења кои се неизбежен дел од велигденската трпеза. Меѓу нив и традиционалната шунка во ...
Топлото време носи изобилство на раскошни плодови. Но, ако имате дијабетес, се прашувате како овие природни деликатеси можат да се вклопат во вашиот план на ...