Иако со векови е популарна во различни култури, ферментацијата на храната неодамна стана „модернa“ занимација за сите оние кои се посветиле на учење и готвење ...
Солени кифли или переци, печиво кое сите некогаш барем сме го пробале и веројатно на сите, омилен дел им е оној со солта. Нормално, рецептот го нашла на ...
Купивте повеќе месо, но не планирате да го користите веднаш. Најдобар начин за складирање на сурово месо е да го замрзнете. Сепак, нема секое парче месо ист ...
Малку е познато дека 16 ноември се слави како Светски ден на брзата храна. Многу често неправедно брзата храна се поистоветува со лоша и неквалитетна храна ...
Со зголемениот број на намирници кои ни се достапни, понекогаш не е лесно да се препознае која од нив всушност припаѓа на листата на здрава исхрана. Особено е ...
Дишењето е витална функција – пренос на кислород од воздухот до клетките на ткивата и пренос на јаглерод диоксид во спротивна насока. Може да се опише како ...
Овој стар добар колач со овошје е одличен дури и сега, со замрзнати јагоди, од оние најубавите што ги најдовме летоска и со смрзната аронија, ама и со свежи ...
Куглофот е еден од најстарите моделирани колачи во светот, кој потекнува од Германија, а популарен е во широк регион на Централна Европа (понекогаш познат под ...
Состојки: – 1 праз – 1 помала главица кромид – 6 печени пиперки – 1 лажичка ким во прав – 2 ловорови листови – 1 л супа од коцки или обична вода – 1 лажичка ...
Овој рецепт ни го испрати нашата читателка Јана Русевска, млада мераклика за правење слатки, која вели дека инаку многу ретко јаде слатки, ама има денови кога ...
Кај нас е најбарана и најпозната гроздовата ракија, но ретки се оние кои нема да пробаат некои поретки и необични ракии. Од оние што се само оплеменети со ...
Иако кроасанот е печиво кое се прави од тесто слично на лиснатото тестокое потекнува од Австрија, тој најчесто се поврзува со Франција. Всушност настанале во ...
Васил и Благородна Неделковски се благородни луѓе. Веќе 4 години го градат брендот „Урбан бургер бар“, па иако кога се зборува за нив би требало да се зборува ...
Цвеклото (Beta vulgaris) е еден од коренестите зеленчуци кој е препознатлив по темноцрвената боја и слаткиот вкус. Богат е со хранливи материи неопходни за ...
Во последните 6 до 7 години се спроведени околу стотина студии за здравствените придобивки од консумирањето калинка, додека само дваесет се објавени во текот ...
На прво место на првиот серуски натпревар за одгледување џиновски тикви, кој се одржал во Москва, се наоѓа тиквата тешка 692,5 килограми. Тиквата била ...
Овие 7 трикови кои можете да ги примените во кујната ќе ви помогнат полесно доколку сте почетник, но и ако сте искусна домаќинка. 1. Кога ги лупите компирите, ...
Стевијата е растение кое не содржи калории, а исто така е 300 пати послатка од шеќерот. Во последно време стана многу популарна меѓу поборниците за здрава ...
И есента има свои предности. Ете, љубителите на тиква можат да ја консумираат во милион варијанти, па дури и со кафе. Можете сами да си подготвите пире од ...
Рицинусовото масло има многу позитивни ефекти врз здравјето, а примените се неограничени. Холистичката медицина често препорачува рицинусово масло, но и негова ...