Изборни нерегуларности

Еден од најтиражните турски весници „Хуриет“, на 13 мај на своите страница објави анализа за изборните и за постизборните случувања во Македонија, во која истакнува дека тие поминаа во недемократска атмосфера и дека опозицијата не ги прифаќа за легитимни. Меѓу другото, во весникот има разговор со Енес Ибрахим, генерален секретар на Партијата за движење на Турците во Македонија, која е дел од опозициската коалиција предводена од СДСМ. „Предвремените парламентарни и претседателските избори поминаа далеку од демократски услови. Но и покрај сите притисоци и закани, турскиот народ покажа цврстина. Јас бев избран за пратеник од 3. изборна единица. Веќе 15 години од формирањето на нашата партија се бориме да бидеме гласот на Турците во Македонија и да ги решаваме нивните проблеми. Коалицијата во која се наоѓа и Партијата за движење на Турците не го прифаќа изборниот процес и сите 34 пратеници нема да ги подигнат своите пратенички мандати’’ изјавува Ибрахим. Тој за „Хуриет“ истакнува дека и поизборите продолжуваат ...
сите 3 | | | веќе видена

Тоа беа изборите на кои за шеф на државата беше избран Бранко Црвенковски, по што неговата партија изборите ги оцени како фер и демократски. Постојат извештаи за вооружени лица во регионот околу Скопје, а беа пријавени и физички пресметки на три избирачки места. Меѓународните набљудувачи беа спречени да набљудуваат на неколку избирачки места Постоеја инциденти на гласање за други лица на 26 гласачки места, а биле увидени и силни индикации на полнење на гласачки кутии на 11 гласачки места . В о 6% од набљудуваните г ласачки места, гласачите ниту се потпишувале ниту оставиле отисок во Гласачкиот список, пишува во Извештајот на ОБСЕ за изборите во 2004 година. Групно гласање во 20% од албанските средини. Непријавување на гласачки ливчиња и додавање потписи во списокот за да се корегира проблемот – и ова е нотирано во истиот извештај. Процесот беше сериозно нарушен со преполнување на кутии, гласање за други лица и заплашување. Бројни случаи на преполнување на гласачки кутии беа пријавени во регионите покриени ...
| | веќе видена

Какви треба да бидат изборите за да бидат легитимни и признаени од СДСМ? Дали како оние во 2004 година, кои за нив се сосема чисти иако во извештаите на ОБСЕ беа забележани огромен број на нерегуларности или, пак, како последните претседателски и пр Какви треба да бидат изборите за да бидат легитимни и признаени од СДСМ? Дали како оние во 2004 година, кои за нив се сосема чисти иако во извештаите на ОБСЕ беа забележани огромен број на нерегуларности или, пак, како последните претседателски и предвремени парламентарни избори, кои според сите релевантни домашни и меѓународни институции, поминаа во фер и демократска атмосфера. Инаку физички пресметки, бркање меѓународни набљудувачи, заплашување со оружје, полнење на гласачки кутии, групно гласање, фалсификување на изборите во 2004 година. И овие детали се дел од податоците кои тогаш ги регистрирале набљудувачите на ОБСЕ во Македонија, кога Бранко Црвенковски победи, а изборите СДСМ ги призна за демократски. За ...
сите 6 | | | веќе видена

Физички пресметки, бркање меѓународни набљудувачи, заплашување со оружје, фалсификување. Вака за СДСМ изгледаат фер и демократски избори ако се земе извештајот на ОБСЕ од 2004 кога нивниот вечен лидер, Бранко Црвенковскистана претседател на Македонија. Овој извештај на ОБСЕ го отвара прашањето, дали е изржана одлуката на Заев, опозицијата да не ги признае резултатите од овие избори за кои ОБСЕ немаше речи си никакви забелешки. „Постојат извештаи за вооружени лица во регионот околу Скопје, а беа пријавени и физички пресметки на три избирачки места. Меѓународните набљудувачи беа спречени да набљудуваат на неколку избирачки места Постоеја инциденти на гласање за други лица на 26 гласачки места, а биле увидени и силни индикации на полнење на гласачки кутии на 11 гласачки места . На две гласачки места набљудувачите директно биле сведоци на чин кога член на Избирачкиот одбор фалсификувал потписи во извадокот од Гласачкиот список “ - напиша ОБСЕ во Извештајот за изборите во 2004 година по кои СДСМ слвеше на ...
сите 3 | | | веќе видена

Физички пресметки, бркање меѓународни набљудувачи, заплашување со оружје, фалсификување. Сето ова за СДСМ претставува фер избори, ако се земе во предвид извештајот на ОБСЕ за изборите во 2004 година, кои за СДСМ беа демократски и покрај бројните забележани нерегуларности од страна на меѓународните набљудувачи, кои потоа беа нотирани. Навраќањето на извештајот на меѓународните набљудувачи пред 10 години отвора прашање за издржаноста на одлуката на лидерот на СДСМ Зоран Заев да не признае изборен процес, за кој истиот фактор сега даде позитина оценка, каратеризирајќи го како професионален и ефикасно спроведен, без поголеми нерегуларности. Полнење кутии, заплашување, тензии, вишок на гласачи беа само дел од забелешките на ОБСЕ. Меѓу останатите забелешки од извештајот на ОБСЕ за изборите во 2004 кога Бранко Црвенковски победи и кои СДСМ ги призна за демократски, се и тие за физички премсетки, бркање меѓународни набљудувачи, заплашување со оружје. -Постојат извештаи за вооружени лица во регионот околу Скопје, а ...
сите 4 | | | веќе видена

Вооружени лица, полнење на гласачки кутии проследено со дополнително потпишување во Единствениот гласачки список на местата на оние кои не се потпишале, групно гласање, се само дел од доолнителните забелешки кои се наоѓаат во извештајот на ОБСЕ за претседателските избори, кои пред една деценија за шеф на државата го донесоа тогашниот лидер на СДСМ, Бранко Црвенковски. Изборите во 2004 година за опозицијата во денешно време се сметаат за едни од најфер и најдемоктратските, кои некогаш биле спроведени во Македонија. Но, согледувајќи ги деталите од извештајот на ОБСЕ, единственото нешто што може да се заклучи е дека во 2004 година имало се, само не фер, демократски и непосредни избори. Според најновите детали кои ги добивме од извештајот на ОБСЕ, може да се види дека во него јасно е наведено дека за време на гласањето биле забележани вооружени лица во регионот околу Скопје, како и биле пријавени физички пресметки на три избирачки места. Заплашувањето и заканувањето кон гласачите, но и кон дел од членовите на ...
сите 5 | | | веќе видена

Засега до Антикорупциската комисија, само ДПА и ГРОМ доставиле финални финансиски извештаи за изборната кампања. Дваесеттина дена по завршувањето на претседателските и предвремените парламентарни избори ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ се уште ги немаат поднесено финалните извештаи. Ако вие имате една нетранспарентност во финансирањето на политичките партии особено на изборните кампањи, сомнежот е присутен и недозволиво е за оваа прашање да се разговара само вака медиумски. Драган Малиновски, поранешен антикорупционер. Поранешниот антикорупционер Драган Малиновски, вели дека постојат повеќе санкции кој законот ги предвидува за неподнесување на финансиски извештаи и незаконско финансирање на изборната кампања. „Една од санкциите е прекршочна одговорност за организаторот на кампањата и се движи од 4.000 до 5.000 евра. Најсериозна санкција која е регулирана во изборниот законик е затворска казна од најмалку 5 години“, изјави Малиновски. x Неодамна невладината организација Транспаренси Интернешанал Македонија поднесе ...
| | веќе видена

продолжение на текстот со наслов Како СДСМ за 10 години целосно ги промени изборните стандарди? Еве што за СДСМ се демократски избори- Физички пресметки, бркање меѓународни набљудувачи, заплашување со оружје, фалсификување Ова се нови детали од извештајот на ОБСЕ за изборите во 2004 кога Црвенковски победи и кои СДСМ ги призна за демократски Постојат извештаи за вооружени лица во регионот околу Скопје, а беа пријавени и физички пресметки на три избирачки места. Меѓународните набљудувачи беа спречени да набљудуваат на неколку избирачки места Постоеја инциденти на гласање за други лица на 26 гласачки места, а биле увидени и силни индикации на полнење на гласачки кутии на 11 гласачки места . На две гласачки места набљудувачите директно биле сведоци на чин кога член на Избирачкиот одбор фалсификувал потписи во извадокот од Гласачкиот список . Треба да се истакне дека во 6% од набљудуваните галсачки места, гласачите ниту се потпишувале ниту оставиле отисок во Гласачкиот список. Исто така беше забележано и групно ...
сите 8 | | | веќе видена

Социјалдемократите се фатени на дело. Нивните правни ујдурми со кои ги манипулираа граѓаните пред изборите излегоа на површина. Професорката по уставно право на Правниот факултет во Скопје Татјана Каракамишева за Сител вели дека опозицијата сама се заплетка во своите правни ујдурми. Наместо да го трошат времето за правни игри и правни ујдурми подобро би било да се сконцентрираат на прашања врзани со развојот на државата и со стратегии за тоа како Македонија треба да изгледа во наредниот период врзано од нивниот аспект, како СДСМ да понуди одредени концепти кои што би биле конкурентни на власта, наместо да се занимаваат со вакви игри и играрии“ - вели Каркамишева за Сител. Таа додава дека кндидатите за пратеници се жртви на партиските политики бидејќи со вериикацијата на мандатото во Собранието, согласно законот тие ги губат своите работни места кои претходно ги имале. Според Каракамишева, одлуките за враќање на мандатите самопокажуваат дека СДСМ во предизборието ги манипулираше своите гласачи. „Фатени се ...
сите 3 | | | веќе видена

Социјалдемократите се фатени на дело. Нивните правни ујдурми со кои ги манипулираа граѓаните пред изборите излегоа на површина. Професорката по уставно право на Правниот факултет во Скопје Татјана Каракамишева за Сител вели дека опозицијата сама се заплетка во своите правни ујдурми. Наместо да го трошат времето за правни игри и правни ујдурми подобро би било да се сконцентрираат на прашања врзани со развојот на државата и со стратегии за тоа како Македонија треба да изгледа во наредниот период врзано од нивниот аспект, како СДСМ да понуди одредени концепти кои што би биле конкурентни на власта, наместо да се занимаваат со вакви игри и играрии“ – вели Каркамишева за Сител. Таа додава дека кндидатите за пратеници се жртви на партиските политики бидејќи со верификацијата на мандатото во Собранието, согласно законот тие ги губат своите работни места кои претходно ги имале. Според Каракамишева, одлуките за враќање на мандатите самопокажуваат дека СДСМ во предизборието ги манипулираше своите гласачи. „Фатени се ...
сите 4 | | | веќе видена