Евроатлантски интеграции

Статус-кво ситуацијата со евроинтегративниот процес создава фрустрации во Македонија, што не е добро ниту за Македонија, ниту за регионот, ниту за кредибилитетот на проширувањето на Европската унија Паралелно одвивање на пристапните преговори на ЕУ со Македонија и разговорите околу името, побара денеска македонскиот претседател Ѓорге Иванов од претседателот на Европскиот совет Херман ван Ромпуј и од еврокомесарот за проширување, Штефан Филе, во рамките на работната посета на европските институции. „Од моја страна беше укажано да се користат позитивните искуства кои ги имаме во регионот, за тоа што имaмe случаи на паралелно одвивање на преговорите за решавање на билатерланите прашања и преговорите со ЕУ“, изјави Иванов. Иванов, како што рече, им укажал на Филе и на Ромпуј дека она што се лучува со евроинтегративниот процес на земјата во последните години ги фрустрира и граѓаните и политичарите во земјава, на што како резултат е и моменталната сотојба во Македонија. ...
сите 28 | | | веќе видена

Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, на денешната средба со еврокомесарот за проширување Штефан Филе во Брисел, истакнал дека статус-кво ситуацијата во однос на македонските евроинтеграции фрустрира и побарал Македонија да добие датум за преговори на претстојниот Самит на Европскиот совет, а паралелно да го решава билатералниот спор со Грција. Како што јавува дописникот на МИА, Филе пак побарал успешно надминување на забелешките во извештаите на Европската Комисија и ОБСЕ/ОДИХР за Македонија. Од кабинетот на македонскиот претседател велат дека на средбата биле разменети мислења и информации во однос на интеграцискиот процес на земјата во Европската унија, состојбата во Македонија по неодамнешните избори, актуелностите во Обединетите нации во процесот на преговорите за спорот за името. Иванов и Филе, исто така, разговарале и за актуелните состојби во регионот и добрососедските односи.
сите 28 | | | веќе видена

Македонскиот претседател Иванов на еврокомесарот за проширување, Филе, му рекол дека предолгото чекање на Македонија за влез во ЕУ не помага за забрзување на реформите и надминување на забелешките од извештајот на ЕК. Предолгото чекање за следниот исчекор во евроинтегративниот процес не помага за забрзување на реформите и надминување на забелешките од извештајот на Европската комисија, му порачал претседател Ѓорге Иванов на еврокомесарот Штефан Филе денеска (15.05.) во Брисел. Иванов истакнал дека статус-кво состојбата создава фрустрации, додека еврокомесарот Филе, пак, порачал дека реформскиот процес мора да продолжи, со фокус на надминување на забелешките на извештаите од Европската комисија и ОДИХР. Притоа, Филе истакнал дека по изборите за новиот состав на Европскиот парламент, што ќе се одржат пред крајот на овој месец, тој е подготвен да го продолжи конструктивниот дијалог со македонскиот претседател во однос на предизвиците и можностите во наредниот период. „Република Македонија бара на претстојниот ...
сите 29 | | | веќе видена

Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, на денешната средба со еврокомесарот за проширување Штефан Филе во Брисел, истакна дека статус-кво ситуацијата во однос на македонските евроинтеграции фрустрира и побара Македонија да добие датум за преговори на претстојниот Самит на Европскиот совет, а паралелно да го решава билатералниот спор со Грција. Како што јавува дописникот на МИА, Филе од своја страна му го честитал вториот мандат на Иванов и неговиот избор, како и при добивањето на првиот мандат, својата прва официјална посета да ја оствари во Брисел, но притоа побарал успешно надминување на забелешките во извештаите на Комисијата и ОБСЕ/ОДИХР за нашата земја. Според информациите од кабинетот на Иванов, комесарот Филе најпрво му го честитал реизборот на местото прв човек на државата, истакнувајќи задоволство од соработката во првиот мандат и подготвеност за успешна и отворена соработка во новиот мандат. Притоа, првиот човек за проширување на Унијата истакнал дека главни предизвици се актуелната ...
сите 32 | | | веќе видена

Предолгото чекање за следниот исчекор во евроинтегративниот процес не помага за забрзување на реформите и надминување на забелешките од извештајот на Европската комисија, му порачал претседател Ѓорге Иванов на еврокомесарот Штефан Филе во Брисел. Иванов истакнал дека статус кво состојбата создава фрустрации, додека еврокомесарот Филе, пак, порачал дека реформскиот процес мора да продолжи, со фокус на надминување на забелешките на извештаите од Европската Комисија и ОДИХР. - Република Македонија бара на претстојниот самит да биде применет позитивниот пример на паралелно движење , во интеграцискиот процес и во надминувањето на билатералната разлика, порачал претседателот Иванов. Иванов во Брисел ќе оствари и средба со претседателот на Европскиот совет, Херман Ван Ромпуј, а како и на средбата со Филе, се очекува македонскиот претседател од европскит лидер да побара силни заложби за промена на статус кво состојбата во однос на македонските евроинтеграции. (Крај)
сите 32 | | | веќе видена

Председателот Иванов побарал на престојниот Совет на ЕУ и за Македонија да биде применет позитивниот пример на паралелно движење во евроинтеграцијата и надминување на билатералната разлика. На работната средба меѓу претседателот Ѓорге Иванов и комесарот за проширување Стефан Филе , биле размените мислења и информации во врска со евроинтеграцискиот процес на земјата, состојбата по изборите во Р.Македонија, актуелностите за процесот за името во Обединетите Нации како и за состојбите во регионот и добрососедските односи. На средбата претседателот Иванов истакнал дека предолгото чекање за следниот исчекор во интеграциите не помага во забрзувањето на рефорите и надминување на забалешките од извештајот на комисијата, односно дека стаус кво состојбата создава фрустрации во нашето опшество, а тоа не е добро за Р.М. и за регионот како и за кредибилитетот за проширувањето на Европската Унија. Председателот Иванов побарал на престојниот Совет на ЕУ и за Македонија да биде применет позитивниот пример на паралелно ...
сите 32 | | | веќе видена

Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, на денешната средба со еврокомесарот за проширување Штефан Филе во Брисел, истакна дека статус-кво ситуацијата во однос на македонските евроинтеграции фрустрира и побара Македонија да добие датум за преговори на претстојниот Самит на европскиот совет, а паралелно да го решава билатералниот спор со Грција. Според информациите од Кабинетот на Иванов, комесарот Филе, најпрво му го честитал реизборот на местото прв човек на државата, истакнувајќи задоволство од соработката во првиот мандат и подготвеност за успешна и отворена соработка во новиот мандат. Притоа, првиот човек за проширување на Унијата истакнал дека главни предизвици се актуелната политичка состојба во Европа, но и на Балканот, и пред сè во Република Македонија. Од кабинетот на македонскиот претседател велат дека на средбата биле разменети мислења и информации во однос на интеграцискиот процес на земјата во Европската унија, состојбата во Македонија по неодамнешните избори, актуелностите во ...
сите 55 | | | веќе видена

Статус-кво ситуацијата во однос на македонските евроинтеграции фрустрира, изјави претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов на денешната средба со еврокомесарот за проширување Штефан Филе во Брисел. Од Филе побарал Македонија да добие датум за преговори на претстојниот Самит на Европскиот совет, а паралелно да го решава билатералниот спор со Грција. По оваа средба, доцна попладнево, претседателот Иванов ќе има средба и со првиот човек на Европскиот совет, Херман ван Ромпуј, на кого се очекува да му ги соопшти истите очекувања на земјата од официјален Брисел во однос на македонските евроинтеграции. Средбите на Иванов ги следи Гоце Михајлоски.
сите 51 | | | веќе видена

Брисел, 15 мај 2014 (МИА) - Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, на денешната средба со еврокомесарот за проширување Штефан Филе во Брисел, истакна дека статус-кво ситуацијата во однос на македонските евроинтеграции фрустрира и побара Македонија да добие датум за преговори на претстојниот Самит на Европскиот совет, а паралелно да го решава билатералниот спор со Грција. Како што јавува дописникот на МИА, Филе од своја страна му го честитал вториот мандат на Иванов и неговиот избор, како и при добивањето на првиот мандат, својата прва официјална посета да ја оствари во Брисел, но притоа побарал успешно надминување на забелешките во извештаите на Комисијата и ОБСЕ/ОДИХР за нашата земја. Според информациите од кабинетот на Иванов, комесарот Филе најпрво му го честитал реизборот на местото прв човек на државата, истакнувајќи задоволство од соработката во првиот мандат и подготвеност за успешна и отворена соработка во новиот мандат. Притоа, првиот човек за проширување на Унијата истакнал дека ...
сите 53 | | | веќе видена

Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, на денешната средба со еврокомесарот за проширување Штефан Филе во Брисел истакна дека непроменетата ситуација во однос на македонските евроинтеграции фрустрира и побара Македонија да добие датум за преговори на претстојниот самит на Европскиот совет, а паралелно да го решава билатералниот спор со Грција. Иванов укажал дека предолгото чекање за следниот исчекор во евроатлантските интеграции не помага во забрзувањето на реформите и надминувањето на забелешките од последниот прогрес-извештај за нашата земја на Европската комисија. - Непроменетата состојба создава фрустрации во нашето општество. Таа не е добра како за Македонија, така и за регионот, но и за кредибилитетот на проширувањето. Македонија бара на претстојниот самит на Европскиот совет и за земјата да биде применет позитивниот пример на паралелно движење во интеграцијата и надминувањето на билатералниот спор – му рекол Иванов на комесарот за проширување. Филе му го честитал вториот мандат на Иванов ...
сите 56 | | | веќе видена