Cooltura

Овој уникатен обичај „Четрсе“ е првото нематеријално културно добро на репрезентативната листа на светското културно наследство на УНЕСКО од Македонија … На тврдината „Исар“ во Штип денеска се чествува големиот христијански празник „Свети 40 маченици“ и обичајот „Четрсе“, кој е првиот македонски обичај на светската листа на УНЕСКО за немеатеријално културно наследство … Претседателот на Република Македонија Ѓорѓе Иванов, министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска, со Илчо Захариев, градоначалник на Штип и директорот на Институтот за фолклор „Марко Цепенков“, Зоранчо Малинов денеска се искачија на тврдината Исар и фрлија 39 каменчиња, а четириесетото го зачуваа за себе за да го стават под перница, со цел да им се исполни желбата која ја имаат за себе, но и за своите блиски. Обичајот Четрсе, според Канческа-Милевска, е дел од нематеријалното културно наследство кое, како духовно богатство на еден народ, сведочи за нашето опстојување и за нашата култура и токму затоа заслужува да е на листата на ...
сите 6 | | | веќе видена

Градот Скопје во соработка со Министерството за животна средина и просторно планирање денеска (20 март, 2014), на првиот ден на пролетта, ја почнаа големата еколошка акција за засадување бели рози на јавните површини со наслов „Македонија земја на цвеќето – Земја на розата“. Во зеленилото покрај булеварот Видое Смилевски Бато во општината Аеродром, рози денеска засадија градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, државниот секретар во Министерството за животна средина и просторно планирање, Соња Лепиткова, министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски и градоначалникот на општината Аеродром, Ивица Коневски. - Градот Скопје активно се вклучи во оваа голема еколошка акција за засадување рози. Познато е дека розите се растенија кои имаат најголема апсорбирачка моќ на тешките метали од почвата, па со оваа акција освен што ќе се разубави просторот, ќе придонесеме и за поздрава и почиста животна средина. На повеќе локации низ Градот Скопје ќе се засадат вкупно 10.000 рози од кои 7.000 ...
сите 41 | | | веќе видена

Во Културно-информативниот центар синоќа, во присуство на претставници на дипломатскиот кор и почитувачи на уметноста, беше отворена изложба на карикатури на чешкиот ликовен уметник Јозеф Блеха, со која беше одбележан големиот јубилеј – 20 години од воспоставувањето на дипломатските односи меѓу Република Македонија и Република Чешка. На отворањето на изложбата, министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска истакна дека овој настан ги потврдува заложбите за интензивирање на културната размена меѓу Македонија и Чешка како две земји со богата култура и традиција. -Во 2009 година Република Македонија и Република Чешка за прв пат потпишаа Договор за културна соработка и оттогаш динамиката на културните настани овозможи голем број чешки автори и уметници да се претстават во нашата држава. Ја видовме изложбата на чешкиот ликовен уметник, илустратор и филмски творец Адолф Борн, го проследивме настапот на познатиот Барок-оркестар и извонредниот виолинист Вацлав Худачек, а Република Македонија ја посети и ...
сите 6 | | | веќе видена

Во катедралната црква „Света Софија“ во Охрид денеска беше промовирано македонско-словачкото издание на „Прогласот кон Светото Евангелие на Константин Филозоф“, дело објавено во знак на одбележување на 1150-годишнината од моравската мисија на светите браќа Кирил и Методиј. Обраќајќи се пред присутните претседателот Ѓорге Иванов направи паралела меѓу симболиката на одбележувањето на дведецениските односи на Република Македонија и на Република Словачка со длабоките корени на македонско-словачкото пријателство. - Јазикот е клучот за разбирањето на културата, традицијата и светогледот на еден народ, на неговото минато, сегашност и иднина. Јазикот е душата на народот. Но, додека кажаното некогаш се заборава, пишаниот збор останува. Преку писмото, ние на автентичен начин им го пренесуваме на идните генерации она што сме го наследиле од нашите претци. Иванов потсети на битката што светите Кирил и Методиј ја воделе за да им овозможат на словенските народи сами да го спознаваат Божјото слово, сами да ја создаваат и ...
сите 7 | | | веќе видена