SE Times

Maкедонија ќе соработува со меѓународна невладина организација на спречување и борба против организираниот криминал. Марија Фалконе (лево), претседател на фондацијата „Фалконе“, и Гордана Јанкуловска, министер за внатрешни работи на Македонија, потпишаа договор за соработка. [Министерство за внатрешни работи на Македонија] Македонија минатиот месец потпиша договор за соработка со италијанската фондација „Фалконе“, кој предвидува работење со судството и агенциите за спроведување на законот на едукација на младите за важноста на борбата против организираниот криминал. „Почнуваме соработка посветена на исклучително сериозна тема ... како една од најголемите глобални закани со кои се соочуваме во денешно време“, рече македонскиот министер за внатрешни работи, Гордана Јанкуловска. Фондацијата го добила името по италијанскиот судија Џовани Фалконе - и неговата сопруга Франческа - кои беа познати по успешното гонење на стотици членови на италијанската мафија. Судијата Фалконе беше убиен во 1980 година. EУ ги ...
| | веќе видена

Полицијата користи систематски пристап за борба против растурањето дрога. Полицијата презема мерки против уличните дилери на дрога на Балканот. [Toмислав Георгиев/SETimes] Полициите во Македонија и Србија преземаат мерки за спречување на уличното растурање марихуана, хероин, метадон и „екстази“. Операцијата „Мрежа“ започна минатиот месец и е прва систематска и сеопфатна полициска акција за спречување на уличните дилери на дрога во Македонија, рече Иво Котевски, портпарол на македонското Министерство за внатрешни работи. „Mакедонската полиција и досега преземаше мерки против уличните снабдувачи, како и корисниците на дрога, но се работеше претежно на индивидуални случаи. Сега сите случаи ќе ги работиме систематски и ќе ги поврзуваме сите поединци и групи кои се занимаваат со растурање дрога“, рече Котевски за SETimes . Во Србија, полицијата во Ниш претходно овој месец уапси 11 лица и заплени 187 килограми дрога. Во соработка со царината, полицијата уапси и еден турски снабдувач, со 2 килограми хероин во ...
сите 2 | | | веќе видена