Билд МК

Подружницата на грчката компанија „Актор“ АДТ во Скопје денеска соопшти дека ги продолжува градежните активности за изградба на автопатската делница Демир Капија – Смоквица. Во нивниот камп во Миравци денеска ќе се одржат интервјуа за работа со селектираните кандидати. На терен се реализирани повеќе од третина од севкупните активности во рамките на проектот, но изведбата беше речиси целосно блокирана на крајот од март. Краткиот прекин на изградбата на автопатската делница во должина од 28,2 километри следуваше по обелоденувањето на аферата за извлекување на повеќе од три милиони евра во кеш од страна на грчки државјани. Неколку дена по објавувањето на оваа тема од опозициската партија СДСМ, Јавното обвинителство донесе времена мерка за блокирање на имотот и сметките на двете трговски друштва на „Актор“ во Македонија. Автопатот од Демир Капија до Смоквица треба да се заврши до 2016 година. Новата делница ќе се состои од по две коловозни ленти во секој правец, широки по 3,5 метри. Во рамки на трасата има два ...
сите 4 | | | веќе видена

Скопската локална власт денеска ги отвори петте доставени понуди за изградба на плоштадот „ВМРО“, кој ќе биде лоциран пред новото седиште на владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ кое се гради во центарот на Скопје [ »мапа ]. Според информациите што ги објави телевизијата „Телма“, штипската компанија „Бетон“ за реализација на овој проект доставила најевтина понуда во висина од 1.690.000 евра, а веднаш по неа следува понудата на „Бауер БГ“ од Скопје, која за изведба на плоштадот со површина од 681 метри квадратни побарала 1,7 милиони евра. Кавадаречки „Урбан Инвест“ поднесе понуда во висина од 1,8 милиони евра, додека скопски „Бетон“, фирмата која во моментов го гради и седиштето на владејачката партија, понудила цена од 1.870.000 евра. „Трансмет“ со својата понуда од 1.890 илјади евра барем засега бара најмногу пари од градската управа за да го изведе јавниот простор, за кој сè уште не се знае дали ќе добие градежна дозвола од Општина Центар. Понудените суми од градежниците се повисоки од првично проценетата ...
сите 9 | | | веќе видена