Глас на Америка

Интензивирање на изборната кампања на двајцата кандидати – Иванов и Пендаровски. Ѓорѓе Иванов каднидатот за претседтел на владеачката ВМРО ДПМНЕ и неговиот ривал, каднидатот на опозицискиот СДСМ ја интензивираат изборната кампања фокусирајќи се на прашања од економско социјален карaктер. Ѓорѓе Иванов во неговотo обраќање пред симпатизерите нагласи дека економскиот раст и развој на Македонија, како и привлекувањее нови странски инвестиции ќе бидат негов приорите во следниот мандат. „Програмата со која излегов пред вас во 2009-та година е исполнета. Реализирав и повеќе од тоа што беше предвидено. Посветено работев овие пет години. Имав преку 200 билатерални средби со шефови на држави. Повеќе од 150 средби со премиери, претседатели на парламенти и шефови на дипломатија. За време на мандатот имав повеќе од 100 средби со други странски државници, со високи претставници на меѓународни организации и со верски лидери. Досега остварив повеќе од 100 официјални, работни и неформални посети и учества на ...
сите 6 | | | веќе видена

Карваните на тројца кандидати тргнаа од Скопје, а еден започна од Охрид. Митинзи, конвенции, средби со граѓани. Вака стартуваше кампањата на четворицата кандидидати кои ќе се борат во историјата да бидат запишани како петтиот претседател во независна Македонија. Карваните на тројца тргнаа од Скопје, еден започна од Охрид. Првите пораки главно насочени кон евроатлантските интеграции, подобрувањето на животниот стандард на граѓаните, сочување на достоинството и меѓународниот углед на земјата. Некои не губеа време и уште од првиот настап заиграа на етничката карта и обвинувањата. Европа во Македонија, Македонија во Европа. Држава и економија кои создаваат нови работни места, Македонија - дом во кој се гради благосостојба за сите. Вака кандидатот за претседател од владејачката ВМРО-ДПМНЕ, актуелниот претседател, Ѓорге Иванов, ја позиционираше својата кампања во следните дваесетина дена, со која ќе ги убедува граѓаните дека заслужува уште еден претседателски мандат. „Пред пет години од ова исто место ви ...
сите 28 | | | веќе видена

СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ се препукуваат околу сопственоста на повеќе фирми со седиште во странство. Опозицискиот СДСМ од ден во ден истапува со прес конференции на кои ги прозива премиерот и неговите најблиски соработници да се изјаснат за сопственоста на повеќе оф шор фирми. Управителите на панамската фирма „Тасига Корп“, која е сопственик на чешката фирма „Миртланис“, се и управители на две оф шор фирми во Швајцарија кои, пак, влегле во две фирми - „Ексико“ ДООЕЛ и „Орка Холдинг“ А.Д. Скопје од Македонија, тврдат од СДСМ. „Дали освен од Чешка и Панама, братучедот на Никола Груевски, директорот на УБК, Сашо Мијалков, води бизниси и преку други рајски земји? ... “, праша портпаролот на СДСМ, Петре Шилегов, кој се повика на информации од документи кои, според него, биле од панамскиот регистар достапен на интернет. „Тасига Корп“ е компанијата на којашто Мијалков наводно ја продава чешката фирма „Миртланис“ што ја криеше од Антикорупциската комисија, а во којашто управител е сè уште човекот од доверба на ...
сите 9 | | | веќе видена