Здравство 24

Од 2006 година до денес најниските пензии се зголемени за 76 отсто, а просечните пензии за 62 отсто, социјалната помош за 47 проценти, постојаната парична помош за 46 проценти, а еднократната парична помош за деца без родители и родителска грижа што по полнолетството ја напуштиле установата или згрижувачкото семејство е зголемена за девет пати и сега изнесува 180 илјади денари, истакна претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и премиер Никола Груевски во отчетот за работата на Владата на РМ предводена од ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата „За подобра Македонија“, за 2011-2014. Посочи дека овој месец за 5 проценти дополнително се зголемени пензиите и социјална парична помош и постојаната парична помош. Се осврна на утврдената минимална плата, договорена првпат во независна Македонија. - Првпат во историјата на независна Македонија, после 20 години преговори меѓу социјалните партнери, се постигна договор за утврдување минимална плата, а потоа следеше и нејзино зголемување. Законот за минимална плата започна да се применува од ...
сите 16 | | | веќе видена

Со проектот за изградба на нов, современ клинички центар во Скопје и инвестирање во реновирањето и инфраструктурата на болниците е направен значаен исчекор во здравството во Македонија, истакна претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и премиер Никола Груевски во отчетот за работата на Владата на РМ предводена од ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата „За подобра Македонија“, за 2011-2014. Проектот ги опфати хируршките клиники во Скопје, Институтот за рендгенологија, Ургентниот центар, Клиниката за детски болести, Клиниката за хематологија, Клиниката за кардиологија, Клиниката за инфективни болести, Институтот за белодробни заболувања, Клиниката за психијатрија, Републичкиот завод за трансфузиологија, Клиниката за хируршки болести „Св. Наум Охридски“, Институтот за белодробни заболувања – Козле и Специјалната болница за гинекологија и акушерство – Чаир. Довршени се започнатите инфраструктурни активности во болниците во Тетово, Струмица, Велес, Прилеп, Охрид, Куманово, Гевгелија, Гостивар, Кичево, Кочани, Специјалната болница Јасеново ...
сите 9 | | | веќе видена