Град Скопје

Градот Скопје во соработка со Министерството за животна средина и просторно планирање денеска /20.03.2014 година/, на првиот ден на пролетта, ја почнаа големата еколошка акција за засадување бели рози на јавните површини со наслов „Македонија земја на цвеќето - Земја на розата“. Во зеленилото покрај булеварот Видое Смилевски Бато во општината Аеродром, рози денеска засадија градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, државниот секретар во Министерството за животна средина и просторно планирање, Соња Лепиткова, министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски и градоначалникот на општината Аеродром, Ивица Коневски. - Градот Скопје активно се вклучи во оваа голема еколошка акција за засадување рози. Познато е дека розите се растенија кои имаат најголема апсорбирачка моќ на тешките метали од почвата, па со оваа акција освен што ќе се разубави просторот, ќе придонесеме и за поздрава и почиста животна средина. На повеќе локации низ Градот Скопје ќе се засадат вкупно 10.000 рози од кои ...
сите 3 | | | веќе видена

Градот Скопје во соработка со Министерството за животна средина и просторно планирање денеска /20.03.2014 година/, на првиот ден на пролетта, ја почнаа големата еколошка акција за засадување бели рози на јавните површини со наслов „Македонија земја на цвеќето - Земја на розата“. Во зеленилото покрај булеварот Видое Смилевски Бато во општината Аеродром, рози денеска засадија градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, државниот секретар во Министерството за животна средина и просторно планирање, Соња Лепиткова, министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски и градоначалникот на општината Аеродром, Ивица Коневски. - Градот Скопје активно се вклучи во оваа голема еколошка акција за засадување рози. Познато е дека розите се растенија кои имаат најголема апсорбирачка моќ на тешките метали од почвата, па со оваа акција освен што ќе се разубави просторот, ќе придонесеме и за поздрава и почиста животна средина. На повеќе локации низ Градот Скопје ќе се засадат вкупно 10.000 рози од кои ...
сите 58 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, оствари протоколарна средба со амбасадорот на Австралија во Република Србија Н.Е. Јулија Фини (Julia Feeney) и почесниот конзул на Австралија во Р.Македонија, Зоран Костовски. Амбасадорот на Австралија во Република Србија Н.Е. Фини, изрази големо задоволство и особена чест при првата посета на Скопје и Р.Македонија. Градоначалникот Трајановски им пожела топло добредојде на амбасадорот Фини во градот Скопје и Република Македонија. Австралија претставува релативно млада држава, со историја од комплексна природа за која придонела и нашава земја со големиот број Македонци кои живеат и работат таму и со тоа придонесуваат за развојот на Австралија. Во таа смисла, Амбасадорот Фини ја потенцираше важноста на дијаспората. Н.Е. Фини во рамките на нејзината посета остварила средба со претседателот на Р.Македонија Ѓорѓе Иванов, како и со едно здружение за згрижување жени со кое работат на мал проект за „давање моќ на жените и женски права“. На средбата беше ...
сите 2 | | | веќе видена