Дерби

Според истражувањето на Институтот за технологија на Масачусетс (МИТ), Горан Пандев е меѓу седумте личности од Македонија што оставиле најголема трага во историјата на човештвото. Другите шестмина се римскиот владетел од 5. век, Јустинијан Први, потоа Мајка Тереза, Киро Глигоров, Борис Трајковски, Ѓорге Иванов и Тоше Проески. Институтот состави листа од 11.000 луѓе што оставиле неизбришлива трага во државите од кои потекнуваат, а со тоа и во светот. Авторот на проектот „Пантеон“, Сезар Идалго, како и неговите соработници, предвид зеле два критериума: првиот е личноста родена на одредена територија потоа да се поврзе со современата држава што постои на неа, а вториот е појавувањето на овие личности на најмалку 25 светски јазици на „Википедија“.
сите 2 | | | веќе видена