Денар

- Кредитната агенција „Фич“ во најновиот извештај го потврди кредитниот рејтинг на Република Македонија на ББ+ стабилен. Ова, според Министерството за финансии, е големо признание за економските политики и воопшто политиките што се спроведуваат во земјава. Потврдата на стабилниот кредитен рејтинг на Македонија доаѓа во време кога се намалува рејтингот на силни економии како Русија, Турција, Србија, Хрватска… Во извештајот е нотиран умерениот буџетски дефицит, како и нискиот државен долг. Како што истакнува агенцијата, државниот долг ќе се задржи на умерено ниво од 36 до 37 отсто до 2015 година. Агенцијата забележува дека Владата продолжува со капиталните инвестиции и оти странските инвестиции растат и значително придонесуваат за раст на извозот, што води до потврда на проекцијата на Владата за раст од 3,5 отсто на економијата за 2015. Во однос на бизнис климата, во извештајот се наведува дека Македонија се истакнува во условите што ги нуди за водење бизнис. За банкарскиот сектор кредитната агенција оценува ...
сите 41 | | | веќе видена

Реформите и политиката на Владата за промовирање на Македонија како поволна бизнис дестинација резултираа со конкретни инвестиции кои овозможија напредок во економијата, оцени претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и премиер Никола Груевски во отчетот за реализираните проекти на Владата и коалицијата во периодот од 2011-2014 година. Странските директни инвестиции, посочи, во периодот до 2013 изнесуваат 1.871 милиони евра. Извозот првпат надмина 3 милијарди евра и во 2013 изнесуваше 3.206 милиони евра. - Околу 25 проценти од извозот се создава во новите капацитети кои се изградија во ТИРЗ и во индустриските зони, рече Груевски. Тој ги наброја гринфилд-инвестициите во периодот 2011-2013, на „Џонсон контролс“, „Џонсон мети“, „Кемет електроникс“, „Кромберг и Шуберт“, „Дрекселмаер“, „Ван Хол“, „Текнохозе“, „Продис“ , „Гришко“, „Амфенол. - И уште многу други инвестиции кои започнаа со работа или се во фаза на реализација. Истовремено економските тимови на владата се во активни прегови со уште многу други компании за чии ...
сите 8 | | | веќе видена