Емитер

Вчера, по четврти пат, беше доделено признанието "Најдобар млад научник" кое секоја година го доделува Претседателот на Република Македонија, како поттик на младата научна и истражувачка мисла во Република Македонија. Годинава наградата ја доби Петар Стојанов кој со неполни 26 години е најмладиот добитник на ова признание досега. Петар Стојанов работи во Harvard Medical School на полето на биоинформатиката. Свеченото доделување на наградата се одржа синоќа, а на настанот присустуваа и министерот за образование г. Спиро Ристовски, повеќе истакнати научни работници од земјава, членови на семејството на добитникот како и претставници на медиумите. Во своето обраќање до присутните претседателот Ѓорге Иванов го истакна значението на наградата “Најдобар млад научник” во развојот на младата македонска научна мисла. Притоа тој додаде: “Нашите млади научници можат да се натпреваруваат со знаење и со креативност насекаде и со секого. Токму меѓусебната соработка на нашите научници, кои работат во странство, со оние ...
| | веќе видена